20.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 74/1


AVIZUL CONSILIULUI

din 4 martie 2008

privind programul de stabilitate actualizat al Austriei pentru perioada 2007-2010

(2008/C 74/01)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere de Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice (1), în special articolul 5 alineatul (3),

având în vederea recomandarea Comisiei,

după consultarea Comitetului economic și financiar,

EMITE PREZENTUL AVIZ:

(1)

La 4 martie 2008, Consiliul a examinat programul de stabilitate actualizat al Austriei pentru perioada 2007-2010.

(2)

În ultimii ani, Austria a cunoscut o creștere economică susținută care s-a situat, în medie, deasupra altor țări din zona euro. Deoarece consumul privat a fost redus, contribuția principală la această creștere au avut-o exporturile nete și investițiile. Moderarea continuă a salariilor a contribuit la menținerea stabilității prețurilor stimulând, în același timp, competitivitatea externă.

Piața muncii din Austria a înregistrat rezultate bune, rata șomajului din această țară fiind una dintre cele mai scăzute din UE, în timp ce rata globală de ocupare a forței de muncă a depășit obiectivul de 70 % stabilit prin Strategia de la Lisabona. Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă în rândul lucrătorilor mai în vârstă rămâne în continuare mult sub media UE. Cu o datorie publică de peste 60 % din PIB, deficitul public general a scăzut începând cu 2005, însă realizarea unui buget echilibrat a fost amânată în mod repetat. Consolidarea durabilă a finanțelor publice se va baza, de asemenea, pe supravegherea atentă a relațiilor fiscale dintre diferite niveluri ale administrației, deoarece relațiile din prezent sunt extrem de complicate și nu prezintă suficientă transparență.

(3)

Scenariul macroeconomic care stă la baza programului preconizează o diminuare a creșterii PIB-ului real, în medie, de la 3,4 % în 2007 la 2,5 % în restul perioadei de programare. Fiind evaluat în funcție de informațiile disponibile în prezent (2), acest scenariu pare să se bazeze pe ipoteze de creștere plauzibile. Având în vedere ultimele evoluții ale prețurilor la țiței și produse alimentare, inflația ar putea fi ușor mai mare decât cea preconizată în program, însă moderarea continuă a salariilor ar trebui să contribuie la menținerea unui înalt grad de competitivitate.

(4)

Pentru anul 2007, cea mai recentă actualizare a programului de stabilitate estimează deficitul public general la 0,7 % din PIB, față de obiectivul de 0,9 % din PIB, stabilit în actualizarea anterioară. Această depășire a obiectivului se datorează, în principal, unor evoluții ciclice mai favorabile decât cea prevăzută, cu venituri care au depășit planurile bugetare și care au compensat parțial creșterea, mai mare decât cea preconizată, a cheltuielilor. La creșterea veniturilor peste nivelul preconizat au contribuit, în special, veniturile obținute din impozitul pe salarii și pe societăți, precum și din impozitele pe randamentul capitalului. În ansamblu, Consiliul ia notă de faptul că execuția bugetară din 2007 a putut fi considerată ca fiind în general conformă și cu orientările Eurogroup din aprilie 2007 privind politicile bugetare.

(5)

Principalul obiectiv al strategiei bugetare pe termen mediu este atingerea, înainte de 2010, a obiectivului pe termen mediu (OTM) — o poziție echilibrată în termeni structurali (și anume în termeni de sold ajustat ciclic, exceptând măsurile cu caracter excepțional și alte măsuri temporare). Se preconizează că soldul general efectiv al administrațiilor publice ar trebui să ajungă, de la un deficit de 0,7 % din PIB în 2007, la un excedent de 0,4 % din PIB în 2010, cu o ajustare concentrată spre sfârșitul perioadei. Excedentul primar ar trebui să se îmbunătățească într-o măsură mai mică în această perioadă — cu 0,9 puncte procentuale din PIB. Deficitul structural, calculat conform metodologiei stabilite de comun acord, se va reduce cu aproximativ un punct procentual din PIB între 2007 și 2010 (3). Consolidarea se bazează în principal pe reducerea cheltuielilor, principalii factori fiind moderarea cheltuielilor sociale și economiile rezultate din reformele administrative. În comparație cu programul anterior, care a preconizat că OTM va fi aproape atins în 2009, noua actualizare prevede o ușoară întârziere a ajustării planificate, în ciuda unei creșteri economice mai bune în 2007. Datoria publică brută, estimată la puțin sub 60 % din PIB în 2007, adică valoarea de referință stabilită în tratat, ar trebui să scadă în continuare cu 4,5 puncte procentuale în perioada de programare.

(6)

Riscurile pentru proiecțiile bugetare din program par a fi în general echilibrate pentru 2008, dar pentru 2009 și 2010 rezultatele bugetare ar putea fi mai nefavorabile decât cele prevăzute, în ciuda unor ipoteze macroeconomice plauzibile. În special, programul nu furnizează suficiente informații cu privire la măsurile necesare care vor sta la baza unei reduceri semnificative a cheltuielilor, preconizată pentru ultimii doi ani ai programului, deși economiile obținute din ajutoarele de șomaj și din pensii ca urmare a reformei sistemului de pensii din 2004 ar trebui să contribuie la reducerea ponderii cheltuielilor. De asemenea, nu este clar modul în care obiectivele cheltuielilor vor permite cheltuielile suplimentare pentru educație, cercetare-dezvoltare și infrastructură, prevăzute pentru perioada de programare, în timp ce beneficiile așteptate de pe urma îmbunătățirii eficienței administrației publice rămân nesigure.

În fine, programul anunță reduceri fiscale pentru 2010 fără să prevadă vreo măsură pentru finanțarea acestora. Riscurile legate de evoluția estimată a coeficientului de îndatorare par să fie în general echilibrate, pe de-o parte cu deficite mai mari decât cele prevăzute care periclitează respectarea strategiei de ajustare prezentată în program, dar pe de altă parte cu un PIB nominal care ar putea fi mai ridicat decât cel prevăzut.

(7)

Având în vedere această evaluare a riscurilor, este posibil ca orientarea bugetară descrisă în program să nu permită atingerea OTM până în 2010, astfel cum se prevede în program. Cu toate acestea, pe durata perioadei de programare se prevede o marjă de siguranță suficientă pentru a preveni depășirea pragului de deficit de 3 % din PIB, în contextul unor fluctuații macroeconomice normale. În 2008, ritmul ajustării în direcția atingerii OTM stabilit în program este insuficient și necesită o întărire semnificativă pentru a fi în conformitate cu Pactul de stabilitate și creștere, care specifică faptul că îmbunătățirea anuală a soldului structural trebuie să fie mai mare de 0,5 % din PIB în perioadele economice favorabile. Consiliul constată, de asemenea, că ritmul ajustării în 2008 nu este conform cu orientările Eurogroup din aprilie 2007 privind politicile bugetare. După 2008, ajustarea planificată ar trebui sprijinită prin măsuri specifice de reducere a cheltuielilor.

(8)

Austria pare a se confrunta cu un risc scăzut în ceea ce privește viabilitatea finanțelor publice. Impactul bugetar pe termen lung al îmbătrânirii populației este mai scăzut decât media din UE, fiind preconizată o diminuare, pe termen lung, a cheltuielilor din sistemul de pensii ca procent din PIB. Poziția bugetară din 2007 estimată în program, care este mai bună decât poziția inițială din programul anterior, contribuie la reducerea impactului bugetar pe termen lung al îmbătrânirii populației. Menținerea unor excedente primare ridicate pe termen mediu, astfel cum este planificat în program, ar contribui și mai mult la limitarea riscurilor pentru viabilitatea finanțelor publice.

(9)

Programul de stabilitate este pe deplin conform cu raportul din octombrie 2007 privind punerea în aplicare a programului național de reformă. Punând accentul pe măsuri cu impact bugetar direct, atât programul de stabilitate cât și raportul privind punerea în aplicare prevăd o evoluție a cheltuielilor înspre categoriile orientate către creștere, cum ar fi cercetarea-dezvoltarea, infrastructura și educația. De asemenea, raportul de punere în aplicare conține informații cu privire la reformele administrației publice și ale sistemului de sănătate, precum și cu privire la introducerea unui nou cadru bugetar pe termen mediu, toate acestea reprezentând elemente-cheie ale consolidării bugetare prezentate în programul de stabilitate.

(10)

Strategia bugetară din program este numai parțial conformă cu orientările generale de politică economică specifice fiecărei țării, incluse în orientările integrate și cu orientările privind politicile bugetare ale statelor membre ale zonei euro emise în cadrul Strategiei de la Lisabona, deoarece îmbunătățirea structurală către atingerea OTM nu pare suficientă.

(11)

În ceea ce privește cerințele referitoare la date specificate în codul de conduită pentru programele de stabilitate și convergență, programul furnizează toate datele solicitate, precum și mare parte din datele opționale (4).

Concluzia generală este că, în contextul unei creșteri care ar rămâne aproape de potențial, programul prevede progrese lente în vederea atingerii OTM prin intermediul unei ajustări concentrate relativ spre sfârșitul perioadei și bazate pe restricționarea nespecificată integral a cheltuielilor. Există anumite riscuri în privința atingerii obiectivelor bugetare după 2008 și este posibil ca OTM să nu fie atins până la sfârșitul perioadei de programare. Actualizarea nu prevede nicio măsură pentru finanțarea reducerilor fiscale anunțate pentru 2010. Se preconizează că datoria publică va scădea în 2007 până puțin sub valoarea de referință de 60 % din PIB și va continua să scadă moderat în următorii ani. În ceea ce privește viabilitatea pe termen lung a finanțelor publice, Austria pare să se confrunte cu un risc scăzut.

Având în vedere evaluarea de mai sus, Austria este invitată să profite de rezultatele ușor mai bune în ceea ce privește deficitul bugetar pentru 2007, față de obiectivul stabilit, să-și întărească efortul de ajustare în 2008 și să-și sprijine ajustarea programată pentru ultimii doi ani ai programului prin măsuri specifice și suficiente, inclusiv prin finanțarea reformei fiscale prevăzute. Astfel, OTM ar trebui să fie atins mai devreme decât a fost prevăzut în program, în special printr-o punere în aplicare mai riguroasă a reducerii cheltuielilor și prin utilizarea oricăror venituri suplimentare din impozitare pentru consolidarea bugetului.

Consiliul observă, de asemenea, că astfel de acțiuni ar fi conforme cu orientările Eurogroup din aprilie 2007 privind politicile fiscale.

Tabel comparativ al principalelor previziuni macroeconomice și bugetare

 

2006

2007

2008

2009

2010

PIB real

(variație %)

PS nov. 2007

3,3

3,4

2,4

2,5

2,5

COM nov. 2007

3,3

3,3

2,7

2,4

n.a.

PS mar. 2007

3,1

2,7

2,3

2,5

2,6

Inflație IAPC

(%)

PS nov. 2007

1,5

1,9

2,0

2,0

2,0

COM nov. 2007

1,7

1,9

1,9

1,8

n.a.

PS mar. 2007

1,5

1,6

1,7

1,7

1,8

Deviație PIB (5)

(% din PIB potențial)

PS nov. 2007

– 0,5

0,4

0,4

0,5

0,5

COM nov. 2007 (6)

– 0,4

0,4

0,8

0,8

n.a.

PS mar. 2007

– 0,3

0,1

– 0,1

0,1

0,3

Capacitate/necesar net de finanțare în raport cu restul lumii

(% din PIB)

PS nov. 2007

3,2

3,5

3,7

3,7

3,7

COM nov. 2007

3,3

4,6

5,2

5,3

n.a.

PS mar. 2007

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

Sold general al administrației publice

(% din PIB)

PS nov. 2007

– 1,4

– 0,7

– 0,6

– 0,2

0,4

COM nov. 2007

– 1,4

– 0,8

– 0,7

– 0,4

n.a.

PS mar. 2007

– 1,1

– 0,9

– 0,7

– 0,2

0,4

Sold primar

(% din PIB)

PS nov. 2007

1,5

2,0

2,1

2,3

2,8

COM nov. 2007

1,4

1,7

1,8

2,0

n.a.

PS mar. 2007

1,9

2,0

2,1

2,6

3,1

Sold ajustat ciclic (5)

(% din PIB)

PS nov. 2007

– 1,2

– 0,9

– 0,8

– 0,4

0,1

COM nov. 2007

– 1,2

– 1,0

– 1,0

– 0,8

n.a.

PS mar. 2007

– 1,0

– 0,9

– 0,7

– 0,2

0,2

Sold structural (7)

(% din PIB)

PS nov. 2007

– 1,2

– 0,7

– 0,6

– 0,4

0,1

COM nov. 2007

– 1,2

– 1,0

– 1,0

– 0,8

n.a.

PS mar. 2007

– 1,0

– 0,8

– 0,4

– 0,2

0,2

Datorie publică brută

(% din PIB)

PS nov. 2007

61,7

59,9

58,4

57,0

55,4

COM nov. 2007

61,7

60,0

58,4

57,2

n.a.

PS mar. 2007

62,2

61,2

59,9

58,5

56,8

Programul de stabilitate (PS); previziunile economice ale serviciilor Comisiei din toamna 2007 (COM); calcule efectuate de serviciile Comisiei.


(1)  JO L 209, 2.8.1997, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1055/2005 (JO L 174, 7.7.2005, p. 1). Documentele la care se face referire în textul de față pot fi accesate la următoarea adresă de internet:

http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(2)  Evaluarea ține seama, în special, de previziunile de toamnă ale serviciilor Comisiei, precum și de evaluarea de către Comisie a raportului din octombrie 2007 privind punerea în aplicare a planului național de reformă.

(3)  Dacă s-ar încadra cheltuielile suplimentare pentru echipament militar la măsuri cu caracter excepțional (poziție adoptată de program, astfel cum este prezentat în tabelul rezumativ de mai jos, dar nu și de serviciile Comisiei), ajustarea deficitului structural ar fi cu 0,2 puncte procentuale mai scăzută decât în cazul în care aceste măsuri cu caracter excepțional ar fi neglijate.

(4)  De exemplu, nu sunt furnizate date asupra unor componente ale ajustării stoc-flux, precum și anumite informații asupra viabilității pe termen lung.

(5)  Deviațiile PIB și soldurile ajustate ciclic din cadrul programelor recalculate de serviciile Comisiei pe baza informațiilor din programe.

(6)  Pe baza unei creșteri potențiale estimate de 2,2 % în 2006 și, respectiv, 2,4 % pentru perioada 2007-2009.

(7)  Sold ajustat ciclic, excluzând măsurile cu caracter excepțional și alte măsuri temporare. În conformitate cu cel mai recent program, măsurile cu caracter excepțional și alte măsuri temporare reprezintă 0,2 % din PIB în 2007 și 2008 și, respectiv, 0,1 % din PIB în 2009; toate conduc la creșterea deficitului (cheltuieli pentru echipamente militare). În previziunile din toamnă ale serviciilor Comisiei nu există măsuri cu caracter excepțional și alte măsuri temporare, deoarece serviciile Comisiei nu consideră cheltuielile pentru echipament militar ca fiind cu caracter excepțional.

Surse:

Programul de stabilitate (PS); previziunile economice ale serviciilor Comisiei din toamna 2007 (COM); calcule efectuate de serviciile Comisiei.