10.6.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 131/1


AVIZUL COMISIEI

din 9 iunie 2009

privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive rezultate din cea de-a doua etapă a dezafectării centralei nucleare Bohunice A-1, situată în Republica Slovacă, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul Euratom

(numai textul în limba slovacă este autentic)

2009/C 131/01

La data de 17 septembrie 2008, Comisia Europeană a primit de la guvernul slovac, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul Euratom, informații generale privind planul de eliminare a deșeurilor radioactive rezultate din cea de-a doua fază a dezafectării centralei nucleare Bohunice A-1.

Pe baza datelor respective și a informațiilor suplimentare solicitate de Comisie la 16 octombrie 2008 și la 28 noiembrie 2008, informații furnizate de guvernul slovac la 4 decembrie 2008 și la 25 februarie 2009, și în urma consultării grupului de experți, Comisia a formulat următorul aviz:

1.

Distanța dintre centrală și punctul cel mai apropiat pe teritoriul altui stat membru, în cazul de față, Republica Cehă, este de aproximativ 38 km. Granițele austriacă și ungară se află la distanțe de 55 km și, respectiv, 62 km.

2.

În condiții normale de funcționare, eliminarea efluenților lichizi și gazoși nu va cauza o expunere care să afecteze sănătatea populației dintr-un alt stat membru.

3.

Deșeurile radioactive solide de radioactivitate slabă sau medie vor fi depozitate temporar on-site înainte de a fi transferate la o instalație de eliminare autorizată de guvernul slovac. Deșeurile radioactive solide de înaltă radioactivitate vor fi depozitate on-site până când va fi disponibil depozitul național.

4.

Deșeurile solide și materialele reziduale neradioactive, care respectă nivelurile de eliberare, vor fi scutite de controlul reglementar, urmând a fi eliminate drept deșeuri convenționale sau pentru a fi reciclate sau reutilizate.

Comisia recomandă autorităților slovace să examineze nivelurile de activitate pentru eliberare în mediul înconjurător a unor astfel de materiale în lumina orientărilor Comisiei, astfel încât să garanteze că se îndeplinesc criteriile de scutire prevăzute de Directiva 96/29/Euratom.

5.

În cazul unor scurgeri neprevăzute de efluenți radioactivi, care ar putea rezulta în urma unui accident de tipul sau de amploarea celor prevăzute în informațiile generale, dozele pe care populația dintr-un alt stat membru le-ar putea primi nu ar fi susceptibile să afecteze sănătatea populației.

În concluzie, avizul Comisiei este că, atât în condiții normale de operare, cât și în eventualitatea unui accident de tipul și magnitudinea menționate în informațiile generale, implementarea planului de eliminare a deșeurilor radioactive rezultate din cea de-a doua etapă a dezafectării centralei nucleare Bohunice A-1, situată în Republica Slovacă, nu este susceptibil să producă contaminarea apei, solului sau aerului într-un alt stat membru.