4.2.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 34/11


REGULAMENTUL (CE) NR. 103/2009 AL COMISIEI

din 3 februarie 2009

de modificare a anexelor VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor norme pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (1), în special articolul 23 primul paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește norme pentru prevenirea, controlul și eradicarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) la animale. Acesta se aplică în cazul producției și al introducerii pe piață a animalelor vii și a produselor de origine animală.

(2)

Anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește măsurile de eradicare care trebuie luate atunci când se confirmă prezența EST la ovine și caprine.

(3)

Anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabilește normele privind importul în Comunitate de animale vii, embrioni, ovule și produse de origine animală.

(4)

La 6 noiembrie 2008, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat un aviz privind riscul de expunere a oamenilor și a animalelor la encefalopatiile spongiforme transmisibile prin intermediul laptelui și al produselor lactate provenind de la rumegătoarele mici (2). În avizul său, EFSA a concluzionat că scrapia clasică se poate transmite de la oaie la miel prin lapte sau colostru. De asemenea, EFSA a precizat că utilizarea laptelui și a produselor lactate provenind de la efective de animale infectate cu scrapie clasică poate prezenta un risc de expunere la EST pentru oameni și pentru animale. O altă concluzie a EFSA a fost aceea că programele de creștere pentru a asigura rezistența ovinelor la scrapie ar putea reduce expunerea oamenilor și a animalelor prin intermediul produselor lactate provenind de la rumegătoare mici. În ceea ce privește scrapia atipică, EFSA a concluzionat că difuzarea aparent restrânsă a agentului în organismul animalelor afectate ar putea limita transmisibilitatea prin lapte. În ceea ce privește encefalopatia spongiformă bovină (ESB), EFSA a indicat că nu sunt disponibile informații referitoare la prezența infectivității sau a PrPSc în colostrul sau în laptele provenind de la rumegătoare mici infectate cu ESB. Cu toate acestea, având în vedere difuzarea periferică timpurie și progresivă a agentului ESB la ovinele sensibile infectate în scop experimental, EFSA a concluzionat că ar fi probabilă apariția infectivității în colostrul și în laptele rumegătoarelor mici sensibile, infectate cu ESB.

(5)

Ținând cont de aceste noi elemente științifice și, în special, de transmisibilitatea dovedită a scrapiei clasice de la oaie la miel prin intermediul laptelui, în această etapă, ar trebui să se adopte, în termenul cuvenit, noi măsuri de protecție în legătură cu laptele și produsele lactate care provin de la efective de animale infectate cu scrapie clasică, pentru a preveni transmiterea scrapiei clasice la alte efective de rumegătoare prin intermediul hranei.

(6)

În vederea asigurării aceluiași nivel de siguranță privind laptele și produsele lactate importate, provenind de la speciile ovine și caprine, măsuri similare ar trebui să se aplice în cazul importurilor în Comunitate.

(7)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 999/2001 ar trebui modificat în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexele VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 3 februarie 2009.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 147, 31.5.2001, p. 1.

(2)  Jurnalul EFSA (2008) 849, p. 1-47.


ANEXĂ

Anexele VII și IX la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 se modifică după cum urmează:

1.

În anexa VII, capitolul A se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 2.2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.2.

Dacă o ovină sau o caprină dintr-o exploatație dintr-un stat membru este suspectă de EST, toate ovinele și caprinele din exploatația respectivă trebuie puse sub restricție oficială privind circulația, până la aflarea rezultatelor examenelor de confirmare. Dacă există dovezi că exploatația în care se afla respectivul animal în momentul apariției suspiciunii de EST nu ar fi aceeași cu exploatația în care animalul ar fi putut fi expus la EST, autoritatea competentă poate decide să pună sub control oficial alte exploatații sau numai exploatația în care a avut loc expunerea, în funcție de informațiile epidemiologice disponibile. Laptele și produsele lactate provenind de la ovinele și caprinele din exploatația pusă sub control oficial, care sunt prezente în exploatația respectivă de la data la care se suspectează prezența EST până în momentul în care sunt disponibile rezultatele examenelor de confirmare, se folosesc exclusiv în cadrul exploatației în cauză.”;

(b)

punctul 2.3 se modifică după cum urmează:

(i)

litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

dacă prezența de ESB nu poate fi exclusă pe baza rezultatelor testului circular efectuat în conformitate cu procedura prezentată în anexa X capitolul C punctul 3.2 litera (c), sacrificarea și distrugerea completă a tuturor animalelor, embrionilor și ovulelor identificate prin investigația menționată la punctul 1 litera (b) de la liniuța a doua până la a cincea. Se distrug laptele și produsele lactate provenind de la animalele care trebuie distruse și care au fost prezente în exploatație între data la care s-a confirmat că nu se poate exclude prezența ESB și data distrugerii complete a animalelor.”;

(ii)

la litera (b), punctele (i) și (ii) se înlocuiesc cu următorul text:

„(i)

sacrificarea și distrugerea completă a tuturor animalelor, embrionilor și ovulelor identificate prin investigația menționată la punctul 1 litera (b) a doua și a treia liniuță. În cazul în care EST confirmată este scrapie clasică, laptele și produsele lactate provenind de la animalele care trebuie distruse și care au fost prezente în exploatație între data confirmării scrapiei clasice și data distrugerii complete a animalelor nu trebuie folosite în alimentația rumegătoarelor, cu excepția alimentației destinate rumegătoarelor din exploatația în cauză. Introducerea pe piață a produselor de acest tip ca hrană pentru nerumegătoare se limitează la teritoriul statului membru în cauză. Pe documentul comercial care însoțește loturile de produse de acest tip și pe orice ambalaj care conține astfel de loturi trebuie să se indice clar mențiunea: «A nu se utiliza în alimentația rumegătoarelor». Se interzic folosirea și depozitarea hranei pentru animale care conține produse de acest tip în fermele care dețin rumegătoare. Hrana în vrac pentru animale care conține produse de acest tip se transportă cu vehicule care nu transportă în același timp hrană pentru rumegătoare. În cazul în care vehiculele respective sunt ulterior utilizate pentru transportarea alimentelor destinate rumegătoarelor, acestea se curăță integral pentru a evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură aprobată de autoritatea competentă.

Condițiile prezentate la punctul 3 se aplică în cazul exploatației;

sau

(ii)

sacrificarea și distrugerea completă a tuturor animalelor, embrionilor și ovulelor identificate prin investigația menționată la punctul 1 litera (b) a doua și a treia liniuță, cu excepția:

berbecilor de reproducție de genotipul ARR/ARR;

oilor de reproducție care au cel puțin o alelă ARR și nicio alelă VRQ și, în cazul în care aceste oi de reproducție sunt gestante în momentul investigației, mieilor născuți ulterior, dacă genotipurile lor îndeplinesc cerințele prezentului paragraf;

ovinelor care au cel puțin o alelă ARR și sunt destinate exclusiv sacrificării;

dacă autoritatea competentă decide astfel, ovinelor și caprinelor mai mici de trei luni care sunt destinate exclusiv sacrificării.

În cazul în care EST confirmată este scrapie clasică, laptele și produsele lactate provenind de la animalele care trebuie distruse și care au fost prezente în exploatație între data confirmării cazului de scrapie clasică și data distrugerii complete a animalelor nu trebuie folosite în alimentația rumegătoarelor, cu excepția alimentației destinate rumegătoarelor din exploatația în cauză. Introducerea pe piață a produselor de acest tip ca hrană pentru nerumegătoare se limitează la teritoriul statului membru în cauză. Pe documentul comercial care însoțește loturile de produse de acest tip și pe orice ambalaj care conține astfel de loturi trebuie să se indice clar mențiunea: «A nu se utiliza în alimentația rumegătoarelor». Se interzic folosirea și depozitarea hranei care conține produse de acest tip în fermele care dețin rumegătoare. Hrana în vrac pentru animale care conține produse de acest tip se transportă cu vehicule care nu transportă în același timp hrană pentru rumegătoare. În cazul în care vehiculele respective sunt ulterior utilizate pentru transportarea alimentelor destinate rumegătoarelor, acestea se curăță integral pentru a evita contaminarea încrucișată, în conformitate cu o procedură aprobată de autoritatea competentă.

Condițiile prezentate la punctul 3 se aplică în cazul exploatației;”;

(iii)

litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

dacă frecvența alelei ARR în cadrul rasei sau al exploatației este scăzută sau absentă sau dacă se consideră necesar pentru a evita cosangvinizarea, un stat membru poate decide să amâne distrugerea animalelor în conformitate cu punctul 2.3 litera (b) punctele (i) și (ii) timp de cel mult cinci ani de creștere, cu condiția ca niciun berbec de reproducție altul decât cel de genotipul ARR/ARR să nu fie prezent în exploatație.

Cu toate acestea, în cazul ovinelor și caprinelor deținute pentru producerea de lapte în vederea introducerii acestuia pe piață, distrugerea animalelor se poate amâna numai cu maximum 18 luni.”;

2.

În anexa IX capitolul D, secțiunea B se înlocuiește cu următorul text:

„SECȚIUNEA B

Cerințe pentru certificatele de sănătate

Importurile de subproduse de origine animală și de produse transformate din acestea, provenite de la bovine, ovine și caprine, menționate în secțiunea A din prezentul capitol, fac obiectul prezentării unui certificat de sănătate care include următoarea atestare:

(a)

subprodusul de origine animală nu conține și nu este derivat din materiale cu riscuri specificate, astfel cum sunt definite în anexa V, sau din carne separată mecanic, provenită de pe oasele de bovine, ovine sau caprine;

(b)

animalele din care a derivat acest subprodus de origine animală nu au fost sacrificate după asomare prin injectarea de gaz în cavitatea craniană sau sacrificate prin aceeași metodă sau sacrificate prin sfâșierea țesutului nervos central cu ajutorul unui instrument alungit în formă de tijă introdus în cavitatea craniană; sau

(c)

subprodusul de origine animală nu conține și nu este derivat din materiale provenind de la bovine, ovine și caprine, altele decât cele provenite de la animale născute, crescute în permanență și sacrificate într-o țară sau o regiune clasificată ca prezentând un risc neglijabil de ESB printr-o decizie în conformitate cu articolul 5 alineatul (2).

În plus, importurile de subproduse de origine animală și de produse transformate menționate în secțiunea A din prezentul capitol și care conțin lapte sau produse lactate provenite de la ovine sau caprine fac obiectul prezentării unui certificat de sănătate care corespunde modelului prezentat în anexa X capitolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 și care include următoarea atestare, adăugată după punctul 6 din certificatul respectiv:

«7.

în ceea ce privește EST:

(2)

fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentației rumegătoarelor și care conțin lapte sau produse lactate provenind de la ovine sau caprine, ovinele și caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ținute permanent de la naștere sau în ultimii trei ani într-o exploatație în care nu este impusă nicio restricție oficială privind circulația din cauza prezenței vreunei suspiciuni de EST și care, în ultimii trei ani, a îndeplinit următoarele cerințe:

(i)

este supusă unor verificări veterinare oficiale periodice;

(ii)

nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică:

toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost sacrificate și distruse; și

toate caprinele și ovinele din exploatație au fost sacrificate și distruse, cu excepția berbecilor de reproducție de genotipul ARR/ARR și a oilor de reproducție care au cel puțin o alelă ARR și nu prezintă alela VRQ;

(iii)

ovinele și caprinele, cu excepția ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploatație numai dacă provin dintr-o exploatație care îndeplinește cerințele prezentate la punctele (i) și (ii).]

(2)

fie [în cazul subproduselor de origine animală destinate alimentației rumegătoarelor, care conțin lapte sau produse lactate provenind de la ovine sau caprine și sunt destinate unui stat membru inclus în anexa la Regulamentul (CE) nr. 546/2006, ovinele și caprinele de la care provin produsele în cauză au fost ținute permanent de la naștere sau în ultimii șapte ani într-o exploatație în care nu este impusă nicio restricție oficială privind circulația din cauza prezenței vreunei suspiciuni de EST și care, în ultimii șapte ani, a îndeplinit următoarele cerințe:

(i)

este supusă unor verificări veterinare oficiale periodice;

(ii)

nu s-a diagnosticat niciun caz de scrapie clasică, astfel cum este definit în anexa I punctul 2 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau, în urma confirmării unui caz de scrapie clasică:

toate animalele la care s-a confirmat scrapia clasică au fost sacrificate și distruse; și

toate caprinele și ovinele din exploatație au fost sacrificate și distruse, cu excepția berbecilor de reproducție de genotipul ARR/ARR și a oilor de reproducție care au cel puțin o alelă ARR și nu prezintă alela VRQ;

(iii)

ovinele și caprinele, cu excepția ovinelor de genotipul proteinei prionice ARR/ARR, se introduc în exploatație numai dacă provin dintr-o exploatație care îndeplinește condițiile prezentate la punctele (i) și (ii).]» ”