8.6.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 149/12


DECIZIA COMISIEI

din 7 iunie 2011

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia de copiat și hârtia grafică

[notificată cu numărul C(2011) 3751]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2011/332/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 8 alineatul (2),

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea unor criterii specifice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru diverse categorii de produse.

(3)

Decizia 1999/554/CE a Comisiei (2) a stabilit criteriile ecologice și cerințele aferente de evaluare și verificare pentru hârtia de copiat și hârtia grafică. În urma revizuirii criteriilor stabilite în decizia respectivă, Decizia 2002/741/CE a Comisiei (3) a stabilit criterii revizuite care sunt valabile până la 30 iunie 2011.

(4)

Criteriile respective au făcut obiectul unei revizuiri suplimentare în lumina evoluțiilor tehnologice. În urma aceste revizuiri, este necesar să se modifice definiția categoriei de produse și să se stabilească noi criterii ecologice. Aceste noi criterii, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente trebuie să fie valabile o perioadă de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

(5)

Din motive de claritate, Decizia 2002/741/CE trebuie înlocuită.

(6)

Trebuie să se acorde o perioadă de tranziție producătorilor ale căror produse au primit eticheta ecologică pentru hârtie de copiat și hârtie grafică pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2002/741/CE, astfel încât aceștia să aibă suficient timp să își adapteze produsele în vederea îndeplinirii criteriilor și cerințelor revizuite. De asemenea, producătorii trebuie să poată depune cereri în temeiul criteriilor stabilite în Decizia 2002/741/CE sau în temeiul criteriilor stabilite în prezenta decizie până la sfârșitul perioadei de valabilitate a deciziei respective.

(7)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Categoria de produse „hârtie de copiat și hârtie grafică” cuprinde coli sau role de hârtie goală neprelucrată și neimprimată și carton neprelucrat cu un gramaj de bază de maximum 400 g/m2.

(2)   Aceasta nu include hârtia de ziar, hârtia termică, hârtia fotografică și hârtia fără carbon, hârtia de ambalaj și de împachetat și nici hârtia parfumată.

Articolul 2

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarea definiție:

„fibre reciclate” înseamnă fibre recuperate din fluxul de deșeuri în cursul unui proces de producție sau generate de gospodării sau de unități comerciale, industriale și instituționale în rolul lor ca utilizatori finali ai produsului care nu mai pot fi folosite în scopul căruia i-au fost destinate. Se exclude reutilizarea de materiale generate în cursul unui proces care pot fi recuperate în cadrul aceluiași proces care le-a generat (brac – fie din producția proprie, fie achiziționat).

Articolul 3

Pentru a primi eticheta ecologică a UE în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, un articol de hârtie de copiat și hârtie grafică trebuie să se încadreze în categoria de produse „hârtie de copiat și hârtie grafică” definită la articolul 1 din prezenta decizie și să respecte criteriile, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente stabilite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 4

Criteriile pentru categoria de produse „hârtie de copiat și hârtie grafică”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile timp de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 5

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit categoriei de produse „hârtie de copiat și hârtie grafică” este „011”.

Articolul 6

Decizia 2002/741/CE se abrogă.

Articolul 7

(1)   Prin derogare de la articolul 6, cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în categoria de produse „hârtie de copiat și hârtie grafică” depuse înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2002/741/CE.

(2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produse care se încadrează în categoria de produse „hârtie de copiat și hârtie grafică” depuse după data adoptării prezentei decizii, dar până cel târziu la 30 iunie 2011, se pot baza fie pe criteriile stabilite în Decizia 2002/741/CE, fie pe criteriile stabilite în prezenta decizie.

Respectivele cereri sunt evaluate în funcție de criteriile pe baza cărora au fost elaborate.

(3)   În cazul în care eticheta ecologică a UE se acordă în baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2002/741/CE, eticheta ecologică respectivă poate fi utilizată timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 8

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 7 iunie 2011.

Pentru Comisie

Janez POTOČNIK

Membru al Comisiei


(1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.

(2)  JO L 210, 10.8.1999, p. 16.

(3)  JO L 237, 5.9.2002, p. 6.


ANEXĂ

CADRU

Scopurile criteriilor

Criteriile au ca scop, în special, să reducă eliberările de substanțe toxice sau eutrofice în ape, să reducă daunele sau riscurile ecologice legate de utilizarea energiei (încălzirea globală, acidificarea, reducerea stratului de ozon, epuizarea resurselor neregenerabile) prin scăderea consumului de energie și a emisiilor atmosferice aferente, să reducă daunele sau riscurile ecologice legate de utilizarea substanțelor chimice periculoase și să aplice principii de gestionare durabilă pentru protejarea pădurilor.

CRITERII

Aceste criterii se stabilesc pentru fiecare dintre următoarele aspecte:

1.

Emisiile în apă și în aer

2.

Consumul de energie

3.

Fibre: gestionarea durabilă a pădurilor

4.

Substanțe chimice periculoase

5.

Gestionarea deșeurilor

6.

Adecvarea pentru utilizare

7.

Informațiile care figurează pe ambalaj

8.

Informațiile care figurează pe eticheta ecologică.

Criteriile ecologice vizează producția de pastă de hârtie, inclusiv toate subprocesele constitutive, de la etapa în care fibrele neprelucrate/materia primă reciclată intră în fabrică, până la etapa în care pasta de hârtie părăsește fabrica. În ceea ce privește procesele de producție a hârtiei, criteriile ecologice vizează toate subprocesele, de la baterea pastei de hârtie (dezintegrarea hârtiei reciclate) până la înfășurarea hârtiei pe suluri.

Criteriile ecologice nu se referă la transportul, la conversia și la ambalarea pastei de hârtie, a hârtiei sau a materiilor prime.

Cerințe de evaluare și verificare

Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate în cadrul fiecărui criteriu.

În cazul în care solicitantul trebuie să prezinte declarații, documentație, analize, rapoarte de încercare sau alte dovezi care să ateste respectarea acestor criterii, se înțelege că acestea pot proveni de la solicitant și/sau de la furnizorul/furnizorii săi sau de la furnizorul/furnizorii acestora, după caz.

Dacă este cazul, pot fi folosite și alte metode de încercare decât cele indicate pentru fiecare criteriu, dacă echivalența lor este acceptată de organul competent care evaluează cererea.

În măsura posibilului, încercările se efectuează de laboratoare care îndeplinesc cerințele generale ale standardului EN ISO 17025 sau cerințe echivalente.

Un organism competent trebuie să realizeze inspecții la fața locului pentru a verifica respectarea acestor criterii.

CRITERIILE PENTRU ACORDAREA ETICHETEI ECOLOGICE A UE

Criteriul 1 –   Emisiile în apă și în aer

(a)   CCO, sulf (S), NOx, fosfor (P)

Pentru fiecare dintre acești parametri, emisiile în aer și/sau în apă din producția de pastă de hârtie și hârtie trebuie exprimate în puncte (PCCO, PS, PNOx, PP), conform explicațiilor de mai jos.

Niciunul dintre punctele individuale PCCO, PS, PNOx sau PP nu trebuie să depășească 1,5.

Numărul total de puncte (Ptotal = PCCO + PS + PNOx + PP) nu trebuie să depășească 4,0.

Calculul pentru PCCO trebuie realizat după cum urmează (calculele pentru PS, PNOx și PP se fac exact în același mod).

Pentru fiecare tip de pastă „i” utilizată, emisiile măsurate de CCO aferente [CCO pastă,i exprimate în kg/tonă uscată la aer (air dried tonne – TUA)] se ponderează în funcție de proporția utilizată din fiecare tip de pastă (pastă „i” pentru o tonă pastă uscată la aer) și se însumează. Apoi, emisiile ponderate de CCO pentru paste sunt adăugate la emisiile măsurate de CCO generate de producția de hârtie, obținându-se astfel emisiile de CCO totale, CCO total.

Valoarea de referință CCO ponderată pentru producția de pastă se calculează în același mod, ca suma valorilor de referință ponderate pentru fiecare tip de pastă utilizat și adăugată la valoarea de referință aferentă producției de hârtie, obținându-se astfel valoarea de referință CCO totală (CCO ref total). Valorile de referință pentru fiecare tip de pastă utilizată, precum și cele pentru producția de hârtie figurează în tabelul 1.

În cele din urmă, emisiile CCO totale se împart la valoarea de referință CCO totală, după cum urmează:

Formula

Tabelul 1

Valorile de referință pentru emisiile generate de producția de diferite tipuri de pastă de hârtie și hârtie

Tip de pastă/hârtie

Emisii (kg/TUA) (1)

CCO referință

S referință

NOx referință

P referință

Pastă chimică înălbită (alta decât cu sulfit)

18,0

0,6

1,6

0,045 (1)

Pastă chimică înălbită (sulfit)

25,0

0,6

1,6

0,045

Pastă chimică neînălbită

10,0

0,6

1,6

0,04

CTMP

15,0

0,2

0,3

0,01

TMP/celuloză din lemn

3,0

0,2

0,3

0,01

Pastă din fibre reciclate

2,0

0,2

0,3

0,01

Hârtie (fabrici neintegrate, unde toate tipurile de pastă utilizate sunt achiziționate de pe piață)

1

0,3

0,8

0,01

Hârtie (alte fabrici)

1

0,3

0,7

0,01

În cazul cogenerării de energie termică și de energie electrică în aceeași fabrică, emisiile de S și de NOx rezultate din generarea energiei electrice se pot deduce din volumul total. Următoarea ecuație se poate folosi la calcularea proporției emisiilor care rezultă în urma generării de energie electrică:

2 × [MWh(energie electrică)]/[2 × MWh(energie electrică) + MWh(energie termică)]

Energia electrică din această formulă este energia electrică produsă în instalația de cogenerare.

Energia termică din această formulă este energia termică netă livrată de la centrală la procesul de producție a pastei/hârtiei.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, împreună cu documentele justificative aferente, care trebuie să includă rapoarte de încercare ce utilizează următoarele metode: CCO: ISO 6060; NOx: ISO 11564; S(oxidat): EPA nr. 8; S(redus): EPA nr. 16A; conținutul de S în ulei: ISO 8754; conținutul de S în cărbune: ISO 351; P: EN ISO 6878, APAT IRSA CNR 4110 sau Dr. Lange LCK 349.

Documentele justificative trebuie să includă o precizare privind frecvența de măsurare și calculul punctelor pentru CCO, S și NOx. Trebuie să se includă toate emisiile de S și NOx care au loc în timpul producției de pastă de hârtie și hârtie, inclusiv aburul generat în afara punctului de producție, cu excepția emisiilor provenite din producerea de energie electrică. Măsurile trebuie să includă cazane de recuperare, cuptoare de var, cazane cu abur și cuptoare de distrugere pentru gazele puternic mirositoare. Trebuie să se ia în considerare emisiile difuze. Valorile raportate ale emisiilor de S în aer trebuie să includă atât emisiile de S oxidat, cât și emisiile de S redus (sulfură de dimetil, metil mercaptan, acid sulfhidric și alte substanțe similare). Emisiile de S generate de producerea de energie termică din petrol, cărbune și alți combustibili externi cu conținut cunoscut de S pot fi calculate, mai degrabă decât măsurate, și trebuie luate în considerare.

Măsurarea emisiilor în apă trebuie să se facă pe eșantioane nefiltrate și nedecantate fie după tratarea în fabrică, fie după tratarea într-o instalație publică de tratare. Măsurătorile trebuie efectuate pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei unități de producție noi sau reconstruite, măsurătorile trebuie efectuate pe o perioadă de cel puțin 45 de zile consecutive de funcționare stabilă a instalației. Măsurătorile trebuie să fie reprezentative pentru campania de producție respectivă.

În cazul fabricilor integrate, din cauza dificultății de a obține cifre separate privind emisiile pentru pasta de hârtie și hârtie, dacă este disponibilă doar o cifră globală pentru producția de pastă de hârtie și hârtie, atunci valorile emisiilor pentru tipul/tipurile de pastă de hârtie trebuie stabilite la zero, iar cifra aferentă fabricii de hârtie trebuie să includă atât producția de pastă de hârtie, cât și cea de hârtie.

(b)   AOX

Până la 31 martie 2013, emisiile de AOX generate de producția fiecărui tip de pastă de hârtie utilizat nu trebuie să depășească 0,20 kg/TUA.

De la 1 aprilie 2013 și până la expirarea valabilității criteriilor din prezenta decizie, emisiile de AOX generate de producția fiecărui tip de pastă de hârtie folosit nu trebuie să depășească 0,17 kg/TUA.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte rapoarte de încercare utilizând următoarea metodă de încercare: AOX ISO 9562, însoțită de calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, împreună cu documente justificative aferente.

Documentele justificative trebuie să includă o precizare privind frecvența de măsurare. AOX trebuie măsurat numai în cadrul proceselor în care se folosesc compuși ai clorului pentru înălbirea pastei de hârtie. Nu este nevoie ca AOX să fie măsurat în efluenții proveniți din producția de hârtie neintegrată sau din producția de pastă de hârtie în care nu se folosesc procedee de înălbire sau în care aceste procedee se efectuează cu substanțe fără clor.

Măsurătorile trebuie efectuate pe probe nefiltrate și nedecantate, fie după tratare în fabrică, fie după tratarea într-o instalație publică de tratare. Măsurătorile trebuie efectuate pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei unități de producție noi sau reconstruite, măsurătorile trebuie efectuate pe o perioadă de cel puțin 45 de zile consecutive de funcționare stabilă a instalației. Măsurătorile trebuie să fie reprezentative pentru campania de producție respectivă.

(c)   CO2

Emisiile de dioxid de carbon din surse neregenerabile trebuie să nu depășească 1 000 kg per tonă de hârtie produsă, inclusiv emisiile din producerea de energie electrică (fie la fața locului, fie în altă parte). Pentru fabricile neintegrate (în care toate tipurile de pastă de hârtie folosite sunt achiziționate de pe piață), emisiile trebuie să nu depășească 1 100 kg pe tonă. Emisiile trebuie calculate ca suma emisiilor din producția de pastă de hârtie și hârtie.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, împreună cu documente justificative aferente.

Solicitantul trebuie să prezinte date privind emisiile de dioxid de carbon în aer. Acestea trebuie să includă toate sursele de combustibili neregenerabili folosiți în producția de pastă de hârtie și hârtie, inclusiv emisiile provenite din producerea de energie electrică (fie la fața locului, fie în altă parte).

La calculul emisiilor de CO2 din combustibili trebuie utilizați următorii factori de emisie:

Tabelul 2

Combustibil

Emisii de CO2 fosil

U.M.

Cărbune

95

g CO2 fosil/MJ

Țiței

73

g CO2 fosil/MJ

Păcură 1

74

g CO2 fosil/MJ

Păcură 2-5

77

g CO2 fosil/MJ

GPL

69

g CO2 fosil/MJ

Gaz natural

56

g CO2 fosil/MJ

Energie electrică preluată din rețea

400

g CO2 fosil/kWh

Calculele sau bilanțurile masice trebuie efectuate pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei unități de producție noi sau reconstruite, măsurătorile trebuie efectuate pe o perioadă de cel puțin 45 de zile consecutive de funcționare stabilă a instalației. Calculele trebuie să fie reprezentative pentru campania de producție respectivă.

Volumul de energie din surse regenerabile (2) achiziționat și utilizat în procesele de producție nu va fi luat în considerare la calcularea emisiilor de CO2: solicitantul trebuie să prezinte documente corespunzătoare care să ateste că acest tip de energie este efectiv utilizat în fabrică sau este achiziționat din exterior.

Criteriul 2 –   Consumul de energie

(a)   Energie electrică

Consumul de energie electrică pentru producția de pastă de hârtie și hârtie se exprimă în puncte (PE), conform explicațiilor de mai jos.

Numărul de puncte, PE, trebuie să fie mai mic sau egal cu 1,5.

Calculul PE se face după cum urmează.

Calculul pentru producția de pastă de hârtie: pentru fiecare tip de pastă de hârtie „i” folosit, consumul de energie electrică aferent (Epastă, i exprimat în kWh/TUA) se calculează astfel:

Epastă, i = energie electrică de producție internă + energie electrică cumpărată – energie electrică vândută

Calculul pentru producția de hârtie: în mod similar, consumul de energie electrică aferent producției de hârtie (Ehârtie) se calculează astfel:

Ehârtie = energie electrică de producție internă + energie electrică cumpărată – energie electrică vândută

În cele din urmă, punctele pentru producția de pastă de hârtie și hârtie sunt combinate pentru a obține numărul total de puncte (PE), astfel:

Formula

În cazul fabricilor integrate, din cauza dificultății de a obține cifre separate privind energia electrică pentru pasta de hârtie și hârtie, dacă este disponibilă doar o cifră globală pentru producția de pastă de hârtie și hârtie, atunci valorile energiei electrice pentru tipul/tipurile de pastă de hârtie trebuie stabilite la zero, iar cifra aferentă fabricii de hârtie trebuie să includă atât producția de pastă de hârtie, cât și cea de hârtie.

(b)   Combustibil (energie termică)

Consumul de combustibil pentru producția de pastă de hârtie și hârtie se exprimă în puncte (PF), conform explicațiilor de mai jos.

Numărul de puncte, PF, trebuie să fie mai mic sau egal cu 1,5.

Calculul PF se face după cum urmează.

Calculul pentru producția de pastă de hârtie: pentru fiecare tip de pastă de hârtie „i” folosit, consumul de combustibil aferent (Fpastă, i exprimat în kWh/TUA) se calculează astfel:

Fpastă, i = Combustibil de producție internă + combustibil cumpărat – combustibil vândut – 1,25 × energia electrică de producție internă

Notă:

Fpastă, i (și contribuția sa la PF, pastă) nu trebuie calculate pentru pasta mecanică decât atunci când este pastă mecanică uscată la aer de pe piață, cu un conținut de cel puțin 90 % materie uscată.

Cantitatea de combustibil folosită la producerea energiei termice vândute trebuie adăugată la termenul „combustibil vândut” din ecuația de mai sus.

Calculul pentru producția de hârtie: în mod similar, consumul de combustibil aferent producției de hârtie (Fhârtie, exprimat în kWh/TUA) se calculează astfel:

Fhârtie = Combustibil de producție internă + combustibil cumpărat – combustibil vândut – 1,25 × energia electrică de producție internă

În cele din urmă, punctele pentru producția de pastă de hârtie și hârtie sunt combinate pentru a obține numărul total de puncte (PF), astfel:

Formula

Tabelul 3

Valori de referință pentru energie electrică și combustibil:

Tip de pastă de hârtie

Combustibil kWh/TUA

Freferință

Energie electrică kWh/TUA

Ereferință

Pastă chimică

4 000

[Notă: pentru pasta uscată la aer de pe piață care conține cel puțin 90 % materie uscată (prescurtată „puap”), această valoare poate fi crescută cu 25 % pentru energia folosită la uscare]

800

Pastă mecanică

900

(Notă: această valoare se aplică doar pentru „puap”)

1 900

CTMP

1 000

2 000

Pastă din fibre reciclate

1 800

(Notă: pentru „puap”, această valoare poate fi crescută cu 25 % pentru energia folosită la uscare)

800

Tip de hârtie

Combustibil

kWh/tonă

Energie electrică

kWh/tonă

Hârtie fină fără lignină, neînnobilată,

hârtie pentru reviste (SC)

1 800

600

Hârtie fină fără lignină, înnobilată,

hârtie pentru reviste înnobilată (LWC, MWC)

1 800

800

Evaluare și verificare [pentru (a) și (b)]: Solicitantul trebuie să prezinte calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, precum și toate documentele justificative aferente. Prin urmare, detaliile raportate trebuie să includă consumul total de energie electrică și de combustibil.

Solicitantul trebuie să calculeze toate intrările de energie, repartizate pe energie termică/combustibili și energie electrică, utilizate în timpul producției de pastă de hârtie și hârtie, inclusiv energia folosită la descernelizarea deșeurilor de hârtie, pentru producerea de hârtie reciclată. Energia folosită la transportul materiilor prime, precum și la conversie și ambalare nu este inclusă în calculele privind consumul de energie.

Energia termică totală include toți combustibilii achiziționați. De asemenea, include energia termică recuperată prin incinerarea leșiei și a deșeurilor provenite din procesele locale (de exemplu deșeurile de lemn, rumegușul, leșia, deșeurile de hârtie, brac), precum și energia termică recuperată din producția internă de energie electrică – cu toate acestea, solicitantul trebuie să ia în considerare numai 80 % din energia termică provenită din aceste surse la calculul energiei termice totale.

Energia electrică reprezintă energia electrică netă importată provenită din rețea și din producția internă de energie electrică, măsurată drept putere electrică. Nu este necesar să se includă și energia electrică folosită la tratarea apelor uzate.

În cazul în care se produce abur prin folosirea energiei electrice ca sursă de căldură, se calculează valoarea termică a aburului, apoi se împarte la 0,8 și se adaugă la consumul total de combustibil.

În cazul fabricilor integrate, din cauza dificultății de a obține cifre separate privind combustibilul (energie termică) pentru pasta de hârtie și hârtie, dacă este disponibilă doar o cifră globală pentru producția de pastă de hârtie și hârtie, atunci valorile combustibilului (energie termică) pentru tipul/tipurile de pastă de hârtie trebuie stabilite la zero, iar cifra aferentă fabricii de hârtie trebuie să includă atât producția de pastă de hârtie, cât și cea de hârtie.

Criteriul 3 –   Fibrele: gestionarea durabilă a pădurilor

Materia primă de fibre care intră în alcătuirea hârtiei poate fi reprezentată de fibre reciclate sau neprelucrate.

Fibrele neprelucrate trebuie să facă obiectul unor certificate valabile privind gestionarea durabilă a pădurilor și lanțul de custodie, eliberate de un sistem terț de certificare independent, precum FSC, PEFC sau echivalente.

Cu toate acestea, atunci când sistemele de certificare permit combinarea materialelor certificate cu materiale necertificate în cadrul unui produs sau al unei linii de produse, trebuie ca ponderea materialelor necertificate să nu depășească 50 %. Aceste materiale necertificate trebuie să facă obiectul unui sistem de verificare care să asigure faptul că sunt obținute în mod legal și respectă orice alte cerințe ale sistemului de certificare pentru materialele necertificate.

Organismele de certificare care eliberează certificate privind gestionarea durabilă a pădurilor și/sau lanțul de custodie trebuie să fie acreditate/recunoscute de sistemul de certificare respectiv.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte documente corespunzătoare care să indice tipurile, cantitățile și originea fibrelor folosite în producția de pastă de hârtie și hârtie.

În cazul în care se folosesc fibre neprelucrate, produsul trebuie să facă obiectul unor certificate valabile privind gestionarea durabilă a pădurilor și lanțul de custodie, eliberate de un sistem terț de certificare independent, precum PEFC, FSC sau echivalente. Dacă produsul sau linia de produse cuprinde materiale necertificate, trebuie prezentată o dovadă care să ateste că materialele necertificate reprezintă mai puțin de 50 % și fac obiectul unui sistem de verificare care asigură faptul că sunt obținute în mod legal și respectă orice alte cerințe ale sistemului de certificare pentru materialele necertificate.

În cazul în care se folosesc fibre reciclate, solicitantul trebuie să prezinte o declarație în care să se precizeze cantitatea medie de tipuri de hârtie recuperată utilizate în produs, în conformitate cu standardul EN 643 sau cu un standard echivalent. Solicitantul trebuie să prezinte o declarație că nu s-a utilizat brac (propriu sau achiziționat).

Criteriul 4 –   Excluderi sau limitări privind substanțele și amestecurile

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o listă cu produsele chimice folosite la producția de pastă de hârtie și hârtie, precum și documentația adecvată (de exemplu fișe cu date de securitate). Această listă trebuie să includă cantitatea, rolul și furnizorii tuturor substanțelor folosite în procesul de producție.

(a)   Substanțe și amestecuri periculoase

În conformitate cu articolul 6 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 66/2010, produsul trebuie să nu conțină substanțele menționate la articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (3), nici substanțele sau amestecurile care îndeplinesc criteriile de clasificare în clasele sau categoriile de pericol menționate mai jos.

Lista frazelor de pericol și a frazelor de risc:

Frază de pericol GHS (4)

Frază de risc UE (5)

H300 Mortal în caz de înghițire

R28

H301 Toxic în caz de înghițire

R25

H304 Poate fi mortal în caz de înghițire și de pătrundere în căile respiratorii

R65

H310 Mortal în contact cu pielea

R27

H311 Toxic în contact cu pielea

R24

H330 Mortal în caz de inhalare

R23/26

H331 Toxic în caz de inhalare

R23

H340 Poate provoca anomalii genetice

R46

H341 Susceptibil de a provoca anomalii genetice

R68

H350 Poate provoca cancer

R45

H350i Poate provoca apariția cancerului prin inhalare

R49

H351 Susceptibil de a provoca cancer

R40

H360F Poate dăuna fertilității

R60

H360D Poate dăuna fătului

R61

H360FD Poate dăuna fertilității. Poate dăuna fătului

R60/61/60-61

H360Fd Poate dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului

R60/63

H360Df Poate dăuna fătului. Susceptibil de a dăuna fertilității

R61/62

H361f Susceptibil de a dăuna fertilității

R62

H361d Susceptibil de a dăuna fătului

R63

H361f Susceptibil de a dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului.

R62-63

H362 Poate dăuna copiilor alăptați la sân

R64

H370 Provoacă leziuni ale organelor

R39/23/24/25/26/27/28

H371 Poate provoca leziuni ale organelor

R68/20/21/22

H372 Provoacă leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

R48/25/24/23

H373 Poate provoca leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

R48/20/21/22

H400 Foarte toxic pentru mediul acvatic

R50

H410 Foarte toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R50-53

H411 Toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R51-53

H412 Nociv pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R52-53

H413 Poate provoca efecte nocive pe termen lung asupra mediului acvatic

R53

EUH059 Periculos pentru stratul de ozon

R59

EUH029 În contact cu apa, degajă un gaz toxic

R29

EUH031 În contact cu acizi degajă un gaz toxic

R31

EUH032 În contact cu acizi degajă un gaz foarte toxic

R32

EUH070 Toxic în caz de contact cu ochii

R39-41

Este interzis să se adauge la pasta de hârtie sau la hârtie materiale de înnobilare, produse auxiliare, agenți de finisare pentru suprafață, coloranți sau vopsele comerciale cărora le-a fost atribuită sau le poate fi atribuită la momentul aplicării fraza de risc H317: Poate provoca o reacție alergică a pielii.

R43

Utilizarea de substanțe sau amestecuri ale căror proprietăți se schimbă în urma prelucrării (de exemplu nu mai sunt biodisponibile sau suferă modificări chimice) într-un mod care face ca pericolul identificat să nu mai fie valabil este exceptată de la cerința exprimată mai sus.

Limitele de concentrație în cazul substanțelor sau amestecurilor cărora le-ar putea fi atribuite sau le-au fost atribuite frazele de pericol sau de risc enumerate mai sus și care îndeplinesc criteriile de clasificare în clasele sau categoriile de pericol, precum și în cazul substanțelor care îndeplinesc criteriile de la articolul 57 litera (a), (b) sau (c) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie să nu depășească limitele de concentrație generice sau specifice determinate în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008. Dacă se determină limite de concentrație specifice, acestea trebuie să prevaleze asupra celor generice.

Limitele de concentrație pentru substanțele care îndeplinesc criteriile de la articolul 57 litera (d), (e) sau (f) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie să nu depășească 0,1 % din greutate.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să dovedească respectarea criteriului prin prezentarea de date cu privire la cantitatea (kg/TUA de hârtie produsă) de substanțe folosite în cadrul procesului, precizând faptul că substanțele menționate la acest criteriu nu se regăsesc în produsul final în concentrații care depășesc limitele specificate. Concentrația pentru substanțe și amestecuri trebuie specificată în fișele cu date de securitate conform articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

(b)   Substanțe listate în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006

Nu este permisă acordarea niciunei derogări de la interdicția stabilită la articolul 6 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 66/2010 în ceea ce privește substanțele identificate ca fiind substanțe ce prezintă motive de îngrijorare deosebită și sunt incluse în lista prevăzută la articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, prezente în amestecuri, într-un articol sau în orice component omogen al unui articol complex în concentrații de peste 0,1 %. În cazul în care concentrația este de sub 0,1 %, se aplică limite de concentrație specifice determinate în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

Evaluare și verificare: Lista substanțelor identificate ca fiind substanțe ce prezintă motive de îngrijorare deosebită și sunt incluse în lista substanțelor candidate în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 poate fi găsită la adresa:

http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp

La data depunerii cererii se va face trimitere la această listă.

Solicitantul trebuie să dovedească respectarea criteriului prin prezentarea de date cu privire la cantitatea (kg/TUA de hârtie produsă) de substanțe folosite în cadrul procesului, precizând faptul că substanțele menționate la acest criteriu nu se regăsesc în produsul final în concentrații care depășesc limitele specificate. Concentrația trebuie specificată în fișele cu date de securitate conform articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

(c)   Clor

Este interzisă utilizarea clorului gazos ca agent de înălbire. Această cerință nu se aplică în cazul clorului gazos legat de producția și utilizarea de dioxid de clor.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de la producătorul/producătorii de pastă de hârtie care să ateste că nu s-a folosit clor gazos ca agent de înălbire. Notă: deși această cerință se aplică și în cazul înălbirii fibrelor reciclate, se acceptă ca fibrele să fi fost înălbite cu clor gazos în ciclul de viață anterior.

(d)   Alchilfenoli etoxilați (APEO):

Este interzisă adăugarea de alchilfenoli etoxilați sau alți derivați de alchilfenol în substanțele chimice de curățare, de descernelizare, în agenții antispumare, de dispersie sau de înnobilare. Derivații de alchilfenol se definesc ca substanțe care formează, prin degradare, fenoli alchilici.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație/declarații de la furnizorul/furnizorii săi de substanțe chimice care să ateste că nu s-au adăugat în aceste produse alchilfenoli etoxilați sau alți derivați de alchilfenol.

(e)   Monomeri reziduali

Cantitatea totală de monomeri reziduali (cu excepția acrilamidei) cărora ar putea să le fie atribuită sau le-a fost atribuită oricare dintre frazele de risc de mai jos (sau combinații ale acestora) și care sunt prezenți în agenți de înnobilare, agenți de retenție, agenți de întărire, agenți hidrofugi sau substanțe chimice utilizate la tratarea internă și externă a apei trebuie să nu depășească 100 ppm (calculată pe baza conținutului lor de substanță uscată):

Frază de pericol (6)

Frază de risc (7)

H340 Poate provoca anomalii genetice

R46

H350 Poate provoca cancer

R45

H350i Poate provoca apariția cancerului prin inhalare

R49

H351 Susceptibil de a provoca cancer

R40

H360F Poate dăuna fertilității

R60

H360D Poate dăuna fătului

R61

H360FD Poate dăuna fertilității. Poate dăuna fătului

R60/61/60-61

H360Fd Poate dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului

R60/63

H360Df Poate dăuna fătului. Susceptibil de a dăuna fertilității

R61/62

H400 Foarte toxic pentru mediul acvatic

R50/50-53

H410 Foarte toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R50-53

H411 Toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R51-53

H412 Nociv pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R52-53

H413 Poate provoca efecte nocive pe termen lung asupra mediului acvatic

R53

Concentrația de acrilamidă din agenții de înnobilare, agenții de retenție, agenții de întărire, agenții hidrofugi sau substanțele chimice folosite la tratarea internă și externă a apei trebuie să nu depășească 700 ppm (calculată pe baza conținutului lor de substanță solidă).

Organismul competent poate scuti solicitantul de la îndeplinirea acestor cerințe în ceea ce privește substanțele chimice folosite la tratarea externă a apei.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentele adecvate (de exemplu fișe cu date tehnice de securitate).

(f)   Agenți tensioactivi în descernelizare

Toți agenții tensioactivi utilizați la descernelizare trebuie să fie în cele din urmă biodegradabili (a se vedea mai jos metodele de încercare și nivelurile admise).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu fișele cu date de securitate sau rapoartele de încercare pertinente pentru fiecare agent tensioactiv, care să indice metoda de încercare, pragul și concluzia stabilită, folosind una dintre următoarele metode de încercare și niveluri admise: OCDE 302 A-C (sau standardele ISO echivalente), cu un procent de degradare (inclusiv adsorbția) în decurs de 28 de zile de cel puțin 70 % pentru 302 A și B și de cel puțin 60 % pentru 302 C.

(g)   Biocide:

Componentele active din biocidele sau din agenții biostatici folosiți împotriva organismelor care favorizează formarea de depuneri în sistemele de circulare a apei, cu un conținut de fibre, trebuie să nu prezinte potențial de bioacumulare. Se consideră că biocidele au potențial de bioacumulare dacă valoarea log Pow (coeficient de partiție octanol/apă) este < 3,0 sau dacă factorul de bioconcentrare determinat experimental (BCF) este ≤ 100.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu fișa cu date de securitate a materialului sau raportul de încercare pertinent, care să indice metoda de încercare, pragul și concluzia stabilită, folosind următoarele metode de încercare: OCDE 107, 117 sau 305 A-E.

(h)   Coloranți azoici

În conformitate cu anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, este interzisă utilizarea coloranților azoici care ar putea produce prin scindare oricare dintre aminele aromatice următoare:

1.

4-aminobifenil

(92-67-1)

2.

benzidină

(92-87-5)

3.

4-clor-o-toluidină

(95-69-2)

4.

2-naftilamină

(91-59-8)

5.

o-aminoazotoluen

(97-56-3)

6.

2-amino-4-nitrotoluen

(99-55-8)

7.

p-cloranilină

(106-47-8)

8.

2,4-diaminoanisol

(615-05-4)

9.

4,4′-diaminodifenilmetan

(101-77-9)

10.

3,3′-diclorbenzidină

(91-94-1)

11.

3,3′-dimetoxibenzidină

(119-90-4)

12.

3,3′-dimetilbenzidină

(119-93-7)

13.

3,3’-dimetil-4,4’-diaminodifenilmetan

(838-88-0)

14.

p-cresidină

(120-71-8)

15.

4,4′-metilen-bi-(2-cloranilină)

(101-14-4)

16.

4,4′-oxidianilină

(101-80-4)

17.

4,4′-tiodianilină

(139-65-1)

18.

o-toluidină

(95-53-4)

19.

2,4-diaminotoluen

(95-80-7)

20.

2,4,5-trimetilanilină

(137-17-7)

21.

4-aminoazobenzen

(60-09-3)

22.

o-anisidină

(90-04-0)

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu.

(i)   Pigmenți sau coloranți pe bază de complecși metalici

Este interzisă folosirea coloranților sau pigmenților pe bază de plumb, cupru, crom, nichel sau aluminiu. Cu toate acestea, se pot folosi coloranți sau pigmenți pe bază de ftalocianină de cupru.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

(j)   Impuritățile ionice din coloranți

Nivelul impurităților ionice din coloranți trebuie să nu depășească: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2 500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1 000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm; Zn 1 500 ppm.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

Criteriul 5 –   Gestionarea deșeurilor

Toate punctele de producție a pastei de hârtie și hârtiei trebuie să aibă un sistem de gestionare a deșeurilor (conform definiției date de autoritățile relevante de reglementare pentru punctele respective de producție a pastei de hârtie și hârtiei) și a produselor reziduale provenite din fabricarea produsului cu etichetă ecologică. Cererea trebuie să includă documente sau explicații privind sistemul, precum și informații privind cel puțin punctele următoare:

procedurile de separare și de utilizare a materialelor reciclabile din fluxul de deșeuri;

procedurile de recuperare a materialelor în alte scopuri, precum incinerarea pentru producerea de abur industrial sau de energie termică sau utilizarea în agricultură;

procedurile de manipulare a deșeurilor periculoase (conform definiției date de autoritățile relevante de reglementare pentru punctele respective de producție a pastei de hârtie și hârtiei).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o descriere detaliată a procedurilor adoptate pentru gestionarea deșeurilor la fiecare dintre punctele de producție respective și o declarație de conformitate cu acest criteriu.

Criteriul 6 –   Adecvarea pentru utilizare

Produsul trebuie să fie adecvat pentru utilizarea căruia îi este destinat.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte documente adecvate care să demonstreze conformitatea cu sfera de aplicabilitate a criteriilor. Metodele de încercare trebuie să respecte unul dintre următoarele standarde:

Hârtie de copiat: EN 12281 – „Hârtie pentru tipar și pentru birou. Specificații pentru hârtia pentru fotocopiere prin procedeul de reproducere cu toner uscat”;

Hârtie continuă: EN 12858 – „Hârtie – Hârtie pentru tipar și pentru birou. Cerințe pentru formulare continue”.

Produsul trebuie să îndeplinească cerințele de permanență în conformitate cu standardele aplicabile. Manualul de utilizare trebuie să precizeze lista de norme și standarde care trebuie utilizate pentru evaluarea permanenței.

Ca alternativă la utilizarea metodelor de mai sus, producătorii trebuie să garanteze adecvarea pentru utilizare a produselor lor prin prezentarea unor documente corespunzătoare care să demonstreze calitatea hârtiei, în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17050-1:2004, care stabilește criteriile generale pentru declarația de conformitate a furnizorilor cu documentele normative.

Criteriul 7 –   Informațiile care figurează pe ambalaj

Pe ambalajul produsului trebuie să figureze următoarele informații:

„Vă rugăm să colectați hârtia folosită, pentru reciclare”.

În plus, dacă se utilizează fibre reciclate, producătorul trebuie să declare procentul minim de fibre reciclate, printr-o indicație amplasată lângă logoul etichetei ecologice a UE.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o mostră de ambalaj al produsului, pe care figurează informațiile solicitate.

Criteriul 8 –   Informațiile care figurează pe eticheta ecologică a UE

Eticheta facultativă prevăzută cu spațiu pentru text trebuie să conțină următorul text:

„—

poluare redusă a aerului și a apei

utilizarea de fibre certificate ȘI/SAU utilizarea de fibre reciclate [de la caz la caz]

restricții privind substanțele periculoase”.

Orientările privind utilizarea etichetei facultative prevăzute cu spațiu pentru text pot fi găsite la rubrica „Guidelines for use of the Ecolabel logo” de la adresa:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/promo/pdf/logo%20guidelines.pdf.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o mostră de ambalaj al produsului care să conțină eticheta, împreună cu o declarație de conformitate cu acest criteriu.


(1)  Se va acorda o exceptare de la acest nivel până la nivelul de 0,1, în cazurile în care se poate demonstra că nivelul mai ridicat de fosfor se datorează fosforului prezent în mod natural în celuloză.

(2)  Conform definiției din Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 140, 5.6.2009, p. 16).

(3)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

(4)  Astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(5)  Astfel cum sunt prevăzute în Directiva 67/548/CEE a Consiliului (JO L 196, 16.8.1967, p. 1).

(6)  Astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

(7)  Astfel cum sunt prevăzute în Directiva 67/548/CEE.