25.11.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 310/11


DECIZIA COMISIEI

din 18 noiembrie 2011

de stabilire a normelor și a metodelor de calcul pentru verificarea respectării obiectivelor fixate la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului

[notificată cu numărul C(2011) 8165]

(2011/753/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (1), în special articolul 11 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Pentru a asigura punerea în aplicare eficace a obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE este necesar să se definească norme privind aplicarea acestor obiective.

(2)

Este, de asemenea, necesar să se determine metode de calcul a părții de deșeuri municipale și de deșeuri provenind din activități de construcție și de demolare care sunt pregătite pentru reutilizare, reciclate sau valorificate material, care să permită verificarea și monitorizarea respectării obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE.

(3)

Articolul 11 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2008/98/CE oferă statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește fluxurile de deșeuri municipale cărora li se aplică aceste obiective. Cu toate acestea, este adecvat să se definească o serie de opțiuni pentru statele membre, care să clarifice modul în care se aplică în practică verificarea respectării obiectivelor în cauză.

(4)

Pentru a evita sarcini administrative suplimentare, trebuie utilizate cât mai mult posibil datele statistice privind deșeurile raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2150/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2002 referitor la statisticile privind deșeurile (2) în scopul de a verifica respectarea obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE.

(5)

În cazul în care deșeurile sunt exportate în afara Uniunii și dacă există dovezi solide conform cărora pregătirea pentru reutilizare, reciclarea sau valorificarea s-au desfășurat în condiții echivalente celor prevăzute de legislația Uniunii, ele trebuie luate în considerare atunci când se verifică respectarea obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE.

(6)

Se poate dovedi necesară revizuirea prezentei decizii dacă se iau măsuri de consolidare a obiectivelor sau dacă se stabilesc obiective pentru alte fluxuri de deșeuri.

(7)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 39 din Directiva 2008/98/CE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii, în plus față de definițiile prevăzute la articolul 3 din Directiva 2008/98/CE, se aplică și următoarele definiții:

(1)

„deșeuri menajere” înseamnă deșeuri provenite din gospodării;

(2)

„deșeuri similare” înseamnă deșeuri care din punctul de vedere al naturii și al compoziției sunt comparabile deșeurilor menajere, exclusiv deșeurile din industrie și deșeurile din agricultură și activități forestiere;

(3)

„deșeuri municipale” înseamnă deșeurile menajere și similare;

(4)

„deșeuri din construcții și demolări” înseamnă deșeurile corespunzătoare codurilor de deșeuri care figurează la capitolul 17 din anexa la Decizia 2000/532/CE a Comisiei (3), exclusiv deșeurile periculoase și materialele geologice naturale în conformitate cu definiția categoriei 170504;

(5)

„valorificare materială” înseamnă orice operațiune de valorificare, exclusiv valorificarea energetică, precum și reprelucrarea în materiale care să fie folosite drept combustibili;

(6)

„rambleiere” înseamnă o operațiune de valorificare în cadrul căreia se folosesc deșeuri adecvate fie în scopuri de refacere în zonele în care s-au efectuat excavări, fie în scopuri de amenajare a teritoriului și în cadrul căreia deșeurile înlocuiesc materiale care nu sunt deșeuri.

Articolul 2

Cerințe generale

În scopul de a verifica respectarea obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE, se aplică următoarele norme:

(1)

Statele membre verifică respectarea obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE prin calcularea ponderii fluxurilor de deșeuri generate și pregătite pentru reutilizare, reciclate sau supuse altei valorificări materiale într-un an calendaristic.

(2)

Ponderea deșeurilor pregătite pentru reutilizare, reciclate sau valorificate material se determină prin calcularea cantității de deșeuri intrate în pregătirea pentru reutilizare sau în reciclarea finală sau într-un alt proces final de valorificare materială. O operațiune anterioară supunerii deșeurilor la operațiuni de valorificare sau eliminare nu reprezintă o reciclare finală și nici o altă operațiune finală de valorificare materială. În cazul în care deșeurile sunt colectate în mod separat sau atunci când producția unui centru de sortare este trimisă pentru procesele de reciclare sau de valorificare materială fără pierderi semnificative, deșeurile în cauză pot fi considerate corespunzătoare ponderii deșeurilor pregătite pentru reutilizare, reciclate sau trecute printr-un alt proces de valorificare materială.

(3)

Cantitatea de deșeuri pregătite pentru reutilizare se include în cantitatea de deșeuri reciclate și nu se raportează separat.

(4)

În cazul în care deșeurile sunt trimise în vederea pregătirii pentru reutilizare, reciclare sau altă valorificare materială într-un alt stat membru, ele pot fi contabilizate numai în raport cu obiectivele statului membru în care au fost colectate.

(5)

În cazul în care deșeurile sunt exportate în afara Uniunii pentru pregătirea pentru reutilizare, reciclare sau alt fel de valorificare materială, se contabilizează ca pregătite pentru reutilizare, reciclate sau supuse altei proceduri de valorificare materială numai atunci când există dovezi solide conform cărora transferul respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (4), în special articolul 49 alineatul (2).

(6)

În cazul în care calculul obiectivului se aplică tratamentului aerob sau anaerob al deșeurilor biodegradabile, deșeurile intrate în tratamentul aerob sau anaerob pot fi contabilizate ca reciclate dacă tratamentul produce compost sau digestat care, în urma unei reprelucrări suplimentare necesare, este utilizat ca produs, material sau substanță reciclată pentru tratarea solului, cu beneficii pentru agricultură sau îmbunătățiri de ordin ecologic.

Articolul 3

Deșeuri municipale

(1)   În scopul de a verifica respectarea obiectivelor privind deșeurile municipale prevăzute la articolul 11 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2008/98/CE, statele membre aplică obiectivul uneia dintre următoarele acțiuni:

(a)

pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor menajere din hârtie, metal, plastic sau sticlă;

(b)

pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor menajere din hârtie, metal, plastic sau sticlă, precum și a altor tipuri specifice de deșeuri menajere sau a deșeurilor similare cu altă proveniență;

(c)

pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor menajere;

(d)

pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale.

(2)   Obiectivul se aplică cantității totale de deșeuri din fluxul de deșeuri care corespunde opțiunii alese de statul membru în temeiul alineatului (1) la prezentul articol.

(3)   Statele membre aplică metoda de calcul prevăzută la Anexa I la prezenta decizie care corespunde opțiunii alese de statul membru în temeiul alineatului (1).

(4)   Rapoartele de implementare ale statelor membre privind deșeurile municipale respectă cerințele specifice prevăzute la anexele I și II.

(5)   Statele membre informează Comisia cu privire la opțiunea aleasă în temeiul alineatului (1) la prezentul articol în primul raport de implementare la care se face referire la articolul 37 alineatul (1) din Directiva 2008/98/CE.

(6)   Un stat membru își poate schimba opțiunea până la transmiterea raportului de implementare pentru anul 2020 cu condiția să poate asigura consecvența datelor raportate.

Articolul 4

Deșeuri din construcții și demolări

(1)   Pentru calculul obiectivului prevăzut la articolul 11 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2008/98/CE cu privire la deșeurile din construcții și demolări, statele membre aplică metoda de calcul prevăzută la anexa III la prezenta decizie.

(2)   Rapoartele de implementare ale statelor membre privind deșeurile din construcții și demolări trebuie să respecte cerințele specifice prevăzute la anexa III.

(3)   Cantitatea de deșeuri folosite pentru operațiuni de rambleiere se raportează separat de cantitatea de deșeuri pregătite pentru reutilizare sau reciclate sau folosite pentru alte operațiuni de valorificare materială. Reprelucrarea deșeurilor cu obținerea de materiale care urmează să fie folosite pentru operațiuni de rambleiere trebuie de asemenea raportată ca rambleiere.

Articolul 5

Raportarea de către statele membre

(1)   Statele membre raportează Comisiei progresele înregistrate în ceea ce privește atingerea obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE prin intermediul rapoartelor de implementare la care se face referire la articolul 37 din respectiva directivă.

(2)   În rapoartele de implementare, statele membre furnizează date referitoare la situația pregătirii pentru reutilizare, reciclare și valorificare materială a respectivelor fluxuri de deșeuri pentru fiecare dintre cei trei ani ai perioadei de raportare sau pentru anii perioadelor de raportare stabilite la Anexa I secțiunea 5 la Regulamentul (CE) nr. 2150/2002.

(3)   În raportul de implementare pentru anul 2020, statele membre demonstrează respectarea obiectivelor prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Directiva 2008/98/CE pentru cantitățile din fluxurile respective de deșeuri generate și reciclate sau valorificate în anul 2020.

(4)   Statele membre transmit Comisiei datele și metadatele solicitate în temeiul prezentei decizii în format electronic, prin intermediul standardului de schimb elaborat de Eurostat.

Articolul 6

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 noiembrie 2011.

Pentru Comisie

Janez POTOČNIK

Membru al Comisiei


(1)  JO L 312, 22.11.2008, p. 3.

(2)  JO L 332, 9.12.2002, p. 1.

(3)  JO L 226, 6.9.2000, p. 3.

(4)  JO L 190, 12.7.2006, p. 1.


ANEXA I

METODE DE CALCUL AL OBIECTIVULUI PRIVIND DEȘEURILE MUNICIPALE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 3 ALINEATUL (3) DIN PREZENTA DECIZIE

Opțiunile menționate la articolul 3 alineatul (1) din prezenta decizie

Metoda de calcul

Cerințe specifice pentru rapoartele de implementare ale statelor membre

Pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor menajere din hârtie, metal, plastic sau sticlă

Metoda de calcul 1

Formula

Statele membre utilizează date naționale. Datele din alte obligații de raportare a deșeurilor pot fi utilizate și adaptate la condițiile naționale. Statele membre transmit, împreună cu datele, un raport în care explică modul în care au fost calculate cantitățile generate și reciclate și legătura care există între aceste cantități și datele privind deșeurile menajere care trebuie raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2150/2002.

Pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor menajere din hârtie, metal, plastic sau sticlă, precum și a altor tipuri specifice de deșeuri menajere sau deșeuri similare

Metoda de calcul 2

Formula

Statele membre utilizează date naționale. Datele din alte obligații de raportare a deșeurilor pot fi utilizate și adaptate la condițiile naționale. Statele membre transmit, împreună cu datele, un raport în care explică ce materiale sunt vizate, din ce activități rezultă acestea (prin marcarea rubricilor corespunzătoare din tabelul din Anexa II la prezenta decizie) și modul în care au fost calculate cantitățile generate și reciclate. În cazul în care un stat membru include în calcul deșeurile compostate în gospodării, trebuie să explice modul în care s-au calculat cantitățile generate și cele reciclate.

Raportul explică, de asemenea, legătura care există între aceste cantități, pe de o parte, și datele privind deșeurile menajere și alte activități economice care trebuie raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2150/2002, pe de altă parte.

Pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor menajere

Metoda de calcul 3

Formula

Statele membre utilizează date naționale pentru rapoartele privind cantitatea de deșeuri menajere reciclată. Ele transmit, împreună cu datele, un raport în care explică ce materiale sunt vizate (prin marcarea rubricilor corespunzătoare din tabelul din Anexa II la prezenta decizie) și modul în care au fost calculate cantitățile reciclate.

Raportul explică, de asemenea, legătura care există între aceste cantități și datele privind deșeurile menajere și alte activități economice care trebuie raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2150/2002/CE.

Cantitățile totale de deșeuri menajere sunt preluate din datele care trebuie raportate în conformitate cu Anexa I secțiunea 8 punctul 1.2 la Regulamentul (CE) nr. 2150/2002.

Deșeurile care corespund următoarelor coduri de deșeuri sunt excluse din calcul:

08.1

Vehicule scoase din uz

11-13

Nămoluri și deșeuri minerale

Pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale

Metoda de calcul 4

Formula

Statele membre se bazează pe datele statistice privind deșeurile municipale raportate anual Comisiei (Eurostat).


ANEXA II

MATERIALE DIN DEȘEURI MUNICIPALE ȘI SURSE PERTINENTE PENTRU METODELE DE CALCUL 1, 2 ȘI 3 DIN ANEXA I

 

 

Generate de

Gospodării

Întreprinderi mici

Restaurante, cantine

Zone publice

Altele

(vă rugăm precizați)

Materiale din deșeuri

Codul deșeurilor în conformitate cu Decizia 2000/532/CE

 

 

 

 

 

Hârtie și carton

20 01 01, 15 01 01

 

 

 

 

 

Metale

20 01 40, 15 01 04

 

 

 

 

 

Materiale plastice

20 01 39, 15 01 02

 

 

 

 

 

Sticlă

20 01 02, 15 01 07

 

 

 

 

 

Deșeuri biodegradabile din bucătării și cantine

20 01 08

 

 

 

 

 

Vă rugăm să indicați dacă este inclus compostul fabricat în mod artizanal:

Deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri

20 02 01

 

 

 

 

 

Vă rugăm să indicați dacă este inclus compostul produs în gospodării:

Deșeuri care nu sunt biodegradabile provenite din grădini și parcuri

20 02 02, 20 02 03

 

 

 

 

 

Lemn

20 01 38, 15 01 03

 

 

 

 

 

Textile

20 01 10, 20 01 11, 15 01 09

 

 

 

 

 

Baterii

20 01 34, 20 01 33*

 

 

 

 

 

Echipamente casate

20 01 21*, 20 01 23*, 20 01 35*, 20 01 36

 

 

 

 

 

Alte deșeuri municipale

20 03 01, 20 03 02, 20 03 07, 15 01 06

 

 

 

 

 

Deșeuri municipale care nu au fost menționate mai sus (vă rugăm precizați)

 

 

 

 

 

 


ANEXA III

METODE DE CALCUL AL OBIECTIVULUI PRIVIND DEȘEURILE DIN CONSTRUCȚII ȘI DEMOLĂRI ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 4 ALINEATUL (1) DIN PREZENTA DECIZIE

Metoda de calcul

Cerințe specifice pentru rapoartele de implementare ale statelor membre

Formula

1.

Raportarea privind cantitățile de deșeuri din construcții și demolări valorificate material (numărărorul formulei) include numai codurile următoare din Anexa la Decizia 2000/532/CE:

 

Lista de deșeuri, capitolul 17 – Deșeuri din construcții și demolări:

17 01 01, 17 01 02, 17 01 03, 17 01 07, 17 02 01, 17 02 02, 17 02 03, 17 03 02, 17 04 01, 17 04 02, 17 04 03, 17 04 04, 17 04 05, 17 04 06, 17 04 07, 17 04 11, 17 05 08, 17 06 04, 17 08 02, 17 09 04

 

Lista de deșeuri, subcapitolul 19 12 — Deșeuri de la tratarea mecanică a deșeurilor (de exemplu sortare, sfărâmare, compactare, peletizare), în cazul în care sunt generate din tratarea deșeurilor din construcții și demolări:

19 12 01, 19 12 02, 19 12 03, 19 12 04, 19 12 05, 19 12 07, 19 12 09

Într-un raport transmis împreună cu datele, statele membre explică modul în care este evitată dubla contabilizare a deșeurilor.

2.

Generarea de deșeuri din construcții și demolări trebuie raportată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2150/2002 (numitorul formulei) conține:

(a)

deșeuri generate de secțiunea F din codul NACE Rev.2, așa cum se menționează la anexa I, secțiunea 8, rubrica 17 la respectivul regulament, constând în următoarele coduri de deșeuri, așa cum sunt definite la anexa I, secțiunea 2 din respectivul regulament:

06.1

Deșeuri metalice, feroase

06.2

Deșeuri metalice, neferoase

06.3

Deșeuri metalice, amestecate

07.1

Deșeuri de sticlă

07.4

Materiale plastice

07.5

Lemn

(b)

totalul categoriei de deșeuri (din toate activitățile economice):

Deșeuri minerale din construcții și demolări

așa cum sunt definite în Anexa III la respectivul regulament

3.

O altă posibilitate este ca statele membre să transmită informații în legătură cu reciclarea și valorificarea deșeurilor din construcții și demolări pe baza propriilor lor sisteme de raportare. În acest caz, ele transmit, împreună cu datele, un raport în care explică ce materiale sunt vizate și ce legătură există între datele transmise și datele privind deșeurile din construcții și demolări care trebuie raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2150/2002/CE. În cazul în care datele bazate pe sistemul de raportare al statului membru sunt mai precise decât cele furnizate în conformitate cu respectivul regulament, respectarea obiectivului va fi evaluată în funcție de datele provenind din sistemul de raportare al statului membru.