21.2.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 50/12


REGULAMENTUL (CE) NR. 149/2009 AL COMISIEI

din 20 februarie 2009

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 214/2001 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1255/1999 al Consiliului în ceea ce privește intervenția pe piața laptelui praf degresat

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (1), în special articolul 43 coroborat cu articolul 4,

întrucât:

(1)

Articolul 10 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 prevede intervenția publică pe piața laptelui praf degresat.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 214/2001 al Comisiei (2) a stabilit normele detaliate privind intervenția publică pe piața laptelui praf degresat.

(3)

Având în vedere noul regim și în lumina experienței acumulate, normele de reglementare a intervenției pe piața laptelui praf degresat trebuie modificate și, în cazul în care este necesar, simplificate.

(4)

Articolul 10 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 stabilește pentru conținutul de proteine din laptele praf degresat un standard nou de 34 % din greutatea substanței uscate fără grăsimi, prin urmare definiția produselor eligibile trebuie modificată.

(5)

Articolul 13 alineatul (1) litera (d) coroborat cu articolul 18 alineatul (2) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 limitează intervenția publică pe piața laptelui praf degresat la preț fix la o cantitate oferită de 109 000 de tone pentru perioada 1 martie-31 august.

(6)

Pentru a respecta limita de 109 000 de tone trebuie prevăzută o perioadă de reflecție în care, înainte de adoptarea unei decizii privind ofertele, pot fi luate măsuri specifice aplicabile în special ofertelor în curs. Acestea pot fi măsuri de închidere a intervenției, de aplicare a unui procent de atribuire și de respingere a ofertelor în curs. În acest sens, trebuie să se acționeze rapid, iar Comisia trebuie să poată lua toate măsurile necesare fără întârziere. Având în vedere zilele de sărbătoare din aprilie 2009, este necesară o derogare de la termenele stabilite pentru depunerea ofertelor, pentru a garanta respectarea limitei de 109 000 de tone care trebuie achiziționate la preț fix.

(7)

Garanția trebuie stabilită astfel încât ofertele depuse să nu fie retrase; prin urmare, se prevede o garanție de 5 EUR per 100 kg pentru toate ofertele depuse în temeiul prezentului regulament.

(8)

Având în vedere că ajutoarele pentru depozitarea privată a laptelui praf degresat au fost eliminate prin Regulamentul (CE) nr. 1152/2007 al Consiliului (3), este necesar să se elimine trimiterile la acest sistem.

(9)

Trebuie să se evite existența în depozite a unor cantități reziduale mici, iar ofertanților declarați câștigători ar trebui să li se ofere cantitățile de până la 5 000 kg.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 214/2001 trebuie modificat în consecință.

(11)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a organizării comune a piețelor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 214/2001 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 1

Prezentul regulament stabilește normele detaliate privind intervenția pe piața laptelui praf degresat prevăzute la articolul 10 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (4), în ceea ce privește:

(a)

achiziționarea la preț fix menționată la articolul 13 alineatul (1) litera (d) coroborat cu articolul 18 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007;

(b)

achiziționarea în cadrul unei invitații permanente de participare la licitație menționată la articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007;

(c)

vânzarea din stocul public a laptelui praf degresat în cadrul unei invitații permanente de participare la licitație.

2.

Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (1) se modifică după cum urmează:

„(1)   Organismele de intervenție achiziționează numai laptele praf degresat care respectă prevederile articolului 10 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 și ale alineatelor (2)-(7) din prezentul articol și care este oferit spre intervenție în perioada 1 martie-31 august.”

(b)

Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Autoritățile competente controlează calitatea laptelui praf degresat folosind metodele analitice prevăzute în anexa I la prezentul regulament pe baza probelor prelevate în conformitate cu normele enumerate în anexa III la prezentul regulament. Controalele trebuie să stabilească că, exceptând materiile prime autorizate folosite pentru ajustarea conținutului proteic menționate la punctul 4 litera (b) din anexa I la Directiva 2001/114/CE a Consiliului (5), laptele praf degresat nu conține alte produse, în special zară sau lactoser, astfel cum sunt definite în anexa I la prezentul regulament.

În acest caz, ajustarea conținutului de proteine se realizează în faza lichidă.

Cu toate acestea, în cazul în care Comisia este de acord, statele membre pot realiza un sistem de autocontrol sub propria lor supraveghere pentru anumite cerințe de calitate și anumite întreprinderi autorizate.

3.

La articolul 4 alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Certificatul conține informațiile prevăzute la articolul 2 alineatul (6) literele (a), (b) și (c), precum și o confirmare că laptele praf degresat a fost produs din lapte degresat într-o întreprindere autorizată din Comunitate și că ajustarea conținutului de proteine, după caz, s-a realizat în faza lichidă, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.”

4.

Titlul secțiunii 2 se modifică după cum urmează:

5.

Articolul 5 se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(i)

al doilea paragraf se elimină;

(ii)

se adaugă un nou paragraf:

„Ofertele depuse sâmbăta, duminica sau în zilele de sărbătoare se consideră ca fiind primite de către organismul de intervenție în prima zi lucrătoare următoare datei la care au fost depuse.

Ofertele depuse în perioada 6-13 aprilie 2009 se consideră ca fiind primite de către organismul de intervenție la data de 14 aprilie 2009.”

(b)

La alineatul (3), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

se face dovada faptului că operatorul economic care vinde a înregistrat o garanție de 5 EUR per 100 kg în statul membru în care este depusă oferta, în ziua în care este primită aceasta cel târziu.”

(c)

Se adaugă un nou alineat:

„(5)   Ofertele nu pot fi retrase după ce au fost primite de către organismul de intervenție.”

6.

Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Menținerea ofertei, livrarea laptelui praf degresat către locul de depozitare desemnat de organismul de intervenție în termenul stabilit la articolul 7 alineatul (2) din prezentul regulament și respectarea cerințelor articolului 2 din prezentul regulament constituie cerințe principale în sensul articolului 20 din Regulamentul (CEE) nr. 2220/85 al Comisiei (6).

7.

Articolul 7 se înlocuiește cu următorul text:

(a)

Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   După verificarea ofertei și în a cincea zi lucrătoare următoare datei de primire a ofertei de vânzare, organismul de intervenție eliberează un ordin de livrare, cu excepția cazului în care Comisia adoptă măsuri specifice în conformitate cu articolul 9a alineatul (3).

Ordinul de livrare este datat și numerotat și precizează:

(a)

cantitatea de lapte praf degresat care urmează să fie livrată;

(b)

data-limită de livrare;

(c)

depozitul la care trebuie livrat laptele praf degresat.

Nu se eliberează ordine de livrare pentru cantitățile care nu au fost notificate în conformitate cu articolul 9a alineatul (1).”

(b)

Alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3)   Garanția prevăzută la articolul 5 alineatul (3) litera (c) se eliberează imediat ce operatorul economic care vinde a livrat toată cantitatea precizată în ordinul de livrare în termenul indicat în ordinul respectiv și s-a stabilit conformitatea cu cerințele articolului 2.

Laptele praf degresat care nu este în conformitate cu cerințele articolului 2 este respins, iar din garanție se reține valoare corespunzătoare a cantităților respinse.

(4)   Laptele praf degresat se consideră ca fiind preluat de către organismul de intervenție în ziua în care întreaga cantitate de lapte praf degresat cuprinsă în ordinul de livrare intră în depozitul de stocare desemnat de organismul de intervenție, dar nu înainte de ziua următoare celei în care a fost eliberat ordinul de livrare.”

8.

La articolul 8, se elimină alineatul (2).

9.

La secțiunea 2 se adaugă următorul articol 9a:

„Articolul 9a

(1)   În fiecare luni, la ora 14:00 (ora Bruxelles-ului) cel târziu, Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre cantitățile de lapte praf degresat care, în timpul săptămânii anterioare, au făcut obiectul unei oferte de vânzare în conformitate cu articolul 5.

(2)   Imediat ce se constată că ofertele menționate la articolul 5, pentru un anumit an, se apropie de 80 000 de tone, Comisia informează statele membre cu privire la data la care acestea comunică informațiile menționate la alineatul (1) în fiecare zi lucrătoare înainte de ora 14:00 (ora Bruxelles-ului) pentru cantitățile de lapte praf degresat oferite în cursul zilei lucrătoare precedente.

(3)   Pentru a respecta limita menționată la articolul 13 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007, Comisia decide, fără să fie asistată de comitetul menționat la articolul 195 alineatul (1) din același regulament:

(a)

să încheie achiziționarea pentru intervenție la preț fix;

(b)

atunci când acceptarea întregii cantități oferite într-o anumită zi ar duce la depășirea cantității maxime, să stabilească un procent unic cu care se reduce cantitatea totală aferentă ofertelor primite în ziua respectivă de la fiecare operator economic care vinde;

(c)

după caz, să respingă ofertele pentru care nu a fost eliberat un ordin de livrare.

Prin derogare de la articolul 5 alineatul (5) din prezentul regulament, un operator economic care vinde a cărui ofertă este acceptată pentru o cantitate redusă în temeiul prezentului alineat litera (b) poate decide să își retragă oferta în termen de cinci zile lucrătoare de la data publicării regulamentului de fixare a procentului de reducere.”

10.

Articolul 11 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 11

(1)   Organismul de intervenție alege depozitul disponibil cel mai apropiat de locul unde este stocat laptele praf degresat.

Cu toate acestea, organismul de intervenție poate alege un alt depozit situat la o distanță de maximum 350 km, cu condiția ca alegerea depozitului respectiv să nu ducă la costuri de depozitare suplimentare.

Organismul de intervenție poate alege un depozit situat la o distanță mai mare decât distanța menționată, în cazul în care costurile rezultate, inclusiv costurile de depozitare și de transport, sunt mai scăzute. În acest caz, Comisiei îi este notificată această alegere de către organismul de intervenție.

(2)   În cazul în care organismul de intervenție care achiziționează laptele praf degresat este într-un stat membru altul decât cel pe teritoriul căruia este depozitat laptele praf degresat oferit, nu se ține seama de distanța dintre depozitul vânzătorului și frontiera statului membru al organismului care achiziționează atunci când se calculează distanța maximă menționată la alineatul (1).

(3)   Dincolo de distanța maximă menționată la alineatul (1), costurile suplimentare de transport suportate de organismul de intervenție sunt de 0,05 EUR per tonă și per kilometru.”

11.

Articolul 13 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 13

În cazul în care Comisia hotărăște că laptele praf degresat urmează să fie achiziționat printr-o invitație permanentă deschisă de participare la licitație în temeiul articolului 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 coroborat cu articolul 18 alineatul (2) litera (e) din regulamentul menționat și în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 195 alineatul (2) din regulamentul menționat anterior, se aplică articolele 2, 3, 4, 10, 11 și 12 din prezentul regulament, cu excepția cazului în care există dispoziții contrare în prezenta secțiune.”

12.

La articolul 14, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Termenul pentru depunerea ofertelor pentru fiecare dintre invitațiile individuale de participare la licitație este a treia zi de marți a fiecărei luni, ora 11:00 (ora Bruxelles-ului), cu excepția celei de-a patra zile de marți a lunii august. În cazul în care respectiva zi de marți coincide cu o zi de sărbătoare, termenul este ziua lucrătoare precedentă, ora 11:00 (ora Bruxelles-ului).”

13.

La articolul 15, alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(a)

litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

se referă la laptele praf degresat produs în cursul celor 31 de zile sau, după caz, al celor patru săptămâni care precedă termenul-limită de depunere a ofertelor prevăzut la articolul 14 alineatul (2);”;

(b)

litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)

se furnizează de către ofertant o dovadă că a înregistrat o garanție de 5 EUR per 100 kg pentru respectiva invitație de participare la licitație, în statul membru în care s-a depus oferta, înaintea expirării termenului pentru depunerea ofertelor.”

14.

Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 16

Menținerea ofertei, livrarea laptelui praf degresat către depozitul desemnat de organismul de intervenție în termenul stabilit la articolul 19 alineatul (3) din prezentul regulament și respectarea cerințelor articolului 2 din prezentul regulament constituie cerințe principale în sensul articolului 20 din Regulamentul (CEE) nr. 2220/85.”

15.

La articolul 17, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În lumina ofertelor primite pentru fiecare invitație de participare la licitație, Comisia stabilește un preț maxim de achiziție, în conformitate cu procedura menționată la articolul 195 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007.”;

16.

Articolul 19 se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Organismul de intervenție eliberează imediat ofertanților acceptați un ordin de livrare datat și numerotat care precizează:

(a)

cantitatea care urmează să fie livrată;

(b)

data-limită de livrare a laptelui praf degresat;

(c)

depozitul la care trebuie livrat laptele praf degresat.

Nu se eliberează ordine de livrare pentru cantitățile care nu au fost notificate în conformitate cu articolul 17 alineatul (1).”

(b)

Alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Garanția prevăzută la articolul 15 alineatul (3) litera (d) se eliberează imediat ce operatorul economic care vinde a livrat toată cantitatea precizată în ordinul de livrare în termenul indicat în ordinul respectiv și s-a stabilit conformitatea cu cerințele articolului 2.

Laptele praf degresat care nu este în conformitate cu cerințele articolului 2 este respins, iar din garanție se reține valoarea corespunzătoare cantităților respinse.”

17.

Articolul 20 se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Organismul de intervenție plătește ofertantului câștigător prețul precizat în oferta acestuia în conformitate cu articolul 15 alineatul (2) litera (c) între a o sută douăzecea și a o sută patruzecea zi de la data preluării laptelui praf degresat, cu condiția stabilirii conformității acestuia cu dispozițiile articolului 2 alineatele (1), (2), (3), (5), (6) și (7) și ale articolului 15 alineatul (3) litera (a).”

(b)

Alineatul (2) se elimină.

18.

La articolul 22, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Termenul pentru prezentarea ofertelor pentru fiecare dintre invitațiile individuale de participare la licitație este a treia zi de marți a fiecărei luni, ora 11:00 (ora Bruxelles-ului). Totuși, în luna august termenul este a patra zi de marți, ora 11.00 (ora Bruxelles-ului), iar în luna decembrie este a doua zi de marți, ora 11:00 (ora Bruxelles-ului). În cazul în care respectiva zi de marți coincide cu o zi de sărbătoare, termenul este ziua lucrătoare precedentă, ora 11:00 (ora Bruxelles-ului).”

19.

Articolul 24c se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)   Dacă, după acceptarea tuturor ofertelor câștigătoare, cantitatea rămasă în depozit este mai mică de 5 000 de kg, această cantitate rămasă este oferită de către organismul de intervenție ofertanților câștigători începând cu cel care a oferit prețul cel mai mare. Ofertantului câștigător i se va oferi opțiunea de a achiziționa cantitatea rămasă la același preț ca acela care i-a fost atribuit.”

(b)

Se adaugă următorul alineat:

„(7)   Cel târziu în a treia zi lucrătoare a săptămânii următoare datei de publicare a deciziei prevăzute la articolul 24a alineatul (2), Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre numele și adresa fiecărui ofertant, corespunzătoare codului numeric menționat la articolul 24a alineatul (1).”

20.

La articolul 24e se adaugă următorul alineat:

„(3)   Cu excepția cazurilor de forță majoră, în cazul în care ofertantul câștigător nu respectă cerința menționată la alineatul (2) din prezentul articol, garanția de licitație prevăzută la articolul 23 alineatul (3) litera (c) se reține și vânzarea cantităților în cauză se anulează.”

21.

Capitolul III se elimină.

22.

Capitolul IV se elimină.

23.

Anexa I se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 martie 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 20 februarie 2009.

Pentru Comisie

Mariann FISCHER BOEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(2)  JO L 37, 7.2.2001, p. 100.

(3)  JO L 258, 4.10.2007, p. 3.

(4)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.”

(5)  JO L 15, 17.1.2002, p. 19.”

(6)  JO L 205, 3.8.1985, p. 5.”


ANEXĂ

„ANEXA I

CERINȚE LEGATE DE COMPOZIȚIE, CARACTERISTICI DE CALITATE ȘI METODE ANALITICE

Parametri

Caracteristici legate de conținut și calitate

Metodă de referință

Conținut de proteine

Minimum 34,0 % din substanța uscată fără grăsimi

 (1)

Conținut de grăsimi

Maximum 1,00 %

 (1)

Conținut de apă

Maximum 3,5 %

 (1)

Aciditate titrabilă în ml de soluție decinormală de hidroxid de sodiu

Maximum 19,5 ml

 (1)

Conținut de lactați

Maximum 150 mg/100 g

 (1)

Aditivi

Niciunul

 (1)

Test cu fosfatază

Negativ, adică nu mai mult de 350 mU de activitate fosfatazică per litru de lapte reconstituit

 (1)

Indice de solubilitate

Maximum 0,5 ml (24 °C)

 (1)

Conținut de particule arse

Maximum 15,0 mg, respectiv minimum disc B

 (1)

Conținut de microorganisme

Maximum 40 000 per gram

 (1)

Identificarea coliformilor

Negativ în 0,1 g

 (1)

Identificarea zarei (2)

Negativ (3)

 (1)

Detectarea lactoserului închegat (4)

Negativ

 (1)

Detectarea lactoserului acid (4)

Negativ

Metodă omologată de autoritatea competentă

Gust și miros

Curat

 (1)

Aspect

Culoare albă sau ușor gălbuie, fără impurități și particule colorate

 (1)

Substanțe antimicrobiene

Negativ (5)

 (1)


(1)  Metodele de referință aplicabile sunt cele stabilite în Regulamentul (CE) nr. 273/2008 (JO L 88, 29.3.2008, p. 1).

(2)  «Zară» este produsul secundar din fabricarea untului obținut după baterea smântânii și separarea grăsimilor solide.

(3)  Absența zarei poate fi stabilită fie printr-o inspecție la fața locului a planului de producție efectuată fără să fi fost anunțată cu cel puțin o dată pe săptămână, fie printr-o analiză de laborator a produsului final care indică un maxim de 69,31 mg FEDP per 100 g.

(4)  «Lactoser» este produsul secundar din fabricarea brânzei sau a cazeinei obținut prin acțiunea acizilor, închegare și/sau procese chimico-fizice.

(5)  Laptele utilizat pentru fabricarea laptelui praf degresat trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în secțiunea IX din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.”