2.4.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 102/8


NORME PRIVIND INTERZICEREA FUMATULUI ÎN INCINTA CLĂDIRILOR PARLAMENTULUI EUROPEAN

Decizia Biroului din 23 martie 2011

2011/C 102/04

BIROUL,

având în vedere articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul de procedură al Parlamentului,

având în vedere avizul Comitetul consultativ pentru prevenire și protecție la locul de muncă emis la 11 februarie 2011,

întrucât:

(1)

În rezoluțiile sale din 24 octombrie 2007 privind Cartea verde intitulată „Către o Europă fără fum de tutun: opțiuni de politică europeană (1)” și din 26 noiembrie 2009 privind mediile fără fum de tutun (2), Parlamentul European solicită Biroului, având în vedere îndatorirea acestuia de a servi drept exemplu, să adopte o decizie privind interzicerea fumatului, care să fie riguros aplicabilă, fără excepții, în toate clădirile Parlamentului European, cu efect imediat.

(2)

În temeiul Deciziei 2004/513/CE a Consiliului, Uniunea Europeană a ratificat Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului, care prevede la articolul 8 alineatul (1) recunoașterea de către părțile contractante a existenței dovezilor științifice asupra faptului că expunerea la fum de tutun cauzează decese, boli și dizabilități, iar la articolul 8 alineatul (2) stabilește obligația părților contractante de a adopta măsuri eficiente de ordin legislativ, executiv, administrativ și/sau de alt tip prin care să se prevadă protecția de expunerea la fum de tutun la locul de muncă în spații închise.

(3)

Directiva 89/391/CEE a Consiliului prevede la articolul 5 faptul că angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor, sub toate aspectele, referitoare la activitatea desfășurată.

(4)

Deoarece există dovezi științifice care atestă faptul că fumatul pasiv reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate, Parlamentul European are îndatorirea de a proteja deputații, personalul și celelalte persoane care folosesc incintele sale de riscuri la adresa sănătății care pot fi prevenite și de senzațiile dezagreabile cauzate de fumatul pasiv.

(5)

În calitatea sa de angajator, Parlamentul European are obligația legală de a-și proteja personalul împotriva riscurilor de la locul de muncă.

(6)

În calitatea sa de instituție, Parlamentul European trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja de potențiale cereri de despăgubire.

(7)

Având în vedere riscurile pentru sănătate asociate cu fumatul pasiv și activ, este de dorit ca Parlamentul European să furnizeze informații deputaților, asistenților și personalului pentru ca riscurile fumatului pasiv și activ să fie mai bine înțelese, precum și să pună la dispoziție programe prin care să se ofere sprijin celor care doresc să se lase de fumat.

(8)

Din acest motiv, Parlamentul European sprijină obiectivul de a avea în incinta clădirilor sale un mediu complet lipsit de fum de tutun, singura excepție fiind reprezentată de locurile special amenajate în acest sens în clădirile sale.

(9)

Este necesar să se asigure aplicarea eficientă a interzicerii fumatului în conformitate cu prezentele norme; această interdicție este, prin urmare, completată cu proceduri adecvate prin care va fi posibil să se garanteze că, acolo unde va fi cazul, se vor impune sancțiunile adecvate, eficiente, proporționale și cu efect disuasiv,

DECIDE:

Articolul 1

(1)   Fumatul este interzis în toate incintele Parlamentului European, inclusiv în birourile de informare din statele membre și în biroul de legătură de la Washington, singura excepție fiind reprezentată de locurile special amenajate în acest sens enumerate în anexă.

Chestorii pot decide cu privire la orice modificare ulterioară a anexei.

(2)   Se interzice fumatul și în automobilele oficiale și în orice alt mijloc de transport pus la dispoziție de către instituție.

Articolul 2

(1)   Prezentele norme se notifică deputaților, asistenților acestora și personalului.

(2)   La intrările și în toate spațiile publice din incinta clădirilor Parlamentului European sunt plasate indicații clare privind interdicția menționată la articolul 1, cu excepția locurilor special amenajate în acest sens enumerate în anexă. Amplasarea exactă a locurilor pentru fumat este indicată în mod clar, astfel încât deputații, asistenții acestora și personalul să fie informați în legătură cu locurile în care fumatul este autorizat. Nu sunt puse scrumiere la dispoziția publicului în incinta clădirilor Parlamentului, cu excepția locurilor special amenajate în acest sens și a locurilor situate lângă intrarea în clădirile Parlamentului.

(3)   Liderii de grupuri politice reamintesc deputaților și personalului care face parte din grupul lor necesitatea respectării prezentelor norme.

Articolul 3

Direcția Generală Resurse Umane si Securitate (HR), în cooperare cu Comitetul consultativ pentru prevenire și protecție la locul de muncă, elaborează o politică de prevenire a riscurilor legate de fumatul activ și pasiv, prin punerea în aplicare a unui pachet integrat de măsuri de informare a deputaților în Parlamentul European, asistenților și personalului, pentru a asigura o mai bună înțelegere a riscurilor legate de fumatul pasiv și activ și a oferi programe destinate să vină în ajutorul persoanelor care doresc să renunțe la fumat.

Articolul 4

Oricărei persoane care nu se conformează prezentelor norme i se va cere pe loc să nu mai fumeze (avertisment oral). Secretarul General este responsabil de a asigura respectarea acestei norme.

Articolul 5

(1)   Orice deputat care încalcă repetat prezentele norme, chiar și după un avertisment oral în conformitate cu articolul 4, este supus, sub autoritatea chestorilor și a președintelui, regimului de sancțiuni prevăzut la articolul 6.

(2)   Orice funcționar, alt membru al personalului sau asistent acreditat care încalcă repetat prezentele norme, chiar și după un avertisment oral în conformitate cu articolul 4, este supus, sub autoritatea Secretarului General, regimului de sancțiuni prevăzut la articolul 7.

(3)   Orice asistent local, vizitator sau persoană care a intrat în incinta clădirilor Parlamentului (de exemplu angajați ai firmelor de aprovizionare sau ai firmelor externe) care încalcă repetat prezentele norme, chiar și după un avertisment oral în conformitate cu articolul 4, este supus, sub autoritatea Secretarului General, regimului de sancțiuni prevăzut la articolul 8.

Articolul 6

(1)   Secretarul General raportează chestorilor numele oricărui deputat care refuză să se conformeze prezentelor norme. Ulterior, chestorii adresează deputatului o comunicare formală (avertisment scris – „carte galbenă”) prin care acesta este informat despre sancțiunile financiare care i se vor aplica în caz de încălcare repetată a prezentelor norme.

(2)   În caz de încălcare repetată a prezentelor norme de către un deputat, președintele, în urma unei propuneri depuse de chestori, adoptă o decizie prin care se impun sancțiuni financiare deputatului în cauză („carte roșie”). Valoarea sancțiunii este echivalentă cu cuantumul diurnei pe o zi. Această sumă va fi dedusă direct din indemnizația de cheltuieli generale a deputatului.

(3)   Deputatul împotriva căruia s-a instituit o sancțiune poate depune o reclamație scrisă în termen de 15 zile lucrătoare de la notificarea adresată președintelui. Acest apel are efect suspensiv. În termen de două luni de la data depunerii reclamației, Biroul comunică reclamantului decizia motivată.

Articolul 7

(1)   În caz de încălcare repetată a prezentelor norme de către un funcționar, alt membru al personalului sau asistent acreditat, Secretarul General adresează persoanei în cauză o comunicare formală (avertisment scris – „carte galbenă”) prin care aceasta este informată despre sancțiunile disciplinare care i se vor aplica.

(2)   În caz de încălcare repetată a prezentelor norme, funcționarul, alt membru al personalului sau asistentul acreditat se supun procedurilor disciplinare prevăzute în Statutul funcționarilor.

(3)   Orice persoană împotriva căreia s-a instituit o sancțiune conform prezentului articol poate depune recurs la autoritatea de desemnare conform articolului 90 din Statutul funcționarilor și Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene, care se aplică pe deplin.

Articolul 8

În caz de încălcare repetată a prezentelor norme de către orice asistent local, vizitator sau altă persoană care a intrat în incinta clădirilor Parlamentului, persoana în cauză va fi pe loc escortată până la ieșirea din clădire.

Articolul 9

Prezentele norme înlocuiesc Decizia Biroului din 13 iulie 2004 de stabilire a normelor privind incinta clădirilor Parlamentului European. Prezentele norme intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial.

Articolul 10

Prezentele norme fac obiectul unei evaluări la doi ani de la intrarea în vigoare.


(1)  P6_TA(2007) 0471.

(2)  P7_TA(2009) 0100.


ANEXĂ

Listă cu locurile de fumat special amenajate:

 

Bruxelles

1.

ASP 00G110 ES

Barul deputaților (două cabine de fumători)

2.

PHS 03C011 ES

camera de lângă Chamber Bar

 

Luxemburg

1.

KAD 00C720b RE

 

2.

GOL 00A700b RE

 

3.

SCH 01A701 RE

 

4.

TOA 00A891 CI

spațiu de relaxare (o cabină de fumători)

5.

TOB 00B834 ES

 

6.

PRE 00A720 ES

o cabină de fumători

 

Strasbourg

1.

WIC M-1721 RE

Swan Bar

2.

LOW C01101

Barul deputaților (o cabină de fumători)