8.9.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 231/7


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 896/2011 AL COMISIEI

din 2 septembrie 2011

privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (1), în special articolul 9 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Pentru a asigura aplicarea uniformă a Nomenclaturii combinate anexate la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87, este necesar să se adopte măsuri privind clasificarea mărfurilor menționate în anexa la prezentul regulament.

(2)

Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 stabilește regulile generale pentru interpretarea Nomenclaturii combinate. Aceste reguli se aplică, de asemenea, oricăror alte nomenclaturi bazate integral sau parțial pe aceasta sau care îi adaugă acesteia subdiviziuni suplimentare și care sunt stabilite prin dispoziții UE specifice, în vederea aplicării de măsuri tarifare sau de altă natură privind comerțul cu mărfuri.

(3)

În temeiul acestor reguli generale, mărfurile descrise în coloana 1 a tabelului din anexă trebuie clasificate la codurile NC indicate în coloana 2, pe baza motivelor care figurează în coloana 3 a aceluiași tabel.

(4)

Este necesar să se prevadă posibilitatea invocării în continuare de către titular, în temeiul articolului 12 alineatul (6) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar (2), pentru o perioadă de trei luni, a informațiilor tarifare obligatorii care au fost furnizate de autoritățile vamale ale statelor membre în ceea ce privește clasificarea mărfurilor în Nomenclatura combinată, dar care nu sunt conforme cu dispozițiile prezentului regulament.

(5)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Codului Vamal,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Mărfurile descrise în coloana 1 a tabelului din anexă se clasifică în Nomenclatura combinată la codurile NC indicate în coloana 2 a aceluiași tabel.

Articolul 2

Informațiile tarifare obligatorii furnizate de autoritățile vamale ale statelor membre care nu sunt conforme cu dispozițiile prezentului regulament pot fi invocate în continuare pentru o perioadă de trei luni, în temeiul articolului 12 alineatul (6) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 2 septembrie 2011.

Pentru Comisie, pentru președinte

Algirdas ŠEMETA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 256, 7.9.1987, p. 1.

(2)  JO L 302, 19.10.1992, p. 1.


ANEXĂ

Descrierea mărfurilor

Clasificare

(Cod NC)

Motive

(1)

(2)

(3)

Benzi retroreflectorizante pentru aplicarea pe îmbrăcăminte și uniforme de securitate cu ajutorul unui termoadeziv.

Produsul are o grosime de 140-155 μm (exclusiv folia protectoare din hârtie) și este compus din următoarele straturi:

60-70 μm de microbile din sticlă cu reflexie metalică pe una dintre părți, asamblate cu un elastomer poli(butadienă-co-acrilonitril) (grosimea elastomerului este de 15-20 μm),

80-85 μm de poliester termoadeziv și

o folie protectoare din hârtie care trebuie îndepărtată înainte de utilizare.

Produsul se prezintă sub formă de benzi individuale sau în role.

4008 21 90

Clasificarea se stabilește pe baza regulilor generale 1, 3 (b) și 6 pentru interpretarea Nomenclaturii combinate, a notelor 1 și 9 la capitolul 40 și pe baza textului codurilor NC 4008, 4008 21 și 4008 21 90.

Produsul este format din diferite straturi de elemente componente și, prin urmare, trebuie clasificat conform materialelor componente care îi conferă caracterul esențial.

Rolul microbilelor este important în procesul retroreflectorizant, dar este exclusă o clasificare la poziția 7018 ca microsfere din sticlă deoarece este predominant rolul elastomerului, de asamblare a microbilelor din sticlă.

Deși stratul de poliester este cel mai gros strat, este exclusă o clasificare la poziția 3920 ca folie din materiale plastice nealveolare, deoarece elastomerul, în care sunt încorporate microbilele de sticlă, este elementul esențial care conferă coeziune microbilelor de sticlă și, în consecință, conferă produsului proprietăți retroreflectorizante.

Deoarece elastomerul îi conferă produsului caracterul esențial, acesta trebuie clasificat, în conformitate cu regula generală 3 (b), la poziția 4008 în categoria plăci, foi, benzi din cauciuc vulcanizat nedurificat.