10.4.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 98/14


DECIZIA COMISIEI

din 4 aprilie 2008

de stabilire a faptului că Marea Neagră și sistemele hidrografice legate de aceasta nu constituie habitat natural pentru anghila europeană în sensul Regulamentului (CE) nr. 1100/2007

[notificată cu numărul C(2008) 1217]

(numai textele în bulgară, cehă, germană, italiană, maghiară, polonă, română, slovacă și slovenă sunt autentice)

(2008/292/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 al Consiliului din 18 septembrie 2007 de stabilire a unor măsuri de refacere a rezervelor de anghilă europeană (1), în special articolul 1 alineatul (2),

după consultarea Comitetului științific, tehnic și economic în domeniul pescuitului,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 instituie un cadru pentru protecția și utilizarea durabilă a rezervelor de anghilă europeană în apele comunitare și în lagunele de coastă, în estuarele, în fluviile și în apele interioare din statele membre.

(2)

Statelor membre le revin identificarea și definirea bazinelor hidrografice care se află pe teritoriul lor național și care constituie habitate naturale pentru anghila europeană. Pentru fiecare bazin hidrografic de anghilă, statele membre trebuie să pregătească un plan de gestionare a resurselor de anghilă.

(3)

Având în vedere că în Marea Neagră și în sistemele hidrografice legate de aceasta se găsește un număr redus de anghile europene, nu este sigur dacă aceste ape constituie sau nu habitat natural pentru această specie.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 împuternicește, în consecință, Comisia să decidă dacă Marea Neagră și sistemele hidrografice legate de aceasta constituie un astfel de habitat natural care impune punerea în aplicare a unor măsuri de regenerare a rezervelor.

(5)

Comitetul științific, tehnic și economic în domeniul pescuitului a informat Comisia că Marea Neagră și sistemele hidrografice legate la aceasta se află la limita extremă a distribuției geografice a anghilei europene și că, înainte de repopulare, prezența naturală a anghilei era sporadică. Înainte de repopulare, densitatea anghilei europene în apele respective era prea scăzută pentru a permite activități de pescuit în oricare din etapele de viață ale anghilei.

(6)

Este puțin probabil ca un număr semnificativ din anghile care se regăsesc după repopulare în bazinele hidrografice legate de Marea Neagră să atingă maturitatea completă și să încheie cu bine migrația în zonele de reproducere din Marea Sargaselor. Mai mult, este puțin probabil ca un număr semnificativ de puiet de anghilă să se regăsească în bazinele hidrografice legate de Marea Neagră, să atingă maturitatea și să ajungă, ulterior, în zonele de reproducere.

(7)

Orice potențial beneficiu pentru rezervele de anghilă europeană care rezultă din măsurile de regenerare a acestora în Marea Neagră și în sistemele hidrografice legate de aceasta ar fi neglijabil și, așadar, redus în mod disproporționat prin comparație cu sarcina administrativă și financiară pe care ar presupune-o pentru statul membru în cauză.

(8)

Se recomandă, astfel, să se stabilească faptul că Marea Neagră și sistemele hidrografice legate de aceasta nu constituie habitat natural pentru anghila europeană în sensul Regulamentului (CE) nr. 1100/2007.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru pescuit și acvacultură,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Marea Neagră și sistemele hidrografice legate de aceasta nu constituie habitat natural pentru anghila europeană în sensul Regulamentului (CE) nr. 1100/2007.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Bulgaria, Republicii Cehe, Republicii Federale Germania, Republicii Italiene, Republicii Ungare, Republicii Austria, Republicii Polone, României, Republicii Slovenia și Republicii Slovace.

Adoptată la Bruxelles, 4 aprilie 2008.

Pentru Comisie

Joe BORG

Membru al Comisiei


(1)  JO L 248, 22.9.2007, p. 17.