22.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 339/40


DECIZIA COMISIEI

din 17 decembrie 2009

de modificare a Deciziei 2006/133/CE privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa

[notificată cu numărul C(2009) 10046]

(2009/993/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 16 alineatul (3) teza a patra,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia 2006/133/CE a Comisiei (2), Portugalia pune în aplicare un plan de eradicare pentru combaterea răspândirii nematodului lemnului de pin (PWN). Decizia respectivă prevede că materialele de ambalaj din lemn susceptibil, inclusiv materialele sub formă de cutii confecționate din lemn cu o grosime mai mare de 6 mm, nu primesc autorizația de a părăsi zona demarcată.

(2)

Cu toate acestea, poate fi acordată o excepție de la interdicția respectivă cu condiția ca lemnul să fie tratat și marcat de o unitate de prelucrare autorizată în conformitate cu Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj din lemn în comerțul internațional.

(3)

În Portugalia, anumite societăți produc cutii pentru vinuri din lemn tratat în conformitate cu prevederile menționate și care sunt însoțite de un pașaport fitosanitar. Cu toate acestea, după procesul de producție nu există o marcă prin care să poată fi atestată aplicarea tratamentului respectiv. Prin urmare, aceste cutii pentru vinuri nu se încadrează în domeniul de aplicare al excepției respective.

(4)

Pentru ca astfel de cutii pentru vinuri să poată fi încadrate la excepția menționată, este necesar să se prevadă că societățile care produc cutiile respective pot fi autorizate să le marcheze, cu condiția ca aceste societăți să fie supravegheate pentru a se asigura respectarea prevederilor aplicabile. Portugalia a informat Comisia că este dispusă să autorizeze și să supravegheze societățile menționate.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

La punctul 1 din anexa la Decizia 2006/133/CE, după al doilea paragraf, se introduce următorul paragraf:

„Organismul oficial responsabil poate autoriza producătorii să marcheze, în conformitate cu anexa II la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO, cutiile pentru vinuri pe care aceștia le produc din lemn tratat de o unitate de prelucrare autorizată în conformitate cu standardul menționat, însoțite de pașaportul fitosanitar menționat la litera (a). Se efectuează în mod regulat inspecții oficiale ale producătorilor autorizați de cutii pentru vinuri pentru a se asigura că pentru producerea cutiilor pentru vinuri se utilizează numai astfel de lemn tratat, însoțit de pașaportul fitosanitar menționat la litera (a), și că unitatea autorizată de prelucrare a lemnului respectiv poate fi identificată.”

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2010.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 17 decembrie 2009.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  JO L 52, 23.2.2006, p. 34.