8.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 321/44


DECIZIA 2009/902/JAI A CONSILIULUI

din 30 noiembrie 2009

de instituire a unei rețele europene de prevenire a criminalității (EUCPN) și de abrogare a Deciziei 2001/427/JAI

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 30 alineatul (1), articolul 31 și articolul 34 alineatul (2) litera (c),

având în vedere inițiativa Regatului Belgiei, Republicii Cehe, Republicii Federale Germania, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Ungare, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Slovace, Republicii Finlanda, Regatului Suediei, Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (1),

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Tampere din 15-16 octombrie 1999 a concluzionat că este necesar să se dezvolte măsurile de prevenire a criminalității, să se facă schimb de cele mai bune practici și să se consolideze rețeaua autorităților naționale competente în materie de prevenire a criminalității, precum și cooperarea între organismele naționale specializate în domeniu, precizând că prioritățile pentru o astfel de cooperare ar putea fi în principal delincvența juvenilă, criminalitatea urbană și cea legată de droguri. În acest sens, s-a solicitat un studiu cu privire la posibilitatea elaborării unui program finanțat de către Comunitate.

(2)

În conformitate cu Recomandarea nr. 6 din strategia Uniunii Europene pentru începutul noului mileniu privind prevenirea și controlul criminalității organizate (2), Consiliul trebuie să poată conta pe asistența unor experți cu calificare corespunzătoare în domeniul criminalității organizate, cum ar fi punctele de convergență naționale, sau pe constituirea unei rețele de experți aparținând organizațiilor naționale de prevenire a criminalității.

(3)

Decizia 2001/427/JAI a Consiliului a instituit Rețeaua europeană de prevenire a criminalității (3).

(4)

O evaluare externă a rețelei europene de prevenire a criminalității, desfășurată în anii 2008-2009, a identificat oportunități în vederea consolidării rețelei, care au fost acceptate de către consiliul de administrație al EUCPN și care impun abrogarea Deciziei 2001/427/JAI și înlocuirea ei cu o nouă decizie a Consiliului privind rețeaua.

(5)

Evaluarea a identificat necesitatea unei implicări mai mari în activitățile rețelei din partea reprezentanților naționali.

(6)

În vederea consolidării rețelei, sunt necesare o serie de modificări, care includ modificarea dispozițiilor referitoare la punctele de contact, secretariat, structura consiliului de administrație și rolul acestuia, inclusiv desemnarea președintelui.

(7)

Modificările în componența rețelei ar trebui să fie eficiente și rentabile, bazându-se pe experiențele anterioare ale statelor membre în ceea ce privește finanțarea și desfășurarea sarcinilor de secretariat și de altă natură ale rețelei. Consiliul de administrație ar trebui să își intensifice eforturile în ceea ce privește cooperarea în vederea analizării și a exploatării la potențial maxim a posibilităților de finanțare prin intermediul bugetului general al Uniunii Europene. Aceasta s-ar putea realiza fie pe baza parteneriatelor-cadru, fie prin includerea rețelei pe lista organismelor în situație de monopol recunoscute din programul de finanțare relevant.

(8)

În ceea ce privește celelalte dispoziții, acestea ar trebui să fie întemeiate pe Decizia 2001/427/JAI,

DECIDE:

Articolul 1

Instituire

Se instituie o rețea europeană de prevenire a criminalității, denumită în continuare „rețeaua”. Aceasta este considerată ca succesoare a Rețelei europene de prevenire a criminalității, instituită prin Decizia 2001/427/JAI.

Articolul 2

Obiectiv

(1)   Rețeaua contribuie la dezvoltarea diferitelor aspecte ale prevenirii criminalității la nivelul Uniunii, cu luarea în considerare a strategiei Uniunii Europene de prevenire a criminalității, și sprijină activitățile de prevenire a criminalității la nivel național și local.

(2)   Prevenirea criminalității se referă la toate măsurile, atât cantitative, cât și calitative, care vizează reducerea sau care contribuie la reducerea criminalității și a sentimentului de nesiguranță al cetățenilor fie direct, prin descurajarea activităților criminale, fie prin intermediul politicilor și acțiunilor destinate să reducă factorii criminogeni, precum și cauzele criminalității. Aceasta conjugă acțiunile întreprinse de guverne, autoritățile competente, autoritățile judiciare din sectorul penal, autoritățile locale și asociațiile de specialitate pe care le-au creat în Europa, sectorul privat, organizațiile benevole, cercetătorii și publicul, cu sprijinul mijloacelor de comunicare.

Articolul 3

Structură și componență

(1)   Rețeaua se compune dintr-un consiliu de administrație și un secretariat, precum și punctele de contact care pot fi desemnate de fiecare stat membru.

(2)   Consiliul de administrație este constituit din reprezentanți naționali, un președinte și un comitet executiv.

(3)   Fiecare stat membru desemnează un reprezentant național și poate desemna un supleant.

(4)   Președintele este desemnat din rândul reprezentanților naționali.

(5)   Comitetul executiv este condus de președinte și este compus din maxim șase membri suplimentari din consiliul de administrație și un reprezentant desemnat de Comisie.

Articolul 4

Atribuțiile rețelei

În special, rețeaua:

(a)

facilitează cooperarea, contactele și schimbul de informații și de experiență între actorii din domeniul prevenirii criminalității;

(b)

culege, evaluează și comunică informații evaluate, inclusiv bune practici, despre activitățile existente de prevenire a criminalității;

(c)

organizează conferințe, și în special o conferință anuală privind cele mai bune practici, și alte activități, inclusiv premiul european anual pentru prevenirea criminalității, menite să realizeze obiectivele rețelei și să difuzeze pe scară largă rezultatele acesteia;

(d)

pune expertiza sa la dispoziția Consiliului și a Comisiei, conform cerințelor;

(e)

raportează Consiliului în fiecare an cu privire la activitățile proprii, prin intermediul consiliului de administrație și al grupurilor de lucru competente. Consiliul este invitat să aprobe respectivul raport și să îl înainteze Parlamentului European;

(f)

elaborează și pune în aplicare un program de lucru bazat pe o strategie clar definită care ia în considerare identificarea amenințărilor relevante în materie de criminalitate și răspunsul la acestea.

Articolul 5

Schimbul de informații

În îndeplinirea atribuțiilor sale, rețeaua:

(a)

favorizează o abordare pluridisciplinară;

(b)

menține un contact strâns, prin intermediul reprezentanților naționali și al punctelor de contact, cu organismele de prevenire a criminalității, autoritățile locale, partenerii locali și societatea civilă, precum și cu institutele de cercetare și organizațiile neguvernamentale din statele membre;

(c)

creează și gestionează o pagină proprie de internet care conține rapoartele sale periodice și orice alte informații utile, în special un compendiu al celor mai bune practici;

(d)

se străduiește să folosească și să promoveze rezultatele proiectelor privind prevenirea criminalității care sunt finanțate în cadrul programelor Uniunii.

Articolul 6

Responsabilități

(1)   Comitetul executiv furnizează sprijin președintelui în vederea asigurării, printre altele:

(a)

a elaborării strategiei rețelei pentru aprobarea acesteia de către consiliul de administrație;

(b)

a funcționării eficiente a consiliului de administrație, și

(c)

a elaborării și a executării programului de activitate.

(2)   Sarcinile consiliului de administrație includ:

(a)

să asigure buna funcționare a rețelei în conformitate cu prezenta decizie, inclusiv să decidă cu privire la organizarea practică a funcțiilor de secretariat;

(b)

să elaboreze și să adopte un regulament financiar;

(c)

să aprobe strategia rețelei, care să contribuie la dezvoltarea prevenirii criminalității la nivelul Uniunii;

(d)

să adopte și să asigure executarea programului de lucru al rețelei;

(e)

să adopte un raport anual privind activitățile rețelei.

(3)   Consiliul de administrație adoptă, cu unanimitate, regulamentul său de procedură, care conține, printre altele, dispozițiile cu privire la desemnarea și durata mandatului președintelui și a membrilor comitetului executiv, procedurile decizionale ale consiliului de administrație, regimul lingvistic, atribuțiile, organizarea și resursele secretariatului, precum și procedurile administrative pentru cooperarea cu alte entități, menționate la articolul 8.

(4)   Secretariatul sprijină consiliul de administrație. Secretariatul funcționează în regim permanent, în beneficiul deplin al rețelei, respectând totodată confidențialitatea necesară. Secretariatul are următoarele atribuții:

(a)

să ofere sprijin de ordin administrativ și general în cadrul pregătirii de reuniuni, seminarii și conferințe; să elaboreze raportul anual și programul de lucru, să sprijine punerea în aplicare a programului de lucru și să ofere un punct de convergență pentru comunicarea cu membrii rețelei;

(b)

să furnizeze o funcție de analiză și de suport pentru a identifica activitatea de cercetare în curs în domeniul prevenirii criminalității și informații conexe care s-ar putea dovedi utile pentru rețea;

(c)

să preia responsabilitatea generală în ceea ce privește găzduirea, dezvoltarea și gestionarea paginii de internet a rețelei.

(5)   Fiecare reprezentant național promovează activitățile rețelei la nivel național și local și facilitează furnizarea, actualizarea și schimbul de materiale referitoare la prevenirea criminalității între statul membru al acestuia și rețea.

(6)   Punctele de contact sprijină reprezentanții naționali în ceea ce privește schimbul de informații și de expertiză naționale în materie de prevenire a criminalității în cadrul rețelei.

(7)   Secretariatul raportează președintelui și comitetului executiv, care evaluează îndeplinirea atribuțiilor acestuia.

(8)   Statele membre răspund de finanțarea rețelei și a activităților acesteia. Prin intermediul consiliului de administrație, statele membre cooperează în vederea asigurării unei finanțări eficiente din punctul de vedere al costurilor a rețelei și a activităților acesteia.

(9)   Alineatul (8) nu aduce atingere posibilităților de a solicita și de a obține sprijin financiar de la bugetul general al Uniunii Europene.

Articolul 7

Reuniunile consiliului de administrație

Consiliul de administrație se reunește cel puțin semestrial la invitația președintelui.

Articolul 8

Cooperarea cu alte entități

Rețeaua poate coopera cu alte entități având competențe în domeniul prevenirii criminalității, atunci când acest lucru prezintă relevanță pentru îndeplinirea obiectivelor sale.

Articolul 9

Evaluare

Comisia prezintă Consiliului un raport de evaluare privind activitățile rețelei, axându-se în special pe eficiența activității rețelei și a secretariatului acesteia, luând în considerare în mod corespunzător interacțiunea dintre rețea și alte părți interesate relevante, până la data de 30 noiembrie 2012. În temeiul rezultatelor acestei evaluări, se efectuează o evaluare în scopul identificării eventualelor oportunități care s-ar putea materializa de exemplu prin transferarea secretariatului către o agenție existentă.

Articolul 10

Abrogare

Decizia 2001/427/JAI se abrogă.

Articolul 11

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie produce efecte de la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 30 noiembrie 2009.

Pentru Consiliu

Președintele

B. ASK


(1)  JO C 222, 15.9.2009, p. 2.

(2)  JO C 124, 3.5.2000, p. 1.

(3)  JO L 153, 8.6.2001, p. 1.