1.5.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 110/48


DECIZIA COMISIEI

din 30 aprilie 2009

de completare a cerințelor tehnice pentru caracterizarea deșeurilor stabilite de Directiva 2006/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind gestionarea deșeurilor din industriile extractive

[notificată cu numărul C(2009) 3013]

(2009/360/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2006/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 martie 2006 privind gestionarea deșeurilor din industriile extractive și de modificare a Directivei 2004/35/CE (1), în special articolul 22 alineatul (1) litera (e),

întrucât:

(1)

Directiva 2006/21/CE prevede caracterizarea deșeurilor ca parte a planului de gestionare a deșeurilor care trebuie redactat de operatorul din industria extractivă și aprobat de autoritatea competentă. Anexa II la directiva menționată conține o listă a anumitor aspecte care trebuie incluse în caracterizarea deșeurilor.

(2)

Scopul caracterizării deșeurilor extractive constă în obținerea informațiilor relevante privind deșeurile care urmează a fi gestionate pentru a putea evalua și monitoriza proprietățile, comportamentul și caracteristicile acestora și, prin urmare, pentru a putea asigura gestionarea acestora în condiții de siguranță de mediu pe termen lung. De asemenea, caracterizarea deșeurilor extractive ar trebui să faciliteze stabilirea opțiunilor de gestionare a unor asemenea deșeuri și a măsurilor conexe de atenuare pentru protejarea sănătății umane și a mediului.

(3)

Informațiile și datele necesare pentru caracterizarea deșeurilor extractive ar trebui colectate în baza informațiilor relevante și adecvate existente sau, dacă este necesar, prin eșantionare și testare. Trebuie să se asigure faptul că informațiile și datele privind caracterizarea deșeurilor sunt corespunzătoare, de calitate adecvată și reprezentative pentru deșeurile respective. Aceste informații ar trebui justificate în mod corespunzător în planul de gestionare a deșeurilor, într-o măsură complet satisfăcătoare pentru autoritatea competentă.

(4)

Nivelul de detalii al informațiilor care urmează a fi colectate și nevoile legate de prelevarea de probe sau testarea aferente ar trebui adaptate în funcție de tipul de deșeuri, riscurile potențiale de mediu și instalația de gestionare a deșeurilor avută în vedere. Din punct de vedere tehnic, ar trebui să se facă posibilă adoptarea unei abordări iterative pentru asigurarea unei caracterizări adecvate a deșeurilor.

(5)

Din punct de vedere tehnic, este adecvat să se excepteze de la o parte a testelor geochimice deșeurile definite drept inerte în conformitate cu criteriile prevăzute de Decizia 2009/359/CE a Comisiei (2).

(6)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 18 din Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3),

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Caracterizarea deșeurilor

(1)   Statele membre asigură că operatorii din industriile extractive realizează caracterizarea deșeurilor în conformitate cu prevederile prezentei decizii.

(2)   Caracterizarea deșeurilor acoperă următoarele categorii de informații, conform celor specificate în anexă:

(a)

informații privind contextul;

(b)

informații de natură geologică privind depozitul care urmează a fi exploatat;

(c)

natura deșeurilor și manipularea preconizată;

(d)

comportamentul geotehnic al deșeurilor;

(e)

caracteristicile și comportamentul geochimic al deșeurilor.

(3)   Criteriile pentru definirea deșeurilor inerte prevăzute în Decizia 2009/359/CE se iau în considerare în scopul evaluării comportamentului geochimic al deșeurilor. În situațiile în care, în baza criteriilor respective, deșeurile sunt considerate „inerte”, acestea se supun doar părții relevante din testarea geochimică menționată la punctul 5 din anexă.

Articolul 2

Colectarea și evaluarea informațiilor

(1)   Informațiile și datele necesare pentru caracterizarea deșeurilor se colectează în ordinea stabilită la alineatele (2)-(5).

(2)   Se folosesc investigațiile și studiile existente, inclusiv autorizațiile existente, studiile geologice, locațiile similare, listele de deșeuri inerte, schemele adecvate de certificare, standardele europene sau naționale pentru materiale similare, care satisfac cerințele tehnice stabilite în anexă.

(3)   Se evaluează calitatea și reprezentativitatea tuturor informațiilor și se identifică posibilele informații lipsă.

(4)   În cazurile în care informațiile necesare pentru caracterizarea deșeurilor lipsesc, se întocmește un plan de eșantionare în conformitate cu standardul EN 14899 și se prelevează eșantioane în conformitate cu planul de eșantionare respectiv. Planurile de eșantionare se bazează pe informațiile identificate ca necesare, incluzând:

(a)

scopul colectării datelor;

(b)

programul de testare și cerințele privind prelevarea de probe;

(c)

situații de prelevare de probe, incluzând prelevarea de probe din carote de foraj, din frontul de excavare, din banda transportoare, din haldă, iaz, sau alte situații relevante;

(d)

procedurile și recomandările privind numărul, dimensiunea, masa, descrierea și manipularea probelor.

Fiabilitatea și calitatea rezultatelor prelevărilor de probe se evaluează.

(5)   Rezultatele procesului de caracterizare se evaluează. În cazurile în care este necesar, se colectează informații suplimentare, cu respectarea aceleiași metodologii. Rezultatul final se folosește la planul de gestionare a deșeurilor.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 30 aprilie 2009.

Pentru Comisie

Stavros DIMAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 102, 11.4.2006, p. 15.

(2)  A se vedea pagina 46 din prezentul Jurnal Oficial.

(3)  JO L 114, 27.4.2006, p. 9.


ANEXĂ

CERINȚE TEHNICE PENTRU CARACTERIZAREA DEȘEURILOR

1.   Informații privind contextul

Analizarea și înțelegerea contextului general și a obiectivelor generale ale operațiunilor extractive.

Colectarea de informații generale privind:

activitatea de prospectare, de extracție sau de procesare;

tipul și descrierea metodei de extracție și procesul aplicat;

natura produsului vizat.

2.   Informații de natură geologică privind depozitul care urmează a fi exploatat

Identificarea unităților de deșeuri care urmează a fi expuse prin extracție și procesare, prin furnizarea de informații relevante privind:

natura rocilor din jur, caracteristicile chimice și mineralogice ale acestora, inclusiv alterarea hidrotermală a rocilor mineralizate și a rocilor sterile;

natura depozitului, inclusiv rocile mineralizate sau mineralizarea de filoane;

tipologia de mineralizare, caracteristicile sale chimice și mineralogice, inclusiv proprietăți fizice precum densitatea, porozitatea, distribuția granulometrică, conținutul de apă, referitoare la mineralele exploatate, mineralele de gangă, mineralele hidrotermale nou formate;

mărimea și geometria depozitului;

meteorizare și alterare supergenă din punct de vedere chimic și mineralogic.

3.   Natura deșeurilor și manipularea preconizată

Descrierea naturii tuturor deșeurilor care se produc la fiecare operațiune de prospectare, de extracție și de procesare, inclusiv materialul de descopertă, deșeuri de steril și reziduurile de procesare, prin furnizarea de informații privind următoarele elemente:

originea deșeurilor din locația de extracție și procesul care generează deșeurile respective, precum prospectarea, extracția, sfărâmarea, concentrarea;

cantitatea de deșeuri;

descrierea sistemului de transport al deșeurilor;

descrierea substanțelor chimice folosite pe durata tratării;

clasificarea deșeurilor în conformitate cu Decizia 2000/532/CE a Comisiei (1), incluzând proprietățile de periculozitate;

tipul de instalație de gestionare a deșeurilor vizată, forma finală de expunere și metoda de depozitare a deșeurilor în instalație.

4.   Comportamentul geotehnic al deșeurilor

Identificarea parametrilor potriviți pentru evaluarea caracteristicilor fizice intrinsece ale deșeurilor, ținând cont de tipul instalației de gestionare a deșeurilor.

Parametrii relevanți de luat în considerare sunt: granulometria, plasticitatea, densitatea și conținutul de apă, gradul de compactare, rezistența la forfecare și unghiul de frecare, permeabilitatea și gradul de porozitate, compresibilitatea și consolidarea.

5.   Caracteristicile și comportamentul geochimic al deșeurilor

Specificarea caracteristicilor chimice și mineralogice ale deșeurilor și oricăror aditivi sau reziduuri care rămân în deșeuri.

Previzionarea în timp a compoziției chimice a scurgerilor pentru fiecare tip de deșeuri, ținându-se cont de manipularea preconizată, mai ales:

evaluarea levigabilității în timp a metalelor, a oxianionilor și a sărurilor prin testul de levigare pe bază de pH și/sau testul de percolare și/sau eliberarea în funcție de timp și/sau alte teste adecvate;

în ceea ce privește deșeurile cu conținut de sulfură, se execută teste statice sau kinetice pentru a determina scurgerile din roci acide și levigarea metalului în timp.


(1)  JO L 226, 6.9.2000, p. 3.