8.7.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 173/47


DIRECTIVA 2010/48/UE A COMISIEI

din 5 iulie 2010

de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind inspecția tehnică auto pentru autovehicule și remorcile acestora

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/40/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspecția tehnică auto pentru autovehicule și remorcile acestora (1), în special articolul 6 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În interesul siguranței rutiere, al protecției mediului și al concurenței loiale este important să se asigure întreținerea și inspecția corespunzătoare a vehiculelor aflate în funcțiune, pentru ca acestea să își mențină performanța în conformitate cu omologarea de tip, fără o deteriorare excesivă, de-a lungul întregului lor ciclu de viață.

(2)

Normele și metodele, astfel cum sunt prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din Directiva 2009/40/CE, trebuie definite și adaptate suplimentar pentru a reflecta progresul tehnic, determinând îmbunătățirea în condiții de rentabilitate a inspecțiilor tehnice auto în Uniunea Europeană.

(3)

Trebuie luate în considerare constatările a două proiecte, Autofore (2) și IDELSY (3) care au abordat recent viitoarele opțiuni de inspecție tehnică auto, precum și rezultatul unui dialog deschis și faptic cu părțile interesate.

(4)

Stadiul actual al tehnologiei vehiculelor solicită includerea unor sisteme electronice moderne pe lista elementelor supuse inspecției.

(5)

Pentru a obține armonizare suplimentară a inspecțiilor tehnice auto, trebuie introduse metode de control pentru fiecare dintre elementele supuse inspecției.

(6)

Pentru a facilita această armonizare suplimentară și din motive privind consecvența normelor, pentru toate elementele supuse inspecției trebuie inclusă o listă non-exhaustivă cu principalele motive ale respingerii, astfel cum există deja pentru sistemele de frânare.

(7)

Inspecțiile tehnice auto trebuie să includă toate elementele relevante pentru modelul, construcția și echipamentele specifice ale vehiculului supus inspecției. În consecință, acolo unde este cazul, trebuie adăugate cerințe specifice pentru anumite categorii de vehicule.

(8)

Statele membre au extins obligativitatea inspecției tehnice auto periodice, în conformitate cu articolul 5 litera (e) din Directiva 2009/40/CE, la alte categorii de vehicule. În scopul armonizării suplimentare a inspecțiilor, trebuie incluse metode și norme pentru categoriile de vehicule în cauză. Inspecțiile tehnice auto trebuie desfășurate cu ajutorul tehnicilor și echipamentelor disponibile în prezent și fără utilizarea de instrumente pentru a demonta sau îndepărta diferite părți ale vehiculului.

(9)

Pe lângă elementele referitoare la siguranță, securitate și protecția mediului, inspecțiile trebuie, de asemenea, să includă identificarea vehiculului pentru a asigura o aplicare corectă a controalelor și a normelor, pentru a permite înregistrarea rezultatului inspecției și pentru a face posibilă aplicarea celorlalte cerințe juridice.

(10)

Pentru a facilita funcționarea pieței interne și îmbunătățirea metodelor de inspecție tehnică auto, este necesară introducerea rezultatelor într-un certificat de inspecție tehnică care să includă anumite elemente de bază.

(11)

Sunt necesare măsuri suplimentare în ceea ce privește dezvoltarea unor proceduri de inspecție alternative pentru a verifica starea de întreținere a autovehiculelor echipate cu motor diesel, în special în ceea ce privește NOx și particulele, luându-se în considerare noile sisteme de posttratare a emisiilor.

(12)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului pentru adaptarea la progresul tehnic a Directivei privind inspecția tehnică auto pentru autovehicule și remorcile acestora instituit prin articolul 7 din Directiva 2009/40/CE,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa II la Directiva 2009/40/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

(1)   Statele membre pun în aplicare acte cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până cel târziu la 31 decembrie 2011, cu excepția dispozițiilor punctului 3 din anexa II, care intră în vigoare începând cu 31 decembrie 2013. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la acestea.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a trimiterii.

(2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi după data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 5 iulie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 141, 6.6.2009, p. 12.

(2)  Studiul Autofore privind punerea în practică a viitoarelor opțiuni de inspecție tehnică auto în Uniunea Europeană, http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/publications/projectfiles/autofore_en.htm

(3)  Inițiativa IDELSY privind diagnosticarea sistemelor electronice ale autovehiculelor pentru PTI, http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/publications/projectfiles/idelsy_en.htm


ANEXĂ

Anexa II la Directiva 2009/40/CE se înlocuiește cu următorul text:

ANEXA II

ELEMENTE CARE TREBUIE CONTROLATE ÎN MOD OBLIGATORIU

CUPRINS

1.

Introducere

2.

Domeniul de aplicare a inspecțiilor

3.

Certificate de inspecție tehnică

4.

Cerințe minime privind inspecțiile

0.

Identificarea vehiculului

1.

Echipament de frânare

2.

Direcția

3.

Vizibilitate

4.

Lumini, dispozitive reflectorizante și echipamente electrice

5.

Punți, roți, anvelope și suspensie

6.

Șasiu și accesorii șasiu

7.

Alte echipamente

8.

Efecte nocive

9.

Inspecții suplimentare privind vehiculele pentru transportul de călători din categoriile M2, M3

1.   INTRODUCERE

Prezenta anexă stabilește sistemele și componentele vehiculelor supuse inspecției; aceasta detaliază metoda de inspecție și criteriile utilizate pentru a stabili dacă starea vehiculului este acceptabilă.

În cazul în care, în timpul inspecției, se constată că vehiculul este defect în ceea ce privește elementele menționate, autoritățile competente din statele membre trebuie să adopte o procedură pentru stabilirea condițiilor în care vehiculul poate fi utilizat înainte de a fi supus unei alte inspecții tehnice auto.

Inspecția tehnică auto trebuie să acopere cel puțin elementele menționate mai jos, cu condiția ca acestea să aibă legătură cu echipamentele vehiculului controlat în statul membru respectiv.

Inspecțiile tehnice auto trebuie să se desfășoare cu ajutorul tehnicilor și al echipamentelor disponibile în prezent și fără a se folosi unelte pentru a demonta sau îndepărta diferite părți ale vehiculului.

Toate elementele menționate trebuie considerate obligatorii la inspecția tehnică auto periodică a vehiculelor, cu excepția celor marcate cu litera (X), care fac referire la starea vehiculului și la eligibilitatea utilizării acestuia pe carosabil, dar care nu sunt considerate esențiale pentru o inspecție periodică.

«Motivele respingerii» nu se aplică în cazurile în care acestea fac referire la cerințe care nu au fost stabilite de legislația relevantă privind omologarea vehiculelor la data primei înmatriculări, a primei puneri în circulație sau la cerințe privind postechiparea.

În cazul în care o metodă de inspecție este descrisă drept vizuală, aceasta înseamnă că, pe lângă examinarea elementelor, inspectorul trebuie, după caz, să le atingă, să evalueze zgomotul sau să se servească de orice alte metode corespunzătoare de inspecție fără ajutorul unui echipament special.

2.   DOMENIUL DE APLICARE A INSPECȚIILOR

Inspecția tehnică auto acoperă cel puțin elementele menționate mai jos, cu condiția ca acestea să aibă legătură cu echipamentele instalate ale vehiculului supus inspecției.

0.

identificarea vehiculului;

1.

echipamente de frânare;

2.

direcție;

3.

vizibilitate;

4.

echipamente de iluminat și părți ale sistemului electric;

5.

punți, roți, anvelope, suspensie;

6.

șasiu și accesorii șasiu;

7.

alte echipamente;

8.

efecte nocive;

9.

inspecții suplimentare privind vehiculele pentru transportul de călători din categoriile M2 și M3.

3.   CERTIFICATE DE INSPECȚIE TEHNICĂ

Operatorul sau șoferul vehiculului trebuie înștiințat în scris cu privire la defecțiuni, rezultatul inspecției tehnice și consecințele legale.

Certificatele de inspecție tehnică emise în cazul controalelor tehnice periodice obligatorii ale autovehiculului acoperă cel puțin următoarele elemente:

1.

numărul de identificare al vehiculului (NIV);

2.

numărul plăcuței de înmatriculare și simbolul țării de înmatriculare a vehiculului;

3.

locul și data inspecției;

4.

citirea contorului kilometric la data efectuării inspecției, dacă este disponibilă;

5.

clasa vehiculului, dacă este disponibilă;

6.

defecțiuni identificate (se recomandă urmărirea ordinii numerice de la punctul 5 din prezenta anexă) și categoria aferentă;

7.

evaluarea globală a vehiculului;

8.

data următoarei inspecții periodice (în cazul în care aceste informații nu sunt furnizate prin alte mijloace);

9.

nunele comisiei de inspecție și semnătura sau identificarea inspectorului responsabil de inspecție.

4.   CERINȚE MINIME PRIVIND INSPECȚIILE

Inspecția tehnică auto acoperă cel puțin elementele și utilizează standardele și metodele minime menționate mai jos. Motivele respingerii reprezintă exemple de defecțiuni care pot fi depistate.

Element

Metodă

Motivele respingerii

0.   IDENTIFICAREA VEHICULULUI

0.1.

Plăcuțele cu numărul de înmatriculare (în cazul în care se stipulează astfel în cerințe (8)

Inspecție vizuală.

(a)

Plăcuță (plăcuțe) de înmatriculare lipsă sau atât de nesigur fixată (fixate) încât există posibilitatea să cadă.

(b)

Număr lipsă sau ilizibil.

(c)

Neconform cu actele sau înregistrările vehiculului.

0.2.

Numărul de șasiu/numărul de serie al vehiculului

Inspecție vizuală.

(a)

Lipsă sau de negăsit.

(b)

Incomplet, ilizibil.

(c)

Neconform cu actele sau înregistrările vehiculului.

1.   ECHIPAMENT DE FRÂNARE

1.1.

Starea mecanică și funcționare

1.1.1.

Pivotul pedalei frânei de serviciu/axul pârghiei manuale

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

Notă: Vehiculele cu sisteme de servofrână trebuie verificate cu motorul oprit.

(a)

Pivot prea strâns.

(b)

Uzură sau joc excesiv.

1.1.2.

Starea pedalei/pârghiei manuale și cursa dispozitivului de acționare a frânei

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

Notă: Vehiculele cu sisteme de servofrână trebuie verificate cu motorul oprit.

(a)

Cursă excesivă sau rezervă de cursă insuficientă.

(b)

Degajare incorectă a comenzii de frână.

(c)

Cauciucul antiderapant de pe pedala de frână lipsă, prost fixat sau uzat.

1.1.3.

Pompa de vid sau compresorul și rezervoarele

Inspecție vizuală a componentelor la presiunea normală de lucru. Timpul de verificare necesar pentru pompă sau pentru compresor pentru valoarea profesională sigură și pentru funcționarea dispozitivului de avertizare, supapa de protecție a multicircuitului și supapa de decompresiune.

(a)

Presiune/vid insuficient pentru asigurarea a cel puțin două acționări ale frânării după declanșarea dispozitivului de avertizare (sau când manometrul indică un nivel periculos).

(b)

Timp de umplere a compresorului la valoarea profesională sigură în conformitate cu cerințele (8)

(c)

Nefuncționarea supapei de protecție a multicircuitului și a supapei de decompresiune.

(d)

Lipsă a etanșeității care produce o scădere considerabilă a presiunii sau pierderi de aer perceptibile.

(e)

Deteriorări externe care pot afecta funcționarea sistemului de frânare.

1.1.4.

Indicator de nivel de presiune scăzută sau manometru

Verificare funcțională

Funcționare defectuoasă sau defectarea indicatorului de presiune scăzută sau a manometrului.

1.1.5.

Supapă de comandă a frânei cu acționare manuală

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Supapă fisurată, deteriorată sau uzată excesiv.

(b)

Comandă nesigură asupra supapei sau supapă nesigură.

(c)

Conexiuni prost fixate sau lipsa etanșeității.

(d)

Funcționare nesatisfăcătoare.

1.1.6.

Activator frână de mână, pârghie de comandă, clichet de frână de mână, frână de mână electronică

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Blocare incorectă a clichetului de frână de mână.

(b)

Uzură excesivă a axului pârghiei sau a mecanismului cu clichet.

(c)

Cursă prea mare a pârghiei, indicând un reglaj incorect.

(d)

Activator lipsă, deteriorat sau nefuncțional.

(e)

Funcționare incorectă, indicatorul de avertizare indică funcționare defectuoasă.

1.1.7.

Supape de frânare (supape de comandă, supape de degajare rapidă, regulatoare de presiune)

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Supape deteriorate sau pierderi de aer excesive.

(b)

Pierdere excesivă de ulei din compresor.

(c)

Supapă nesigură sau montată necorespunzător.

(d)

Deversare sau pierdere de lichid de frână.

1.1.8.

Elemente de cuplare ale frânelor remorcii (electrice și pneumatice)

Deconectarea și reconectarea tuturor elementelor de cuplare ale sistemului de frână dintre vehiculul tractor și remorcă.

(a)

Ventil de izolare defect sau supapă cu auto-etanșare defectă.

(b)

Ventil de izolare sau supapă nesigură sau montată necorespunzător.

(c)

Etanșeitate insuficientă.

(d)

Funcționare defectuoasă.

1.1.9.

Acumulator, rezervor de presiune

Inspecție vizuală.

(a)

Rezervor deteriorat, corodat sau neetanș.

(b)

Nefuncționarea dispozitivului de golire.

(c)

Rezervor nesigur sau montat necorespunzător.

1.1.10.

Servomecanism frână, cilindru principal (sisteme hidraulice)

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Servomecanism defect sau ineficace.

(b)

Cilindru principal defect sau neetanș.

(c)

Cilindru principal nesigur.

(d)

Cantitate insuficientă de lichid de frână.

(e)

Lipsă capac rezervor cilindru principal.

(f)

Lampă de avertizare pentru lichidul de frână aprinsă sau defectă.

(g)

Funcționare incorectă a dispozitivului de avertizare în caz de nivel insuficient al lichidului de frână.

1.1.11.

Conducte de frână rigide

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Risc iminent de fisurare sau rupere.

(b)

Lipsa etanșeității la nivelul conductelor sau al racordurilor.

(c)

Conducte deteriorate sau excesiv de corodate.

(d)

Conducte plasate greșit.

1.1.12.

Furtunuri flexibile ale frânei

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Risc iminent de fisurare sau rupere.

(b)

Furtunuri deteriorate, puncte de fricțiune, răsucite sau prea scurte.

(c)

Lipsa etanșeității la nivelul furtunurilor și al racordurilor.

(d)

Umflare exagerată a furtunului sub presiune.

(e)

Porozitatea furtunurilor.

1.1.13.

Garnituri de frână

Inspecție vizuală.

(a)

Garnituri excesiv de uzate.

(b)

Garnituri murdare (ulei, unsoare etc.).

(c)

Garnituri lipsă.

1.1.14.

Tamburi de frână, discuri de frână

Inspecție vizuală.

(a)

Tambur sau disc excesiv de uzat, fisurat excesiv, crăpat, nesigur sau spart.

(b)

Tambur sau disc murdar (ulei, unsoare etc.).

(c)

Tambur sau disc lipsă.

(d)

Placa din spate nesigură.

1.1.15.

Cabluri de frână, tije, cuplaj pârghii

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Cabluri deteriorate sau cu noduri.

(b)

Componente excesiv de uzate sau corodate.

(c)

Cablu, tijă sau îmbinare nesigură.

(d)

Control al cablurilor defect.

(e)

Restricționare a mișcării libere a sistemului de frânare.

(f)

Mișcare anormală a pârghiilor/cuplajului indicând reglare incorectă sau uzură excesivă.

1.1.16.

Organe de acționare frână (inclusiv frâne cu arc sau cilindri hidraulici)

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Organ de acționare fisurat sau deteriorat.

(b)

Organ de acționare neetanș.

(c)

Organ de acționare montat nesigur sau necorespunzător.

(d)

Organ de acționare excesiv de corodat.

(e)

Cursă insuficientă sau prea mare a pistonului sau a mecanismului cu membrană.

(f)

Lipsa învelișului de protecție contra prafului sau deteriorarea excesivă a acestuia.

1.1.17.

Corector automat al frânei în funcție de sarcină

Inspecție vizuală a componentelor în timpul funcționării sistemului de frânare.

(a)

Cuplaj defect.

(b)

Cuplaj incorect reglat.

(c)

Blocarea sau nefuncționarea supapei.

(d)

Lipsa supapei.

(e)

Plăcuță cu date lipsă.

(f)

Date ilizibile sau neconforme cu cerințele (8)

1.1.18.

Dispozitive și indicatori de eliminare a jocurilor

Inspecție vizuală.

(a)

Reglaj deteriorat, blocat sau cu mișcare anormală, excesiv de uzat sau reglaj incorect.

(b)

Reglaj incorect.

(c)

Reglaj instalat incorect sau înlocuit.

1.1.19.

Sistem de încetinire (dacă este prevăzut sau necesar)

Inspecție vizuală.

(a)

Racorduri sau montări nesigure.

(b)

Sistem defect în mod evident sau lipsă.

1.1.20.

Acționarea automată a frânelor remorcii

Deconectarea cuplării sistemului de frânare între tractor și vehiculul remorcat.

Sistemul de frânare al remorcilor nu funcționează automat dacă este deconectată cuplarea.

1.1.21.

Sistem de frânare complet

Inspecție vizuală.

(a)

Alte dispozitive ale sistemului (de exemplu, pompă antigel, uscător de aer etc.) deteriorate la exterior sau corodate astfel încât ar afecta în mod negativ sistemul de frânare.

(b)

Lipsa excesivă a etanșeității sau a antigelului.

(c)

Orice componentă nesigură sau montată în mod necorespunzător.

(d)

Reparație sau modificare necorespunzătoare la oricărui component (1)

1.1.22.

Teste privind racordurile (atunci când sunt montate sau necesare)

Inspecție vizuală.

(a)

Lipsă.

(b)

Deteriorat, neutilizabil sau neetanș.

1.2.

Performanța și eficiența frânei de serviciu

1.2.1.

Performanță

Testare efectuată pe un aparat static de testare frâne sau, dacă acest lucru nu este posibil, frânele sunt acționate în mod progresiv până la efortul maxim.

(a)

Putere de frânare necorespunzătoare pe una sau pe mai multe roți.

(b)

Puterea de frânare la oricare dintre roți este mai mică decât 70 % din cea mai mare putere înregistrată pe cealaltă roată de pe aceeași punte. În cazul încercării frânelor pe carosabil, vehiculul deviază excesiv de la direcția dreaptă.

(c)

Variație bruscă a puterii de frânare (blocaj).

(d)

Frânare anormală pe oricare dintre roți.

(e)

Fluctuație excesivă a puterii de frânare în cursul fiecărei turații a roții.

1.2.2.

Eficiență

Testare efectuată pe un aparat static de testare frâne sau, dacă acesta nu poate fi folosit din motive tehnice, se efectuează un test rutier cu ajutorul unui decelerometru. Vehiculele sau remorcile cu masa maximă admisibilă mai mare de 3 500 kg trebuie inspectate în conformitate cu standardele ISO 21069 sau metodele echivalente.

Testele rutiere trebuie desfășurate pe un carosabil uscat, neted și drept.

Pentru toate categoriile de vehicule un coeficient de frânare mai mic decât următoarele valori:

 

Vehiculele înmatriculate pentru prima dată după intrarea în vigoare a prezentei directive:

Categoria N1: 50 %

Categoria M1: 58 %

Categoria M2 și M3: 50 %

Categoria N2 și N3: 50 %

Categoria O2 (XX) (10), O3 și O4:

în cazul semiremorcilor: 45 %

în cazul remorcilor cu bară de tracțiune: 50 %

 

Vehiculele înmatriculate înainte de intrarea în vigoare a prezentei directive:

 

Categoria N1: 45 %

 

Categoria M1, M2 și M3: 50 % (2)

 

Categoria N2 și N3: 43 % (3)

 

Categoria O2 (XX) (10), O3 și O4: 40 % (4)

 

Alte categorii (XX) (10):

Categoriile L (ambele frâne):

Categoria L1e: 42 %

Categoria L2e, L6e: 40 %

Categoria L3e: 50 %

Categoria L4e: 46 %

Categoria L5e, L7e: 44 %

Categoriile L (frână pe roata din spate):

toate categoriile: 25 %

1.3.

Performanța și eficiența frânei secundare (de urgență) (dacă este asigurată de un sistem separat)

1.3.1.

Performanță

În cazul în care sistemul de frânare este separat de sistemul frânei de serviciu, a se utiliza metoda menționată la punctul 1.2.1.

(a)

Putere de frânare necorespunzătoare pe una sau pe mai multe roți.

(b)

Puterea de frânare la oricare dintre roți este mai mică decât 70 % din cea mai mare putere înregistrată pe cealaltă roată de pe aceeași punte. În cazul încercării frânelor pe carosabil, vehiculul deviază excesiv de la direcția dreaptă.

(c)

Variație bruscă a puterii de frânare (blocaj).

1.3.2.

Eficiență

În cazul în care sistemul de frânare este separat de sistemul frânei de serviciu, a se utiliza metoda menționată la punctul 1.2.2.

Puterea de frânare mai mică de 50 % (5) din performanța frânei de serviciu definită la punctul 1.2.2 în raport cu sarcina maximă autorizată ori, în cazul semiremorcilor, cu suma sarcinilor admise pe punte.

(cu excepția categoriilor L1e și L3e).

1.4.

Performanța și eficiența frânei de mână

1.4.1.

Performanță

A se aplica frâna pe un aparat static de testare frâne și/sau în timpul unui test rutier cu ajutorul unui decelerometru.

Frână nefuncțională pe una sau mai multe roți sau, în cazul testării pe carosabil, vehiculul deviază excesiv de la direcția dreaptă.

1.4.2.

Eficiență

Testare efectuată pe un aparat static de testare frâne sau printr-un test rutier cu ajutorul unui decelerometru de indicare sau înregistrare a datelor sau cu vehiculul pe o pantă cu unghi de înclinare cunoscut. Dacă este posibil, vehiculele de marfă trebuie inspectate încărcate.

Pentru toate categoriile de vehicule, un coeficient de frânare mai mic de 16 % în raport cu sarcina maximă autorizată sau, pentru autovehicule, mai mic de 12 % în raport cu sarcina combinată maximă autorizată a vehiculului, luându-se în considerare coeficientul cu cea mai mare valoare.

(cu excepția categoriilor L1e și L3e).

1.5.

Performanța sistemului de încetinire

Inspecție vizuală și, dacă este posibil, testarea funcțiilor sistemului.

(a)

Variație bruscă a eficienței (nu se aplică sistemului de frânare pe eșapament).

(b)

Nefuncționarea sistemului.

1.6.

Sistem de frânare cu antiblocare (ABS)

Inspecția vizuală a dispozitivului de avertizare.

(a)

Funcționare defectuoasă a dispozitivului de avertizare.

(b)

Dispozitivul de avertizare indică funcționarea defectuoasă a sistemului.

(c)

Senzorii de viteză din roată lipsă sau deteriorați.

(d)

Instalație electrică deteriorată.

(e)

Alte componente lipsă sau deteriorate.

1.7.

Sistem electronic de frânare (EBS)

Inspecția vizuală a dispozitivului de avertizare.

(a)

Funcționare defectuoasă a dispozitivului de avertizare.

(b)

Dispozitivul de avertizare indică funcționarea defectuoasă a sistemului.

2.   DIRECȚIA

2.1.

Stare mecanică

2.1.1.

Starea mecanismului de direcție

Cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă și cu roțile în aer sau pe plăci turnante, se învârte volanul de direcție într-o parte și-n alta. Inspecție vizuală a modului de funcționare a mecanismului de direcție.

(a)

Dificultate în acționarea transmisiei.

(b)

Palier de arbore răsucit sau caneluri uzate.

(c)

Palier de arbore excesiv de uzat.

(d)

Mișcare excesivă a palierului de arbore.

(e)

Neetanșă (neetanșe).

2.1.2.

Fixare de protecție a transmisiei direcției

Cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă și cu greutatea roților pe pământ, se învârte volanul de direcție sau ghidonul în sensul acelor de ceasornic și în sensul invers sau cu ajutorul unui detector special adaptat pentru jocul de direcție. Inspecție vizuală a modului de atașare a cutiei de transmisie la șasiu.

(a)

Fixare de protecție necorespunzătoare a transmisiei direcției.

(b)

Alungirea găurilor de fixare de protecție a transmisiei direcției.

(c)

Lipsă sau fisurare a șuruburilor de fixare.

(d)

Cutie de transmisie fisurată.

2.1.3.

Stare cuplaj direcție

Cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă și cu roțile pe pământ, se învârte volanul de direcție în sensul acelor de ceasornic și în sensul invers sau cu ajutorul unui detector special adaptat pentru jocul de direcție. Inspecție vizuală a componentelor de direcție în ceea ce privește uzura, fisurile și securitatea.

(a)

Mișcare relativă a componentelor care ar trebui să fie fixe.

(b)

Uzură excesivă a racordurilor.

(c)

Componente fisurate sau deformate.

(d)

Lipsă a dispozitivelor de închidere.

(e)

Aliniere greșită a componentelor (de exemplu, bara de conexiune sau bara de comandă a direcției).

(f)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

(g)

Lipsa, defectarea sau deteriorarea excesivă a învelișului de protecție contra prafului.

2.1.4.

Funcționare cuplaj direcție

Cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă și cu roțile pe pământ și cu motorul pornit (servodirecție), se învârte volanul într-o parte și-n alta. Inspecție vizuală a mișcării levierului.

(a)

Mișcarea levierului de direcție produce ciocnirea cu un element fix al șasiului.

(b)

Nefuncționarea sau lipsa stopurilor de direcție.

2.1.5.

Servodirecție

Se verifică sistemul de direcție în ceea ce privește etanșeitatea și nivelul lichidului de frână din rezervor (dacă este vizibil). Cu roțile pe pământ și cu motorul pornit, se verifică dacă sistemul de servodirecție funcționează.

(a)

Pierdere de lichid.

(b)

Lichid insuficient.

(c)

Nefuncționare a mecanismului.

(d)

Mecanism fisurat sau nesigur.

(e)

Aliniere necorespunzătoare sau tamponarea componentelor.

(f)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

(g)

Cabluri/furtunuri deteriorate, corodate excesiv.

2.2.

Volanul, coloana și bara de direcție

2.2.1.

Starea volanului/barei de direcție

Cu roțile pe pământ, se învârte volanul de direcție într-o parte și-n alta în plan perpendicular, până la coloană și se aplică o presiune ușoară în sus și-n jos. Inspecție vizuală a jocului.

(a)

Mișcare relativă între volanul și coloana de direcție, indicând o fixare proastă.

(b)

Lipsa dispozitivului de fixare pe butucul volanului de direcție.

(c)

Butucul, coroana sau spițele volanului de direcție fisurate sau prost fixate.

2.2.2.

Coloană/juguri și furci de direcție

Cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă și cu greutatea vehiculului pe pământ, se aliniază roata de direcție la coloană, se împinge roata/volanul de direcție în diferite direcții la unghiurile potrivite, până la coloană/furci. Inspecție vizuală a jocului și a stării cuplajelor flexibile la racordurile universale.

(a)

Mișcare excesivă în sus sau în jos a centrului volanului de direcție.

(b)

Mișcare excesivă a părții superioare a coloanei, radial de la ax la coloană.

(c)

Cuplaj flexibil deteriorat.

(d)

Cuplaj defect.

(e)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

2.3.

Joc direcție

Cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă, greutatea vehiculului pe roți, motorul pornit pentru vehiculele cu servodirecție și cu roțile în poziție dreaptă, se învârte ușor volanul de direcție în sensul acelor de ceasornic și invers pe cât posibil fără a mișca roțile. Inspecția vizuală a mișcării libere.

Mișcare liberă excesivă a direcției (de exemplu, mișcarea unui punct pe jantă depășește o cincime din diametrul volanului de direcție sau nu este conformă cu cerințele (8).

2.4.

Aliniament roți (X) (9)

Se verifică aliniamentul roților de direcție cu ajutorul echipamentelor necesare.

Aliniament neconform cu datele producătorului sau cu cerințele (8).

2.5.

Platformă cu osie directoare pentru remorci

Inspecție vizuală sau cu ajutorul unui detector special adaptat pentru jocul de direcție.

(a)

Componentă deteriorată sau fisurată.

(b)

Joc excesiv.

(c)

Cuplaj defect.

2.6.

Servodirecție electronică (EPS)

Inspecție vizuală și verificarea concordanței dintre unghiul volanului de direcție și unghiul roților în momentul pornirii sau opririi motorului.

(a)

Ledul indicator de defecțiuni (MIL) al servodirecției electronice indică o funcționare defectuoasă a sistemului.

(b)

Neconcordanță între unghiul volanului de direcție și unghiul roților.

(c)

Nefuncționare a asistenței electrice.

3.   VIZIBILITATE

3.1.

Câmp de vizibilitate

Inspecție vizuală de pe scaunul conducătorului auto.

Obstrucționarea câmpului de vizibilitate al conducătorului auto, care nu poate privi clar în față sau în lateral.

3.2.

Stare geamuri

Inspecție vizuală.

(a)

Sticlă fisurată sau decolorată sau panou transparent (dacă este permis).

(b)

Sticlă sau panou transparent (inclusiv folie reflectorizantă sau colorată ușor) neconforme cu prevederile cerințelor (8) (XX) (10).

(c)

Sticlă sau panou transparent în stare inacceptabilă.

3.3.

Oglinzi sau dispozitive retrovizoare

Inspecție vizuală.

(a)

Oglindă sau dispozitiv lipsă sau nemontat în conformitate cu cerințele (8).

(b)

Oglindă sau dispozitiv nefuncțional, deteriorat, prost fixat sau nesigur.

3.4.

Ștergătoare de parbriz

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Nefuncționarea sau lipsa ștergătoarelor.

(b)

Lamele de șters lipsă sau defecte în mod evident.

3.5

Spălătoare de parbriz

Inspecție vizuală și prin acționare.

Nefuncționare corespunzătoare a spălătoarelor.

3.6

Sistem de dezaburire (X) (9)

Inspecție vizuală și prin acționare.

Sistem nefuncțional sau în mod sigur defect.

4.   LUMINI, DISPOZITIVE REFLECTORIZANTE ȘI ECHIPAMENTE ELECTRICE

4.1.

Faruri

4.1.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Funcționare defectuoasă sau lipsa farului/sursei de lumină.

(b)

Funcționare defectuoasă sau lipsa sistemului de proiecție (dispozitiv reflectorizant și lentile).

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.1.2.

Orientare

Se determină centrul de focalizare orizontal al fiecărui far cu lumină de întâlnire cu ajutorul unui dispozitiv sau ecran de focalizare a luminii.

Centrul de focalizare al unui far nu se încadrează în limitele stabilite în cerințe (8).

4.1.3.

Comutare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Comutator care nu funcționează în conformitate cu cerințele (8) (Un număr de faruri iluminate concomitent).

(b)

Funcție sau dispozitiv de comandă defect.

4.1.4.

Respectarea cerințelor (8).

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Lumină, culoare emisă, poziție sau intensitate neconformă cu cerințele (8).

(b)

Lentile sau sursă de lumină obstrucționate, reducând intensitatea luminii sau modificând culoarea luminii emise.

(c)

Sursă de lumină și lampă incompatibile.

4.1.5.

Dispozitive de corectare a orientării farurilor (acolo unde este obligatoriu)

Inspecție vizuală și în timpul funcționării, dacă este posibil.

(a)

Nefuncționare a dispozitivului.

(b)

Dispozitivul manual nu poate fi acționat de pe scaunul conducătorului auto.

4.1.6.

Dispozitiv de spălare a farurilor (acolo unde este obligatoriu)

Inspecție vizuală și în timpul funcționării, dacă este posibil.

Nefuncționare a dispozitivului.

4.2.

Lămpi de poziție față și spate, lămpi laterale de gabarit și lămpi de contur

4.2.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Sursă de lumină defectă.

(b)

Lentile defecte.

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.2.2

Comutare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

(b)

Funcție sau dispozitiv de comandă defect.

4.2.3.

Respectarea cerințelor (8).

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Lumină, culoare emisă, poziție sau intensitate neconformă cu cerințele (8).

(b)

Lentile sau sursă de lumină obstrucționate, reducând intensitatea luminii sau modificând culoarea luminii emise.

4.3.

Lămpi de stop

4.3.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Sursă de lumină defectă.

(b)

Lentile defecte.

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.3.2.

Comutare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

(b)

Funcție sau dispozitiv de comandă defect.

4.3.3.

Respectarea cerințelor (8).

Inspecție vizuală și prin acționare.

Lumină, culoare emisă, poziție sau intensitate neconformă cu cerințele (8).

4.4.

Lămpi de semnalizare direcție și de avertizare pericol

4.4.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Sursă de lumină defectă.

(b)

Lentile defecte.

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.4.2.

Comutare

Inspecție vizuală și prin acționare.

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

4.4.3.

Respectarea cerințelor (8).

Inspecție vizuală și prin acționare.

Lumină, culoare emisă, poziție sau intensitate neconformă cu cerințele (8).

4.4.4.

Frecvență semnal luminos

Inspecție vizuală și prin acționare.

Rata semnalului luminos neconformă cu cerințele (8).

4.5.

Lămpi de ceață față și spate

4.5.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Sursă de lumină defectă.

(b)

Lentile defecte.

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.5.2

Aliniament (X) (9)

Prin acționare și cu ajutorul unui dispozitiv de focalizare a luminii.

Deviere a lămpii de ceață față de la orientarea orizontală în momentul în care modelul de lumină are o linie întreruptă.

4.5.3.

Comutare

Inspecție vizuală și prin acționare.

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

4.5.4.

Respectarea cerințelor (8).

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Lumină, culoare emisă, poziție sau intensitate neconformă cu cerințele (8)

(b)

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8)

4.6.

Lămpi de mers înapoi

4.6.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Sursă de lumină defectă.

(b)

Lentile defecte.

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.6.2

Respectarea cerințelor (8)

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Lumină, culoare emisă, poziție sau intensitate neconformă cu cerințele (8).

(b)

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

4.6.3

Comutare

Inspecție vizuală și prin acționare.

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

4.7.

Dispozitiv de iluminare a plăcuței de înmatriculare spate

4.7.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Lampă care proiectează lumina direct în spate.

(b)

Sursă de lumină defectă.

(c)

Lampă fixată nesigur.

4.7.2.

Respectarea cerințelor (8)

Inspecție vizuală și prin acționare.

Nefuncționare a comutatorului în conformitate cu cerințele (8).

4.8.

Catadioptrii, marcaje de vizibilitate (reflectorizante) și plăcuțe de marcaj spate

4.8.1.

Stare

Inspecție vizuală.

(a)

Echipament reflectorizant defect sau deteriorat.

(b)

Reflector fixat nesigur.

4.8.2.

Respectarea cerințelor (8)

Inspecție vizuală.

Dispozitiv, culoare reflectată sau poziție neconformă cu cerințele (8).

4.9.

Lămpi de control obligatorii pentru echipamentul de iluminare

4.9.1.

Stare și funcționare

Inspecție vizuală și prin acționare.

Nefuncționale.

4.9.2.

Respectarea cerințelor (8)

Inspecție vizuală și prin acționare.

Neconforme cu cerințele (8).

4.10.

Racorduri electrice între vehiculul tractor și remorcă sau semiremorcă

Inspecție vizuală: dacă este posibil, se examinează continuitatea electrică a conexiunii.

(a)

Componente fixe atașate nesigur.

(b)

Izolație stricată sau deteriorată.

(c)

Funcționare necorespunzătoare a conexiunilor electrice ale remorcii sau ale vehiculului de remorcare.

4.11.

Cabluri electrice

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă, inclusiv a compartimentelor motorului în unele cazuri.

(a)

Instalație electrică nesigură sau securizată necorespunzător.

(b)

Instalație electrică deteriorată.

(c)

Izolație stricată sau deteriorată.

4.12.

Dispozitive reflectorizante și lămpi facultative (X) (9)

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Lampă/catadioptru nemontat în conformitate cu cerințele (8).

(b)

Nefuncționarea lămpii în conformitate cu cerințele (8).

(c)

Lampă/catadioptru atașat nesigur.

4.13.

Baterie (Baterii)

Inspecție vizuală.

(a)

Nesigură (nesigure).

(b)

Neetanșă (neetanșe).

(c)

Comutator defect (dacă este necesar).

(d)

Fitiluri defecte (dacă sunt necesare).

(e)

Ventilație necorespunzătoare (dacă este necesară).

5.   PUNȚI, ROȚI, ANVELOPE ȘI SUSPENSIE

5.1.

Punți

5.1.1.

Punți

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă. Pot fi utilizați și sunt recomandați detectorii privind jocul roților pentru vehiculele cu o masă brută (GVM) de peste 3,5 tone.

(a)

Punte fisurată sau deformată.

(b)

Atașare nesigură la vehicul.

(c)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

5.1.2.

Fuzete

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă. Pot fi utilizați și sunt recomandați detectorii privind jocul roților pentru vehiculele cu o masă brută (GVM) de peste 3,5 tone Se aplică o forță verticală sau laterală la fiecare roată și se constată gradul de mișcare dintre fuzetă și raza axului.

(a)

Fuzetă fisurată.

(b)

Uzură excesivă a pivotului de articulație și/sau a bucșelor.

(c)

Mișcare excesivă între fuzetă și raza axului.

(d)

Joc al pivotului fuzetei în punte.

5.1.3.

Rulmenți roată

Inspecție vizuală cu vehiculul pe un elevator sau pe o rampă. Pot fi utilizați și sunt recomandați detectorii privind jocul roților pentru vehiculele cu o masă brută (GVM) de peste 3,5 tone Se aplică o forță laterală sau verticală la fiecare roată și se constată gradul de ridicare a roții până la fuzetă.

(a)

Joc excesiv al unui rulment.

(b)

Rulment roată prea strâns, blocat.

5.2.

Roți și anvelope

5.2.1.

Butuc

Inspecție vizuală.

(a)

Piulițe de fixare a roților lipsă sau slab strânse.

(b)

Osie uzată sau deteriorată.

5.2.2.

Roți

Inspecție vizuală a ambelor părți ale fiecărei roți cu vehiculul pe un elevator sau pe o rampă.

(a)

Sudură fisurată sau defectă.

(b)

Montare necorespunzătoare a inelelor de fixare a anvelopelor.

(c)

Roată deformată sau uzată excesiv.

(d)

Mărimea sau tipul roții neconforme cu cerințele (8) și nesigure.

5.2.3.

Anvelope

Inspecție vizuală a întregii anvelope fie prin rotirea roții în aer și cu vehiculul pe un elevator sau pe o rampă, fie prin împingerea vehiculului înainte și înapoi pe un elevator.

(a)

Mărimea anvelopei, capacitatea de încărcare, marca de omologare sau rata vitezei neconforme cu cerințele (8) și susceptibile să afecteze siguranța rutieră.

(b)

Anvelopele de pe aceeași punte sau de pe roțile pereche sunt de mărimi diferite.

(c)

Anvelopele de pe aceeași punte au o construcție diferită (radială/pliuri transversale).

(d)

Anvelope grav deteriorate sau tăiate.

(e)

Adâncimea profilului anvelopelor neconformă cu cerințele (8).

(f)

Frecarea anvelopelor de alte componente.

(g)

Anvelopele pe care se pot decupa noi caneluri neconforme cu cerințele (8).

(h)

Funcționare defectă sau nefuncționarea clară a sistemului de monitorizare a presiunii pneumatice.

5.3.

Sistem de suspensie

5.3.1.

Arcuri și stabilizatori

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă. Pot fi utilizați și sunt recomandați detectorii privind jocul roților pentru vehiculele cu o masă brută (GVM) de peste 3,5 tone.

(a)

Arcuri atașate necorespunzător la șasiu sau punte.

(b)

Arc deteriorat sau fisurat.

(c)

Lipsă arc.

(d)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

5.3.2.

Amortizoare

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă sau cu ajutorul unor echipamente speciale, dacă acestea sunt disponibile.

(a)

Amortizoare atașate necorespunzător la șasiu sau punte.

(b)

Amortizor deteriorat prezentând semne grave de neetanșeitate sau funcționare necorespunzătoare.

5.3.2.1

Test de eficiență a amortizoarelor (X) (9)

Se utilizează un echipament special și se compară diferențele din dreapta/stânga și/sau valorile absolute stipulate de producători.

(a)

Diferențe semnificative între cele două direcții.

(b)

Neatingerea valorilor minime stipulate.

5.3.3.

Tuburi pentru arborele cardanic, brațe suspensie dreapta față brațe triunghiulare și brațe de suspensie

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă. Pot fi utilizați și sunt recomandați detectorii privind jocul roților pentru vehiculele cu o masă brută (GVM) de peste 3,5 tone.

(a)

Atașare necorespunzătoare a componentei pe șasiu sau punte.

(b)

Componentă deteriorată, fisurată sau corodată excesiv.

(c)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

5.3.4.

Joncțiune

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă. Pot fi utilizați și sunt recomandați detectorii privind jocul roților pentru vehiculele cu o masă brută (GVM) de peste 3,5 tone.

(a)

Uzură excesivă a pivotului de articulație și/sau a bucșelor sau a joncțiunilor.

(b)

Lipsa învelișului de protecție contra prafului sau deteriorarea sa excesivă.

5.3.5.

Suspensie pneumatică

Inspecție vizuală.

(a)

Sistem inoperabil.

(b)

Componente defecte, modificate sau deteriorate care afectează negativ funcționarea sistemului.

(c)

Sistem auditiv neetanș.

6.   ȘASIU ȘI ACCESORII ȘASIU

6.1.

Șasiu sau cadru și accesorii

6.1.1.

Stare generală

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă.

(a)

Părți sau bară transversală fisurată sau deformată.

(b)

Plăci de strângere sau legături nesigure.

(c)

Corodare excesivă care afectează rigiditatea ansamblului.

6.1.2.

Țevi de eșapament și amortizoare de zgomot

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă.

(a)

Sistem de eșapament nesigur sau neetanș.

(b)

Pătrunderea de gaze în cabina sau compartimentul călătorilor.

6.1.3.

Rezervor și conducte de combustibil (inclusiv rezervor și conducte de combustibil pentru încălzire)

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă cu ajutorul dispozitivelor de detectare a scurgerilor în cazul sistemelor GPL/GNC.

(a)

Rezervor sau conducte nesigure.

(b)

Scurgeri de combustibil sau capacul de la rezervor lipsă sau ineficient.

(c)

Conducte deteriorate sau erodate.

(d)

Funcționare necorespunzătoare a robinetului de combustibil (dacă este necesar).

(e)

Risc de izbucnire a incendiului din cauza:

scurgerilor de combustibil;

rezervorului de combustibil sau sistem de eșapament protejat necorespunzător;

stării compartimentului motorului.

(f)

Sistem GPL/GNC sau de hidrogen neconform cu cerințele (8).

6.1.4.

Bare de protecție, dispozitive de protecție laterală și dispozitive antiîncastrare spate

Inspecție vizuală.

(a)

Fixare incorectă sau deteriorare care poate cauza accidente la zgâriere sau contact.

(b)

Dispozitiv clar neconform cu cerințele (8).

6.1.5.

Suport pentru roata de rezervă (dacă este montat)

Inspecție vizuală.

(a)

Suport în stare precară.

(b)

Suport fisurat sau nesigur.

(c)

Roată de rezervă fixată necorespunzător în suport și care stă să cadă.

6.1.6.

Mecanism de cuplare și echipament de tractare

Inspecție vizuală privind uzura și operarea corectă, cu atenție specială la montarea sau utilizarea fiecărui dispozitiv de securitate și/sau manometru.

(a)

Componente deteriorate, defecte sau crăpate.

(b)

Uzură excesivă a unui component.

(c)

Cuplaj defect.

(d)

Lipsa sau funcționarea necorespunzătoare a dispozitivelor de securitate.

(e)

Nefuncționarea indicatoarelor.

(f)

Obstrucționarea plăcuțelor de înmatriculare sau a farurilor (atunci când nu sunt aprinse)

(g)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

6.1.7.

Transmisie

Inspecție vizuală.

(a)

Șurub de siguranță fixat necorespunzător sau lipsă.

(b)

Palierele arborilor de transmisie uzate excesiv.

(c)

Cardan uzat excesiv.

(d)

Cuplaje flexibile deteriorate.

(e)

Arbore deteriorat sau îndoit.

(f)

Suportul palierului fisurat sau nesigur.

(g)

Lipsa învelișului de protecție contra prafului sau deteriorarea sa excesivă.

(h)

Modificare ilegală a transmisiei.

6.1.8.

Ansambluri de motoare

Inspecție vizuală fără a fi nevoie de urcarea vehiculului pe un elevator sau pe o rampă.

Structuri deteriorate, clar și grav avariate, fixate necorespunzător sau fisurate.

6.1.9

Performanța motoarelor

Inspecție vizuală.

(a)

Unitate de comandă modificată ilegal.

(b)

Modificare ilegală a motorului.

6.2.

Cabină conducător auto și caroserie

6.2.1.

Stare

Inspecție vizuală.

(a)

Panou fixat necorespunzător sau deteriorat sau parte care poate provoca accidente.

(b)

Pilon al caroseriei nesigur.

(c)

Emisii de gaze ale motorului sau de eșapament.

(d)

Reparație sau modificare necorespunzătoare.

6.2.2.

Montare

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă.

(a)

Caroserie sau cabină nesigură.

(b)

Caroserie/cabină centrată necorespunzător pe șasiu.

(c)

Fixare nesigură sau lipsă a caroseriei/cabinei pe șasiu sau pe barele transversale.

(d)

Corodare excesivă a punctelor de fixare pe caroseria integrală.

6.2.3.

Uși și dispozitive de închidere a ușilor

Inspecție vizuală.

(a)

Ușă care nu se deschide sau nu se închide corespunzător.

(b)

Ușă care se poate deschide inopinat sau care nu rămâne închisă.

(c)

Ușă, balamale, catarame, piloni lipsă, fixați necorespunzător sau deteriorați.

6.2.4.

Podea

Inspecție vizuală cu vehiculul urcat pe un elevator sau pe o rampă.

Podea nesigură sau foarte deteriorată.

6.2.5.

Scaun conducător auto

Inspecție vizuală.

(a)

Scaun fixat necorespunzător sau cu o structură defectă.

(b)

Funcționare necorespunzătoare a mecanismului de reglare.

6.2.6.

Alte scaune

Inspecție vizuală.

(a)

Scaune defecte sau nesigure.

(b)

Scaune care nu au fost montate în conformitate cu cerințele (8).

6.2.7.

Comenzi de conducere

Inspecție vizuală și prin acționare.

Funcționare incorectă a oricărei comenzi necesare pentru funcționarea în siguranță a vehiculului.

6.2.8.

Treptele cabinei

Inspecție vizuală.

(a)

Treaptă sau inel de treaptă nesigur.

(b)

Treaptă sau inel care pot provoca accidente.

6.2.9.

Alte instalații și echipamente interioare și exterioare Inspecție vizuală.

Inspecție vizuală.

(a)

Alte instalații sau echipamente neconforme cu cerințele.

(b)

Neetanșeitatea echipamentelor hidraulice (8).

(c)

Neetanșeitatea echipamentelor hidraulice.

6.2.10.

Apărătoare laterale ale aripii (aripi), dispozitive de evitare a stropirii

Inspecție vizuală.

(a)

Lipsă, prost fixate sau corodate.

(b)

Distanță insuficientă față de roți.

(c)

Neconforme cu cerințele (8).

7.   ALTE ECHIPAMENTE

7.1.

Centuri de siguranță/catarame și sisteme de fixare

7.1.1.

Siguranța montării centurilor de siguranță și a cataramelor aferente

Inspecție vizuală.

(a)

Punct de fixare deteriorat excesiv.

(b)

Punct de fixare prost fixat.

7.1.2.

Starea centurilor de siguranță/cataramelor

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Centura de siguranță obligatorie lipsă sau nemontată.

(b)

Centură de siguranță deteriorată.

(c)

Centură de siguranță neconformă cu cerințele (8).

(d)

Deteriorarea sau funcționarea incorectă a cataramei centurii de siguranță.

(e)

Deteriorarea sau funcționarea incorectă a retractorului centurii de siguranță.

7.1.3.

Dispozitiv limitator al sarcinii centurii de siguranță

Inspecție vizuală.

Lipsa evidentă sau nepotrivirea limitatorului de sarcină pentru vehiculul în cauză.

7.1.4.

Centură de siguranță cu dispozitiv de pretensionare

Inspecție vizuală.

Lipsa evidentă sau nepotrivirea dispozitivelor de pretensionare pentru vehiculul în cauză.

7.1.5.

Airbaguri

Inspecție vizuală.

(a)

Lipsa evidentă sau nepotrivirea airbagurilor pentru vehiculul în cauză.

(b)

Airbag evident nefuncțional.

7.1.6.

Sisteme SRS

Inspecția vizuală a ledului indicator de defecțiuni (MIL).

Ledul indicator de defecțiuni (MIL) al SRS indică funcționarea defectuoasă a sistemului.

7.2.

Extinctor (X) (9)

Inspecție vizuală.

(a)

Lipsă.

(b)

Neconforme cu cerințele (8).

7.3.

Dispozitive de închidere și dispozitiv antifurt

Inspecție vizuală și în timpul funcționării.

(a)

Dispozitiv defect și care nu previne furtul vehiculului.

(b)

Sistem de închidere sau blocare defect sau funcționând necorespunzător.

7.4.

Triunghi reflectorizant (dacă este necesar)(X) (9)

Inspecție vizuală.

(a)

Lipsă sau incomplet.

(b)

Neconforme cu cerințele (8).

7.5.

Trusă de prim ajutor (dacă este necesar)(X) (9)

Inspecție vizuală.

Lipsă, incompletă sau neconformă cu cerințele (8).

7.6.

Cală (cale) de roată (prisme) (dacă sunt necesare) (X) (9)

Inspecție vizuală.

Lipsă sau în stare precară.

7.7.

Dispozitive de avertizare acustică

Inspecție vizuală și prin acționare.

(a)

Nefuncționale.

(b)

Comandă nesigură.

(c)

Neconforme cu cerințele (8).

7.8.

Vitezometru

Inspecție vizuală sau prin acționare în timpul unui test rutier sau prin mijloace electronice.

(a)

Neconforme cu cerințele (8).

(b)

Nefuncțional.

(c)

Incapabil de a fi iluminat.

7.9.

Tahograf (dacă este montat/necesar)

Inspecție vizuală.

(a)

Neconforme cu cerințele (8).

(b)

Nefuncțional.

(c)

Defect sau sigilii lipsă.

(d)

Placă de calibrare lipsă, ilizibilă sau expirată.

(e)

Falsificare sau modificare evidentă.

(f)

Mărimea anvelopelor incompatibilă cu parametrii de calibrare.

7.10.

Dispozitiv limitator de viteză (dacă este montat/necesar)

Inspecție vizuală și prin acționare dacă echipamentul este disponibil.

(a)

Neconforme cu cerințele (8).

(b)

Evident nefuncțional.

(c)

Limitator de viteză incorect (dacă este verificat).

(d)

Defect sau sigilii lipsă.

(e)

Placă de calibrare lipsă, ilizibilă sau expirată.

(f)

Mărimea anvelopelor incompatibilă cu parametrii de calibrare.

7.11.

Odometru (dacă este disponibil)(X) (9)

Inspecție vizuală.

(a)

Modificare evidentă (fraudă)

(b)

Nefuncționare evidentă.

7.12.

Sistemul de control electronic al stabilității (ESC) (dacă este montat/necesar)

Inspecție vizuală.

(a)

Senzorii de viteză din roată lipsă sau deteriorați.

(b)

Instalație electrică deteriorată.

(c)

Alte componente lipsă sau deteriorate.

(d)

Deteriorare sau nefuncționare corespunzătoare a comutatorului.

(e)

Ledul indicator de defecțiuni (MIL) al ESC indică funcționarea defectuoasă a sistemului.

8.   EFECTE NOCIVE

8.1.

Zgomot

8.1.1.

Sistem de eliminare a zgomotului

Evaluare subiectivă (doar dacă inspectorul consideră că nivelul sonor este în limitele acceptate, situație în care poate fi desfășurat un test de analizare a zgomotului permanent cu ajutorul unui sonometru).

(a)

Nivelurile sonore depășesc nivelurile maxime admise în cerințele (8).

(b)

O parte a sistemului de suprimare a zgomotului fixată necorespunzător, stă să cadă, este deteriorată, montată incorect, lipsă sau alterată în mod evident și care poate afecta negativ nivelurile de zgomot.

8.2.

Gaze de evacuare

8.2.1.

Emisii produse de motoarele pe benzină

8.2.1.1.

Echipament de control al gazelor de evacuare

Inspecție vizuală.

(a)

Echipamentul de control al gazelor montat de producător este absent, modificat sau evident defect.

(b)

Scurgeri de gaze care pot afecta în mod semnificativ măsurătorile emisiilor.

8.2.1.2.

Emisii de gaze

Măsurătoare cu analizatorul de gaze evacuare în conformitate cu cerințele (8). În mod alternativ, pentru vehiculele echipate cu sisteme corespunzătoare de diagnosticare la bord, funcționarea corectă a sistemului de evacuare poate fi verificată prin citirea corespunzătoare a dispozitivului OBD și prin verificări simultane ale funcționării corecte a sistemului OBD ca alternativă la măsurarea emisiilor cu motorul la ralanti în conformitate cu specificațiile producătorului și cu alte cerințe (8).

(a)

Fie emisiile de gaze depășesc nivelurile specifice stabilite de constructor;

(b)

Fie, în cazul în care aceste informații nu sunt disponibile, emisiile de CO depășesc:

(i)

pentru vehiculele care nu sunt controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor:

4,5 %, sau

3,5 %

conform datelor de la prima înmatriculare sau utilizare menționate în cerințe (8).

(ii)

pentru vehiculele controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor:

la ralanti: 0,5 %;

la turație ridicată la ralanti: 0,3 %

sau

la ralanti: 0,3 % (6)

la turație ridicată la ralanti: 0,2 %,

conform datelor de la prima înmatriculare sau utilizare menționate în cerințe (8).

(c)

Lambda depășește pragul de 1 ± 0,03 sau nu este conform cu precizările producătorului

(d)

Citirea OBD care indică o funcționare defectuoasă semnificativă.

8.2.2.

Emisiile motoarelor diesel

8.2.2.1

Echipament de control al gazelor de evacuare

Inspecție vizuală.

(a)

Echipamentul de control al emisiilor instalat de constructor este absent sau în mod sigur defect.

(b)

Scurgeri de gaze care pot afecta în mod semnificativ măsurătorile emisiilor.

8.2.2.2.

Opacitate

Vehiculele înmatriculate sau puse în circulație înainte de 1 ianuarie 1980 sunt exonerate de această obligație

(a)

Măsurarea opacității gazelor de evacuare în timpul accelerării libere (mers în gol, de la ralanti până la turația de întrerupere a alimentării), cu schimbătorul de viteză la punctul mort și ambreiajul cuplat.

(b)

Condiționarea prealabilă a vehiculului:

1.

Vehiculele pot fi testate fără condiționare prealabilă, cu toate că, din motive de siguranță, trebuie să se verifice dacă motorul este cald și într-o stare mecanică satisfăcătoare.

2.

Cerințele specifice condiționării prealabile:

(i)

Motorul trebuie să fie complet încălzit; de exemplu, temperatura uleiului de motor măsurată printr-o sondă în tubul jojei de ulei să fie de cel puțin 80 °C sau temperatura normală de funcționare, dacă aceasta este mai scăzută, ori temperatura blocului motor, măsurată în funcție de nivelul de radiații infraroșii, să atingă cel puțin o temperatură echivalentă. Dacă, din cauza configurației vehiculului, această măsurătoare nu poate fi efectuată, temperatura normală de funcționare a motorului poate fi stabilită prin alte mijloace, de exemplu pe baza funcționării ventilatorului de răcire a motorului.

(ii)

Sistemul de evacuare trebuie să fie purjat prin cel puțin trei cicluri de accelerare liberă sau printr-o metodă echivalentă.

(c)

Procedura de testare:

1.

Motorul și orice turbocompresor instalat trebuie să se afle la turația de ralanti înainte de începerea fiecărui ciclu de accelerare liberă. Pentru motoarele diesel ale vehiculelor grele, aceasta înseamnă să se aștepte cel puțin 10 secunde după eliberarea pedalei de accelerație.

2.

Pentru inițierea fiecărui ciclu de accelerare liberă, pedala de accelerație trebuie să fie apăsată total, în mod rapid și continuu (în mai puțin de o secundă), dar nu brutal, pentru a se obține debitul maxim de la pompa de injecție.

3.

În timpul fiecărui ciclu de accelerare liberă, motorul trebuie să atingă turația de întrerupere a alimentării sau, pentru vehicule cu transmisie automată, turația specificată de producător sau, dacă aceste date nu sunt disponibile, două treimi din turația de întrerupere a alimentării, înainte de eliberarea pedalei de accelerație. De exemplu, această condiție poate fi verificată prin monitorizarea turației motorului sau permițând trecerea unui timp suficient între apăsarea pedalei de accelerație și eliberarea sa, interval care, în cazul vehiculelor de categoria 1 și 2 din anexa 1, ar trebui să fie de cel puțin două secunde.

4.

Un vehicul poate fi respins doar dacă media aritmetică a cel puțin ultimelor trei cicluri de accelerare liberă depășește valoarea limită. Această medie poate fi calculată ignorând orice măsurătoare care se abate semnificativ de la media măsurată sau poate rezulta din orice alt calcul statistic care ține seama de dispersia valorilor măsurate. Statele membre pot limita numărul ciclurilor de testare.

5.

Pentru a evita testările inutile, statele membre pot respinge vehicule ale căror valori măsurate după trei cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de purjare sunt semnificativ mai mari decât valorile limită. Tot pentru a evita testările inutile, statele membre pot admite vehicule ale căror valori măsurate după trei cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de purjare sunt semnificativ mai mici decât valorile limită.

(a)

Pentru vehiculele înmatriculate sau puse în circulație pentru prima dată după data menționată în cerințe (8):

opacitatea depășește nivelul înregistrat pe placa constructorului de pe vehicul;

(b)

Dacă această informație nu este disponibilă sau cerințele (8) nu permit utilizarea valorilor de referință:

 

pentru motoare cu aspirație naturală: 2,5 m-1;

 

pentru motoare supraalimentate: 3,0 m-1;

 

sau, pentru vehiculele identificate în cerințe (8) sau înmatriculate ori puse în circulație pentru prima dată după data menționată în cerințe (8):

 

1,5 m-1  (7).

8.3.

Suprimarea interferenței electromagnetice

Interferența radio (X) (9)

Examinare vizuală.

Orice nerespectare a cerințelor (8)

8.4.

Alte elemente legate de mediu

8.4.1

Scurgeri de lichide

Examinare vizuală.

Orice scurgere excesivă de lichid care poate afecta negativ mediul înconjurător sau care reprezintă un factor de risc în ceea ce privește siguranța utilizatorilor drumului.

9.   INSPECȚII SUPLIMENTARE PRIVIND VEHICULELE PENTRU TRANSPORTUL DE CĂLĂTORI DIN CATEGORIILE M2, M3

9.1.

Uși

9.1.1.

Uși de intrare și ieșire

Inspecție vizuală și în timpul funcționării.

(a)

Funcționare defectuoasă.

(b)

Stare deteriorată.

(c)

Comandă pentru avarii defectă.

(d)

Comandă la distanță a ușilor sau dispozitive de avertizare defecte.

(e)

Neconforme cu cerințele (8).

9.1.2

Ieșiri de urgență

Inspecție vizuală și în timpul funcționării (dacă este cazul).

(a)

Funcționare defectuoasă.

(b)

Semne indicând ieșirile de urgență lipsă sau ilizibile.

(c)

Lipsa ciocanului pentru spart geamurile.

(d)

Neconforme cu cerințele (8).

9.2.

Sistem de dezaburire și dezgheț (X) (9)

Inspecție vizuală și în timpul funcționării.

(a)

Funcționare necorespunzătoare.

(b)

Emisii de gaze toxice sau de evacuare în compartimentul călătorilor.

(c)

Dejivrare defectă (dacă este obligatorie).

9.3.

Sistem de ventilație și de încălzire (X) (9)

Inspecție vizuală și în timpul funcționării.

(a)

Funcționare defectuoasă.

(b)

Emisii de gaze toxice sau de evacuare în compartimentul călătorilor.

9.4.

Scaune

9.4.1.

Scaune pentru călători (inclusiv scaune pentru personalul însoțitor)

Inspecție vizuală.

(a)

Scaune defecte sau nesigure

(b)

Strapontine (dacă sunt permise) neautomate

(c)

Neconforme cu cerințele (8).

9.4.2

Scaunul conducătorului auto (cerințe suplimentare)

Inspecție vizuală.

(a)

Dispozitive speciale defecte, cum ar fi protecție antireflexie sau parasolar.

(b)

Protecție pentru conducătorul auto nesigură sau neconformă cu cerințele (8).

9.5.

Iluminatul interior și dispozitivele de ghidare (X) (9)

Inspecție vizuală și în timpul funcționării

Dispozitiv defect sau neconform cu cerințele (8).

9.6.

Culoare centrale, zone pentru călătoria în picioare

Inspecție vizuală.

(a)

Podea nesigură.

(b)

Balustrade sau mânere de susținere defecte.

(c)

Neconforme cu cerințele (8).

9.7.

Scări și trepte

Inspecție vizuală și în timpul funcționării (dacă este cazul).

(a)

Stare deteriorată sau defectă.

(b)

Funcționare necorespunzătoare a scărilor retractabile.

(c)

Neconforme cu cerințele (8).

9.8.

Sistem de comunicare cu călătorii (X) (9)

Inspecție vizuală și prin acționare.

Sistem defect

9.9.

Notificări (X) (9)

Inspecție vizuală.

(a)

Notificare lipsă, eronată sau ilizibilă.

(b)

Neconforme cu cerințele (8).

9.10.

Cerințe privind transportul copiilor. (X) (9)

9.10.1.

Uși

Inspecție vizuală.

Siguranța ușilor neconformă cu cerințele (8) privind acest mod de transport.

9.10.2.

Echipamente de semnalizare și speciale

Inspecție vizuală.

Echipamente de semnalizare și speciale absente sau neconforme cu cerințele (8).

9.11.

Cerințe privind transportul persoanelor cu handicap(X) (9)

9.11.1.

Uși, rampe și lifturi

Inspecție vizuală și în timpul funcționării

(a)

Funcționare defectuoasă.

(b)

Stare deteriorată.

(c)

Comandă (comenzi) defectuoasă (defectuoase).

(d)

Dispozitiv(e) de avertizare defect(e) (defectuoase).

(e)

Neconforme cu cerințele (8).

9.11.2.

Reglaj scaune rulante

Inspecție vizuală și în timpul funcționării, dacă este cazul.

(a)

Funcționare defectuoasă.

(b)

Stare deteriorată.

(c)

Comandă (comenzi) defectuoasă (defectuoase).

(d)

Neconforme cu cerințele (8).

9.11.3.

Echipamente de semnalizare și speciale

Inspecție vizuală.

Echipamente de semnalizare și speciale absente sau neconforme cu cerințele (8).

9.12.

Alte echipamente speciale (X) (9)

9.12.1.

Instalații de preparare a alimentelor

Inspecție vizuală.

(a)

Instalație neconformă cu cerințele (8).

(b)

Instalație deteriorată în așa măsură încât utilizarea sa ar putea deveni periculoasă.

9.12.2

Instalație sanitară

Inspecție vizuală.

Instalație neconformă cu cerințele (8).

9.12.3

Alte dispozitive (de exemplu, sisteme audio-vizuale)

Inspecție vizuală.

Neconforme cu cerințele (8).


(1)  Reparație sau modificare necorespunzătoare înseamnă o reparație sau modificare cu efecte negative asupra siguranței vehiculului pe carosabil sau asupra mediului.

(2)  48 % de vehiculele care nu sunt dotate cu ABS sau omologate înainte de 1 octombrie 1991.

(3)  45 % pentru vehiculele înmatriculate după 1988 sau de la data menționată în regulamente, oricare dintre acestea este mai recentă.

(4)  43 % pentru semiremorci și remorcile cu bară de tracțiune înmatriculate după 1988 sau de la data menționată în regulamente, oricare dintre acestea este mai recentă.

(5)  2,2m/s2 pentru vehiculele din categoriile N1, N2 și N3.

(6)  Deținător de omologare de tip în conformitate cu limitele de la rândurile A sau B secțiunea 5.3.1.4. din anexa I la Directiva 70/220/CEE, modificată prin Directiva 98/69/CE sau ulterior, sau înmatriculat ori pus în circulație pentru prima dată după 1 iulie 2002.

(7)  Deținător de omologare de tip în conformitate cu limitele de la rândul B secțiunea 5.3.1.4. din anexa I la Directiva 70/220/CEE, modificată prin Directiva 98/69/CE sau ulterior; rândul B1, B2 sau C secțiunea 6.2.1 din anexa I la Directiva 88/77/CEE, modificată prin Directiva 1999/96/CE sau ulterior sau înmatriculat ori pus în circulație pentru prima dată după 1 iulie 2008.

(8)  «Cerințele» sunt stabilite ca urmare a normelor privind aprobarea de tip la data aprobării, a primei înmatriculări sau a primei puneri în circulație, precum și în cadrul obligațiilor de adaptare sau în legislația națională a țării de înmatriculare.

(9)  Simbolul (X) face trimitere la elementele legate de starea vehiculului și la eligibilitatea utilizării acestuia pe carosabil, dar care nu sunt considerate esențiale pentru o inspecție periodică.

(10)  (XX) Această cauză a defecțiunii nu se aplică dacă verificarea este prevăzută de legislația națională.”.