29.4.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 115/41


DECIZIA COMISIEI

din 25 aprilie 2008

de modificare a Deciziei 2006/133/CE privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa

[notificată cu numărul C(2008) 1580]

(2008/340/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 16 alineatul (3),

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia 2006/133/CE a Comisiei din 13 februarie 2006 privind obligația statelor membre de a lua măsuri suplimentare provizorii împotriva răspândirii Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. (nematodul lemnului de pin) începând cu zonele Portugaliei, altele decât cele unde este atestată absența sa (2), Portugalia a luat măsuri împotriva răspândirii nematodului lemnului de pin.

(2)

Portugalia a transmis Comisiei un raport cu privire la punerea în aplicare, în 2007, a măsurilor menționate, din care rezultă că nematodul lemnului de pin nu s-a răspândit în afara zonelor delimitate, dar continuă să fie prezent în aceste zone.

(3)

Punerea în aplicare de Portugalia a măsurilor în 2007 a fost evaluată de către Comitetul fitosanitar permanent în cursul reuniunii sale din 26-27 noiembrie 2007. Comitetul a concluzionat că reducerea nivelului de infestare în zonele delimitate, vizată prin Decizia 2006/133/CE, nu a fost realizată în totalitate.

(4)

Prin urmare, Portugalia ar trebui să continue să ia astfel de măsuri sub forma unui plan de eradicare până la 31 martie 2012, un interval de timp realistic pentru realizarea unui progres semnificativ al combaterii nematodului lemnului de pin.

(5)

Pentru a mări eficacitatea acestor măsuri în cazul unor focare izolate din zonele tampon ale zonei delimitate, ar trebui stabilită o „zonă focală” în cadrul zonei tampon, din care să fie îndepărtate plantele susceptibile. În jurul zonei focale ar trebui să existe o zonă în care plantele susceptibile să fie inspectate cu regularitate („zonă de siguranță”).

(6)

Cerințele cu privire la deplasarea lemnului susceptibil sub formă de ambalaje provenind din zona delimitată ar trebui aliniate cu Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj pe bază de lemn în comerțul internațional.

(7)

Prin urmare, Decizia 2006/133/CE ar trebui modificată în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului fitosanitar permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 2006/133/CE se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Până la 31 martie 2012, Portugalia garantează respectarea condițiilor prevăzute în anexă privind lemnul, scoarța și plantele susceptibile, destinate a fi transportate în sau din zonele delimitate ale Portugaliei, definite în conformitate cu articolul 5, fie către alte zone ale Portugaliei, fie către alte state membre.

Portugalia pune în aplicare, până la 31 martie 2012, un plan de eradicare pentru combaterea răspândirii nematodului lemnului de pin în vederea eradicării acestuia. Planul include precizări privind gestionarea, în zona delimitată, a speciilor de plante cunoscute ca fiind extrem de susceptibile la nematodul lemnului de pin în condițiile existente în Portugalia. Acest plan se revizuiește anual, cel târziu la 31 decembrie.”

2.

La articolul 4 al doilea paragraf, „până la 15 decembrie 2006 și, respectiv, 15 decembrie 2007” se înlocuiește cu „anual, cel târziu la 15 decembrie”.

3.

Anexa la Decizia 2006/133/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 25 aprilie 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2007/41/CE a Comisiei (JO L 169, 29.6.2007, p. 51).

(2)  JO L 52, 23.2.2006, p. 34.


ANEXĂ

Anexa la Decizia 2006/133/CE se modifică după cum urmează:

1.

Punctul 1 litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

lemnul susceptibil sub formă de lăzi de ambalaj, cutii, coșuri, butoiașe și ambalaje similare, paleți, boxpaleți și alte platforme de încărcare, suporturi de paleți, utilizate sau nu în transportul de obiecte de orice fel, fac obiectul uneia dintre măsurile aprobate în conformitate cu anexa I la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj pe bază de lemn în comerțul internațional. Acest lemn trebuie fie să poarte un marcaj care să permită identificarea locului unde a fost efectuat tratamentul și a persoanei care l-a efectuat, fie să fie însoțit de pașaportul fitosanitar menționat mai sus care să certifice măsurile puse în aplicare.”

2.

Punctul 2 litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

Plantele susceptibile trebuie tratate după cum urmează:

(i)

plantele susceptibile provenite din locuri de producție unde nu s-a observat niciun simptom al infestării cu nematodul lemnului de pin, nici la locul de producție, nici în împrejurimile sale imediate, de la începutul ultimei perioade complete de vegetație, și care s-au dovedit lipsite de semne sau de simptome ale infestării cu nematodul lemnului de pin în cursul inspecțiilor oficiale sunt însoțite de pașaportul fitosanitar menționat mai sus atunci când părăsesc locul de producție;

(ii)

plantele susceptibile provenite din locuri de producție unde s-au observat simptome care dovedesc o infestare cu nematodul lemnului de pin, la locul de producție sau în împrejurimile sale imediate, de la începutul ultimei perioade complete de vegetație sau care au fost identificate ca fiind infestate cu nematodul lemnului de pin, nu părăsesc locul de producție și sunt distruse prin ardere;

(iii)

plantele susceptibile provenite din locuri precum pădurile, grădinile publice sau grădinile private, care au fost identificate ca fiind infestate cu nematodul lemnului de pin sau prezintă semne de sănătate precară sau sunt situate într-o zonă protejată:

în cazul în care sunt identificate între 1 noiembrie și 1 aprilie, se taie în această perioadă; sau

în cazul în care sunt identificate între 2 aprilie și 31 octombrie, se taie imediat; și

se supun unor teste de depistare a nematodului lemnului de pin, în toate cazurile în care astfel de plante susceptibile se situează în partea zonei delimitate desemnată ca zonă tampon în conformitate cu dispozițiile articolului 5. În cazul în care prezența nematodului este confirmată, se distrug plantele infestate și toate plantele susceptibile situate într-un cerc cu raza de cel puțin 50 m în jurul plantelor infestate și, în toate cazurile, acest cerc trebuie să conțină cel puțin zece plante susceptibile (zonă focală). Toate plantele susceptibile, situate pe o rază de cel puțin 50 m în jurul zonei focale, se supun unui control oficial efectuat din două în două luni pe o perioadă de cel puțin un an de la îndepărtarea plantelor infestate (zonă de siguranță). Dacă prezența nematodului lemnului de pin în zonă se confirmă din nou în această perioadă, zona delimitată se modifică în conformitate cu articolul 5 primul paragraf;”.

3.

La punctul 2 litera (e), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(e)

lemnul susceptibil care se prezintă sub formă de deșeuri produse în momentul tăierii se arde imediat în locuri adecvate sub control oficial sau se taie în bucăți mai mici de 3 cm grosime și lățime și sunt lăsate la locul tăierii;”.

4.

Punctul 2 litera (g) se înlocuiește cu următorul text:

„(g)

lemnul susceptibil sub formă de lăzi de ambalaj, cutii, coșuri, butoiașe și ambalaje similare, paleți, boxpaleți și alte platforme de încărcare, suporturi de paleți, dunaj, distanțiere și traverse, inclusiv lemnul care nu și-a păstrat forma rotundă inițială, fac obiectul uneia dintre măsurile aprobate în conformitate cu anexa I la Standardul internațional pentru măsurile fitosanitare nr. 15 al FAO privind Orientările pentru reglementarea materialelor de ambalaj pe bază de lemn în comerțul internațional.”