28.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 106/5


REGULAMENTUL (UE) NR. 361/2010 AL COMISIEI

din 27 aprilie 2010

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 690/2008 al Comisiei de identificare a zonelor comunitare protejate, expuse la anumite riscuri fitosanitare

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 2 alineatul (1) litera (h),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 690/2008 al Comisiei (2) prevede că anumite state membre sau anumite zone ale statelor membre au fost recunoscute ca fiind zone protejate cu privire la anumite organisme dăunătoare. În anumite cazuri, recunoașterea a fost făcută pentru o perioadă limitată de timp pentru a permite statului membru în cauză să furnizeze informațiile complete care să demonstreze că organismul dăunător în cauză nu este prezent în statul membru sau în regiunea respectivă sau pentru a finaliza eforturile de eradicare a organismului în cauză.

(2)

Întregul teritoriu al Greciei a fost recunoscut ca zonă protejată cu privire la Dendroctonus micans Kugelan, Gilpinia hercyniae (Hartig), Gonipterus scutellatus Gyll., Ips amitinus Eichhof, Ips cembrae Heer și Ips duplicatus Sahlberg până la 31 martie 2010.

(3)

În 2009, Grecia a efectuat anchete și a notificat Comisia cu privire la rezultate, în conformitate cu al treilea paragraf și cu al cincilea paragraf de la articolul 2 alineatul (1) litera (h) din Directiva 2000/29/CE. Cu toate acestea, respectivele rezultate nu erau complete. O vizită a experților Comisiei, efectuată în perioada 2-10 februarie 2010, a confirmat faptul că Grecia înregistrase progrese semnificative cu privire la organizarea și realizarea respectivelor anchete și la notificarea rezultatelor acestora. Ținând cont de faptul că rezultatele notificate nu erau complete, experții au concluzionat că mai erau necesare progrese suplimentare.

(4)

Conform rezultatelor anchetelor, nu au existat indicii ale prezenței organismelor respective în Grecia. Ținând seama de respectivele rezultate și de rezultatul vizitei experților Comisiei în Grecia, este adecvat să se continue timp de încă un an recunoașterea Greciei ca zonă protejată în ceea ce privește organismele în cauză, pentru a pune la dispoziția Greciei timpul necesar pentru a prezenta informații care să confirme faptul că organismele în cauză nu sunt prezente pe teritoriul său.

(5)

Irlanda, Lituania și anumite regiuni și părți de regiuni din Italia, Slovacia și Slovenia au fost recunoscute ca zone protejate în ceea ce privește Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. până la 31 martie 2010. Din informațiile primite de la aceste state membre privind rezultatele anchetelor și din rapoartele experților Comisiei care s-au deplasat în Italia, Lituania, Slovacia și Slovenia în 2009, rezultă că respectivele zone protejate ar trebui să continue să fie recunoscute timp de încă doi ani, pentru a le oferi statelor membre în cauză timpul necesar pentru a înainta informații care să arate că Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. nu este prezentă sau, după caz, să își finalizeze eforturile de eradicare a acestui organism.

(6)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 690/2008 ar trebui modificat în consecință.

(7)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 690/2008 se modifică după cum urmează:

1.

în a doua coloană de la punctele 4, 5 și 7-10 de la poziția (a), după cuvântul „Grecia”, textul „(până la 31 martie 2010)” se înlocuiește cu „(până la 31 martie 2011)”;

2.

în a doua coloană de la punctul 2 poziția (b), la liniuța a doua, textul „până la 31 martie 2010” se înlocuiește cu „până la 31 martie 2012”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 aprilie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  JO L 193, 22.7.2008, p. 1.