5.6.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 146/12


DECIZIA COMISIEI

din 26 mai 2008

de autorizare a introducerii pe piață a alfa-ciclodextrinei ca ingredient alimentar nou în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului

[notificată cu numărul C(2008) 1954]

(Numai textul în limba germană este autentic)

(2008/413/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 ianuarie 1997 privind alimentele și ingredientele alimentare noi (1), în special articolul 7,

întrucât:

(1)

La data de 12 octombrie 2004, societatea Wacker Chemie a înaintat autorităților competente din Belgia o cerere de introducere pe piață a alfa-ciclodextrinei ca ingredient alimentar.

(2)

La data de 29 iunie 2005, organismul competent de evaluare a produselor alimentare din Belgia a emis un raport de evaluare inițial. În acest raport s-a ajuns la concluzia că alfa-ciclodextrina este sigură pentru consumul uman.

(3)

Comisia a trimis raportul de evaluare inițial tuturor statelor membre la data de 28 septembrie 2005.

(4)

În termenul de șaizeci de zile stabilit în articolul 6 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 258/97 s-au formulat obiecții motivate privind comercializarea acestui produs, în conformitate cu dispoziția amintită.

(5)

În consecință, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA) a fost consultată la data de 28 octombrie 2006.

(6)

La data de 6 iulie 2007, AESA a adoptat „Avizul grupului științific pentru produse dietetice, nutriție și alergii privind siguranța alfa-ciclodextrinei, formulat la cererea Comisiei”.

(7)

În aviz, grupul științific a ajuns la concluzia că nu există probleme de siguranță în nivelurile de utilizare propuse și în consumul anticipat de alfa-ciclodextrină.

(8)

În baza acestei evaluări științifice, s-a constatat că alfa-ciclodextrina respectă criteriile stabilite de articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 258/97.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Alfa-ciclodextrina poate fi introdusă pe piață în Comunitate ca ingredient alimentar nou, în conformitate cu anexa.

Articolul 2

Denumirea „alfa-ciclodextrină” sau „α-ciclodextrină” trebuie să fie afișată în lista ingredientelor alimentelor care o conțin.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Wacker, Consortium für Elektrochemische Industrie GmbH, Zielstattstrasse 20, D–81379 München.

Adoptată la Bruxelles, 26 mai 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 43, 14.2.1997, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).


ANEXĂ

SPECIFICAȚIILE ALFA-CICLODEXTRINEI

Sinonime

α-ciclodextrină, α-dextrină, ciclohexaamiloză, ciclomaltohexaoză, α-cicloamiloză

Definiție

O zaharidă ciclică nereducătoare compusă din șase unități de D-glucopiranozil legate în poziția α-1,4, produsă de acțiunea ciclodextrin-glucoziltransferazei (CGTază, EC 2.4.1.19) asupra amidonului hidrolizat. Recuperarea și purificarea α-ciclodextrinei poate fi făcută folosind una dintre următoarele proceduri: precipitarea unui complex de α-ciclodextrină cu 1-decanol, dizolvarea în apă la temperatură ridicată și reprecipitarea, striparea cu abur a complexului și cristalizarea α-ciclodextrinei din soluție; sau cromatografie cu schimb de ioni sau cu filtrare pe gel urmată de cristalizarea α-ciclodextrinei din soluția-mamă purificată; sau metode de separare cu membrană, cum ar fi ultrafiltrarea și osmoza inversă.

Denumiri chimice

Ciclohexaamiloză

Număr CAS

10016-20-3

Formula chimică

(C6H10O5)6

Formula structurală

Image

Masa moleculară

972,85

Compoziție

Minimum 98 % (raportat la substanța uscată)

Descriere

Solid de culoare albă sau aproape albă, practic inodor.

Caracteristici

Identificare

Interval de topire

Se descompune la o temperatură de peste 278 °C

Solubilitate

Liber solubil în apă; foarte puțin solubil în etanol

Rotație specifică

[α]D 25: între +145° și +151° (soluție 1 %)

Cromatografie

Timpul de retenție al vârfului maxim în cromatograma lichidă a eșantionului corespunde cu acela al α-ciclodextrinei în cromatograma α-ciclodextrinei etalon (disponibilă la Consortium für Elektrochemische Industrie GmbH, München, Germania, sau Wacker Biochem Group, Adrian, MI, SUA) folosind condițiile descrise în METODA DE ANALIZĂ

Puritate

Apă

Maximum 11 % (metoda Karl Fischer)

Complexant rezidual

Maximum 20 mg/kg

(1-decanol)

Substanțe reducătoare

Maximum 0,5 % (ca glucoză)

Cenușă sulfatată

Maximum 0,1 %

Plumb

Maximum 0,5 mg/kg

Metoda de analiză

Se determină prin cromatografie lichidă, în următoarele condiții:

Proba analizată: Cântăriți cu precizie aproximativ 100 mg din eșantion într-un balon volumetric de 10 ml și adăugați 8 ml de apă deionizată. Dizolvați complet eșantionul folosind o baie ultrasonică (10-15 minute) și completați până la semn cu apă deionizată purificată. Se filtrează printr-un filtru de 0,45 micrometri.

Soluție etalon: Cântăriți cu precizie aproximativ 100 mg de α-ciclodextrină într-un balon volumetric de 10 ml și adăugați 8 ml de apă deionizată. Dizolvați complet eșantionul folosind o baie ultrasonică și completați până la semn cu apă deionizată purificată.

Cromatogafie: Cromatograf lichid echipat cu un detector de indice de refracție și cu un înregistrator integrat.

Coloană și ambalaj: Nucleosil 100-NH2 (10 μm) (Macherey & Nagel Co. Düren, Germania) sau echivalent.

Lungimea: 250 mm

Diametru: 4 mm

Temperatura: 40 °C

Faza mobilă: acetonitril/apă (67/33, v/v)

Debit: 2,0 ml/min

Volum de injectare: 10 μl

Procedura: Injectați proba analizată în cromatograf, înregistrați cromatograma și măsurați aria vârfului maxim α-CD. Calculați procentajul de α-ciclodextrină din proba analizată după cum urmează:

% α-ciclodextrină (substanța uscată) = 100 × (AS/AR) (WR/WS),

unde:

 

As și AR reprezintă ariile vârfurilor maxime datorate α-ciclodextrinei pentru proba analizată și, respectiv, soluția etalon,

 

Ws și WR reprezintă masele (mg) probei analizate și, respectiv, a α-ciclodextrinei etalon, după corecția pentru conținutul de apă.