15.10.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 273/18


DECIZIA A COMISIEI

din 14 octombrie 2008

de impunere a unor condiții speciale de reglementare a importurilor de produse care conțin lapte sau produse din lapte originare sau expediate din China și de abrogare a Deciziei Comisiei 2008/757/CE

[notificată cu numărul C(2008) 6086]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/798/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (1), în special articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 prevede posibilitatea adoptării de măsuri comunitare de urgență adecvate pentru produsele alimentare și hrana pentru animale importate dintr-o țară terță, în scopul de a proteja sănătatea oamenilor, sănătatea animală sau mediul, în cazul în care riscul nu poate fi combătut în mod satisfăcător prin măsurile luate individual de către statele membre.

(2)

S-a adus recent la cunoștința Comisiei Europene că în China s-au detectat nivele ridicate de melamină în laptele pentru sugari și în alte produse lactate. Melamina este un intermediar chimic folosit la fabricarea rășinilor aminice și a materialelor plastice și se folosește ca monomer și ca aditiv pentru materiale plastice. Prezența unor niveluri ridicate de melamină în produsele alimentare poate avea efecte foarte grave asupra sănătății.

(3)

Importurile de lapte și produse lactate, inclusiv lapte praf, originare din China, nu sunt permise în Comunitate; cu toate acestea, unele produse compuse (de exemplu, produse care conțin, în același timp, un produs prelucrat de origine animală și un produs de origine neanimală), care conțin componente de lapte prelucrat, ar putea să fi ajuns pe piețele Uniunii Europene.

(4)

Cu toate că informațiile concrete disponibile arată că nu se importă produse compuse destinate cu precădere utilizării nutriționale pentru sugari sau pentru copii mici, anumite astfel de produse compuse, în funcție de formula lor specifică și, în mod special, în funcție de conținutul de produse lactate, ar fi putut fi prezentate pentru import fără să fie supuse controalelor sistematice la frontieră, în temeiul Deciziei 2007/275/CE a Comisiei din 17 aprilie 2007 privind listele de animale și produse care urmează să fie supuse controalelor la punctele de control la frontieră în conformitate cu Directivele 91/496/CEE și 97/78/CE ale Consiliului (2). Luând în considerare faptul că astfel de produse reprezintă principala și, în unele cazuri, singura sursă de hrană pentru sugari și copii mici, este oportun să se interzică importul în Comunitate al oricăror astfel de produse originare din China. Statele membre trebuie să se asigure că orice produse de acest tip care s-ar găsi pe piață sunt distruse în cel mai scurt timp.

(5)

În ceea ce privește alte produse compuse (de exemplu biscuiți și ciocolată), care reprezintă doar o proporție minoră într-un regim alimentar variat, ca urmare a unei cereri venite din partea Comisiei Europene pentru evaluarea riscurilor legate de prezența melaminei în produse compuse, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis o declarație în care concluzionează că riscul cel mai ridicat ar fi reprezentat de scenariul cel mai nefavorabil conform căruia copiii cu consum zilnic ridicat de biscuiți și ciocolată care conțin cea mai mare proporție de lapte praf (care variază între 16 % și peste 20 %), cu o contaminare egală cu nivelul cel mai ridicat detectat în laptele praf din China, ar putea eventual să depășească doza zilnică acceptabilă (DZA) de melamină (0,5 mg/kg greutate corporală).

(6)

Pentru contracararea riscului pentru sănătate care ar putea rezulta din cauza expunerii la conținutul în melamină al unor astfel de produse compuse, statele membre, în temeiul Deciziei Comisiei 2008/757/CE (3), trebuie să se asigure că toate produsele compuse care conțin cel puțin 15 % produse lactate, originare din China, sunt testate sistematic înaintea importului în Comunitate și că toate produsele de acest tip, pentru care se constată un conținut de melamină mai mare de 2,5 mg/kg, sunt distruse imediat. Melamina provenind din diferite surse, precum transferul de la materialele care vin în contact cu produsele alimentare, utilizarea de pesticide etc., poate fi prezentă în hrana pentru animale și în produsele alimentare. Având în vedere datele disponibile privind prezența melaminei, 2,5 mg/kg reprezintă limita adecvată pentru a distinge între nivelul de bază și de neevitat al prezenței melaminei și nivelul inacceptabil de deteriorare. Această limită răspunde, de asemenea, necesității de a se asigura o marjă largă de siguranță. Statele membre au semnalat dificultăți semnificative în a stabili conținutul exact de lapte sau de produse lactate din produsele compuse. În consecință, valoarea de 15 % menționată anterior este în mare parte nerelevantă pentru a se hotărî dacă un lot face obiectul cerințelor privind controlul prealabil importului. Prin urmare, pentru a structura și simplifica procedurile privind controalele importurilor, este necesar să se stabilească cerința referitoare la controale, indiferent de cantitatea exactă de lapte sau de produse lactate din produsele compuse.

(7)

Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că produsele compuse deja prezente în Comunitate sunt testate corespunzător și retrase de pe piață, dacă este cazul. Costurile testelor la import și al măsurilor oficiale luate în ceea ce privește produsele detectate ca fiind neconforme cu nivelul maxim în cauză ar trebui să fie suportate de operatorul economic din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar responsabil de produsele respective.

(8)

Pentru a oferi Comisiei posibilitatea de a reevalua oportunitatea acestor măsuri în timp util, statele membre ar trebui să informeze Comisia în legătură cu rezultatele nefavorabile prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și hrana pentru animale și ar trebui să raporteze rezultatele favorabile o dată la două săptămâni.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

În sensul prezentei decizii, trimiterile la China se interpretează ca trimiteri la Republica Populară Chineză.

Articolul 2

Măsuri de control

(1)   Statele membre interzic importul în Comunitate de produse compuse care conțin lapte sau produse lactate destinate, în mod special, utilizării nutriționale pentru sugari și copii mici, în sensul Directivei 89/398/CEE (4) a Consiliului privind produsele alimentare destinate unei alimentații speciale, originare sau expediate din China. De asemenea, statele membre se asigură că orice produs de acest tip detectat pe piață, după intrarea în vigoare a prezentei decizii, este retras și distrus de îndată.

(2)   Statele membre întreprind verificări ale documentelor, identității, precum și controale fizice, inclusiv analize de laborator, asupra tuturor loturilor originare sau expediate din China de produse compuse, inclusiv de hrană pentru animale, care conțin produse lactate.

Statele membre pot efectua controale aleatorii înainte de importarea altor produse pentru hrana animalelor și produse alimentare cu un conținut ridicat de proteine, originare din China.

Astfel de controale au ca scop, în mod special, asigurarea că nivelul melaminei, dacă aceasta este prezentă, nu depășește 2,5 mg/kg de produs. Loturile se rețin până când rezultatele analizelor de laborator sunt disponibile.

(3)   Controalele menționate la alineatul (2) a doua teză se efectuează la puncte de control anume desemnate în acest sens de statele membre. Statele membre pun lista punctelor de control la dispoziția publicului și o comunică Comisiei.

(4)   Statele membre raportează orice rezultate nefavorabile ale analizelor de laborator menționate la alineatul (2), prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și hrana pentru animale. Statele membre raportează Comisiei rezultatele favorabile o dată la două săptămâni.

(5)   Statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura că produsele menționate la alineatul (2), produsele pentru hrana animalelor și produsele alimentare cu un conținut ridicat de proteine, dacă este cazul, deja introduse pe piață, fac obiectul unui nivel corespunzător de controale destinate să stabilească nivelul melaminei.

(6)   Orice produs la care se detectează un conținut de melamină mai mare de 2,5 mg/kg de produs, ca urmare a controalelor efectuate în conformitate cu alineatele (2) și (5), se distruge în cel mai scurt timp.

(7)   Statele membre se asigură că operatorii economici responsabili de import suportă costurile implicate de punerea în aplicare a alineatului (2) și că operatorul economic din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar, responsabil de produsele care sunt identificate ca nefiind conforme cu prezenta decizie, suportă costurile măsurilor oficiale luate în ceea ce privește produsele respective.

Articolul 3

Notificarea prealabilă

Operatorii din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar sau reprezentanții lor notifică în prealabil punctului de control menționat la articolul 2 alineatul (3) data și ora estimative de sosire a tuturor loturilor originare sau expediate din China de produse compuse, inclusiv hrană pentru animale, care conțin produse lactate.

Articolul 4

Revizuirea măsurilor

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt reevaluate periodic, pe baza rezultatelor controalelor efectuate de statele membre.

Articolul 5

Decizia 2008/757/CE se abrogă.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 14 octombrie 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

(2)  JO L 116, 4.5.2007, p. 9.

(3)  JO L 259, 27.9.2008, p. 10.

(4)  JO L 186, 30.6.1989, p. 27.