10.9.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 239/46


REGULAMENTUL (CE) NR. 823/2009 AL COMISIEI

din 9 septembrie 2009

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 690/2008 de identificare a zonelor comunitare protejate, expuse la anumite riscuri fitosanitare

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 2 alineatul (1) litera (h),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 690/2008 al Comisiei (2) prevede că anumite state membre sau anumite zone ale statelor membre au fost considerate ca fiind zone protejate cu privire la anumite organisme dăunătoare. În anumite cazuri, identificarea a fost făcută pentru o perioadă limitată de timp pentru a permite statelor membre în cauză să furnizeze informațiile complete care să demonstreze că organismul dăunător în cauză nu este prezent în statul membru sau în regiunea respectivă sau pentru a-și finaliza eforturile de eradicare a organismului în cauză.

(2)

Întregul teritoriu al Greciei a fost identificat ca zonă protejată cu privire la Dendroctonus micans Kugelan, Gilpinia hercyniae (Hartig), Gonipterus scutellatus Gyll., Ips amitinus Eichhof, Ips cembrae Heer și Ips duplicatus Sahlberg, în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) litera (h) primul paragraf prima liniuță din Directiva 2000/29/CE.

(3)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) litera (h) al treilea paragraf din Directiva 2000/29/CE, Grecia trebuie să efectueze controale oficiale frecvente și sistematice asupra prezenței organismelor dăunătoare respective și să aducă imediat la cunoștința Comisiei, în scris, fiecare identificare a acestui organism. Scopul acestor obligații este de a permite Comisiei să retragă identificarea ca zonă protejată dacă condițiile de identificare nu mai sunt îndeplinite.

(4)

Grecia nu a adus la cunoștința Comisiei rezultatele acestor controale privind prezența organismelor dăunătoare în cauză pe o perioadă de 5 ani. O vizită efectuată de experți din partea Comisiei din 26 ianuarie 2009 până la 6 februarie 2009 a confirmat faptul că Grecia nu a efectuat până în prezent controale oficiale frecvente și sistematice asupra prezenței organismelor dăunătoare respective. Cu toate acestea, în martie 2009 Grecia a furnizat informații Comisiei, care indică faptul că au fost întreprinse măsurile necesare legale, financiare și organizatorice pentru a efectua controale oficiale frecvente și sistematice cu privire la organismele dăunătoare respective începând cu sezonul de raportare 2009.

(5)

Prin urmare, până când Grecia efectuează controalele prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (h) al treilea paragraf din Directiva 2000/29/CE și comunică rezultatele acestora Comisiei, în conformitate cu al cincilea paragraf al acestei dispoziții, nu este posibil să se stabilească că nu există nici acum dovezi ale prezenței organismelor dăunătoare respective în Grecia. Pentru a acorda Greciei perioada de timp necesară pentru a efectua controalele respective și pentru a comunica rezultatele acestora Comisiei, Grecia ar trebui să fie în continuare identificată ca zonă protejată cu privire la organismele în cauză până la 31 martie 2010.

(6)

În Grecia, Creta și Lesbos au fost identificate ca zone protejate cu privire la Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr. Grecia a prezentat informații care indică prezența constantă a Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr în regiunile respective. În consecință, nu mai este cazul ca Creta și Lesbos să fie recunoscute ca zone protejate cu privire la organismul în cauză.

(7)

Anumite regiuni și părți de regiuni din Austria au fost identificate provizoriu ca zone protejate în ceea ce privește Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. până la 31 martie 2009. Deoarece Austria a transmis informații care indică prezența constantă a organismului Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. pe teritoriul său, această perioadă de timp nu ar trebui să fie prelungită.

(8)

Republica Cehă și anumite regiuni din Franța și Italia au fost identificate provizoriu ca zone protejate cu privire la grapevine flavescence dorée MLO până la 31 martie 2009. Ținând seama de informațiile primite de la statele membre respective, ar trebui să se prelungească în mod excepțional pentru o perioadă de încă doi ani statutul de „zonă protejată” pentru a acorda statelor membre perioada de timp necesară pentru a prezenta informații care să indice că grapevine flavescence dorée MLO nu este prezent sau, după caz, pentru a-și finaliza eforturile de eradicare a respectivului organism dăunător.

(9)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 690/2008 ar trebui modificat în consecință.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 690/2008 se modifică după cum urmează:

1.

La litera (a) punctele 4, 5, 7, 8, 9 și 10, după cuvântul „Grecia”, se adaugă următorul text: „(până la 31 martie 2010)”.

2.

La litera (b) punctul 2, a treia liniuță se elimină.

3.

La litera (c) punctul 01, cuvintele „Grecia (Creta și Lesbos)” se elimină.

4.

Litera (d) punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„4.

Grapevine flavescence dorée MLO

Republica Cehă (până la 31 martie 2011), Franța (Alsacia, Champagne-Ardenne și Lorena) (până la 31 martie 2011), Italia (Basilicata) (până la 31 martie 2011)”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 decembrie 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 9 septembrie 2009.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  JO L 193, 22.7.2008, p. 1.