17.7.2012 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
L 187/48 |
DECIZIA 2012/392/PESC A CONSILIULUI
din 16 iulie 2012
privind misiunea PSAC a Uniunii Europene în Niger (EUCAP Sahel Niger)
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28, articolul 42 alineatul (4) și articolul 43 alineatul (2),
având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,
întrucât:
(1) |
La 21 martie 2011, Consiliul a salutat strategia Uniunii Europene pentru securitate și dezvoltare în Sahel, subliniind că Uniunea are un interes de durată în reducerea insecurității și consolidarea dezvoltării în regiunea Sahel. Recent, intensificarea acțiunilor teroriste și consecințele conflictului din Libia au sporit urgența protejării cetățenilor și a intereselor Uniunii în regiune și urgența prevenirii extinderii acelor amenințări în Uniune, contribuind în același timp la reducerea amenințărilor regionale la adresa securității. |
(2) |
La 23 martie 2012, Consiliul a aprobat conceptul de gestionare a crizelor pentru o posibilă misiune civilă în Sahel în cadrul politicii de securitate și de apărare comune (PSAC). |
(3) |
La 1 iunie 2011, Prim-ministrul Nigerului a adresat Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR) o scrisoare de invitație cu privire la misiunea PSAC planificată, care salută desfășurarea PSAC a Uniunii cu scopul de a consolida capacitățile forțelor de securitate din Niger, în special pentru combaterea terorismului și a criminalității organizate în mod eficace, coerent și coordonat. |
(4) |
Pentru EUCAP SAHEL Niger, ar trebui activată celula de supraveghere. |
(5) |
EUCAP SAHEL Niger se va desfășura în contextul unei situații care s-ar putea deteriora și care ar putea aduce atingere realizării obiectivelor acțiunii externe a Uniunii prevăzute la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), |
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Misiune
Prin prezenta decizie, Uniunea instituie o misiune PSAC a Uniunii Europene în Niger pentru a sprijini consolidarea capacităților actorilor în domeniul securității din Niger de combatere a terorismului și a criminalității organizate (EUCAP SAHEL Niger).
Articolul 2
Obiective
În contextul punerii în aplicare a strategiei Uniunii Europene pentru securitate și dezvoltare în Sahel, EUCAP SAHEL Niger vizează să permită autorităților din Niger să pună în aplicare dimensiunea de securitate a propriei lor strategii pentru securitate și dezvoltare, precum și să amelioreze coordonarea regională în abordarea provocărilor comune în domeniul securității. În special, EUCAP SAHEL Niger vizează să contribuie la dezvoltarea unei abordări integrate, multidisciplinare, coerente, durabile și ținând seama de drepturile omului în rândul diferiților actori în domeniul securității din Niger în lupta împotriva terorismului și a criminalității organizate.
Articolul 3
Atribuții
(1) În vederea îndeplinirii obiectivelor prevăzute la articolul 2, EUCAP SAHEL Niger:
(a) |
oferă consiliere și asistență în punerea în aplicare a dimensiunii de securitate a strategiei Nigerului pentru securitate și dezvoltare la nivel național, în completarea altor actori; |
(b) |
sprijină dezvoltarea unei coordonări regionale și internaționale cuprinzătoare în lupta împotriva terorismului și a criminalității organizate; |
(c) |
consolidează statul de drept prin dezvoltarea capacităților de cercetare penală și, în acest context dezvoltă și pune în aplicare programe de instruire adecvate; |
(d) |
sprijină dezvoltarea durabilității forțelor de securitate din Niger; |
(e) |
contribuie la identificarea, planificarea și punerea în aplicare de proiecte în domeniul securității. |
(2) EUCAP SAHEL Niger se concentrează la început asupra activităților menționate la alineatul (1) care contribuie la ameliorarea controlului teritoriului Nigerului, inclusiv în coordonare cu forțele armate din Niger.
(3) EUCAP SAHEL Niger nu îndeplinește nicio funcție executivă.
Articolul 4
Lanțul de comandă și structura
(1) EUCAP SAHEL Niger are un lanț de comandă unificat, specific operațiilor de gestionare a crizelor.
(2) EUCAP SAHEL Niger își are comandamentul la Niamey.
(3) EUCAP SAHEL Niger are următoarea structură:
(a) |
șeful misiunii; |
(b) |
componenta de planificare și de operații, inclusiv ofițerii de legătură regionali; |
(c) |
componenta de sprijin a misiunii; |
(d) |
elemente de raportare, de securitate, de analiză și de consiliere/de informare publică; |
(e) |
un element de sprijin la Bruxelles. |
(4) EUCAP SAHEL Niger dispune de o celulă de proiect pentru identificarea și punerea în aplicare a proiectelor. Acolo unde este cazul, EUCAP SAHEL Niger poate coordona, facilita și furniza consultanță pentru proiectele puse în aplicare de state membre și de state terțe, sub responsabilitatea acestora, în domenii legate de EUCAP SAHEL Niger și în sprijinul obiectivelor acesteia.
Articolul 5
Comandantul operației civile
(1) Directorul Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) este comandantul operației civile pentru EUCAP SAHEL Niger.
(2) Comandantul operației civile exercită comanda și controlul la nivel strategic asupra EUCAP SAHEL Niger, sub controlul politic și conducerea strategică a Comitetului politic și de securitate (COPS) și sub autoritatea generală a ÎR.
(3) Comandantul operației civile asigură, în ceea ce privește conducerea operațiilor, punerea în aplicare corespunzătoare și eficace a deciziilor Consiliului, precum și a deciziilor COPS, inclusiv prin emiterea de instrucțiuni la nivel strategic, după caz, pentru șeful misiunii și oferindu-i acestuia consiliere și asistență tehnică.
(4) Comandantul operației civile raportează Consiliului prin intermediul ÎR.
(5) Toți membrii personalului detașat rămân în totalitate sub comanda autorităților naționale ale statului care i-a detașat, în conformitate cu normele naționale, sau sub comanda instituției Uniunii care i-a detașat sau a Serviciului european de acțiune externă (SEAE). Autoritățile respective transferă comandantului operației civile controlul operațional (OPCON) asupra personalului, echipelor și unităților lor.
(6) Comandantul operației civile are răspunderea generală de a asigura îndeplinirea corespunzătoare a obligației de vigilență a Uniunii.
(7) Comandantul operației civile și șeful delegației Uniunii în Niamey se consultă reciproc, după caz.
Articolul 6
Șeful misiunii
(1) Șeful misiunii își asumă responsabilitatea pentru EUCAP SAHEL Niger, exercită comanda și controlul asupra acesteia în teatrul de operații și răspunde direct în fața comandantului operației civile.
(2) Șeful misiunii exercită comanda și controlul asupra personalului, echipelor și unităților din statele participante, astfel cum au fost desemnate de către comandantul operației civile, precum și responsabilitatea administrativă și logistică, inclusiv cu privire la bunurile, resursele și informațiile puse la dispoziția EUCAP SAHEL Niger.
(3) Șeful misiunii emite instrucțiuni destinate întregului personal al EUCAP SAHEL Niger, inclusiv elementului de sprijin de la Bruxelles și ofițerilor de legătură regionali, în vederea desfășurării eficiente a EUCAP SAHEL Niger în teatrul de operații și asigură coordonarea și gestionarea curentă a acesteia, urmând instrucțiunile de ordin strategic ale comandantului operației civile.
(4) Șeful misiunii răspunde de execuția bugetului EUCAP SAHEL Niger. În acest scop, șeful misiunii semnează un contract cu Comisia.
(5) Șeful misiunii răspunde de controlul disciplinar asupra personalului. În cazul personalului detașat, acțiunile disciplinare se exercită de către autoritatea națională, în conformitate cu normele naționale, de către instituția Uniunii competentă sau de către SEAE.
(6) Șeful misiunii este reprezentantul EUCAP SAHEL Niger în teatrul de operații și asigură o vizibilitate adecvată a EUCAP SAHEL Niger.
(7) Șeful misiunii asigură coordonarea, după caz, cu alți actori ai Uniunii prezenți pe teren. Fără a aduce atingere lanțului de comandă, șeful misiunii primește orientări politice la nivel local din partea șefului delegației Uniunii în Niger.
(8) În contextul celulei de proiect, șeful misiunii este autorizat să recurgă la contribuții financiare din partea statelor membre sau a unor state terțe pentru punerea în aplicare a proiectelor identificate drept completând într-un mod coerent celelalte acțiuni ale EUCAP SAHEL Niger, dacă proiectul este:
(a) |
prevăzut în fișa de impact bugetar aferentă prezentei decizii sau |
(b) |
inclus în cursul EUCAP SAHEL Niger în fișa de impact bugetar la cererea șefului misiunii. |
În acest caz, șeful misiunii încheie un acord cu statele vizate, care acoperă în special procedurile specifice pentru soluționarea oricăror plângeri formulate de părți terțe cu privire la prejudiciile suferite în urma acțiunilor sau omisiunilor din partea șefului misiunii în utilizarea fondurilor furnizate de statele participante.
În niciun caz, statele participante nu pot angaja răspunderea Uniunii sau a ÎR în temeiul acțiunilor sau omisiunilor șefului misiunii în utilizarea fondurilor din partea statelor respective.
Articolul 7
Personal
(1) EUCAP SAHEL Niger este formată în principal din personal detașat de statele membre, de instituțiile Uniunii sau de SEAE. Fiecare stat membru, instituție a Uniunii și SEAE suportă cheltuielile aferente tuturor membrilor personalului pe care i-a detașat, inclusiv cheltuieli de călătorie spre și dinspre locul de desfășurare, salarii, asigurări medicale și indemnizații, altele decât diurnele aplicabile.
(2) Statul membru, instituția Uniunii sau SEAE răspunde de soluționarea oricăror reclamații privind detașarea, fie din partea membrului respectiv detașat, fie cu privire la acesta, precum și de introducere a oricărei acțiuni împotriva persoanei respective.
(3) EUCAP SAHEL Niger recrutează personal internațional și local pe bază de contract, în cazul în care funcțiile necesare nu pot fi asigurate de personal detașat de statele membre. În mod excepțional, în cazuri justificate corespunzător, în cazul în care nu sunt disponibili candidați calificați din statele membre, pot fi recrutați, după caz, pe bază de contract, resortisanți ai unor state terțe participante.
(4) Condițiile de angajare și drepturile și obligațiile personalului internațional și local se stabilesc prin contracte între șeful misiunii și membrii personalului.
Articolul 8
Statutul EUCAP SAHEL Niger și al personalului acesteia
Statutul EUCAP SAHEL Niger și al personalului acesteia, inclusiv, după caz, privilegiile, imunitățile și alte garanții necesare pentru executarea și derularea în bune condiții a EUCAP SAHEL Niger, face obiectul unui acord încheiat în temeiul articolului 37 din TUE și în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 218 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Articolul 9
Controlul politic și conducerea strategică
(1) COPS exercită controlul politic și conducerea strategică a EUCAP SAHEL Niger, sub responsabilitatea Consiliului și a ÎR. Consiliul autorizează COPS să ia deciziile relevante în conformitate cu articolul 38 paragraful al treilea din TUE. Această autorizare include competența de a numi șeful misiunii, la propunerea ÎR, și de a modifica atât conceptul de operații Plus (CONOPS Plus), cât și planul de operații (OPLAN). Competențele decizionale cu privire la obiectivele EUCAP SAHEL Niger și cu privire la încheierea acesteia revin în continuare Consiliului.
(2) COPS raportează periodic Consiliului.
(3) COPS primește periodic și atunci când este necesar rapoarte din partea comandantului operației civile și a șefului misiunii cu privire la chestiuni aflate în sfera de competență a acestora.
Articolul 10
Participarea statelor terțe
(1) Fără a aduce atingere autonomiei decizionale a Uniunii și cadrului instituțional unic al acesteia, statele terțe pot fi invitate să contribuie la EUCAP SAHEL Niger, cu condiția să își asume cheltuielile care decurg din detașarea personalului lor, inclusiv salariile, asigurările pentru orice risc, diurnele și cheltuielile de deplasare spre și dinspre Niger și să contribuie, după caz, la cheltuielile de funcționare a EUCAP SAHEL Niger.
(2) Statele terțe care contribuie la EUCAP SAHEL Niger au aceleași drepturi și obligații în ceea ce privește gestionarea zilnică a EUCAP SAHEL Niger ca și statele membre.
(3) Consiliul autorizează COPS să adopte deciziile relevante privind acceptarea contribuțiilor propuse și să instituie un comitet al participanților.
(4) Modalitățile detaliate privind participarea statelor terțe fac obiectul unor acorduri încheiate în conformitate cu articolul 37 din TUE și al unor dispoziții tehnice suplimentare, dacă este cazul. În cazul în care Uniunea și un stat terț încheie sau au încheiat un acord privind instituirea unui cadru pentru participarea respectivului stat terț la operațiile Uniunii de gestionare a crizelor, dispozițiile respectivului acord se aplică în contextul EUCAP SAHEL Niger.
Articolul 11
Securitate
(1) Comandantul operației civile oferă șefului misiunii îndrumări privind planificarea măsurilor de securitate și asigură punerea în aplicare adecvată și eficace a acestora de către EUCAP SAHEL Niger în conformitate cu articolul 5.
(2) Șeful misiunii este responsabil pentru securitatea EUCAP SAHEL Niger și pentru asigurarea respectării cerințelor minime de securitate aplicabile EUCAP SAHEL Niger, în conformitate cu politica Uniunii privind securitatea personalului desfășurat în afara Uniunii cu atribuții operaționale în temeiul titlului V din TUE, precum și cu instrumentele conexe acesteia.
(3) Șeful misiunii este asistat de un ofițer de securitate al misiunii (OSM), care se află sub autoritatea șefului misiunii și menține, de asemenea, o relație funcțională strânsă cu SEAE.
(4) Personalul EUCAP SAHEL Niger urmează o instruire obligatorie în domeniul securității înainte de a-și prelua atribuțiile, în conformitate cu OPLAN. De asemenea, personalul EUCAP SAHEL Niger urmează periodic, în teatrul de operații, reinstruiri organizate de OSM.
(5) Șeful misiunii asigură protecția informațiilor UE clasificate în conformitate cu Decizia 2011/292/UE a Consiliului din 31 martie 2011 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (1).
Articolul 12
Celula de supraveghere
Se activează celula de supraveghere pentru EUCAP SAHEL Niger.
Articolul 13
Dispoziții financiare
(1) Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor aferente EUCAP SAHEL Niger pentru primele 12 luni este de 8 700 000 EUR. Valoarea de referință financiară pentru perioadele ulterioare se decide de către Consiliu.
(2) Toate cheltuielile sunt gestionate în conformitate cu normele și procedurile aplicabile bugetului general al Uniunii.
(3) Resortisanții statelor terțe participante și resortisanții țării-gazdă și ai țărilor învecinate sunt autorizați să participe la proceduri de ofertare pentru contracte. Sub rezerva aprobării de către Comisie, șeful misiunii poate încheia acorduri de natură tehnică privind furnizarea de echipamente, servicii și spații pentru EUCAP SAHEL Niger cu statele membre, cu statele terțe participante și cu alți actori internaționali.
(4) Dispozițiile financiare respectă cerințele operaționale ale EUCAP SAHEL Niger, inclusiv compatibilitatea echipamentelor și interoperabilitatea echipelor acesteia.
(5) Șeful misiunii se află în întregime sub autoritatea Comisiei și este supravegheat de către aceasta în activitățile întreprinse în cadrul contractului său.
(6) Cheltuielile aferente EUCAP SAHEL Niger sunt eligibile începând cu data adoptării prezentei decizii.
Articolul 14
Coerența răspunsului Uniunii și coordonarea
(1) ÎR asigură coerența dintre punerea în aplicare a prezentei decizii și acțiunea externă a Uniunii în general, inclusiv programele de dezvoltare ale Uniunii.
(2) Fără a aduce atingere lanțului de comandă, șeful misiunii acționează în strânsă coordonare cu delegația Uniunii de la Niamey pentru a asigura coerența acțiunii Uniunii în Niger.
(3) Șeful misiunii acționează în strânsă coordonare cu șefii de misiune ai statelor membre prezenți în Niger.
Articolul 15
Comunicarea informațiilor
(1) ÎR este autorizat să comunice statelor terțe asociate prezentei decizii, după caz și în conformitate cu nevoile EUCAP SAHEL Niger, informații UE clasificate până la nivelul „CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL” generate în scopul EUCAP SAHEL Niger, în conformitate cu Decizia 2011/292/UE.
(2) În caz de nevoie operațională specifică și imediată, ÎR este, de asemenea, autorizat să comunice statului-gazdă orice informații UE clasificate până la nivelul „RESTREINT UE/EU RESTRICTED” generate în scopul EUCAP SAHEL Niger, în conformitate cu Decizia 2011/292/UE. Între ÎR și autoritățile competente ale statului-gazdă se încheie acorduri în acest sens.
(3) ÎR este autorizat să comunice statelor terțe asociate prezentei decizii orice documente UE neclasificate privind deliberările Consiliului referitoare la EUCAP SAHEL Niger și care intră sub incidența obligației de secret profesional, în temeiul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul de procedură al Consiliului (2).
(4) ÎR poate delega competențele prevăzute la alineatele (1) - (3), precum și capacitatea de a încheia acordurile prevăzute la alineatul (2), unor persoane aflate sub autoritatea sa, comandantului operației civile și/sau șefului misiunii.
Articolul 16
Intrarea în vigoare și durata
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.
Aceasta se aplică pentru o perioadă de 24 de luni.
Adoptată la Bruxelles, 16 iulie 2012.
Pentru Consiliu
Președintele
S. ALETRARIS
(1) JO L 141, 27.5.2011, p. 17.
(2) Decizia 2009/937/UE a Consiliului din 1 decembrie 2009 de adoptare a regulamentului său de procedură (JO L 325, 11.12.2009, p. 35).