2.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 319/112


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 29 noiembrie 2011

de autorizare a statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt

[notificată cu numărul C(2011) 8618]

(2011/787/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 16 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. [cunoscut și sub denumirea de Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith] este un organism dăunător pentru tuberculii de Solanum tuberosum L. și, în această calitate, face obiectul măsurilor prevăzute de Directiva 2000/29/CE și de Directiva 98/57/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind controlul Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. (2)

(2)

În urma interceptării în Uniune a Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. pe tuberculii de Solanum tuberosum L., originari din Egipt, Comisia a adoptat Decizia 2004/4/CE a Comisiei din 22 decembrie 2003 de autorizare a statelor membre în vederea adoptării provizorii de măsuri urgente de protecție împotriva răspândirii Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith provenind din Egipt (3). Decizia respectivă a interzis introducerea în Comunitate a tuberculilor de Solanum tuberosum L. originari din Egipt, cu excepția cazului în care anumite cerințe au fost respectate.

(3)

În ultimii ani, au avut loc mai multe interceptări ale Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. pe tuberculii de Solanum tuberosum L. originari din Egipt. Prin urmare, măsurile de urgență împotriva răspândirii organismului dăunător în cauză ar trebui să continue să rămână în vigoare în ceea ce privește introducerea în Uniune a tuberculilor de Solanum tuberosum L. originari din Egipt.

(4)

Cu toate acestea, aceste măsuri de urgență trebuie adaptate pentru a răspunde unei situații care s-a îmbunătățit ca urmare a acțiunilor întreprinse de Egipt, în special un nou regim de control pentru producția și exportul către Uniune de tuberculi de Solanum tuberosum L. prezentat de Egipt. În plus, în timpul anului de import 2010/2011, nu s-au înregistrat interceptări de Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. în Uniune.

(5)

Prin urmare, introducerea în Uniune a tuberculilor de Solanum tuberosum L. originari din Egipt ar trebui să fie autorizată în cazul în care aceștia au fost cultivați în anumite zone stabilite de Egipt în conformitate cu standardele internaționale relevante. Comisia ar trebui să transmită statelor membre lista zonelor respective, prezentată de Egipt, pentru a le permite să efectueze controale la import și pentru a permite trasabilitatea transporturilor. Ar trebui adoptate dispoziții privind actualizarea listei în cauză în cazul detectării prezenței Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. În plus, cerințele privind controlul importurilor de tuberculi de Solanum tuberosum L., originari din Egipt, ar trebui să se limiteze la un regim de inspecție intensiv la sosirea acestor tuberculi în Uniune.

(6)

După fiecare an de import, statele membre ar trebui să comunice Comisiei și celorlalte state membre informații detaliate cu privire la importurile efectuate în vederea evaluării aplicării acestei decizii.

(7)

Din motive de claritate și coerență, este necesară abrogarea Deciziei 2004/4/CE și înlocuirea ei cu prezenta decizie.

(8)

Este necesar să se prevadă posibilitatea de reexaminare a prezentei decizii.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Zone indemne

(1)   Introducerea pe teritoriul Uniunii a tuberculilor de Solanum tuberosum L. originari din Egipt este autorizată în cazul în care aceștia au fost crescuți în zonele incluse în lista zonelor indemne menționate la alineatul (2) și în cazul în care condițiile prevăzute în anexă sunt respectate.

(2)   Comisia transmite statelor membre o listă a zonelor indemne prezentată de Egipt înaintea fiecărui an de import și care conține zonele indemne stabilite în conformitate cu „Norma internațională a FAO pentru măsurile fitosanitare, secțiunea 4: Supravegherea organismelor dăunătoare – Cerințe pentru stabilirea zonelor indemne”.

(3)   Atunci când Comisia și Egiptul primesc o notificare cu privire interceptarea Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., zona din care sunt originari tuberculii de Solanum tuberosum L. interceptați este exclusă din lista zonelor indemne menționată la alineatul (2), în așteptarea rezultatului unor investigații efectuate de Egipt. Comisia transmite statelor membre rezultatele acestor investigații și, dacă este relevant, o listă actualizată a zonelor indemne furnizată de Egipt.

Articolul 2

Transmiterea informațiilor și notificările

(1)   Statele membre importatoare prezintă Comisiei și celorlalte state membre, în fiecare an, până la 31 august, informațiile referitoare la cantitățile importate în temeiul prezentei decizii în cursul anului de import precedent, un raport tehnic detaliat cu privire la inspecțiile menționate la punctul 4 din anexă și testarea privind detectarea infecțiilor latente menționate la punctul 5 din anexă, precum și copii ale tuturor certificatelor fitosanitare oficiale.

(2)   Atunci când statele membre notifică Comisiei un rezultat suspect sau confirmat de Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., în conformitate cu punctul 6 din anexă, notificarea respectivă este însoțită de copii ale certificatelor fitosanitare oficiale relevante și ale documentelor anexate acestora.

(3)   Notificarea menționată la alineatul (2) trebuie să acopere doar transportul, în cazul în care aceasta este compus din loturi care au toate aceeași proveniență.

Articolul 3

Abrogare

Decizia 2004/4/CE se abrogă.

Articolul 4

Reexaminare

Comisia reexaminează prezenta decizie până la 30 septembrie 2012.

Articolul 5

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 29 noiembrie 2011.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  JO L 235, 21.8.1998, p. 1.

(3)  JO L 2, 6.1.2004, p. 50.


ANEXĂ

Cerințele care trebuie respectate, astfel cum sunt menționate la articolul 1, în plus față de cerințele pentru tuberculii de Solanum tuberosum L., stabilite în părțile A și B din anexele I, II și IV la Directiva 2000/29/CE:

1.   Cerințe privind zonele indemne

Zonele indemne menționate la articolul 1 cuprind fie un „sector” (unitate administrativă deja stabilită care acoperă un grup de „bazine”) sau un „bazin” (unitate de irigație) și se identifică cu ajutorul codurilor individuale oficiale.

2.   Cerințe referitoare la tuberculii de Solanum tuberosum L. care urmează să fie importați

2.1.

Tuberculii de Solanum tuberosum L., care urmează să fie importați în Uniune trebuie să fi făcut obiectul unui regim de control intensiv în Egipt care garantează absența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. Regimul de control intensiv acoperă condițiile de cultivare, inspecțiile în câmp, transportul, ambalarea, inspecțiile și testele anterioare exportului.

2.2.

Tuberculii de Solanum tuberosum L. care urmează să fie importați în Uniune trebuie să fi fost:

(a)

pregătiți pe loturi alcătuite în exclusivitate din tuberculi de Solanum tuberosum L. care au fost recoltați dintr-o singură zonă în sensul punctului 1;

(b)

marcați în mod vizibil cu o etichetă aplicată pe fiecare sac sigilat, sub controlul autorităților egiptene competente, care poartă indicația de neșters a codului oficial individual relevant care figurează pe lista zonelor indemne menționate la articolul 1, precum și numărul de lot adecvat;

(c)

însoțiți de certificatul fitosanitar oficial solicitat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) punctul (ii) din Directiva 2000/29/CE, care să menționeze numărul (numerele) lotului la secțiunea „marcajul coletului” al certificatului și numărul (numerele) de cod oficial(e), menționat(e) la punctul 2.2 litera (b), în secțiunea „declarații suplimentare” a certificatului;

(d)

exportați de către un exportator înregistrat oficial, al cărui nume sau marcă este indicată pe fiecare transport.

3.   Cerințe privind punctele de intrare

3.1.

Statele membre au comunicat Comisiei punctele de intrare autorizate pentru importul de tuberculi de Solanum tuberosum L. originari din Egipt, precum și denumirea și adresa organismului oficial competent pentru fiecare astfel de punct. Comisia informează celelalte state membre și Egiptul cu privire la acestea.

3.2.

Organismul oficial competent la punctul de intrare a primit o notificare prealabilă cu privire la data probabilă de sosire a transporturilor de tuberculi de Solanum tuberosum L. originari din Egipt, precum și la cantitatea acestora.

4.   Cerințe privind inspecțiile

4.1.

La punctul de intrare, tuberculii de Solanum tuberosum L., trebuie să facă obiectul inspecțiilor prevăzute la articolul 13a alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE și aceste inspecții vor fi efectuate asupra unor tuberculi tăiați, proveniți din eșantioane alcătuite din cel puțin 200 de tuberculi fiecare, eșantioanele fiind prelevate de la fiecare lot dintr-un transport, sau, în cazul în care lotul depășește 25 de tone, din fiecare 25 de tone sau parte din această cantitate din fiecare lot.

4.2.

Fiecare lot din transport trebuie rămâne sub control oficial și nu poate fi utilizat sau comercializat până când se confirmă faptul că, în urma inspecțiilor respective, nu există suspiciuni sau nu a fost detectată prezența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. În plus, în cazul în care au fost detectate sau există suspiciunea prezenței simptomelor de Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. într-un lot, toate loturile din acel transport și loturile din alte transporturi provenind din aceeași zonă rămân sub control oficial până când prezența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. a fost confirmată sau infirmată în lotul în cauză.

4.3.

În cazul în care au fost detectate sau există suspiciunea prezenței simptomelor de Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. în cursul inspecțiilor, confirmarea sau infirmarea prezenței Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. se stabilește prin efectuarea de teste în conformitate cu protocolul de testare prevăzut de Directiva 98/57/CE. În cazul în care prezența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. este confirmată, lotul din care a fost prelevat eșantionul în cauză este supus fie refuzului sau autorizării expedierii produselor către o destinație din afara Uniunii, fie distrugerii, iar toate celelalte loturi provenite din aceeași zonă se testează în conformitate cu punctul 5.

5.   Cerințe privind testarea pentru detectarea infecțiilor latente

5.1.

În plus față de inspecțiile prevăzute la punctul 4, se efectuează teste pentru detectarea unor infecții latente pe eșantioane prelevate din fiecare zonă în sensul punctului 1 în conformitate cu protocolul de testare prevăzut de Directiva 98/57/CE. În timpul anului de import, se prelevează cel puțin un eșantion din fiecare sector sau bazin pe zonă în sensul punctului 1 la un nivel de 200 de tuberculi per eșantion dintr-un singur lot. Eșantionul selectat pentru detectarea infecțiilor latente face, de asemenea, obiectul inspecției tuberculilor tăiați. Pentru fiecare eșantion testat și confirmat pozitiv, trebuie reținut și păstrat în mod adecvat restul de cartof examinat.

5.2.

Fiecare lot din care s-au prelevat eșantioane rămâne sub control oficial și nu poate fi utilizat sau comercializat până când se stabilește că prezența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. nu a fost confirmată în urma testării. În cazul în care prezența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. este confirmată, lotul din care a fost prelevat eșantionul în cauză este supus fie refuzului sau autorizării expedierii produselor către o destinație din afara Uniunii, fie distrugerii.

6.   Cerințe privind notificările

În cazul în care există suspiciuni sau este confirmată prezența Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., statele membre informează de îndată Comisia și Egiptul cu privire la aceasta. Notificarea unei suspiciuni de prezență se efectuează pe baza unui rezultat pozitiv la unul sau la mai multe dintre testele rapide prevăzute la punctul 1 din secțiunea I și secțiunea II din anexa II la Directiva 98/57/CE sau la un test de depistare, astfel cum se specifică la punctul 2 din secțiunea I și secțiunea III din anexa II la directiva menționată.

7.   Cerințe privind etichetarea

Statele membre stabilesc cerințe corespunzătoare privind etichetarea în ceea ce privește tuberculii de Solanum tuberosum L., inclusiv o cerință de a indica originea egipteană, în scopul prevenirii plantării tuberculilor de Solanum tuberosum L. De asemenea, ele iau măsurile adecvate pentru eliminarea deșeurilor după ambalarea sau prelucrarea tuberculilor de Solanum tuberosum L., pentru a evita orice răspândire a Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. ca urmare a unei eventuale infecții latente.