12.11.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 301/38


DECIZIA 2008/852/JAI A CONSILIULUI

din 24 octombrie 2008

privind o rețea de puncte de contact de combatere a corupției

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29, articolul 30 alineatul (1), articolul 31 și articolul 34 alineatul (2) litera (c),

având în vedere inițiativa Republicii Federale Germania (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât:

(1)

Articolul 29 din tratat afirmă că obiectivul Uniunii de a oferi cetățenilor săi un înalt nivel de siguranță, într-un spațiu al libertății, securității și justiției, trebuie atins prin prevenirea și combaterea criminalității organizate sau de alt tip, inclusiv corupția și frauda.

(2)

Strategia Uniunii Europene de început de mileniu privind prevenirea și combaterea criminalității organizate subliniază necesitatea de a dezvolta o politică UE globală împotriva corupției.

(3)

În rezoluția sa din 14 aprilie 2005 privind o politică globală a UE împotriva corupției, care se referă la comunicarea din 28 mai 2003 adresată de Comisie Consiliului, Parlamentului European și Comitetului Economic și Social European privind o politică globală a UE împotriva corupției, Consiliul reafirmă importanța rolului și a acțiunilor statelor membre în dezvoltarea unei politici exhaustive și multidimensionale împotriva corupției atât în sectorul public, cât și în cel privat, în parteneriat cu toți actorii relevanți din societatea civilă și din mediul de afaceri.

(4)

Consiliul European a apreciat favorabil dezvoltarea în cadrul Programului de la Haga (3) (punctul 2.7) a unui concept strategic privind criminalitatea organizată transfrontalieră și corupția la nivelul Uniunii Europene și a solicitat Consiliului și Comisiei să dezvolte în continuare acest concept și să îl facă operațional.

(5)

Șefii și reprezentanții principali ai organelor naționale de supraveghere și inspecție din cadrul polițiilor din statele membre ale UE, precum și ai agențiilor anticorupție cu domeniu mai larg de activitate din cadrul acestor state s-au reunit în noiembrie 2004 la Viena, la conferința AGIS privind consolidarea cooperării operaționale în lupta împotriva corupției în Uniunea Europeană. Aceștia au subliniat importanța consolidării în continuare a cooperării reciproce, inter alia, prin întâlniri anuale, și au apreciat favorabil ideea unei rețele europene anticorupție bazată pe structuri existente. Ca urmare a conferinței de la Viena, acești Parteneri europeni împotriva corupției (EPAC) s-au întâlnit la Budapesta în noiembrie 2006 în cadrul celei de a șasea reuniuni anuale, pe parcursul căreia și-au confirmat cu o majoritate covârșitoare angajamentul pentru sprijinirea inițiativei de a înființa o rețea anticorupție la un nivel mai oficial.

(6)

Pentru a-și desfășura activitățile pornind de la structurile existente, autoritățile și agențiile care urmează să facă parte din rețeaua europeană anticorupție ar putea include organizații membre EPAC.

(7)

Consolidarea cooperării internaționale este recunoscută în mod general (4) drept un aspect-cheie în lupta împotriva corupției. Combaterea tuturor formelor de corupție ar trebui îmbunătățită prin cooperare efectivă, identificarea oportunităților, împărtășirea bunelor practici și dezvoltarea de înalte standarde profesionale. Înființarea unei rețele anticorupție la nivelul UE reprezintă o contribuție importantă la îmbunătățirea unei astfel de cooperări,

DECIDE:

Articolul 1

Obiectiv

În vederea îmbunătățirii cooperării dintre autorități și agenții pentru a preveni și combate corupția în Europa, se înființează o rețea de puncte de contact a statelor membre din Uniunea Europeană (denumită în continuare „rețeaua”). Comisia Europeană, Europol și Eurojust sunt asociate cu drepturi depline la activitățile acestei rețele.

Articolul 2

Compunerea rețelei

Rețeaua constă în autoritățile și agențiile statelor membre ale Uniunii Europene însărcinate cu prevenirea sau combaterea corupției. Membrii rețelei sunt desemnați de către statele membre. Fiecare stat membru desemnează cel puțin o organizație, dar nu mai mult de trei. Comisia Europeană își desemnează reprezentanții. În limita competențelor care le revin, Europol și Eurojust pot participa la activitățile rețelei.

Articolul 3

Atribuțiile rețelei

(1)   Rețeaua are în special următoarele atribuții:

1.

reprezintă un forum pentru schimbul de informații în interiorul UE privind măsurile eficiente și experiența în prevenirea și combaterea corupției;

2.

facilitează stabilirea și menținerea activă a relațiilor dintre membrii săi.

În acest scop, inter alia, se actualizează o listă de puncte de contact și se administrează un site Internet.

(2)   Pentru ducerea la îndeplinire a acestor atribuții, membrii rețelei se întâlnesc cel puțin o dată pe an.

Articolul 4

Domeniul de aplicare

Cooperarea polițienească și judiciară dintre statele membre este reglementată de normele relevante aplicabile în acest domeniu. Înființarea rețelei nu va aduce atingere acestor norme și nici rolului CEPOL.

Articolul 5

Organizarea rețelei

(1)   Rețeaua se organizează pe sine, în baza colaborării informale existente între membrii EPAC.

(2)   Statele membre și Comisia Europeană suportă toate cheltuielile membrilor sau ai reprezentanților desemnați de către acestea. Aceleași norme se aplică Europolului și Eurojustului.

Articolul 6

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei adoptării sale.

Adoptată la Luxemburg, 24 octombrie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ALLIOT-MARIE


(1)  JO C 173, 26.7.2007, p. 3.

(2)  Avizul din 5 iunie 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Programul de la Haga privind consolidarea libertății, securității și justiției în Uniunea Europeană (JO C 53, 3.3.2005, p. 1).

(4)  Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale 58/4 din 31 octombrie 2003.