7.7.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 176/17


RECOMANDAREA COMISIEI

din 29 iunie 2009

privind măsurile pentru îmbunătățirea funcționării pieței unice

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2009/524/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 211,

întrucât:

(1)

Buna funcționare a pieței unice este esențială pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică, precum și pentru promovarea stabilității economice. Cu cât piața unică este mai eficientă, cu atât ea va îmbunătăți mediul de afaceri, încurajând astfel firmele să investească și să creeze locuri de muncă, și cu atât va spori încrederea consumatorilor și cererea. Buna funcționare a pieței unice este, așadar, un element esențial în contextul recesiunii economice pentru a facilita redresarea economiei europene.

(2)

Pentru buna funcționare a pieței unice, este esențial ca transpunerea, aplicarea, garantarea respectării și monitorizarea să se realizeze corect, iar armonizarea normelor comunitare care influențează funcționarea pieței unice (denumite în continuare „normele privind piața unică”) să fie satisfăcătoare.

(3)

În urma consultării și a analizei efectuate pentru a pregăti Comunicarea Comisiei „O piață unică pentru Europa secolului XXI” (1) (denumită în continuare „revizuirea pieței unice”) au fost identificate o serie de deficiențe care indică faptul că piața unică încă nu funcționează atât de eficient cum ar trebui. În multe domenii și sectoare mai trebuie întreprinse acțiuni. De multe ori, cetățenii și întreprinderile nu pot profita de numeroasele oportunități ale pieței unice, deoarece normele nu sunt aplicate și respectarea lor nu este garantată în mod corespunzător.

(4)

În consecință, în revizuirea pieței unice, Comisia a sugerat un set de măsuri concrete pentru a asigura că cetățenii și întreprinderile continuă să beneficieze de avantajele economice create de piața unică (2).

(5)

Măsurile luate de statele membre, precum și cele luate de Comisie ar trebui să se completeze reciproc. O abordare coordonată și bazată pe cooperare – în cadrul unui parteneriat între Comisie și statele membre –, având obiectivul comun de îmbunătățire a transpunerii, aplicării și garantării respectării normelor privind piața unică, este vitală pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a pieței unice. În contextul prezentei recomandări, abordarea pe bază de parteneriat depășește cooperarea deja stabilită într-o serie de domenii ale politicii privind piața unică. Aceasta impune stabilirea și menținerea cooperării mai strânse în interiorul statelor membre și între acestea, precum și cu Comisia, în toate domeniile relevante pentru piața unică. De asemenea, această abordare implică asumarea de către statele membre a unei responsabilități comune și, prin urmare, a unui rol mai proactiv în gestionarea pieței unice.

(6)

Revizuirea pieței unice și, în special, discuțiile ulterioare cu statele membre au identificat unele domenii ca fiind esențiale pentru realizarea bunei funcționări a pieței unice, și anume: asigurarea coordonării în ceea ce privește aspectele legate de piața unică; îmbunătățirea cooperării în interiorul statelor membre și între acestea, precum și cu Comisia; îmbunătățirea transpunerii normelor privind piața unică; monitorizarea piețelor și a sectoarelor cu scopul de a identifica posibile disfuncționalități ale pieței; îmbunătățirea aplicării normelor privind piața unică; consolidarea garantării respectării normelor privind piața unică și promovarea rezolvării problemelor; promovarea evaluării periodice a legislației naționale și informarea cetățenilor și a întreprinderilor cu privire la drepturile lor în cadrul pieței unice.

(7)

Prezenta recomandare se inspiră din soluții deja introduse în unele state membre și care s-au dovedit funcționale în practică în aceste state. Fiecare stat membru își alege metodele cele mai adecvate pentru a asigura punerea în aplicare a prezentei recomandări, având în vedere practicile cele mai eficace în contextul statului membru respectiv, deoarece este posibil ca procedurile și practicile care sunt eficace într-un stat membru să nu fie la fel de eficace în alt stat membru.

(8)

Cercetările arată că statele membre trebuie să îmbunătățească procesul de coordonare la nivel intern în ceea ce privește aspectele legate de piața unică, deoarece competențele sunt în prezent împărțite între diferite autorități naționale (3). Deoarece aplicarea normelor privind piața unică poate implica o serie largă de autorități naționale, regionale și locale în fiecare stat membru, cooperarea eficientă dintre acestea trebuie consolidată. Prin urmare, statele membre ar trebui să asigure și să consolideze o funcție de coordonare a pieței unice în cadrul administrațiilor lor naționale, care poate varia în funcție de tradițiile și structurile administrative naționale specifice. Autoritățile responsabile de această funcție ar trebui să dețină responsabilitatea generală de a planifica, supraveghea și evalua punerea în aplicare a prezentei recomandări.

(9)

Cooperarea transfrontalieră strânsă dintre autoritățile competente ale statelor membre în materie de aspecte legate de piața unică permite sporirea încrederii reciproce și are o importanță vitală pentru aplicarea corectă a normelor privind piața unică. Statele membre ar trebui să ia măsurile necesare pentru a asigura funcționarea rețelelor sau a sistemelor de informare electronice transfrontaliere create de Comisie [de exemplu, sistemul de informare al pieței interne (IMI), RAPEX (4), SARAF (5) sau rețeaua dedicată cooperării în materie de protecție a consumatorului], prin instituirea unor măsuri corespunzătoare, inclusiv alocarea de resurse.

(10)

Tablourile de bord ale pieței interne au arătat că transpunerea directivelor privind piața unică mai necesită încă îmbunătățiri în termeni de respectare a termenelor și calitate. Deși Recomandarea Comisiei din 12 iulie 2004 privind transpunerea în legislația națională a directivelor care privesc piața internă (6) (denumită în continuare „recomandarea din 2004 a Comisiei”) a fost aplicată la scară largă și deși acest lucru a determinat îmbunătățirea semnificativă a nivelului de transpunere, unele părți din recomandarea respectivă încă trebuie aplicate cu mai mare eficacitate. Prezenta recomandare menționează ca fiind încă necesare și elaborează în continuare acțiunile indicate prin recomandarea din 2004 a Comisiei, care rămâne un reper pentru administrațiile statelor membre responsabile cu transpunerea. Prezenta recomandare se bazează, de asemenea, pe Comunicările Comisiei „Către o Europă a rezultatelor – Aplicarea legislației comunitare” (7) și „Reexaminarea procesului Lamfalussy – Consolidarea convergenței practicilor de supraveghere prudențială” (8).

(11)

Monitorizarea pieței este necesară pentru a identifica sectoarele în care piețele nu funcționează în mod corespunzător pentru consumatori și întreprinderi, precum și pentru a concentra politicile privind piața unică în domeniile respective. Prin urmare, aceasta ar trebui să devină un element integrant al conceperii și monitorizării politicilor privind piața unică (de exemplu, prin intermediul tabloului de bord al piețelor de consum). Cooperarea dintre Comisie și autoritățile statelor membre în ceea ce privește activitățile în materie de monitorizare a pieței și colectare de date va îmbunătăți calitatea datelor și a analizei utilizate la nivel național și comunitar și va ajuta la realizarea unui consens în ceea ce privește aspectele pieței unice. Statele membre sunt încurajate să participe la exerciții de monitorizare a pieței desfășurate de Comisie și să desfășoare exerciții similare, adaptate la nevoile naționale specifice, la nivel național.

(12)

Diverse studii naționale au subliniat importanța formării în sprijinirea funcționarilor, inclusiv a judecătorilor, de la nivelul național, regional și local al administrației, în procesul de transpunere și aplicare corecte, precum și de garantare a respectării normelor privind piața unică. În acest context, este important să se garanteze că aceste norme, precum și impactul asupra competitivității externe a Comunității, în general, sunt întotdeauna luate în considerare la elaborarea legislației naționale. Importanța formării a fost confirmată, de asemenea, de un studiu și de o rezoluție recente privind rolul judecătorilor naționali emise de Parlamentul European și de rezoluția din 2005 a acestuia privind legislația în domeniul concurenței (9), precum și de o rezoluție recentă a Consiliului (10). Funcționarii ar trebui să beneficieze de îndrumare și în ceea ce privește dreptul comunitar, în general, și normele privind piața unică, în special.

(13)

Garantarea cu eficacitate a respectării normelor privind piața unică și măsurile adecvate pentru soluționarea problemelor întâmpinate de cetățeni și întreprinderi au o importanță majoră în a ajuta cetățenii și întreprinderile să beneficieze de libertățile garantate prin tratat. Pe baza cooperării deja realizate în domeniul rezolvării problemelor, în special prin SOLVIT (11), statele membre, cu sprijinul Comisiei, ar trebui să dezvolte capacitatea mecanismelor de soluționare a problemelor – fie în instanțele judecătorești naționale, fie prin mecanisme extrajudiciare – pentru a asigura o redresare eficace. Este important să se abordeze circumstanțele care au dat naștere diverselor probleme întâmpinate.

(14)

Monitorizarea și evaluarea cu regularitate a legislației naționale sunt importante, deoarece permit verificarea gradului de eficacitate a aplicării în practică a normelor privind piața unică și identificarea dispozițiilor care ar putea împiedica cetățenii și întreprinderile să beneficieze în totalitate de avantajele acestor norme. Asemenea exerciții ar trebui desfășurate mai sistematic în toate statele membre.

(15)

Recentele sondaje Eurobarometru (12) și solicitări adresate serviciilor Comisiei de informare și de soluționare a problemelor indică necesitatea furnizării mai multor informații cetățenilor și întreprinderilor cu privire la drepturile lor în cadrul pieței unice, pentru ca aceștia să își poată exercita aceste drepturi în practică. De asemenea, ar trebui să existe posibilitatea ca cetățenii și întreprinderile să obțină sprijin atunci când își exercită aceste drepturi. În acest scop, statele membre, cu sprijinul Comisiei și, atunci când este cazul, în colaborare cu părțile interesate, ar trebui să asigure furnizarea de informați practice și consultanță despre aspectele ce privesc cetățenii și întreprinderile care doresc să trăiască, să studieze, să muncească, să înființeze societăți sau să furnizeze bunuri ori servicii într-un alt stat membru.

(16)

Anexa la prezenta recomandare stabilește măsurile pe care statele membre ar putea să le ia pentru punerea în aplicare a acesteia și prezintă o listă a practicilor unor state membre, pe care se bazează aceste măsuri. Chiar dacă anumite măsuri pot, inițial, să implice costuri, se consideră că ele ar trebui să permită realizarea unor economii, de exemplu prin simplificarea practicilor administrative naționale, și ar trebui să ducă, pe termen lung, la o mai bună funcționare a pieței unice, aducând, astfel, beneficii consumatorilor și întreprinderilor.

(17)

Evoluția punerii în aplicare a prezentei recomandări ar trebui monitorizată printr-o strânsă cooperare între Comisie și statele membre, inclusiv prin discuții în cadrul Comitetului consultativ pentru piața internă (IMAC) pe baza criteriilor de referință și a indicatorilor. Pentru ca Comisia să poată realiza o evaluare privind efectele prezentei recomandări după patru ani de la publicarea acesteia în Jurnalul Oficial, statele membre trebuie să transmită Comisiei rapoarte cu privire la acțiunile întreprinse în vederea punerii în aplicare a prezentei recomandări după trei ani de la publicarea ei în Jurnalul Oficial,

RECOMANDĂ STATELOR MEMBRE:

1.

Să asigure și să consolideze o funcție de coordonare a pieței unice, în vederea promovării coordonării eficiente în cadrul autorităților responsabile de aspectele legate de piața unică și între acestea, la nivel național, regional și local, și să acționeze ca punct de referință pentru piața unică în cadrul administrației.

2.

Să faciliteze cooperarea activă dintre autoritățile administrative responsabile de aspectele legate de piața unică din diferitele state membre și cu Comisia prin alocarea de resurse suficiente.

3.

Să ia toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți transpunerea directivelor care privesc piața unică.

4.

Să sprijine acțiunile Comisiei în materie de monitorizare a pieței și colectarea de date aferentă, contribuind în mod activ la exercițiul desfășurat la nivel comunitar și, dacă este necesar, luând în calcul exerciții similare la nivel național.

5.

Să se asigure că autoritățile și funcționarii naționali dețin suficiente cunoștințe de drept comunitar, în general, și privind normele pieței unice, în special, pentru a aplica în mod eficient normele privind piața unică și, dacă este cazul, să țină cont de aceste norme la elaborarea și introducerea unei noi legislații naționale.

6.

Să faciliteze și să încurajeze soluționarea promptă și eficientă a problemelor întâmpinate de cetățeni și întreprinderi în exercitarea drepturilor lor în cadrul pieței unice, luând, în general, măsuri pentru a îmbunătăți garantarea respectării normelor privind piața unică și, în special, asigurându-se că magistrații posedă suficiente cunoștințe de drept comunitar, inclusiv normele privind piața unică, precum și asigurând un sprijin suficient mecanismelor de soluționare a problemelor.

7.

Să efectueze evaluări periodice ale legislației naționale pentru a garanta respectarea deplină a normelor privind piața unică și, la realizarea acestui lucru, să examineze utilizarea de scutiri sau derogări prevăzute de normele existente privind piața unică.

8.

Să îmbunătățească furnizarea de informații practice cu privire la aspecte din domeniul pieței unice către întreprinderi și cetățeni.

9.

Să analizeze măsurile și practicile prevăzute în anexă și, în funcție de propriile tradiții instituționale naționale, să adopte acele practici care vor conduce sau se estimează că vor conduce la o îmbunătățire a funcționării pieței unice și care sunt cele mai adecvate pentru punerea în aplicare a prezentei recomandări.

10.

Să coopereze cu Comisia și cu alte state membre în privința monitorizării punerii în aplicare a prezentei recomandări, să informeze periodic Comisia cu privire la acțiunile întreprinse în ceea ce privește punerea în aplicare a prezentei recomandări și să furnizeze Comisiei un raport final după trei ani de la publicarea prezentei recomandări în Jurnalul Oficial.

Adoptată la Bruxelles, 29 iunie 2009.

Pentru Comisie

Charlie McCREEVY

Membru al Comisiei


(1)  COM(2007) 724 final, 20.11.2007.

(2)  PIB-ul Comunității a crescut cu 2,15 % și au fost create 2,75 milioane de locuri de muncă noi în perioada 1992-2006, iar comerțul intracomunitar a crescut cu 30 % între 1995 și 2005 [SEC(2007) 1521, 20.11.2007].

(3)  Documentul de lucru al Comisiei privind instrumentele pentru o politică modernizată a pieței unice [SEC(2007) 1518, 20.11.2007].

(4)  Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

(5)  Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje.

(6)  JO L 98, 16.4.2005, p. 47.

(7)  COM(2007) 502 final, 5.9.2007.

(8)  COM(2007) 727 final, 20.11.2007.

(9)  Rezoluția PE privind rolul judecătorului național în sistemul juridic al Uniunii Europene (INI/2007/2027, 9.7.2008); Rezoluția PE asupra raportului Comisiei cu privire la politica în domeniul concurenței 2004 (INI/2005/2209, 20.3.2006).

(10)  Rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului 14757 din 28 octombrie 2008.

(11)  Comunicarea Comisiei „Soluționarea eficientă a problemelor în cadrul pieței interne (SOLVIT)”, [COM(2001) 702 final, 27.11.2001].

(12)  http://ec.europa.eu/internal_market/strategy/index_en.htm#061204


ANEXĂ

Măsuri și practici pentru îmbunătățirea funcționării pieței unice

1.   MĂSURI PENTRU ASIGURAREA UNEI MAI BUNE COORDONĂRI ÎN PRIVINȚA ASPECTELOR LEGATE DE PIAȚA UNICĂ

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să atribuie unei autorități noi sau existente din cadrul administrației naționale responsabilitatea coordonării aspectelor legate de piața unică;

(b)

să asigure coordonarea dintre ministerele și agențiile guvernamentale în ceea ce privește aspectele legate de piața unică;

(c)

să asigure coordonarea dintre ministerele și agențiile guvernamentale, pe de o parte, și dintre autoritățile regionale și locale, pe de altă parte, precum și dintre autoritățile regionale și, respectiv, cele locale;

(d)

să se asigure că ministerele și agențiile guvernamentale relevante, precum și alte instituții țin seama de normele privind piața unică;

(e)

să aibă în vedere reunirea în cadrul unei singure autorități a responsabilităților pentru o serie de activități legate de piața unică, ținând seama de organizarea administrației naționale;

(f)

să planifice, să monitorizeze și să evalueze implementarea prezentei recomandări.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Responsabilitatea pentru coordonare în privința aspectelor legate de piața unică

Unele organisme guvernamentale se apropie deja de exercitarea unei funcții de coordonare în domeniul pieței unice. Ele colaborează strâns cu alte autorități în ceea ce privește aspecte legate de piața unică, asigură compatibilitatea legislației naționale cu normele privind piața unică și sunt responsabile pentru o serie de activități în domeniul pieței unice.

Cooperarea interministerială

Grupurile interministeriale de lucru pe aspecte din domeniul pieței unice reunesc reprezentanți ai autorităților relevante.

Coordonarea pe verticală

Există rețele speciale, de exemplu în domeniul achizițiilor publice sau al supravegherii pieței, care asigură legătura între autoritățile regionale și cele locale. Aceste rețele dispun de baze de date sau site-uri web comune.

Reprezentanții regionali și locali sunt implicați, în privința subiectelor de care sunt interesați, în activitatea grupurilor interministeriale.

Vizibilitate politică

Au loc periodic discuții la nivel politic privind aspecte legate de piața unică, de exemplu în subcomisiile consiliului național de miniștri.

Parlamentul național este implicat activ în analizarea aspectelor legate de piața unică, de exemplu prin pregătirea de rapoarte sau realizarea de anchete asupra acestor aspecte.

Armonizarea legislației

Un organism guvernamental asigură compatibilitatea legislației naționale cu normele privind piața unică, între altele prin examinarea proiectelor legislative naționale.

Reunirea activităților privind piața unică

Anumite organisme guvernamentale sunt responsabile pentru o serie de activități legate de piața unică, precum SOLVIT, IMI, notificările în temeiul Directivei 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1) și al Regulamentului (CE) nr. 2679/98 al Consiliului (2), coordonarea înființării ghișeelor unice, conform pachetului bunuri.

2.   MĂSURI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A COOPERĂRII DINTRE STATELE MEMBRE ȘI CU COMISIA

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să asigure în mod permanent: cursuri relevante de limbă, IT și alte tipuri de formare și să crească gradul de conștientizare cu privire la rețelele existente și la normele relevante de protecție a datelor, să asigure funcționalitatea deplină a rețelelor comunitare la nivel național [de exemplu, sistemul de informare al pieței interne (IMI), RAPEX, SARAF, rețelele dedicate cooperării în materie de protecție a consumatorului și altele];

(b)

să organizeze – de exemplu, prin intermediul rețelelor existente – schimburi de funcționari responsabili de aspectele privind piața unică între administrațiile naționale;

(c)

să se asigure că această cooperare activă între autoritățile responsabile de aspectele privind piața unică din diferite state membre face parte din cultura administrativă națională;

(d)

să ia măsuri organizatorice pentru a se asigura că pot răspunde cu promptitudine solicitărilor de informații din partea Comisiei, cu privire la aplicarea normelor privind piața unică la nivel național și, în special, în contextul proiectului pilot al UE (3) și al procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Cooperarea dintre autoritățile naționale

Există o cooperare strânsă între țările nordice și cele baltice în ceea ce privește supravegherea pieței, implementarea Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne (4) și alte aspecte privind piața unică.

Există o cooperare între autoritățile naționale în domeniul achizițiilor publice (de exemplu prin rețeaua de achiziții publice) și al supravegherii pieței. Autoritățile naționale în domeniul supravegherii pieței în ceea ce privește siguranța produselor (nealimentare) pentru consumatori cooperează îndeaproape prin intermediul rețelei PROSAFE, iar sistemul ICSMS facilitează supravegherea pieței în ceea ce privește produsele tehnice.

Schimburi administrative

Autoritățile naționale în domeniul concurenței sunt implicate în schimburile de funcționari naționali în cadrul Rețelei Europene de Concurență.

Mai multe autorități naționale în domeniul supravegherii pieței și autorități responsabile de punerea în aplicare a legislației privind protecția consumatorului participă la schimburi de funcționari, în cadrul rețelei dedicate protecției consumatorului în conformitate cu Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5) și cu Regulamentul (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

Sprijin financiar și sprijin în domeniul resurselor umane

Au fost desemnate echipe separate pentru înființarea rețelei de informare a pieței interne (IMI), cărora li s-au acordat suficiente resurse umane și financiare pentru dezvoltarea IMI în cadrul statului membru în cauză.

Formare

Reprezentanții autorităților naționale, după participarea la cursurile de formare ale Comisiei, formează alți membri ai rețelei IMI la nivel național. Această practică funcționează cel mai bine atunci când activitatea de predare este inclusă în fișa postului acestor funcționari.

3.   MĂSURI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A TRANSPUNERII NORMELOR PRIVIND PIAȚA UNICĂ

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să se pregătească din timp și în mod eficace pentru transpunerea, aplicarea și garantarea respectării la nivel național a directivelor privind piața unică;

(b)

să se asigure că toți funcționarii în discuție cooperează îndeaproape între ei și să faciliteze implicarea funcționarilor responsabili de transpunerea și aplicarea unei directive la nivel național și în negocierile privind respectiva directivă;

(c)

să îmbunătățească cooperarea dintre administrația națională și parlamentele naționale și regionale responsabile și dintre autoritățile regionale și locale implicate în transpunere și să pună la dispoziția acestora, atunci când este necesar, toate informațiile relevante referitoare la negocieri și la procesul de transpunere;

(d)

să furnizeze părților interesate, pe perioada procesului de transpunere, atunci când este util, informații în legătură cu propunerile legislative privind piața unică ce ar putea prezenta interes pentru întreprinderi și pentru cetățeni;

(e)

să evite adăugarea unor dispoziții suplimentare care nu sunt necesare pentru transpunerea unei directive (7);

(f)

să faciliteze dialogul cu Comisia referitor la transpunerea directivelor privind piața unică utilizând diverse mijloace, cum ar fi tabelele de corespondență, care au ca scop creșterea transparenței și utilizarea mai ușoară a legislației naționale.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Pregătirea din timp

Evaluările impactului la nivel național sunt efectuate atunci când o directivă este propusă de Comisie. Acestea includ o analiză detaliată a impactului pentru statul membru în cauză și a posibilelor implicații ale transpunerii sau aplicării. Aceste evaluări sunt actualizate pe parcursul procesului de transpunere.

Continuitatea

Este asigurată o strânsă cooperare între funcționarii implicați în negocierea, transpunerea și garantarea respectării directivelor. Necesitatea acestei continuități este subliniată în orientările naționale privind transpunerea.

Cooperarea cu parlamentele

Într-o fază prealabilă, apoi în mod periodic sunt transmise parlamentelor naționale informații cu privire la evoluția transpunerii directivelor comunitare, între altele prin intermediul unui tablou de bord trimestrial privind transpunerea.

Cooperarea cu autoritățile regionale și locale

Funcționarii autorităților regionale sau responsabile sunt implicați în activitatea grupurilor interministeriale de coordonare a transpunerii.

Se organizează cursuri de formare și conferințe având ca temă procesul de transpunere, pentru administrația publică de la toate nivelurile și pentru ONG-uri.

Comunicarea cu părțile interesate

Publicul are acces la o bază de date simplificată privind transpunerea, prin Internet. Informațiile referitoare la evoluția procesului de transpunere sunt disponibile pe site-urile web ale ministerelor, iar o listă a directivelor care nu au fost transpuse la timp este publicată pe Internet.

Autoritățile naționale sunt obligate să elaboreze orientări pentru cetățeni în legătură cu noile legi de transpunere cu cel puțin 12 săptămâni înainte de intrarea în vigoare a acestora.

Evitarea „cerințelor suplimentare care nu sunt necesare”

Există proceduri specifice pentru gestionarea și controlul riscului ca anumite măsuri care, în mod evident, nu sunt necesare să fie adăugate atunci când sunt transpuse directivele; de exemplu, o comisie guvernamentală desemnată efectuează o verificare sistematică a proiectelor naționale de transpunere care depășesc cerințele directivelor.

Tabele de corespondență

Tabelele de corespondență sunt utilizate în scop informativ și pentru verificare.

4.   MĂSURI PENTRU O MAI BUNĂ MONITORIZARE A PIEȚELOR ȘI A SECTOARELOR PENTRU IDENTIFICAREA UNOR POSIBILE DISFUNCȚIONALITĂȚI ALE PIEȚEI

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să colecteze informații calitative și cantitative cu privire la piețele sau sectoarele monitorizate, de exemplu din analize ale pieței realizate de cadre universitare, consultanți sau părți interesate sau din date colectate de birourile naționale de statistică și de organismele care soluționează plângerile;

(b)

să identifice surse locale de informare și să faciliteze angajarea părților interesate de pe plan local în procesul de monitorizare a pieței; de exemplu, prin organizarea unor consultări sau reuniuni locale între Comisie și principalele părți interesate de pe plan local;

(c)

să ia parte la activitatea de monitorizare în ceea ce privește aspecte specifice, precum analiza concurențială, evaluări ale reglementărilor sau colectarea de date pentru măsurarea modului de funcționare a piețelor în raport cu consumatorii (de exemplu, prin colectarea în mod regulat a prețurilor medii ale produselor de consum și ale serviciilor comparabile, prin clasificarea plângerilor din partea consumatorilor și elaborarea unor indicatori adecvați pentru a măsura calitatea punerii în aplicare).

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Colectarea informațiilor

Statele membre furnizează Comisiei informații cu privire la piețele sau sectoarele monitorizate (de exemplu, în contextul exercițiului de monitorizare a pieței în ceea ce privește comerțul cu amănuntul).

Aspecte specifice de monitorizare

Monitorizarea se efectuează, de asemenea, din perspectiva consumatorului (de exemplu, se publică anual un indice al situației consumatorilor, care compară între ele 57 de piețe, iar metodologia acestuia a fost preluată de alte state membre) sau a concurenței (de exemplu, monitorizarea unui sector național al comerțului cu amănuntul din perspectiva concurenței).

Monitorizarea la nivel național

S-a realizat un exercițiu pilot de verificare în strânsă cooperare cu Comisia, pentru a se vedea dacă metodologia acesteia ar putea fi folosită la nivel de țară și pentru a oferi o orientare pentru alte analize mai detaliate în statele membre.

5.   MĂSURI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A APLICĂRII NORMELOR PRIVIND PIAȚA UNICĂ

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri în ceea ce privește funcționarii responsabili pentru aplicarea normelor privind piața unică:

(a)

să asigure formarea în domeniul dreptului comunitar, în general, și, în special, în ceea ce privește normele privind piața unică la angajare;

(b)

să introducă programe de formare continuă la locul de muncă în domeniul dreptului comunitar, în general, și al normelor privind piața unică, în special;

(c)

să ofere orientări practice și consiliere în ceea ce privește normele privind piața unică și aplicarea acestora.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Formarea

Se organizează cursuri obligatorii de formare în domeniul dreptului comunitar pentru funcționari; de exemplu, dreptul comunitar este o parte obligatorie a fazei de pregătire pentru accesul la o carieră în administrația publică. Se organizează seminare obligatorii având ca temă probleme de administrație publică, inclusiv o introducere pe tema aspectelor comunitare.

Formarea continuă la locul de muncă

Formarea în domeniul aspectelor comunitare și al celor legate de piața unică este organizată prin module de formare online; sunt elaborate buletine informative regulate; au loc conferințe sau sesiuni de formare periodice în cadrul administrației naționale.

Există programe de formare specifice pentru funcționari în domeniul pieței interne.

Orientări practice și consiliere

Un ghid specific în domeniul pieței interne vine în ajutorul funcționarilor naționali pentru ca aceștia să își poată îmbunătăți cunoștințele și competențele; sunt elaborate și orientări detaliate în ceea ce privește recunoașterea reciprocă, în urma adoptării pachetului bunuri.

Un serviciu de asistență desemnat răspunde întrebărilor funcționarilor referitoare la piața unică.

Pe site-urile web ale ministerelor naționale este publicat un ghid explicativ privind modul de înțelegere și interpretare a unui act legislativ cu scopul de a furniza informații specifice referitoare la aplicare.

Învățământul și testarea în domeniul dreptului comunitar și al normelor privind piața unică

Dreptul comunitar este o parte obligatorie a învățământului juridic.

Pentru a ocupa un post în administrația publică, funcționarii sunt obligați să susțină un examen de cunoștințe în domeniul dreptului comunitar și al normelor privind piața unică.

6.   MĂSURI DE CONSOLIDARE A PUNERII ÎN APLICARE A NORMELOR PRIVIND PIAȚA UNICĂ ȘI DE PROMOVARE A MECANISMELOR DE SOLUȚIONARE A PROBLEMELOR

(1)   Mecanisme extrajudiciare de soluționare a problemelor

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să se asigure că cetățenii și întreprinderile dispun de proceduri transparente, simple și necostisitoare pentru soluționarea alternativă a litigiilor (SAL);

(b)

să participe și să contribuie în mod activ – în special prin asigurarea de resurse suficiente – la funcționarea și dezvoltarea în continuare a mecanismelor de soluționare a problemelor la nivel comunitar, cum ar fi SOLVIT și proiectul pilot al UE;

(c)

să furnizeze suficiente informații cetățenilor și întreprinderilor – pe site-urile web care privesc piața unică – cu privire la mecanismele existente de soluționare a problemelor la nivel național și comunitar;

(d)

să analizeze cauzele aflate la originea problemelor care determină utilizarea mecanismelor de soluționare a problemelor.

(2)   Sistemul juridic național

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să asigure judecătorilor o formare de bază în domeniul dreptului comunitar, în general, și al normelor privind piața unică, în special, atunci când aceștia sunt angajați, precum și programe de formare continuă la locul de muncă, inclusiv prin Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (8), care organizează și finanțează schimbul de judecători;

(b)

să asigure accesul ușor la informații complete și actualizate cu privire la legislația comunitară în domeniul pieței unice și la jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene, inclusiv prin viitorul portal comunitar e-justiție (9), care va pune la dispoziție „un ghișeu (electronic) unic” de informare în materie de justiție europeană și de acces la procedurile juridice europene;

(c)

să încurajeze instanțele judecătorești și tribunalele naționale să colecteze și să pună la dispoziție informații referitoare la hotărâri naționale importante în domeniul pieței unice, în special hotărârile naționale care aplică hotărârile preliminare ale Curții de Justiție a Comunităților Europene.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Mecanisme SAL

Există o rețea a instanțelor judecătorești de drept civil de mici dimensiuni, destinată litigiilor mărunte, având ca scop pronunțarea hotărârilor într-o manieră mai promptă, mai eficientă și mai puțin costisitoare. Rețeaua include metode judiciare și extrajudiciare de soluționare a litigiilor.

Participarea la mecanismele comunitare SAL

Atunci când cooperarea unei autorități naționale competente se dovedește nesatisfăcătoare, centrele SOLVIT înaintează cazul la un nivel superior din cadrul administrației, care acționează ca a doua instanță în vederea găsirii unei soluții.

Informații privind mecanismele SAL

SOLVIT este promovat prin cooperarea mai strânsă cu grupurile de părți interesate și prin transmiterea de fișe informative către acestea.

Formarea

Ministerul Justiției organizează cursuri de formare speciale pentru judecători în domeniul normelor privind piața unică.

Programele de formare în domeniul dreptului comunitar sunt obligatorii pentru judecătorii stagiari.

Accesul ușor la informații

O unitate specifică a unui minister național, specializată în normele privind piața unică, pregătește sinteze ale jurisprudenței comunitare pentru a fi utilizate în cadrul sistemului juridic.

Într-un buletin legislativ sunt publicate rezumate ale hotărârilor semnificative.

Informarea cu privire la hotărârile naționale importante în legătură cu aplicarea normelor privind piața unică

Instanțele naționale sunt obligate să raporteze hotărârile importante referitoare la dreptul comunitar și deciziile privind hotărârile preliminare. Aceste rapoarte sunt publicate într-un buletin informativ.

7.   MĂSURI DE PROMOVARE A EVALUĂRII PERIODICE A LEGISLAȚIEI NAȚIONALE

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să elaboreze o abordare sistematică privind monitorizarea și evaluarea legislației naționale de punere în aplicare a normelor privind piața unică pentru a identifica posibilele neconcordanțe în aplicarea acesteia, inclusiv prin consultare cu părțile interesate, feedback primit de la mecanismele existente de soluționare a problemelor etc.;

(b)

să revizuiască, atunci când este posibil, normele și practicile administrative naționale existente, pentru a identifica acele dispoziții care ar putea împiedica cetățenii și întreprinderile să beneficieze pe deplin de oportunitățile pieței unice; și să adapteze cadrul de reglementare național atunci când este necesar;

(c)

să ia măsuri organizatorice pentru a asigura monitorizarea atentă a jurisprudenței Curții de Justiție a Comunităților Europene și, în acest context, să evalueze periodic compatibilitatea legislației naționale și a practicilor administrative cu normele privind piața unică.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Evaluarea punerii în aplicare

Se elaborează rapoarte de evaluare ex post a impactului și se efectuează audituri pentru monitorizarea punerii în aplicare a directivelor privind piața unică.

Se dezvoltă un proces sistematic de consultare a părților interesate pentru a discuta modul în care (și dacă) pachetele selectate de norme interdependente privind piața unică sunt puse în aplicare și impactul pe care acestea îl au asupra întreprinderilor și cetățenilor.

Examinarea normelor și procedurilor naționale

Se efectuează examinări cuprinzătoare ale legislației naționale în domeniul liberei circulații a mărfurilor și serviciilor.

Verificarea impactului hotărârilor preliminare ale Curții Europene de Justiție

Autoritățile naționale analizează sistematic dacă este necesară modificarea legislației naționale ca urmare a hotărârilor recente ale Curții de Justiție.

8.   MĂSURI VIZÂND MAI BUNA INFORMARE A CETĂȚENILOR ȘI A ÎNTREPRINDERILOR CU PRIVIRE LA DREPTURILE LOR PRIVIND PIAȚA UNICĂ

Statele membre sunt invitate să ia următoarele măsuri:

(a)

să promoveze și să sporească gradul de conștientizare în ceea ce privește serviciile de informare comunitare (10) în cadrul administrației naționale și în exterior, la nivel național, regional și local, în conformitate cu activitatea Comisiei, în special pentru serviciile comunitare de asistență pentru piața unică (SMAS);

(b)

să asigure o coordonare sporită între punctele naționale de contact responsabile pentru furnizarea de servicii de informare comunitare;

(c)

să pună la dispoziție informații de ordin practic cu privire la drepturile și obligațiile în cadrul pieței unice în alte limbi și să faciliteze accesul la acestea cu ajutorul unui site web, precum și să introducă referințe încrucișate clare între toate portalurile relevante naționale și comunitare care conțin informații referitoare la piața unică, în special prin portalul „Europa ta”;

(d)

să organizeze campanii și programe de informare privind avantajele și oportunitățile pieței unice.

Practici existente în unele state membre, care au legătură cu măsurile propuse

Promovarea serviciilor comunitare de informare

Informații specifice pentru grupurile cele mai relevante de părți interesate sunt furnizate prin intermediul internetului, al broșurilor, al pliantelor, al seminarelor și al campaniilor de sensibilizare.

Coordonarea serviciilor de informare comunitare la nivel național

Un grup de coordonare reunește punctele de contact Europe Direct, Rețeaua întreprinderilor europene, Eurojus, Centrul european al consumatorilor (ECC Net) și FIN-NET.

Informații ușor accesibile

O cantitate mare de informații și recomandări referitoare la piața unică pentru întreprinderile sau cetățenii străini, precum și pentru resortisanții care doresc să plece în străinătate este disponibilă pe portalurile orizontale e-guvernare, pe site-uri web naționale dedicate aspectelor comunitare sau pe site-uri web specifice dedicate întreprinderilor sau cetățenilor.

Este planificată o resursă națională de informare online privind piața unică. Aceasta ar urma să fie sponsorizată de o autoritate guvernamentală, iar întreținerea ei va fi asigurată de toate celelalte autorități interesate.

Campanii de informare

Este în curs de elaborare un program de informare privind piața unică, program care va include asigurarea de materiale pentru publicare, cursuri de formare și conferințe deschise pentru informarea cetățenilor și a întreprinderilor cu privire la oportunitățile pieței unice.


(1)  Directiva din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice (JO L 204, 21.7.1998, p. 37).

(2)  Regulamentul din 7 decembrie 1998 privind funcționarea pieței interne în legătură cu libera circulație a mărfurilor între statele membre (JO L 337, 12.12.1998, p. 8).

(3)  Faza de testate a proiectului „Pilot UE”, care are ca scop obținerea unor răspunsuri mai prompte la întrebările și plângerile privind interpretarea și punerea în aplicare corecte ale dreptului comunitar, printr-o metodă de lucru mai informală între Comisie și statele membre, a fost lansată în aprilie 2008 în 15 state membre.

(4)  JO L 376, 27.12.2006, p. 36.

(5)  JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

(6)  JO L 364, 9.12.2004, p. 1.

(7)  Fără a aduce atingere transpunerii dispozițiilor de stabilire a cerințelor minime în directive, ca rezultat al competențelor partajate, în conformitate cu Tratatul CE (în special articolul 137 din tratat).

(8)  http://www.ejtn.net/www/en/html/index.htm

(9)  Portalul european e-justiție va fi lansat la 14 decembrie 2009.

(10)  Cum ar fi, între altele, Europe Direct, Serviciul de orientare pentru cetățeni, Europa ta, EURES, Centrele europene ale consumatorilor, Rețeaua întreprinderilor europene.