24.7.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 196/67


DECIZIA 2012/422/PESC A CONSILIULUI

din 23 iulie 2012

în sprijinul unui proces care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

Având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

Uniunea pune în aplicare în mod activ Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă din 12 decembrie 2003 și măsurile enumerate în capitolul III din aceasta, precum eficientizarea multilateralismului și promovarea unui mediu internațional și regional stabil.

(2)

Uniunea este angajată față de sistemul de tratate multilaterale, care asigură temeiul juridic și normativ pentru toate eforturile de neproliferare. Politica Uniunii este de a continua punerea în aplicare și universalizarea normelor existente în materie de dezarmare și neproliferare. Uniunea acordă asistență țărilor terțe în îndeplinirea obligațiilor ce le revin în temeiul convențiilor și regimurilor multilaterale.

(3)

Declarația comună a reuniunii la nivel înalt pentru Mediterana desfășurată la Paris la 13 iulie 2008, care a instituit Uniunea pentru Mediterana, a reafirmat aspirația comună de instaurare a păcii, precum și a securității regionale, astfel cum se prevede în Declarația de la Barcelona adoptată în cadrul Conferinței euromediteraneene din 27 – 28 noiembrie 1995, care, între altele, promovează securitatea regională, acționând în favoarea neproliferării nucleare, chimice și biologice prin aderarea la o combinație de regimuri internaționale și regionale de neproliferare și de acorduri în materie de control al armamentului și de dezarmare, precum Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), Convenția privind armele chimice, Convenția privind armele biologice și toxice, Tratatul de interzicere totală a experiențelor nucleare și/sau acorduri regionale de tipul zonelor fără arme nucleare, incluzând regimurile de verificare aferente, și prin respectarea acestora, precum și îndeplinind cu bună-credință angajamentele luate în cadrul convențiilor privind controlul armamentului, dezarmarea și neproliferarea.

(4)

Părțile la Uniunea pentru Mediterana vor urmări instituirea în Orientul Mijlociu a unei zone fără arme de distrugere în masă - nucleare, chimice și biologice - și fără vectorii acestora, care să poată fi verificată în mod reciproc și eficace. Mai mult, părțile vor examina măsurile de ordin practic de întreprins, între altele, pentru a preveni proliferarea armelor nucleare, chimice și biologice, precum și acumularea excesivă de arme convenționale.

(5)

La 19 – 20 iunie 2008, Uniunea Europeană a organizat la Paris un seminar intitulat „Securitatea în Orientul Mijlociu, neproliferarea armelor de distrugere în masă și dezarmarea”, care a reunit reprezentanți ai statelor din regiune și ai statelor membre ale Uniunii, precum și reprezentanți ai mediului academic și agenții naționale din domeniul energiei nucleare. Participanții au încurajat Uniunea să promoveze continuarea dezbaterii în cadrul diverselor foruri și să avanseze în mod progresiv către un format mai formal care să includă discuții între funcționari guvernamentali, valorificându-se cadrul de la Barcelona, însă în contextul unui format mai deschis din punct de vedere geografic.

(6)

Conferința de revizuire a TNP din 2010 a subliniat importanța unui proces care să ducă la punerea în aplicare deplină a Rezoluției sale din 1995 privind Orientul Mijlociu (rezoluția din 1995). În acest scop, conferința a aprobat următoarele măsuri de ordin practic, cuprinzând, printre altele, examinarea tuturor ofertelor care vizează susținerea punerii în aplicare a rezoluției din 1995, inclusiv oferta Uniunii de a găzdui un seminar cuprinzând acțiuni ulterioare, legat de cel organizat în iunie 2008.

(7)

De asemenea, Conferința de revizuire a TNP din 2010 a recunoscut rolul important pe care îl joacă societatea civilă în ceea ce privește contribuția la punerea în aplicare a rezoluției din 1995 și a încurajat toate eforturile în acest sens.

(8)

La 6 – 7 iulie 2011, Uniunea a organizat la Bruxelles un seminar pentru „a promova consolidarea încrederii și în sprijinul unui proces vizând instituirea unei zone fără arme de distrugere în masă și vectorii acestora în Orientul Mijlociu”, care a reunit reprezentanți de rang înalt ai statelor din regiune, cele trei state depozitare ale TNP, statele membre ale Uniunii, alte state interesate, precum și reprezentanți ai mediului academic și reprezentanți oficiali ai organizațiilor regionale și internaționale majore. Participanții au încurajat în mod ferm Uniunea să faciliteze în continuare procesul în vederea instituirii unei zone fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu, inclusiv prin noi inițiative similare înaintea conferinței din 2012 care urmează să fie convocată de SG al ONU și cosponsorii rezoluției din 1995.

(9)

La 14 octombrie 2011, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite și guvernele Federației Ruse, Regatului Unit și Statelor Unite, în calitate de cosponsori ai Rezoluției TNP din 1995 privind Orientul Mijlociu și de state depozitare ale tratatului, în consultare cu statele din regiune, l-au numit pe subsecretarul de stat Jaakko Laajava în calitate de mediator și au desemnat Finlanda drept guvern-gazdă pentru Conferința din 2012 privind instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu.

(10)

Din noiembrie 2011, Uniunea s-a aflat în consultări strânse cu mediatorul și cu echipa sa pentru a furniza în continuare sprijin în procesul vizând instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În scopul asigurării unor acțiuni ulterioare seminarului din 2011 pentru „a promova consolidarea încrederii și în sprijinul unui proces vizând instituirea unei zone fără arme de distrugere în masă și vectorii acestora în Orientul Mijlociu”, Uniunea susține activități cu scopul de a promova următoarele obiective:

(a)

sprijinirea acțiunilor Mediatorului pentru Conferința din 2012 privind instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu;

(b)

sporirea vizibilității Uniunii ca actor la nivel global și în regiune în domeniul neproliferării;

(c)

încurajarea dialogului regional de natură politică și privind securitatea în cadrul societăților civile și al guvernelor, în special în rândul experților, al funcționarilor și al persoanelor din mediul academic;

(d)

identificarea unor măsuri concrete de consolidare a încrederii care ar putea reprezenta măsuri de ordin practic în perspectiva unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora în Orientul Mijlociu;

(e)

încurajarea discuției privind universalizarea și punerea în aplicare a tratatelor și a altor instrumente internaționale relevante pentru a preveni proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora;

(f)

discutarea chestiunilor privind utilizările în scopuri pașnice ale energiei nucleare și cooperarea internațională și regională în această privință.

(2)   În acest context, proiectele care urmează să fie susținute de către Uniune cuprind următoarele activități specifice:

(a)

furnizarea de mijloace pentru organizarea unui eveniment cuprinzând acțiuni ulterioare, legat de seminarele Uniunii din 2008 și 2011, care urmează să se desfășoare înaintea conferinței din 2012 sub forma unui seminar Modul II;

(b)

furnizarea de mijloace pentru pregătirea documentelor de referință cu privire la subiectele abordate în cadrul seminarului cuprinzând acțiuni ulterioare;

(c)

furnizarea de mijloace pentru crearea unei pagini dedicate pe site-ul Consorțiului UE de grupuri de reflecție pentru neproliferare;

(d)

furnizarea de mijloace pentru participarea experților neguvernamentali din Uniune, atunci când este necesar și în strânsă coordonare cu Serviciul european de acțiune externă (SEAE), la inițiative oficiale, neguvernamentale și Modul II relevante, cum ar fi Cadrul Amman.

În anexă figurează o descriere detaliată a proiectelor.

Articolul 2

(1)   Responsabilitatea pentru punerea în aplicare a prezentei decizii îi revine Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR).

(2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2) este asigurată de Consorțiul UE pentru neproliferare, care îndeplinește această sarcină sub responsabilitatea ÎR. În acest scop, ÎR încheie acordurile necesare cu Consorțiul UE pentru neproliferare.

Articolul 3

(1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2) este de 352 000 EUR.

(2)   Cheltuielile finanțate din suma prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu Consorțiul UE pentru neproliferare. Acordul prevede obligația Consorțiului UE pentru neproliferare de a asigura vizibilitatea contribuției Uniunii, corespunzătoare dimensiunii acesteia.

(4)   Comisia depune eforturi în vederea încheierii acordului de finanțare menționat la alineatul (3) în cel mai scurt timp posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Aceasta informează Consiliul cu privire la orice dificultăți care intervin în cursul acestui proces și cu privire la data încheierii acordului.

Articolul 4

(1)   ÎR raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii, pe baza unor rapoarte periodice pregătite de Consorțiul UE pentru neproliferare. Aceste rapoarte stau la baza evaluării efectuate de Consiliu.

(2)   Comisia furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2).

Articolul 5

(1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

(2)   Prezenta decizie expiră după 18 luni de la data încheierii acordurilor de finanțare menționate la articolul 3 alineatul (3). Totuși, aceasta expiră după șase luni de la intrarea sa în vigoare în cazul în care niciun acord de finanțare nu a fost încheiat în termenul respectiv.

Adoptată la Bruxelles, 23 iulie 2012.

Pentru Consiliu

Președintele

C. ASHTON


ANEXĂ

Proiecte în sprijinul unui proces care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu

1.   OBIECTIVE

În cadrul Declarației de la Barcelona adoptate de Conferința euromediteraneeană din 27 – 28 noiembrie 1995, Uniunea împreună cu partenerii săi mediteraneeni au convenit să urmărească instituirea în Orientul Mijlociu a unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora, care să poată fi verificată în mod eficace. În 2008, Declarația comună a reuniunii la nivel înalt pentru Mediterana desfășurată la Paris a confirmat faptul că Uniunea este pregătită să examineze și să acționeze în vederea identificării unor măsuri de ordin practic pentru pregătirea unui teren adecvat pentru punerea deplină în aplicare a Rezoluției din 1995 privind Orientul Mijlociu (rezoluția din 1995) a Conferinței de revizuire a TNP și crearea unei astfel de zone. Astfel de măsuri de ordin practic au fost examinate în primă instanță în timpul seminarului UE intitulat „Securitatea în Orientul Mijlociu, neproliferarea armelor de distrugere în masă și dezarmarea”, desfășurat în iunie 2008 la Paris, și au fost ulterior identificate în cadrul seminarului UE pentru „a promova consolidarea încrederii și în sprijinul unui proces vizând instituirea unei zone fără arme de distrugere în masă și vectorii acestora în Orientul Mijlociu”, desfășurat în iulie 2011 la Bruxelles.

În opinia UE, măsurile de ordin practic ar trebui, printre altele, să promoveze aderarea universală la toate acordurile și instrumentele multilaterale din domeniul neproliferării, al controlului armamentului și al dezarmării, cum ar fi Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), Convenția privind armele chimice, Convenția privind armele biologice și toxice, Tratatul de interzicere totală a experiențelor nucleare și Codul de conduită de la Haga împotriva proliferării rachetelor balistice, precum și la acordurile de garanții generalizate ale AIEA împreună cu protocolul adițional la acestea, precum și respectarea acestora. Începerea negocierilor cu privire la Tratatul privind încetarea producției de material de fisiune ar reprezenta o altă etapă crucială în acest context. Astfel de măsuri ar constitui o măsură importantă de consolidare a încrederii la nivel regional în vederea instituirii unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora, care să poată fi verificată.

Uniunea dorește să continue și să intensifice dialogul politic și de securitate dintre partenerii relevanți din Uniunea pentru Mediterana și toate celelalte țări din Orientul Mijlociu cu privire la chestiuni legate de instituirea unei zone fără arme de distrugere în masă. Uniunea Europeană consideră că elaborarea și punerea în aplicare a unor măsuri concrete de consolidare a încrederii ar putea facilita progresele către o zonă fără arme de distrugere în masă.

În acest context de interes crescând pentru dezvoltarea utilizărilor în scopuri pașnice ale energiei nucleare în regiune, ar trebui de asemenea făcute eforturi pentru a garanta că dezvoltarea modalităților pașnice de utilizare are loc în conformitate cu cele mai bune standarde de siguranță, securitate și neproliferare. Uniunea continuă să sprijine deciziile și rezoluția privind Orientul Mijlociu adoptate cu ocazia Conferinței de revizuire și prelungire a TNP din 1995, precum și documentele finale ale Conferinței de revizuire a TNP din 2000, respectiv ale Conferinței de revizuire a TNP din 2010. Conferința de revizuire a TNP din 2010 a aprobat un număr de măsuri de ordin practic, care cuprind, printre altele, convocarea Conferinței din 2012 privind instituirea unei zone a Orientului Mijlociu fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă, precum și examinarea tuturor ofertelor vizând susținerea punerii în aplicare a rezoluției din 1995.

Ca urmare a succesului seminarului UE din iulie 2011, Uniunea consideră că aceste obiective ar putea să avanseze printr-un alt seminar în sprijinul conferinței din 2012.

Uniunea dorește să sprijine obiectivele sus-menționate, după cum urmează:

prin organizarea unui seminar cuprinzând acțiuni ulterioare, care urmează să se desfășoare înaintea conferinței din 2012;

prin furnizarea de mijloace pentru pregătirea unor documente strategice de referință încredințate unor experți din regiune și dincolo de aceasta pentru a sprijini seminarul cuprinzând acțiuni ulterioare;

prin furnizarea de mijloace pentru crearea unei pagini dedicate pe site-ul Consorțiului UE pentru neproliferare (www.non-proliferation.eu);

prin furnizarea de mijloace pentru participarea experților neguvernamentali din Uniune, atunci când este necesar și în strânsă coordonare cu SEAE, la inițiative oficiale, neguvernamentale și Modul II relevante, cum ar fi Cadrul Amman.

2.   DESCRIEREA PROIECTELOR

2.1.   Proiectul nr. 1: seminar în sprijinul unui proces care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu înaintea conferinței din 2012

2.1.1.   Scopul proiectului

(a)

să asigure un eveniment cuprinzând acțiuni ulterioare, legat de seminarul UE pentru „a promova un proces vizând instituirea unei zone fără arme de distrugere în masă și vectorii acestora în Orientul Mijlociu”, care s-a desfășurat la 6 – 7 iulie 2011 la Bruxelles sub forma unei reuniuni generale Modul II, înaintea conferinței din 2012;

(b)

să aducă în discuție chestiuni legate de securitatea regională în Orientul Mijlociu, inclusiv proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora, precum și chestiuni convenționale;

(c)

să analizeze posibile măsuri de consolidare a încrederii care să faciliteze procesul de instituire a unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu;

(d)

să aducă în discuție posibilitățile de universalizare și de punere în aplicare a tratatelor și a altor instrumente internaționale de neproliferare și dezarmare;

(e)

să analizeze perspectivele de cooperare nucleară pașnică și activitățile de asistență conexe.

2.1.2.   Rezultatele preconizate ale proiectului

(a)

sprijinirea mediatorului Conferinței din 2012 privind instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu în perioada premergătoare și în timpul organizării evenimentului respectiv;

(b)

aprofundarea dialogului și generarea încrederii în cadrul societății civile și în rândul guvernelor, pentru a se înregistra progrese suplimentare în sprijinul unui proces care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu;

(c)

sporirea înțelegerii reciproce a aspectelor care influențează peisajul de securitate regională, inclusiv cu privire la proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora, precum și la chestiuni convenționale;

(d)

creșterea gradului de sensibilizare, cunoaștere și înțelegere a măsurilor de ordin practic necesare pentru instituirea în Orientul Mijlociu a unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora;

(e)

contribuția la eforturile de universalizare și de punere în aplicare a tratatelor și a altor instrumente internaționale de neproliferare și dezarmare;

(f)

facilitarea cooperării internaționale și regionale cu privire la utilizările pașnice ale energiei nucleare în conformitate cu cele mai bune standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleare.

2.1.3.   Descrierea proiectului

Proiectul prevede organizarea unui seminar de două zile, care se va desfășura de preferință la Bruxelles sau în regiunea Orientului Mijlociu. Printre participanți se vor număra reprezentanți ai instituțiilor relevante ale Uniunii, ai statelor membre, ai tuturor țărilor din Orientul Mijlociu, ai statelor care dețin arme nucleare, ai organizațiilor internaționale relevante, precum și experți din mediul academic. Se așteaptă participarea a circa 150 de reprezentanți.

Experții din mediul academic vor conduce discuțiile. Având în vedere caracterul delicat al subiectelor care urmează să fie abordate, discuțiile se vor desfășura conform regulii „Chatham House”, pentru a permite o dezbatere mai informală și mai deschisă, fără a se identifica sursa informațiilor primite în cadrul reuniunii.

Vor fi acoperite cheltuielile de deplasare, cazare și diurnă ale participanților și ale vorbitorilor invitați (persoane din mediul academic și funcționari din afara Uniunii). Decizia Consiliului prevede, de asemenea, mijloacele financiare pentru acoperirea tuturor celorlalte costuri, care includ spațiul de conferință, echipamentul, dejunurile, cinele, pauzele de cafea. Limba de lucru a seminarului va fi engleza.

Consorțiul UE pentru neproliferare, în strânsă consultare cu reprezentantul ÎR și cu statele membre, va invita participanții la seminar și pregătește ordinea de zi a conferinței.

Consorțiul UE pentru neproliferare va pregăti un raport aferent reuniunilor; acesta va fi adresat reprezentantului ÎR și mediatorului. Raportul poate fi pus la dispoziția organismelor relevante din Uniune, tuturor țărilor din Orientul Mijlociu, altor țări interesate, precum și organizațiilor internaționale competente.

2.2.   Proiectul nr. 2: documente de referință

2.2.1.   Scopul proiectului

(a)

să furnizeze până la douăzeci de documente de referință cu privire la subiecte abordate de seminarul în sprijinul unui proces care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu;

(b)

să furnizeze instrumente pentru înțelegerea peisajului de securitate regională, inclusiv cu privire la proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora, precum și la chestiuni convenționale;

(c)

să identifice posibile măsuri de consolidare a încrederii care ar putea reprezenta măsuri de ordin practic în direcția perspectivei unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora în Orientul Mijlociu;

(d)

să identifice modalități de înregistrare a unor noi progrese în ceea ce privește universalizarea și punerea în aplicare ale tratatelor și ale altor instrumente internaționale de neproliferare și dezarmare;

(e)

să identifice perspective pentru cooperarea nucleară pașnică în contextul politicii energetice a țărilor și al necesităților acestora.

2.2.2.   Rezultatele preconizate ale proiectului

(a)

contribuirea cu idei și propuneri la seminarul în sprijinul unui proces de consolidare a încrederii care să ducă la instituirea unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora în Orientul Mijlociu și contribuirea la desfășurarea unei discuții structurate și axate pe toate chestiunile pertinente;

(b)

sporirea gradului de sensibilizare, cunoaștere și înțelegere, de către societățile civile și guverne, a chestiunilor legate de o zonă fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora și de securitatea regională în Orientul Mijlociu;

(c)

furnizarea către guvernele și organizațiile internaționale de opțiuni politice și/sau de politică operațională pentru a facilita procesul de instituire a unei zone fără arme de distrugere în masă și fără vectorii acestora și de securitate regională în Orientul Mijlociu.

2.2.3.   Descrierea proiectului

Proiectul prevede pregătirea a până la douăzeci de documente de referință a câte 5 – 10 pagini fiecare. Consorțiul UE pentru neproliferare va elabora sau va dispune redactarea documentelor de referință, care nu reprezintă neapărat opiniile instituțiilor Uniunii și ale statelor membre. Consorțiul UE pentru neproliferare va organiza o cerere de prezentări vizând să încurajeze participarea experților din regiune.

Documentele de referință vor acoperi subiectele discutate în cadrul seminarului în sprijinul unui proces care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și orice alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu. Fiecare document va prezenta opțiuni politice și/sau de politică operațională.

Documentele de referință vor fi prezentate participanților la seminar, organismelor relevante din Uniune și din statele membre, tuturor țărilor din Orientul Mijlociu, altor țări interesate, precum și organizațiilor internaționale competente. Documentele de referință ar putea fi publicate pe site-ul Consorțiului UE pentru neproliferare.

Documentele de referință ar putea fi compilate în cadrul unui volum în vederea unei publicări unice, ulterioară seminarului.

2.3   Proiectul nr. 3: crearea unei pagini dedicate pe site-ul Consorțiului UE de grupuri de reflecție pentru neproliferare

2.3.1.   Scopul proiectului

(a)

să încurajeze discuțiile și interacțiunea dintre funcționarii guvernamentali și societatea civilă, ONG-uri și mediul academic;

(b)

să creeze o pagină dedicată în care grupurile de reflecție pentru neproliferare să-și poată împărtăși analiza și opiniile independente cu privire la subiectele acoperite de seminar.

2.3.2.   Rezultatele preconizate ale proiectului

Facilitarea schimbului de opinii și sporirea contribuției societății civile, a ONG-urilor și a mediului academic la procesul de instituire a unei zone fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu

2.3.3.   Descrierea proiectului

Proiectul prevede pregătirea unei pagini dedicate reuniunii în cadrul site-ului Consorțiului UE pentru neproliferare. Pagina dedicată va permite descărcarea gratuită a tuturor documentelor relevante, inclusiv documentele pregătite și publicate pentru seminar și din partea grupurilor de reflecție care doresc să împărtășească rezultatele cercetării lor cu privire la subiectele acoperite de seminar.

2.4   Proiectul nr. 4: participarea experților neguvernamentali din Uniune, atunci când este necesar și în strânsă coordonare cu SEAE, la inițiative oficiale, neguvernamentale și Modul II relevante, cum ar fi Cadrul Amman. Finanțarea inițiativelor tematice ad-hoc relevante

2.4.1.   Scopul proiectului

Să garanteze participarea adecvată și reprezentarea deplină a experților Uniune, inclusiv prin finanțarea inițiativelor tematice, la inițiative oficiale, neguvernamentale și Modul II relevante, cu domeniu de aplicare internațional sau regional, deja lansate (Cadrul Amman) sau care urmează să fie lansate în viitorul apropiat, cu scopul de a contribui la procesul de instituire a unei zone fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu.

2.4.2.   Rezultatele preconizate ale proiectului

Reunirea de informații și publicații tematice, menținerea unei rețele utile și influențarea pozitivă a procesului global de instituire a unei zone fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu.

2.4.3.   Descrierea proiectului

Sprijinirea participării experților neguvernamentali din Uniune atunci când funcționarii Uniunii nu participă la inițiative oficiale, neguvernamentale și Modul II relevante, cu domeniu de aplicare internațional sau regional.

3.   DURATA

Durata totală a punerii în aplicare a proiectelor este estimată la 18 luni.

4.   BENEFICIARII

Beneficiarii acestui proiect sunt:

(a)

țările din Orientul Mijlociu;

(b)

alte țări interesate;

(c)

organizațiile internaționale relevante;

(d)

societatea civilă.

5.   ASPECTELE PROCEDURALE, COORDONAREA ȘI COMITETUL DIRECTOR

Comitetul director va fi alcătuit din reprezentanți ai ÎR și reprezentanți ai entității de punere în aplicare pentru fiecare proiect specific. Comitetul director va revizui periodic punerea în aplicare a deciziei Consiliului, cel puțin o dată la șase luni, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

6.   ENTITĂȚILE DE PUNERE ÎN APLICARE

Punerea în aplicare la nivel tehnic a prezentei decizii a Consiliului va fi încredințată Consorțiului UE pentru neproliferare.

Consorțiul UE pentru neproliferare va îndeplini această sarcină sub responsabilitatea ÎR. În desfășurarea activităților sale, consorțiul va coopera cu ÎR, cu statele membre ale UE și cu alte state participante și organizații internaționale, după caz.