6.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 320/23


REGULAMENTUL (CE) NR. 1434/2007 AL COMISIEI

din 5 decembrie 2007

de deschidere a unei anchete privind o eventuală eludare a măsurilor antidumping instituite prin Regulamentul (CE) nr. 2074/2004 al Consiliului privind importurile de anumite mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză prin importuri de anumite mecanisme de îndosariat cu inele expediate din Thailanda, indiferent dacă au fost sau nu modificate sau indiferent dacă au fost sau nu declarate originare din această țară, și prin importuri de anumite mecanisme de îndosariat cu inele ușor modificate originare din Republica Populară Chineză, și de supunere a acestor importuri la înregistrare

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 384/96 al Consiliului din 22 decembrie 1995 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene (denumit în continuare „regulamentul de bază”) (1), în special articolul 13 alineatul (3) și articolul 14 alineatele (3) și (5),

întrucât:

A.   SOLICITAREA

(1)

Comisia a primit o cerere, în conformitate cu articolul 13 alineatul (3) din regulamentul de bază, de deschidere a unei anchete privind o eventuală eludare a măsurilor antidumping instituite asupra importurilor de mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză.

(2)

Solicitarea a fost prezentată la data de 22 octombrie 2007 de către Ring Alliance Ringbuchtechnik GmbH, un producător comunitar de anumite mecanisme de îndosariat cu inele.

B.   PRODUSUL

(3)

Produsul vizat de o eventuală eludare este reprezentat de anumite mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză, în mod normal încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (denumite în continuare „produsul în cauză”). În sensul prezentului regulament, anumite mecanisme de îndosariat cu inele sunt compuse din două plăci dreptunghiulare sau sârme din oțel, conținând cel puțin 4 semiinele din sârmă de oțel, totul fiind susținut de o placă de acoperire din oțel. Acestea pot fi deschise trăgând de semiinele sau cu ajutorul unui mic dispozitiv din oțel fixat pe mecanism.

(4)

Produsele care fac obiectul anchetei sunt anumite mecanisme de îndosariat cu inele care sunt ușor modificate și care sunt originare din Republica Populară Chineză, în mod normal încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (încadrate anterior intrării în vigoare a prezentului regulament la codul TARIC 8305100090), precum și anumite mecanisme de îndosariat cu inele, indiferent dacă au fost sau nu ușor modificate, expediate din Thailanda, în mod normal încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (încadrate anterior intrării în vigoare a prezentului regulament la codurile TARIC 8305100019, 8305100029 și 8305100090) (denumite în continuare „produsele care fac obiectul anchetei”).

C.   MĂSURI EXISTENTE

(5)

Măsurile în vigoare în prezent care ar putea fi eludate sunt măsurile antidumping instituite prin Regulamentul (CE) nr. 2074/2004 al Consiliului (2), extins la importurile acelorași produse expediate din Vietnam (3) și din Republica Democrată Populară Laos (4).

D.   MOTIVE

(6)

Cererea conține suficiente elemente de probă care arată, la prima vedere, că măsurile antidumping aplicate importurilor de anumite mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză sunt eludate prin intermediul unei ușoare modificări a produsului în cauză pentru a-l face să intre sub incidența anumitor coduri vamale care nu fac în mod normal obiectul măsurilor, în special codul NC ex 8305 10 00 (încadrate anterior intrării în vigoare a prezentului regulament la codul TARIC 8305100090), și că modificarea nu schimbă caracteristicile esențiale ale produsului în cauză. Exemple de asemenea tipuri ușor modificate sunt mecanismele de îndosariat cu inele cu mai mult de două plăci dreptunghiulare sau sârme din oțel și/sau cu plăci teșite, mecanismele de îndosariat cu inele cu două plăci din oțel ale căror margini au fost tăiate și/sau care prezintă crestături în așa fel încât forma acestora nu mai este dreptunghiulară. În plus, cererea conține suficiente elemente de probă care arată, la prima vedere, că măsurile antidumping aplicate importurilor de anumite mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză sunt eludate prin transbordarea produselor în cauză în Thailanda, indiferent dacă au fost (în modul descris mai sus) sau nu ușor modificate.

(7)

Dovezile prezentate sunt următoarele:

Cererea arată că a avut loc o modificare semnificativă în configurația schimburilor comerciale implicând exporturile din Republica Populară Chineză și din Thailanda către Comunitate după instituirea măsurilor asupra produsului în cauză și că nu există nici motivare și nici justificare suficientă, alta decât instituirea taxei pentru o asemenea modificare.

Această modificare în configurația schimburilor comerciale pare să rezulte din ușoara modificare a produsului în cauză și din transbordarea în Thailanda a anumitor mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză, indiferent dacă au fost sau nu ușor modificate.

În continuare, cererea conține suficiente elemente de probă care indică, la prima vedere, faptul că efectele corective ale măsurilor antidumping aplicate la momentul actual produsului în cauză sunt compromise, în ceea ce privește atât prețul, cât și cantitatea. Volumuri semnificative de importuri ale produselor care fac obiectul anchetei par să fi înlocuit importuri ale produsului în cauză. În plus, suficiente elemente de probă atestă faptul că prețurile acestor importuri aflate în creștere sunt mult mai mici decât prețul neprejudiciabil stabilit în cadrul anchetei care a condus la măsurile existente.

În cele din urmă, cererea conține suficiente elemente de probă care indică, la prima vedere, faptul că prețurile produselor supuse anchetei fac obiectul unor practici de dumping în comparație cu valoarea normală stabilită anterior pentru produsul în cauză.

În cazul în care practicile de eludare care intră sub incidența articolului 13 din regulamentul de bază, altele decât cele menționate mai sus, sunt identificate pe parcursul anchetei, aceasta din urmă ar putea acoperi totodată și aceste practici.

E.   PROCEDURA

(8)

Ținând cont de cele de mai sus, Comisia a concluzionat că există suficiente elemente de probă pentru a justifica deschiderea unei anchete, în conformitate cu articolul 13 din regulamentul de bază și pentru a face obligatorii înregistrarea importurilor de anumite mecanisme de îndosariat cu inele expediate din Thailanda, indiferent dacă au fost sau nu ușor modificate sau indiferent dacă au fost sau nu declarate ca fiind originare din această țară, precum și înregistrarea importurilor de anumite mecanisme de îndosariat cu inele originare din Republica Populară Chineză, în conformitate cu articolul 14 alineatul (5) din regulamentul de bază.

(a)

Chestionare

Pentru a obține informațiile pe care le consideră necesare anchetei, Comisia va trimite chestionare producătorilor-exportatori și asociațiilor de producători-exportatori din Thailanda, producătorilor-exportatori și asociațiilor de producători-exportatori din Republica Populară Chineză, importatorilor și asociațiilor de importatori în Comunitate care au cooperat la ancheta care a condus la adoptarea măsurilor existente, precum și autorităților din Republica Populară Chineză și din Thailanda. Dacă este cazul, se pot solicita informații și industriei comunitare în cauză.

În orice caz, toate părțile interesate ar trebui să ia legătura cu Comisia în acest sens, dar nu mai târziu de termenul stabilit la articolul 3 din prezentul regulament, în scopul de a afla dacă sunt menționate în solicitare și de a solicita un chestionar în termenul stabilit la articolul 3 alineatul (1) din prezentul regulament, având în vedere faptul că termenul stabilit la articolul 3 alineatul (2) din prezentul regulament se aplică tuturor părților interesate.

Autoritățile din Republica Populară Chineză și din Thailanda vor fi informate despre deschiderea anchetei.

(b)

Culegerea informațiilor și desfășurarea audierilor

Toate părțile interesate sunt invitate prin prezenta să își prezinte în scris punctele de vedere și să aducă elemente de probă pentru susținerea acestora. În plus, Comisia poate audia părțile interesate, cu condiția ca acestea să prezinte o solicitare scrisă din care să reiasă că au motive specifice în baza cărora ar trebui să fie audiate.

(c)

Dispensa de înregistrare a importurilor sau a măsurilor

În conformitate cu articolul 13 alineatul (4) din regulamentul de bază, importurile produselor supuse anchetei pot fi scutite de înregistrare sau măsuri dacă importul respectiv nu constituie o eludare.

Având în vedere faptul că o eventuală eludare a măsurilor intervine în afara Comunității, se pot acorda scutiri, în conformitate cu articolul 13 alineatul (4) din regulamentul de bază, producătorilor produsului supus anchetei care sunt capabili să demonstreze că nu au legătură cu niciun producător supus măsurilor și despre care s-a constatat că nu sunt implicați în practicile de eludare definite la articolul 13 alineatele (1) și (2) din regulamentul de bază. Producătorii care doresc să beneficieze de o astfel de scutire trebuie să prezinte o cerere în acest scop, însoțită în mod corespunzător de elemente de probă, în termenul stabilit la articolul 3 alineatul (3) din prezentul regulament.

F.   ÎNREGISTRAREA

(9)

În conformitate cu articolul 14 alineatul (5) din regulamentul de bază, importurile de produse supuse anchetei ar trebui să facă obiectul unei înregistrări pentru a garanta că, în cazul în care ancheta demonstrează eludarea, pot fi prelevate retroactiv taxe antidumping reprezentând o sumă corespunzătoare de la data înregistrării unor asemenea importuri.

G.   TERMENE

(10)

În sensul unei bune administrări, ar trebui precizate termenele limită în care:

părțile interesate se pot prezenta Comisiei, pot să îi prezinte acesteia observațiile lor scrise și să prezinte răspunsurile la chestionar sau orice alte informații care urmează să fie luate în considerare pe parcursul anchetei;

producătorii din Republica Populară Chineză și Thailanda pot să solicite o dispensă de înregistrare a importurilor sau a măsurilor;

părțile interesate pot efectua o solicitare scrisă pentru a putea fi audiate de către Comisie.

Trebuie precizat faptul că părțile nu își pot exercita majoritatea drepturilor procedurale prevăzute în regulamentul de bază decât în cazul în care acestea s-au făcut cunoscute în termenul menționat la articolul 3 din prezentul regulament.

H.   NECOOPERAREA

(11)

În cazul în care o parte interesată nu permite accesul la informații sau nu furnizează informațiile necesare în termenul prevăzut, sau obstrucționează în mod semnificativ ancheta, se pot stabili concluzii pozitive sau negative, pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază.

(12)

În cazul în care se constată că o parte interesată a furnizat o informație falsă sau înșelătoare, această informație nu se ia în considerare și se poate face uz de datele disponibile. Dacă o parte interesată nu cooperează sau cooperează doar parțial și, în consecință, concluziile sunt stabilite în baza probelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază, rezultatul anchetei poate fi mai puțin favorabil acelei părți decât dacă aceasta ar fi cooperat.

I.   PRELUCRAREA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

(13)

Se menționează faptul că toate datele cu caracter personal culese pe parcursul prezentei anchete vor fi utilizate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (5).

J.   CONSILIERUL-AUDIATOR

(14)

De asemenea, se menționează faptul că, în cazul în care părțile interesate consideră că au întâlnit dificultăți în exercitarea dreptului la apărare, acestea pot solicita intervenția unui consilier-audiator din cadrul DG Comerț. Acesta acționează în calitate de intermediar între părțile interesate și serviciile Comisiei, oferind, acolo unde este necesar, mediere în cazul problemelor de procedură care aduc atingere intereselor acestora în cadrul acestei anchete, în special cu privire la probleme legate de accesul la dosar, confidențialitate, prelungirea termenelor și tratamentul opiniilor exprimate în scris sau oral. Pentru mai multe informații și detalii cu privire la persoanele de contact, părțile interesate sunt rugate să consulte paginile de internet de pe site-ul al DG Comerț (http://ec.europa.eu/trade),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În conformitate cu articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 384/96 se deschide o anchetă pentru a se stabili dacă importurile către Comunitate de anumite mecanisme de îndosariat cu inele (compuse din două plăci dreptunghiulare sau sârme din oțel, conținând cel puțin patru semiinele din sârmă de oțel, totul fiind susținut de o placă de acoperire din oțel, și care pot fi deschise trăgând de semiinele sau cu ajutorul unui mic dispozitiv din oțel fixat pe mecanism), încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (codurile TARIC 8305100012, 8305100022 și 8305100032) expediate din Thailanda, indiferent dacă au fost sau nu ușor modificate și indiferent dacă au fost sau nu declarate ca fiind originare din Thailanda, precum și de anumite mecanisme de îndosariat cu inele ușor modificate încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (TARIC 8305100032 și 8305100039) originare din Republica Populară Chineză eludează măsurile instituite de Regulamentul (CE) nr. 2074/2004.

Articolul 2

Autoritățile vamale sunt îndemnate, în conformitate cu articolul 13 alineatul (3) și articolul 14 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 384/96, să ia măsurile necesare în vederea înregistrării: (i) tuturor mecanismelor de îndosariat cu inele altele decât cele vizate la articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 2074/2004 și care sunt încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (codurile TARIC 8305100032 și 8305100039) originare din Republica Populară Chineză; precum și (ii) a tuturor mecanismelor de îndosariat cu inele încadrate la codul NC ex 8305 10 00 (codurile TARIC 8305100012, 8305100022 și 8305100032) originare din Thailanda, indiferent dacă au fost sau nu declarate ca fiind originare din Thailanda.

Înregistrarea expiră după nouă luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Comisia poate, prin regulament, să îndemne autoritățile vamale să înceteze înregistrarea importurilor în Comunitate a produselor fabricate de producători care au solicitat o scutire de înregistrare și despre care s-a dovedit că nu eludează taxele antidumping.

Articolul 3

(1)   Chestionarele trebuie să fie solicitate Comisiei în termen de 15 zile de la data publicării prezentului regulament în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(2)   Pentru ca demersurile părților să fie luate în considerare în timpul anchetei, părțile interesate trebuie să se prezinte, contactând Comisia, și, în lipsa unei prevederi contrare, să își prezinte punctele de vedere în scris și să transmită răspunsurile la chestionare și orice alte informații în termen de 40 de zile de la data publicării prezentului regulament în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(3)   Producătorii din Republica Populară Chineză și Thailanda care solicită o scutire de la înregistrarea importurilor sau a măsurilor trebuie să prezinte o cerere susținută în mod corespunzător prin elemente de probă în același termen de 40 de zile.

(4)   De asemenea, toate părțile interesate pot să solicite audierea de către Comisie în același termen de 40 de zile.

(5)   Orice informații legate de acest aspect, orice solicitare privind o audiere sau un chestionar, precum și orice solicitare privind scutirea de la înregistrare sau de la măsuri a importurilor trebuie solicitate în scris (nu în format electronic, în lipsa unei prevederi contrare) și trebuie să se indice numele, adresa, adresa de e-mail, numărul de telefon și de fax ale părții interesate. Toate solicitările comunicate în scris, inclusiv informațiile solicitate prin prezentul regulament, răspunsurile la chestionare și corespondența cu părțile interesate, furnizate cu titlu confidențial, poartă mențiunea „Acces limitat” (6) și, în conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din regulamentul de bază, trebuie să fie însoțite de o versiune neconfidențială, care să poarte mențiunea „Versiune destinată consultării de către părțile interesate”.

Adresa Comisiei pentru corespondență:

European Commission

Directorate General for Trade

Directorate H

Office: J-79 4/23

B-1049 Brussels

Fax (+32 2) 295 65 05.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 decembrie 2007.

Pentru Comisie

Peter MANDELSON

Membru al Comisiei


(1)  JO L 56, 6.3.1996, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2117/2005 (JO L 340, 23.12.2005, p. 17).

(2)  JO L 359, 4.12.2004, p. 11.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1208/2004 al Consiliului (JO L 232, 1.7.2004, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 33/2006 al Consiliului (JO L 7, 12.1.2006, p. 1).

(5)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.

(6)  Aceasta înseamnă că documentul este destinat exclusiv uzului intern. Documentul este protejat în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43). Este vorba de un document confidențial, în conformitate cu articolul 19 din regulamentul de bază și cu articolul 6 din Acordul OMC privind punerea în aplicare a articolului VI din GATT 1994 (Acordul antidumping).