21.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 373/3


AVIZUL COMISIEI

din 20 decembrie 2011

privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la depozitul pentru deșeuri cu radioactivitate foarte scăzută situat lângă amplasamentul centralei nucleare de la Ignalina din Lituania, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul Euratom

(Numai textul în limba lituaniană este autentic)

2011/C 373/02

Evaluarea de mai jos se efectuează în conformitate cu dispozițiile Tratatului Euratom, fără a aduce atingere oricăror evaluări suplimentare efectuate în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și nici obligațiilor care decurg din acesta și din legislația secundară.

La 16 iunie 2011, Comisia Europeană a primit de la guvernul Lituaniei, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul Euratom, date generale privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive provenite de la depozitul pentru deșeuri cu radioactivitate foarte scăzută situat lângă amplasamentul centralei nucleare de la Ignalina din Lituania.

Pe baza acestor date și a informațiilor suplimentare solicitate de Comisie la 6 iulie 2011 și furnizate de autoritățile lituaniene la 1 august 2011 și în urma consultării grupului de experți, Comisia emite următorul aviz:

1.

Distanța dintre instalație și cel mai apropiat punct din alt stat membru, în acest caz Letonia, este de 8 km. Următorul stat membru cel mai apropiat este Polonia, la o distanță de circa 250 km. Țara vecină, Republica Belarus, se află la o distanță de 5 km.

2.

Pe parcursul perioadei de operare a depozitului:

deșeurile radioactive vor fi depuse în depozit fără intenția de a fi retrase ulterior;

depozitul nu va face obiectul unei autorizații de evacuare a efluenților radioactivi lichizi și gazoși. În condiții normale de operare, vor fi emanate gaze radioactive, iar levigatul radioactiv se poate scurge în afara depozitului în cantități foarte mici, care nu sunt însă susceptibile să afecteze sănătatea populației unui alt stat membru sau a unei țări vecine;

în cazul unor degajări neprevăzute de efluenți radioactivi, care ar putea rezulta în urma unui accident de tipul și amploarea avute în vedere în datele generale, dozele pe care populația dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară vecină le-ar putea primi nu ar fi semnificative din punctul de vedere al sănătății.

3.

După închiderea definitivă a depozitului:

Măsurile preconizate pentru închiderea definitivă a depozitului, astfel cum sunt descrise în datele generale, dau credibilitate valabilității pe termen lung a concluziilor de la punctul 2 de mai sus.

În concluzie, Comisia consideră că punerea în aplicare a planului de eliminare a deșeurilor radioactive sub orice formă, provenite de la depozitul pentru deșeuri cu radioactivitate foarte scăzută situat lângă amplasamentul centralei nucleare de la Ignalina din Lituania, nu este susceptibilă să provoace, pe parcursul perioadei normale de operare și după închiderea definitivă a depozitului, sau în cazul unui accident de tipul și amploarea celor avute în vedere în datele generale, o contaminare radioactivă a apei, solului sau spațiului aerian al unui alt stat membru sau al unei țări vecine.

Adoptat la Bruxelles, 20 decembrie 2011.

Pentru Comisie

Günther OETTINGER

Membru al Comisiei