30.5.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 140/68


DECIZIA 2012/281/PESC A CONSILIULUI

din 29 mai 2012

în cadrul Strategiei europene de securitate de sprijinire a propunerii Uniunii privind instituirea unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 26 alineatul (2),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

Activitățile spațiale se află în plină dezvoltare, iar importanța acestora este capitală. Spațiul reprezintă o resursă pentru toate țările lumii. Cele care în prezent nu desfășoară activități spațiale vor face acest lucru în viitor. Prin urmare, Uniunea consideră consolidarea securității activităților din spațiul cosmic ca fiind un obiectiv important care va contribui la dezvoltarea și securitatea statelor. Acest obiectiv se înscrie în politica spațială a Uniunii.

(2)

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat o Strategie europeană de securitate care identifica provocările și amenințările la nivel mondial și solicita instaurarea unei ordini internaționale guvernate de lege, bazate pe un multilateralism eficace și pe instituții internaționale funcționale.

(3)

Strategia europeană de securitate recunoaște Carta Organizației Națiunilor Unite ca fiind cadrul fundamental pentru relațiile internaționale și susține consolidarea Organizației Națiunilor Unite și dotarea acesteia cu mijloacele necesare pentru a-și îndeplini responsabilitățile și pentru a acționa în mod eficace. Uniunea întreprinde eforturi pentru a obține un nivel ridicat de cooperare în toate domeniile relațiilor internaționale, între altele pentru menținerea păcii, prevenirea conflictelor și consolidarea securității internaționale, în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite.

(4)

Uniunea își exprimă angajamentul de a elabora și de a pune în aplicare măsuri de consolidare a transparenței și a încrederii în vederea obținerii unei securități sporite în spațiul cosmic. De asemenea, Uniunea se declară deosebit de preocupată de chestiunea riscurilor generate de deșeurile cosmice, indiferent de originea acestora, care afectează activitățile prezente și viitoare.

(5)

La 18 septembrie 2007, în răspunsul său la Rezoluția 61/75 a Adunării Generale a ONU din 6 decembrie 2006, Uniunea sublinia faptul că adoptarea unui „cod rutier” opțional privind activitățile din spațiul cosmic care să promoveze bunele practici între actorii implicați în explorarea spațiului ar contribui la îndeplinirea obiectivului menționat.

(6)

În concluziile sale din 8-9 decembrie 2008, Consiliul a sprijinit primul proiect privind un cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic, la care statele ar participa din inițiativă proprie și care cuprindea măsuri de consolidare a transparenței și a încrederii, ca bază pentru consultări cu țări terțe cheie care desfășoară activități spațiale sau care au interese în desfășurarea de activități spațiale, având ca obiectiv elaborarea unui text care să fie acceptabil pentru marea majoritate a statelor.

(7)

Luând în considerare consultările cu principalele puteri spațiale, Uniunea Europeană a elaborat o versiune revizuită a proiectului de cod de conduită pe baza căruia, la 27 septembrie 2010, Consiliul a conferit Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate un mandat de a efectua consultări suplimentare mai ample,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Pentru a sprijini propunerea sa privind instituirea unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic, Uniunea urmărește atingerea următoarelor obiective:

desfășurarea de consultări cu statele active sau neactive încă în domeniul spațial pentru a discuta pe marginea propunerii și a reuni opiniile acestora;

obținerea sprijinului experților pentru procesul de elaborare a unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic.

Articolul 2

(1)   În acest context, proiectele care urmează a fi susținute de către Uniune cuprind următoarele activități specifice:

(a)

activități de informare: promovarea propunerii privind instituirea unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic;

(b)

organizarea a (până la) trei reuniuni multilaterale la nivel de experți pentru a discuta propunerea privind instituirea unui cod de conduită internațional;

(c)

coordonarea unui grup de experți neguvernamentali.

(2)   Proiectele și activitățile specifice menționate sunt descrise în detaliu în anexă.

Articolul 3

(1)   Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) răspunde de punerea în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectelor menționate la articolul 2 este realizată de Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Domeniul Dezarmării („UNIDIR”). UNIDIR îndeplinește aceste sarcini sub responsabilitatea Înaltului Reprezentant. În acest scop, Înaltul Reprezentant încheie acordurile necesare cu UNIDIR.

Articolul 4

(1)   Valoarea financiară de referință pentru punerea în aplicare a proiectelor menționate la articolul 2 este de 1 490 000 EUR.

(2)   Gestionarea cheltuielilor finanțate din cuantumul prevăzut la alineatul (1) se face în conformitate cu procedurile Uniunii și cu normele aplicabile bugetului general al Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează punerea în aplicare corespunzătoare a contribuției Uniunii prevăzute la alineatul (1). În acest scop, Comisia încheie un acord de finanțare cu UNIDIR. Acordul prevede obligația UNIDIR de a asigura o vizibilitate adecvată a contribuției Uniunii în raport cu mărimea acestei contribuții.

(4)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul de finanțare menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Aceasta informează Consiliul cu privire la eventualele dificultăți care intervin în cursul procesului și cu privire la data încheierii acordului de finanțare.

Articolul 5

(1)   Înaltul Reprezentant raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii pe baza rapoartelor periodice care sunt pregătite de UNIDIR. Rapoartele respective formează baza pentru evaluarea efectuată de Consiliu.

(2)   Comisia furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a proiectelor menționate la articolul 2.

Articolul 6

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Aceasta expiră la 18 de luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 4 alineatul (3) sau la șase luni de la data adoptării, în cazul în care în acest interval nu se încheie niciun acord de finanțare.

Adoptată la Bruxelles, 29 mai 2012.

Pentru Consiliu

Președintele

N. WAMMEN


ANEXĂ LA DECIZIA CONSILIULUI DE SPRIJINIRE A PROPUNERII UNIUNII PRIVIND INSTITUIREA UNUI COD DE CONDUITĂ INTERNAȚIONAL PENTRU ACTIVITĂȚILE DIN SPAȚIUL COSMIC

1.   Cadru general și obiective

Activitățile spațiale se află în plină dezvoltare, iar importanța acestora este capitală. Spațiul reprezintă o resursă pentru toate țările lumii. Cele care în prezent nu desfășoară activități spațiale vor face acest lucru în viitor. Prin urmare, Uniunea consideră că este necesară creșterea securității în spațiul cosmic și este de părere că un proces pragmatic și progresiv poate contribui la îndeplinirea acestui obiectiv. Uniunea își exprimă angajamentul de a elabora și de a pune în aplicare măsuri de consolidare a transparenței și a încrederii în vederea obținerii unei siguranțe și a unei securități sporite în spațiul cosmic. De asemenea, Uniunea se declară deosebit de preocupată de chestiunea riscurilor generate de deșeurile cosmice care afectează activitățile prezente și viitoare.

La 18 septembrie 2007, în răspunsul său la Rezoluția 61/75 a Adunării generale a ONU din 6 decembrie 2006, Uniunea sublinia faptul că adoptarea unui „cod rutier” opțional privind activitățile din spațiul cosmic care să promoveze bunele practici între actorii implicați în explorarea spațiului ar contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

În concluziile sale din 8-9 decembrie 2008, Consiliul a sprijinit primul proiect privind un cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic, la care statele ar participa din inițiativă proprie și care cuprindea măsuri de consolidare a transparenței și a încrederii, ca bază pentru consultări cu țări terțe-cheie care desfășoară activități spațiale sau au interese în spațiul cosmic, având ca obiectiv elaborarea unui text care să fie acceptabil pentru marea majoritate a statelor. Luând în considerare consultările cu principalele puteri spațiale, Uniunea a elaborat o versiune revizuită a proiectului de cod de conduită pe baza căruia, la 27 septembrie 2010, Consiliul a conferit Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) un mandat de a efectua consultări suplimentare mai ample.

Pentru a sprijini propunerea Uniunii privind instituirea unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic și pentru a duce la îndeplinire mandatul conferit Înaltului Reprezentant, Uniunea urmărește atingerea următoarelor obiective:

consultarea cât mai multor țări active sau neactive încă în domeniul spațial pentru a discuta pe marginea acestei propuneri și a reuni opiniile acestora, în special prin organizarea uneia sau a mai multor (maximum trei) reuniuni multilaterale la nivel de experți în vederea dezbaterii acestei inițiative;

obținerea sprijinului experților pentru procesul de elaborare a unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic.

Acțiunea Uniunii este ghidată de următoarele principii:

(a)

importanța recunoscută a asigurării durabilității pe termen lung, a previzibilității și a unei securități sporite în mediul spațiului cosmic;

(b)

necesitatea de a crea o înțelegere reciprocă și de a identifica punctele comune;

(c)

importanța sprijinirii la nivel național și regional a oricărui viitor cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic.

2.   Proiecte

2.1.   Proiectul nr. 1: Activități de informare: promovarea propunerii privind instituirea unui cod de conduită internațional pentru activitățile din spațiul cosmic

2.1.1.   Scopul proiectului

Stabilirea dialogului cu părțile interesate potențiale ale codului de conduită internațional prin organizarea de seminare la nivel regional/subregional, pentru a extinde sfera de cunoștințe existentă și înțelegerea principiilor codului de conduită internațional propus

2.1.2.   Rezultatele proiectului

(a)

Sporirea nivelului de conștientizare, a cunoștințelor și a înțelegerii codului de conduită internațional propus, precum și a proceselor de dezvoltare continuă a acestuia

(b)

O consolidarea climatului în vederea realizării de progrese politice

(c)

O mai bună înțelegere din partea părților interesate a domeniilor în care există un consens cu privire la necesitatea sporirii securității spațiului și obținerea unui acord privind căile de urmat

(d)

O mai bună coordonare între părțile interesate

(e)

Identificarea necesităților de dezvoltare a activităților regionale și naționale în vederea intensificării procesului de elaborare a unui cod de conduită internațional pentru activitățile spațiale

2.1.3.   Descrierea proiectului

(a)

Se preconizează crearea a maximum șase seminare regionale sau subregionale cu un număr de maximum 30 de participanți, în colaborare, dacă este cazul, cu organizații internaționale, regionale sau naționale, atât guvernamentale, cât și neguvernamentale

(b)

Compilarea și prezentarea rezultatelor către Uniune și către alte părți interesate, după caz, inclusiv prin mijloace electronice

2.2.   Proiectul nr. 2: Sprijin de fond acordat Înaltului Reprezentant în reuniunile/consultările sale cu statele

2.2.1.   Scopul proiectului

(a)

Furnizarea către Uniune a unor informații și analize detaliate cu privire la opiniile și orientarea adoptate de către părțile interesate potențiale la codul de conduită internațional

(b)

Organizarea unei campanii coordonate de consultări individuale cu principalele părți interesate în vederea sprijinirii/pregătirii/monitorizării consultărilor Înaltului Reprezentant

(c)

Evaluarea observațiilor culese prin participarea la consultările Înaltului Reprezentant

2.2.2.   Rezultatele proiectului

(a)

Evaluări scrise privind modalitatea optimă de a intra în contact cu părțile interesate potențiale la codul de conduită internațional

(b)

Evaluări scrise ale observațiilor culese și ale propunerilor de revizuire a textului

(c)

Contribuții scrise în sprijinul reuniunii (reuniunilor) multilaterale la nivel de experți

2.2.3.   Descrierea proiectului

(a)

Pregătirea unui număr de documente auxiliare/studii de fond în vederea sprijinirii/pregătirii/monitorizării consultărilor cu Înaltul Reprezentant și a reuniunii (reuniunilor) multilaterale la nivel de experți

(b)

O campanie coordonată de consultări individuale cu principalele părți interesate:

maximum 20 de reuniuni individuale și ședințe de informare;

coordonarea contribuțiilor la proces, inclusiv prin mijloace electronice;

selecția statelor și a organizațiilor pentru o astfel de coordonare se va face în funcție de nivelul lor de implicare în chestiunile privind securitatea spațiului, de implicarea lor anterioară în propunerea privind instituirea codului de conduită internațional și de rolul pe care acestea l-au jucat în facilitarea progreselor diplomatice globale la nivel regional sau internațional.

(c)

Compilarea și prezentarea rezultatelor către Înaltul Reprezentant și către alte părți interesate, după caz, inclusiv prin mijloace electronice

2.3.   Proiectul nr. 3: Organizarea a maximum trei reuniuni multilaterale la nivel de experți pentru a discuta propunerea privind instituirea unui cod de conduită internațional

2.3.1.   Scopul proiectului

Reunirea de experți pentru a discuta propunerea privind instituirea unui cod de conduită internațional

2.3.2.   Rezultatele proiectului

(a)

Crearea unui forum de dezbateri pe marginea propunerii privind instituirea unui cod de conduită internațional

(b)

Realizarea de progrese diplomatice în ceea ce privește discuțiile referitoare la codul de conduită internațional

2.3.3.   Descrierea proiectului

Organizarea a maximum trei reuniuni multilaterale la nivel de experți cu participarea a maximum 160 de persoane pe parcursul primelor 16 luni ale proiectului

Se propune ca prima reuniune să aibă loc în Europa, iar următoarele două reuniuni să se desfășoare în afara Europei. Decizia va fi luată de către Înaltul Reprezentant pe baza propunerilor transmise de UNIDIR.

Structura, ordinea de zi și participanții vor fi stabiliți de către Înaltul Reprezentant pe baza propunerilor transmise de UNIDIR.

2.4.   Proiectul nr. 4: Coordonarea unui grup de experți neguvernamentali

2.4.1.   Scopul proiectului

(a)

Crearea unui grup restrâns de maximum 10 participanți de experți recunoscuți pentru a oferi contribuții la procesul de elaborare a unui cod de conduită internațional

(b)

Crearea unor resurse online în vederea coordonării grupului menționat

(c)

Furnizarea resurselor de informare necesare pentru a sprijini înțelegerea codului de conduită, promovarea activităților și a rezultatelor proiectelor nr. 1 și nr. 2

2.4.2.   Rezultatele proiectului

(a)

Sporirea contribuțiilor din partea experților-cheie la nivel internațional, regional și național în vederea instituirii unui cod de conduită internațional

(b)

Crearea unui forum virtual în vederea coordonării contribuțiilor din partea experților și a discuțiilor purtate de aceștia

(c)

Crearea unui forum virtual în vederea sprijinirii reuniunilor multilaterale prevăzute în cadrul proiectului nr. 2

(d)

Elaborarea materialelor de informare virtuale și non-virtuale necesare

2.4.3.   Descrierea proiectului

(a)

Identificarea, coordonarea și solicitarea contribuției din partea experților relevanți în materie de securitate a spațiului:

Înaltul Reprezentant va decide componența grupului de experți pe baza unei propuneri transmise de UNIDIR.

(b)

Crearea unui nou forum virtual în vederea coordonării contribuțiilor din partea grupului de experți menționat:

de asemenea, forumul va fi prevăzut ca un spațiu pentru resurse în vederea sprijinirii proiectului nr. 2.

(c)

Maximum 8 reuniuni în vederea discutării evoluțiilor legate de codul de conduită și a contribuțiilor din partea grupului de experți, inclusiv prin mijloace electronice și prin intermediul videoconferințelor și al teleconferințelor

(d)

Compilarea și prezentarea rezultatelor către Înaltul Reprezentant și către alte părți interesate, după caz, inclusiv prin mijloace electronice

(e)

Crearea unor instrumente de informare

3.   Aspecte procedurale și coordonare

Punerea în aplicare a proiectelor va fi inițiată de un comitet director în scopul stabilirii procedurilor și modalităților detaliate de cooperare. Comitetul director revizuiește periodic punerea în aplicare a proiectelor, cel puțin o dată la șase luni, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice și a videoconferințelor și teleconferințelor.

Comitetul director va fi compus din reprezentanți ai Înaltului Reprezentant și ai UNIDIR.

Implicarea actorilor statali și nestatali în cadrul reuniunilor multilaterale la nivel de experți va fi coordonată prin intermediul UNIDIR.

Înaltul Reprezentant va stabili locul și componența structurală a atelierelor și a reuniunilor din cadrul acestui proiect pe baza unei propuneri transmise de UNIDIR către Comitetul director.

4.   Raportare și evaluare

UNIDIR transmite Înaltului Reprezentant un raport descriptiv și financiar la sfârșitul primului an al proiectului, încercând să se suprapună cu ciclurile de raportare ale Organizației Națiunilor Unite.

UNIDIR va transmite Înaltului Reprezentant un raport final la încheierea proiectului.

Rapoartele intermediare și de situație, publicațiile, comunicatele de presă și actualizările din partea UNIDIR vor fi comunicate Înaltului Reprezentant și Comisiei Europene pe măsură ce și în momentul în care sunt emise.

5.   Durată

Perioada estimată de punere în aplicare a acestui proiect este de 18 luni.

Toate componentele reuniunilor trebuie încheiate cu trei luni înainte de sfârșitul proiectului pentru a lăsa suficient timp pentru efectuarea examinărilor pe parcursul perioadei de punere în aplicare.

6.   Beneficiari

Toate statele membre ale ONU, în special statele care explorează spațiul.

Părțile interesate neguvernamentale, inclusiv societatea civilă și industria.

7.   Reprezentanții părților terțe

Pentru a promova responsabilitatea regională în ceea ce privește codul de conduită internațional pentru activitățile spațiale, participarea experților din state din afara Uniunii, inclusiv a celor din organizații regionale și internaționale relevante, poate fi finanțată prin prezenta decizie.

Participarea UNIDIR la toate atelierele și reuniunile legate de prezenta decizie va fi finanțată.

8.   Entitatea de punere în aplicare

Punerea în aplicare la nivel tehnic a prezentei decizii a Consiliului va fi încredințată UNIDIR.

UNIDIR va colabora, după caz, cu instituții de tipul organizațiilor regionale, al grupurilor de reflecție, al ONG-urilor și al industriei.

Pentru a pune în aplicare prezenta decizie, va fi nevoie de personal suplimentar.