7.12.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 335/49


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 5 decembrie 2012

în ceea ce privește măsurile de prevenire a introducerii și răspândirii în Uniune a Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

[notificată cu numărul C(2012) 8816]

(2012/756/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolului 16 alineatul (3) a treia teză,

întrucât:

(1)

Italia a informat Comisia cu privire la faptul că o nouă tulpină agresivă de Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto, denumită în continuare „organismul menționat”, agentul cauzal al bacteriozei la kiwi, este prezentă pe teritoriul său și că Italia a adoptat măsuri oficiale pentru prevenirea introducerii în continuare și a răspândirii pe teritoriul său a organismului menționat. Informațiile disponibile arată, de asemenea, că noua tulpină agresivă a organismului menționat este prezentă într-o țară terță care exportă material de înmulțire a plantelor de kiwi, inclusiv polen, către Uniune.

(2)

Organismul menționat nu este enumerat nici în anexa I, nici în anexa II la Directiva 2000/29/CE. Dintr-o analiză preliminară a riscului fitosanitar efectuată de către Comisie pe baza unei evaluări pregătite de Organizația Europeană și Mediteraneeană pentru Protecția Plantelor (OEPP) reiese că organismul menționat provoacă efecte dăunătoare plantelor din genul Actinidia Lindl.

(3)

Datorită complexității identificării taxonomice a noii tulpini agresive a organismului menționat, este oportun să se prevadă măsuri aplicabile organismului menționat ca atare, fără a restrânge măsurile la tulpina în cauză.

(4)

Ar trebui prevăzute măsuri privind introducerea în Uniune a plantelor destinate plantării din genul Actinidia Lindl. provenite din țări terțe. Ar trebui, de asemenea, să fie prevăzute măsuri privind circulația în interiorul Uniunii a acestor plante originare din Uniune.

(5)

Ar trebui să se realizeze în toate statele membre anchete de detectare a prezenței organismului menționat și să se notifice rezultatele acestora.

(6)

Dacă este necesar, statele membre ar trebui să-și adapteze legislația pentru a se conforma prezentei decizii.

(7)

Prezenta decizie se aplică până la 31 martie 2016 pentru a permite monitorizarea evaluării situației.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Măsuri de urgență împotriva Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto, denumit în continuare „organismul menționat”, nu se introduce și nu se răspândește în Uniune.

Articolul 2

Introducerea în Uniune a polenului viu și a plantelor destinate plantării, altele decât semințele, din genul Actinidia Lindl.

Polenul viu și plantele destinate plantării, altele decât semințele, din genul Actinidia Lindl., denumite în continuare „plantele menționate”, care provin din țări terțe, pot fi introduse în Uniune numai dacă acestea respectă cerințele specifice privind introducerea prevăzute în anexa I.

Articolul 3

Circulația în Uniune a plantelor menționate

Plantele menționate pot fi transportate pe teritoriul Uniunii numai dacă îndeplinesc cerințele specifice prevăzute în anexa II.

Articolul 4

Anchete și notificări privind organismul menționat

(1)   Statele membre efectuează anchete anuale oficiale pentru a verifica prezența organismului menționat la plantele menționate.

Statele membre notifică rezultatele acestor anchete Comisiei și celorlalte state membre până la data de 31 ianuarie a anului următor anului în care s-a desfășurat ancheta.

(2)   Fiecare stat membru notifică imediat, în scris, Comisiei și celorlalte state membre prezența într-o parte a teritoriului său a organismului menționat, în cazul în care prezența acestuia era necunoscută anterior.

(3)   În cazul în care organismul menționat este identificat sau se suspectează a fi prezent într-o zonă în care prezența sa era necunoscută anterior, organismele oficiale responsabile sunt notificate imediat.

Articolul 5

Conformitate

Statele membre informează imediat Comisia cu privire la măsurile pe care le-au luat pentru a se conforma prezentei decizii.

Articolul 6

Aplicarea

Prezenta decizie se aplică până la 31 martie 2016.

Articolul 7

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 decembrie 2012.

Pentru Comisie

Tonio BORG

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.


ANEXA I

CERINȚE SPECIFICE PENTRU INTRODUCEREA ÎN UNIUNE, ASTFEL CUM SE PREVEDE LA ARTICOLUL 2

Secțiunea I

Certificatul fitosanitar

1.

Plantele menționate originare din țări terțe trebuie să fie însoțite de un certificat fitosanitar, astfel cum se menționează la articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) primul paragraf din Directiva 2000/29/CE (denumit în continuare „certificatul”), care include la rubrica „Declarație suplimentară” informațiile prevăzute la punctele 2 și 3.

2.

Certificatul trebuie să includă informații care să specifice că unul dintre următoarele puncte este îndeplinit:

(a)

plantele menționate au fost cultivate pe întreaga durată a vieții lor într-o țară în care prezența organismului menționat nu este cunoscută;

(b)

plantele menționate au fost cultivate pe întreaga durată a vieții lor într-o zonă indemnă, stabilită în ceea ce privește organismul menționat de către organizația națională de protecție a plantelor (denumită în continuare „ONPP”) din țara de origine, în conformitate cu standardul internațional FAO pentru măsurile de protecție a plantelor (denumit în continuare „ISPM”) nr. 4 (1);

(c)

plantele menționate au fost produse într-un loc de producție indemn sau într-un amplasament de producție indemn, stabilit de ONPP în ceea ce privește organismul menționat în conformitate cu ISPM FAO nr. 10 (2). Plantele menționate au fost crescute într-o structură cu un grad de izolare și protecție față de mediul exterior care exclude în mod eficace organismul menționat. În locul respectiv, plantele menționate au fost controlate oficial de două ori la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de export și au fost considerate indemne de prezența organismului menționat.

Locul de producție respectiv este înconjurat de o zonă cu o rază de cel puțin 500 m, în care au fost efectuate inspecții oficiale de două ori, la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de export, și orice plantă care a prezentat simptome de infecție care au fost constatate în timpul acestor inspecții, precum și toate plantele menționate aflate la o distanță de 5 m față de aceasta au fost imediat distruse;

(d)

plantele menționate au fost produse într-un loc de producție indemn stabilit de ONPP în ceea ce privește organismul menționat în conformitate cu ISPM FAO nr. 10 (2).

Locul de producție respectiv este înconjurat de o zonă cu o rază de 4 500 m. Inspecții oficiale, prelevare de probe și analize au fost efectuate la locul de producție respectiv și în zona respectivă de două ori, la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de export. Prezența organismului menționat nu a fost identificată în cursul inspecțiilor oficiale, al prelevării de probe și al analizelor.

3.

În cazul în care sunt prezentate informațiile prevăzute la punctul 2 litera (c) sau (d), certificatul include, în plus, informații care specifică faptul că este îndeplinit unul dintre punctele următoare:

(a)

plantele menționate au fost derivate direct din plante mamă cultivate în condiții conforme cu punctul 2 litera (a) sau (b) sau (c);

(b)

plantele menționate au fost derivate direct din plante mamă care au făcut, în prealabil, obiectul unor analize individuale, confirmându-se astfel absența organismului menționat;

(c)

plantele menționate au făcut obiectul unor analize în conformitate cu o schemă de prelevare de probe capabilă să confirme cu o fiabilitate de 99 % faptul că nivelul prezenței organismului menționat în plantele menționate este mai mic de 0,1 %.

4.

În cazul în care sunt prezentate informațiile prevăzute la punctul 2 litera (b), numele zonei indemne trebuie să fie inclus la rubrica „Locul de origine” din certificat.

Secțiunea II

Inspecția

Plantele menționate introduse în Uniune și care sunt însoțite de un certificat fitosanitar în conformitate cu secțiunea I trebuie să fie inspectate în mod riguros și, dacă este necesar, să facă obiectul unei analize care vizează detectarea prezenței organismului menționat la punctul de intrare sau la locul de destinație stabilit în conformitate cu Directiva 2004/103/CE a Comisiei (3).

În cazul în care plantele menționate sunt introduse în Uniune printr-un stat membru, altul decât statul membru de destinație a acestor plante, organismul oficial responsabil din statul membru de intrare trebuie să informeze organismul oficial responsabil din statul membru de destinație.


(1)  Cerințe pentru stabilirea zonelor indemne. ISPM nr. 4 (1995), FAO 2011.

(2)  Cerințe pentru stabilirea locurilor de producție indemne și a amplasamentelor de producție indemne. ISPM nr. 10 (1999), FAO 2011.

(3)  JO L 313, 12.10.2004, p. 16.


ANEXA II

CERINȚE PENTRU CIRCULAȚIA ÎN INTERIORUL UNIUNII, ASTFEL CUM SE PREVEDE LA ARTICOLUL 3

1.

Plantele menționate originare din Uniune pot circula în cadrul Uniunii numai dacă sunt însoțite de un pașaport fitosanitar întocmit și eliberat în conformitate cu dispozițiile din Directiva 92/105/CEE a Comisiei (1) și doar dacă îndeplinesc cerințele stabilite la punctul 2.

2.

Plantele menționate trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele puncte:

(a)

plantele menționate au fost cultivate pe întreaga durată a vieții lor într-un stat membru în care prezența organismului menționat nu este cunoscută;

(b)

plantele menționate au fost cultivate pe întreaga durată a vieții lor într-o zonă protejată de organismul menționat în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) litera (h) din Directiva 2000/29/CE;

(c)

plantele menționate au fost cultivate pe întreaga durată a vieții lor într-o zonă indemnă, stabilită în ceea ce privește organismul menționat de către organismul oficial competent dintr-un stat membru în conformitate cu ISPM FAO nr. 4 (2);

(d)

plantele menționate au fost produse într-un loc de producție indemn sau într-un amplasament de producție indemn stabilit în ceea ce privește organismul menționat de către organismul oficial responsabil din statul membru de origine în conformitate cu ISPM FAO nr. 10 (3). Plantele menționate au fost crescute într-o structură cu un grad de izolare și protecție față de mediul exterior care exclude în mod eficace organismul menționat. În locul respectiv, plantele menționate au fost controlate oficial de două ori la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de transportare și au fost considerate indemne de prezența organismului menționat.

Locul respectiv este înconjurat de o zonă cu o rază de cel puțin 500 m, în care au fost efectuate, de două ori, inspecții oficiale la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de transportare și orice plantă care a prezentat simptome de infecție care au fost constatate în timpul acestor inspecții, precum și toate plantele menționate aflate la o distanță de 5 m față de aceasta au fost imediat distruse;

(e)

plantele menționate au fost produse într-un loc de producție indemn stabilit în ceea ce privește organismul menționat de către organismul oficial responsabil din statul membru de origine în conformitate cu ISPM FAO nr. 10 (3).

Locul de producție respectiv este înconjurat de o zonă cu o rază de 500 m, denumită în continuare „zona înconjurătoare”. Inspecții oficiale, prelevare de probe și analize au fost efectuate la locul de producție respectiv și în zona înconjurătoare de două ori, la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de transportare. Prezența organismului menționat nu a fost identificată în cursul inspecțiilor oficiale, al prelevării de probe și al analizelor.

Zona înconjurătoare este înconjurată de o zonă cu o lățime de 4 km în care, în urma inspecțiilor oficiale, au fost realizate, de două ori, prelevări de probe și analize pe toată zona respectivă, la cel mai adecvat moment pentru depistarea simptomelor de infecție în timpul ultimului ciclu complet de vegetație înainte de transportare și au fost luate măsuri de eradicare în toate cazurile în care organismul menționat a fost identificat la plantele menționate. Aceste măsuri au constat în distrugerea imediată a tuturor plantelor menționate infectate și a plantelor menționate situate la o distanță de 5 m față de acestea.

3.

În cazul în care cerințele enunțate la punctul 2 litera (d) sau (e) sunt îndeplinite, plantele menționate trebuie, în plus, să îndeplinească una dintre următoarele cerințe:

(a)

plantele menționate au fost derivate direct din plante mamă cultivate în condiții conforme cu punctul 2 litera (a) sau (b) sau (c) sau (d);

(b)

plantele menționate au fost derivate direct din plante mamă care au făcut, în prealabil, obiectul unor teste individuale, confirmându-se astfel absența organismului menționat;

(c)

plantele menționate au făcut obiectul unor analize în conformitate cu o schemă de prelevare de probe capabilă să confirme cu o fiabilitate de 99 % faptul că nivelul prezenței organismului menționat în plantele menționate este mai mic de 0,1 %.

4.

Plantele menționate introduse în Uniune din țări terțe în conformitate cu anexa I pot circula în interiorul Uniunii doar dacă sunt însoțite de pașaportul fitosanitar menționat la punctul 1.


(1)  JO L 4, 8.1.1993, p. 22.

(2)  Cerințe pentru stabilirea zonelor indemne. ISPM nr. 4 (1995), FAO 2011.

(3)  Cerințe pentru stabilirea locurilor de producție indemne și a amplasamentelor de producție indemne. ISPM nr. 10 (1999), FAO 2011.