23.2.2008 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 50/1 |
AVIZUL COMISIEI
din 21 februarie 2008
în aplicarea articolului 7 din Directiva 94/9/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind o măsură de interzicere adoptată de către autoritățile suedeze pentru o presetupă „MCT Brattberg — RGSFB”
ATEX SE-01-07
(Text cu relevanță pentru SEE)
(2008/C 50/01)
1. NOTIFICARE DIN PARTEA AUTORITĂȚILOR REGATULUI SUEDIEI
Articolul 2 alineatul (1) din Directiva 94/9/CE de apropiere a legislațiilor statelor membre referitoare la echipamentele și sistemele de protecție destinate utilizării în atmosfere potențial explozive dispune că statele membre iau toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura că echipamentele, sistemele și dispozitivele de protecție cărora li se aplică directiva pot fi introduse pe piață și puse în funcțiune numai dacă, atunci când sunt instalate corect, întreținute și utilizate conform destinației lor, nu pun în pericol sănătatea și siguranța persoanelor și, dacă este cazul, a animalelor domestice sau a bunurilor.
Articolul 7 alineatul (1) din directivă prevede că, în cazul în care constată că unele echipamente, sisteme și dispozitive de protecție, care poartă marcajul de conformitate CE și care sunt utilizate conform destinației lor, pot pune în pericol siguranța persoanelor și, acolo unde este cazul, a animalelor domestice sau a bunurilor, un stat membru ia toate măsurile corespunzătoare pentru a retrage astfel de echipamente sau sisteme de protecție de pe piață, pentru a interzice introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea acestora sau pentru a le restrânge libera circulație. Statul membru respectiv informează imediat Comisia cu privire la orice astfel de măsură, motivându-și decizia.
La 26 martie 2007, autoritățile suedeze au notificat în mod oficial Comisiei Europene o măsură de interzicere privind introducerea pe piață și retragerea de pe piață a unei presetupe purtând marca MCT Brattberg, model RGSFB, fabricată de MCT Brattberg AB, S-371 92 Karlskrona.
În temeiul articolului 7 alineatul (2) din directivă, Comisiei i se solicită, după consultarea părților interesate, să declare dacă o astfel de măsură este sau nu justificată. Dacă măsura este considerată ca fiind justificată, Comisia informează statele membre, astfel încât acestea să poată lua toate măsurile corespunzătoare privind echipamentul sau sistemul de protecție în cauză, în conformitate cu obligațiile lor în temeiul articolului 2 alineatul (1).
2. MOTIVELE INVOCATE DE CĂTRE AUTORITĂȚILE SUEDEZE
Măsurile luate de către autoritățile suedeze au fost bazate pe neconformitatea produsului cu cerințele fundamentale de sănătate și siguranță din anexa II la Directiva 94/9/CE ATEX, în ceea ce privește aplicarea incorectă a specificațiilor următoarelor norme europene armonizate la care se referă certificatul de examinare CE de tip:
— |
EN 50018:2000 + A1:2002 Aparatură electrică pentru atmosfere potențial explozive — Protecție antideflagrație „d”: Deficiențe tehnice: neconformitate cu cerințele testului de etanșeitate (punctul C.3.1.1 al normei, cerință fundamentală de sănătate și siguranță 1.2.9 din anexa II la directivă). Presetupa nu a trecut testul de etanșeitate, în cursul căruia un eșantion este supus unei presiuni de 30 bar timp de 2 minute:
Deficiențe administrative: certificat (punctul 13.1 al normei). Lipsa specificării tipurilor și variantelor de presetupe; presetupă certificată ca „aparat” în loc de ex-componentă. |
— |
EN 50014:1997 + A1:1999 + A2:1999 Aparatură electrică pentru atmosfere potențial explozive — Cerințe generale: Deficiențe administrative: instrucțiuni (punctul 27 al normei, cerință fundamentală de sănătate și siguranță 1.0.6 din anexa II la directivă). Recapitularea marcajului lipsește; există ambiguități în ceea ce privește tipurile și variantele certificate (care sunt presetupele pentru care s-a eliberat un certificat), timpul de demaraj (ce timp se aplică presetupelor certificate) și presetupele certificate pentru țevi (dacă presetupele certificate pot fi utilizate pentru țevi); documentul menționat în certificat („Nomenclatorul modulelor perforate”) nu a putut fi identificat în instrucțiuni. |
3. AVIZUL COMISIEI
La 27 martie 2007, Comisia a scris producătorului — MCT Brattberg AB — și organismului notificat care a eliberat certificatul de examinare de tip CE — LCIE Fontenay-aux-Roses — invitându-i să îi comunice observațiile lor în ceea ce privește măsura luată de către autoritățile suedeze.
La 14 mai 2007, LCIE Fontenay-aux-Roses a răspuns printr-o scrisoare și a contestat deficiențele administrative detectate de către autoritățile suedeze, declarând că acestea nu erau „critice”. De asemenea, organismul a atașat o scrisoare de la producător (MCT Brattberg), prin care acesta anula contractul cu LCIE și îi cerea acestuia să retragă certificatul.
La 31 august 2007, autoritățile suedeze au transmis Comisiei o scrisoare care le fusese adresată de către producător (MCT Brattberg) la 8 februarie 2007, indicând următoarele: „Am retras certificatul LCIE de la toate filialele și agenții noștri și nu vindem în prezent nici un echipament cu acreditare ATEX. Toate echipamentele cu marcaje ATEX au fost în prezent retrase și puse în carantină în cadrul sistemului nostru de asigurare a calității”.
În lumina documentației disponibile, a comentariilor părților interesate și a măsurilor luate de către producător, Comisia consideră că produsul care face obiectul măsurilor restrictive nu respectă cerințele fundamentale de sănătate și siguranță menționate anterior. Aceste neconformități, în special deficiențele tehnice, provoacă riscuri grave pentru persoanele care folosesc produsul în cauză.
În consecință, după aplicarea procedurii necesare, Comisia este de părere că măsurile luate de către autoritățile suedeze sunt justificate.
Adoptat la Bruxelles, 21 februarie 2008.
Pentru Comisie
Günter VERHEUGEN
Vicepreședinte