18.9.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 249/19


DECIZIA COMISIEI

din 11 septembrie 2008

privind o contribuție financiară a Comunității către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) pentru acțiunile în domeniul informațiilor referitoare la bolile animalelor

(2008/739/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (1), în special articolul 20,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia 90/424/CEE, Comunitatea poate să întreprindă sau să sprijine statele membre sau organizațiile internaționale în întreprinderea măsurilor tehnice și științifice necesare pentru dezvoltarea legislației veterinare comunitare și pentru dezvoltarea educației sau a formării în domeniul veterinar.

(2)

Directiva 82/894/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1982 privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității (2) stabilește un sistem de notificare a focarelor pentru oricare boală a animalelor dintre cele incluse în anexa I la directiva respectivă (denumit în continuare „sistemul comunitar de notificare a bolilor animalelor”).

(3)

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) este o organizație interguvernamentală reprezentativă responsabilă cu îmbunătățirea sănătății animale la nivel mondial. În domeniul informațiilor referitoare la boli, OIE dispune de o experiență unică în dezvoltarea bazei de date mondiale a informațiilor privind sănătatea animală (WAHID), o interfață care oferă o gamă largă de informații privind bolile animalelor. WAHID este utilizată de toate țările membre ale OIE, inclusiv de toate statele membre ale UE.

(4)

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind o nouă strategie în materie de sănătate animală pentru Uniunea Europeană (2007-2013), desfășurată sub deviza „Prevenirea este mai eficientă decât vindecarea” (3), identifică prevenirea riscurilor legate de animale, supravegherea și pregătirea pentru situații de criză drept unul dintre pilonii noii strategii în materie de sănătate animală. În mod special, comunicarea menționată anterior subliniază faptul că informațiile generate de activitățile și programele de monitorizare, supraveghere și control din domeniul veterinar reprezintă dovezi științifice cruciale pentru instituțiile comunitare și guvernele naționale în vederea sprijinirii deciziilor privind măsurile de prevenire și combatere a bolilor.

(5)

Comunicarea menționată anterior prevede faptul că un rezultat preconizat al noii strategii în materie de sănătate animală este adaptarea sistemului comunitar de notificare a bolilor animalelor. Un alt rezultat preconizat în cadrul comunicării menționate anterior este simplificarea legislației comunitare existente în domeniul veterinar, în vederea alinierii acesteia la standardele internaționale, inclusiv la standardele OIE.

(6)

Prin urmare, în vederea dezvoltării legislației veterinare comunitare, ar trebui să se stabilească acțiuni în parteneriat cu OIE cu scopul de a alinia sistemul comunitar de notificare a bolilor animalelor la WAHID, prin colectarea de informații epidemiologice și, în mod special, prin elaborarea seturilor de date, a bazelor de date și a protocoalelor pentru schimbul de date. În acest sens, ar trebui să se acorde o contribuție financiară comunitară pentru perioada 2008-2012, în vederea finanțării dezvoltării de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a sistemului informațional privind bolile animalelor. Suma maximă a acestei contribuții urmează a fi specificată.

(7)

Colectarea, analiza și sintetizarea informațiilor privind sănătatea animală în zona Balcanilor, a munților Caucaz și a bazinului mediteranean, în mod special cu privire la bolile cu răspândire transfrontalieră, sunt acțiuni de o importanță esențială pentru Comunitate în vederea prevenirii pericolelor pentru sănătatea animală pe teritoriul comunitar. Cu toate acestea, astfel de informații nu sunt disponibile întotdeauna atunci când sunt necesare.

(8)

OIE a dezvoltat un instrument de evaluare a performanței serviciilor veterinare (instrumentul OIE PVS). Instrumentul respectiv este conceput să sprijine serviciile veterinare din țările care sunt membre ale OIE să își determine nivelul actual de performanță și să identifice lacunele și punctele slabe care le împiedică să se conformeze standardelor internaționale ale OIE. Instrumentul OIE PVS generează, de asemenea, informații privind sănătatea animală în țările care sunt membre ale OIE. Prin urmare, Comunitatea ar trebui să analizeze activitățile și informațiile generate de instrumentul respectiv cu privire la zona Balcanilor, a munților Caucaz și a bazinului mediteranean.

(9)

În acest sens, ar trebui să se acorde o contribuție financiară comunitară pentru dezvoltarea și analiza de către OIE a activităților privind sănătatea animală în zona Balcanilor, a munților Caucaz și a bazinului mediteranean. Suma maximă a acestei contribuții urmează a fi specificată.

(10)

Articolul 168 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (4) dispune că pot fi atribuite subvenții, fără o cerere de propuneri, organismelor care dețin un monopol de jure sau de facto, justificat corespunzător în decizia de atribuire.

(11)

OIE deține un monopol de facto în sectorul său de activitate, încă de la înființarea sa prin acordul internațional semnat la 25 ianuarie 1924. OIE este organizația interguvernamentală responsabilă cu îmbunătățirea sănătății animale la nivel mondial și este recunoscută de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) drept organizație de referință. Prin urmare, conform prezentei decizii, nu este necesară o cerere de propuneri pentru acordarea de contribuții financiare organizației respective.

(12)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

DECIDE:

Articolul 1

Se acordă, astfel cum se prevede la articolul 19 din Decizia 90/424/CEE, o contribuție financiară comunitară în valoare de maximum 750 000 EUR pentru perioada 2008-2012 în vederea finanțării dezvoltării de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a sistemului informațional privind bolile animalelor.

Articolul 2

Se acordă, astfel cum se prevede la articolul 19 din Decizia 90/424/CEE, o contribuție financiară comunitară în valoare de maximum 250 000 EUR pentru perioada 2008-2012 în vederea finanțării analizei activităților privind sănătatea animală în zona Balcanilor, a munților Caucaz și a bazinului mediteranean de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Articolul 3

Contribuțiile financiare prevăzute la articolele 1 și 2 sunt finanțate prin linia bugetară 17 04 02 01 a bugetului Comunităților Europene pentru anul 2008.

Adoptată la Bruxelles, 11 septembrie 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19.

(2)  JO L 378, 31.12.1982, p. 58.

(3)  COM(2007) 539 final.

(4)  JO L 357, 31.12.2002, p. 1.