28.6.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 168/38


DECIZIA COMISIEI

din 27 iunie 2008

privind măsurile provizorii de protecție împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) în Portugalia

[notificată cu numărul C(2008) 3312]

(2008/489/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 16 alineatul (5),

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia 2006/133/CE a Comisiei din 13 februarie 2006 privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa (2), Portugalia este în curs de punere în aplicare a unui plan de eradicare împotriva răspândirii nematodului lemnului de pin.

(2)

Portugalia a adoptat un ordin ministerial (Portaria no 358/2008 din 12 mai 2008) care interzice circulația lemnului și a plantelor sensibile în afara Portugaliei continentale, cu excepția cazurilor în care lemnul a suferit un tratament termic, iar plantele au fost supuse unui control corespunzător.

(3)

Portugalia a prezentat Comisiei o propunere pentru un plan de anchete, în conformitate cu articolul 4 paragraful al doilea din Decizia 2006/133/CE, pentru întreg teritoriul portughez. Propunerea a fost dezbătută în cadrul Comitetului fitosanitar permanent în perioada 26-27 mai 2008. Cu toate acestea, pe baza concluziilor Comitetului, Comisia nu a aprobat planul, din cauza nivelului insuficient de intensitate a supravegherii.

(4)

Portugalia a informat Comisia la 5 iunie 2008 cu privire la depistarea unor noi focare de nematod al lemnului de pin, ca rezultat al unei anchete extraordinare efectuate de autoritățile portugheze în plus față de ancheta anuală în partea din Portugalia în care fusese atestată absența nematodului lemnului de pin.

(5)

Misiunea de inspecție din partea Oficiului Alimentar și Veterinar efectuată între 2 și 6 iunie 2008 a dezvăluit că datele disponibile nu sunt suficiente pentru a confirma faptul că există zone în Portugalia neinfestate cu nematodul lemnului de pin. În plus, măsurile comunitare și naționale nu sunt pe deplin puse în aplicare.

(6)

Prin urmare, măsurile luate până în prezent se consideră inadecvate și riscul iminent al răspândirii nematodului lemnului de pin în afara teritoriului portughez ca urmare a circulației lemnului, scoarței și plantelor sensibile nu mai poate fi exclus. De asemenea, în prezent, statelor membre, altele decât Portugalia, ar trebui să li se permită, cât mai curând posibil, controlul circulației pe teritoriul lor a lemnului, scoarței și plantelor sensibile originare din toate zonele Portugaliei.

(7)

Ca urmare a recentei înmulțiri a focarelor de nematod al lemnului de pin în Portugalia, ar trebui să se ia măsuri, cât mai curând posibil, pentru a proteja teritoriul celorlalte state membre împotriva răspândirii nematodului lemnului de pin și pentru a proteja interesele comerciale ale Comunității față de țările terțe. Circulația lemnului, a scoarțelor și a plantelor sensibile din Portugalia către alte state membre și țări terțe ar trebui interzisă, cu excepția cazurilor în care materialul respectiv a suferit un tratament adecvat, sau în cazul plantelor, un control corespunzător. Prin urmare, dispozițiile privind circulația lemnului, scoarței și plantelor sensibile din zonele delimitate către zone din Portugalia, altele decât zonele delimitate, sau către alte state membre, ar trebui extinse la orice tip de circulație din Portugalia către alte state membre sau țări terțe. Ar trebui asigurată trasabilitatea prin atașarea pașaportului fitosanitar sau a marcajului la fiecare unitate dintr-un lot. Domeniul de aplicare al activităților de control desfășurate de statele membre ar trebui să fie extins pentru a permite controlul lemnului, scoarței și plantelor sensibile, care circulă între Portugalia și teritoriul statelor membre.

(8)

În așteptarea reuniunii Comitetului fitosanitar permanent, ar trebui să se ia măsuri provizorii de protecție pentru a preveni răspândirea nematodului lemnului de pin din Portugalia la alte state membre și țări terțe.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie vor fi revizuite de Comitetul fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Portugalia garantează respectarea condițiilor prevăzute în anexa la prezenta decizie privind lemnul, scoarța și plantele sensibile destinate a fi transportate de pe teritoriul său către alte state membre sau țări terțe.

(2)   Statele membre de destinație, altele decât Portugalia pot să supună unor teste de depistare a Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) loturi de lemn, scoarță și plante sensibile care provin din Portugalia și sunt introduse pe teritoriul lor.

(3)   Prezenta decizie nu aduce atingere Deciziei 2006/133/CE.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 27 iunie 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2007/41/CE a Comisiei (JO L 169, 29.6.2007, p. 51).

(2)  JO L 52, 23.2.2006, p. 34. Decizie modificată ultima dată prin Decizia 2008/378/CE (JO L 130, 20.5.2008, p. 22).


ANEXĂ

În cazul circulației din Portugalia către alte state membre și țări terțe de:

(a)

plante sensibile, acestea sunt însoțite de un pașaport fitosanitar întocmit și eliberat în conformitate cu dispozițiile Directivei 92/105/CEE (1) a Comisiei după ce:

plantele au fost supuse unui control oficial și s-au dovedit a fi lipsite de semnele sau simptomele infestării cu nematodul lemnului de pin; și

niciun simptom al infestării cu nematodul lemnului de pin nu s-a observat la locul de producție sau în împrejurimile sale imediate de la începutul ultimei perioade complete de vegetație;

(b)

lemnul și scoarța izolată sensibile, altele decât lemnul sub formă de:

așchii, particule, deșeuri de lemn sau resturi provenite integral sau parțial de la aceste conifere;

lăzi de ambalaj, coșuri sau butoiașe;

paleți, boxpaleți sau alte platforme de încărcare;

dunaj, distanțiere și traverse,

dar incluzând lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotunjită naturală, lemnul și scoarțele izolate respective sunt însoțite de pașaportul fitosanitar prevăzut la litera (a), după ce lemnul sau scoarța izolată au suferit un tratament termic adecvat la o temperatură minimă interioară de 56 °C timp de treizeci de minute, pentru a garanta absența nematozilor lemnului de pin vii;

(c)

lemnul sensibil sub formă de așchii, particule, deșeuri de lemn sau resturi provenite integral sau parțial de la aceste conifere sunt însoțite de pașaportul fitosanitar menționat la litera (a) după ce a suferit un tratament corespunzător prin fumigație, în scopul de a garanta absența nematozilor lemnului de pin vii;

(d)

lemnul sensibil sub formă de dunaj, distanțiere și traverse, inclusiv lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotundă naturală, precum și sub formă de lăzi de ambalaj, cutii, coșuri, butoiașe și ambalaje similare, paleți, boxpaleți și alte platforme de încărcare, suporturi de paleți, utilizat sau nu în transportul de obiecte de orice fel, face obiectul uneia dintre măsurile aprobate în conformitate cu anexa I la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj pe bază de lemn în comerțul internațional. Lemnul trebuie fie să poarte un marcaj care să permită identificarea locului unde a fost efectuat tratamentul și a persoanei care l-a efectuat, fie să fie însoțit de pașaportul fitosanitar menționat la litera (a) care să certifice măsurile puse în aplicare.

Portugalia garantează atașarea pașaportului fitosanitar menționat la litera (a) sau a marcajului în conformitate cu Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO pentru fiecare unitate de lemn, scoarță sau plantă sensibile care face obiectul circulației.


(1)  JO L 4, 8.1.1993, p. 22.