15.11.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 296/22


REGULAMENTUL (CE) NR. 1334/2007 AL COMISIEI

din 14 noiembrie 2007

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1749/96 privind măsurile inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (1), în special articolul 4 paragraful al treilea și articolul 5 alineatul (3),

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (2), în conformitate cu dispozițiile articolului 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95,

întrucât:

(1)

Indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC) sunt date armonizate despre inflație solicitate de către Comisie și Banca Centrală Europeană pentru a-și exercita funcțiile în conformitate cu dispozițiile articolului 121 din Tratatul CE. IAPC au scopul de a facilita compararea la nivel internațional a inflației prețurilor de consum. Ei reprezintă indicatori importanți pentru gestionarea politicii monetare.

(2)

IAPC constituie un cadru conceptual relativ complet. Au fost realizate progrese considerabile în ceea ce privește armonizarea metodologiilor de la adoptarea măsurilor inițiale de punere în aplicare a regulamentului. Comparabilitatea ar trebui extinsă totuși în ceea ce privește procedurile de eșantionare, de înlocuire, de ajustare a calității și de agregare.

(3)

În cadrul actual al IAPC, acesta este definit ca fiind un indice de tip Laspeyres care măsoară evoluția puterii de cumpărare a monedei pentru achiziționarea de bunuri și servicii destinate satisfacerii directe a nevoilor consumatorilor. Această definiție reflectă înțelegerea actuală a inflației prețurilor de consum în Uniunea Europeană și, în special, în zona euro.

(4)

IAPC se referă la prețurile tuturor produselor achiziționate de către consumatori, atunci când aceștia tind să-și păstreze obiceiurile de consum, adică produse definite prin categorii de cheltuieli elementare (ponderi). Aceste categorii sunt formate din segmente de consum definite în mod explicit și care se disting prin destinația consumului. Ansamblul tuturor ofertelor de produse din universul statistic poate fi împărțit în întregime în segmente de consum. Segmentele de consum sunt relativ stabile în timp, chiar dacă ofertele de produse care le corespund se schimbă odată cu evoluția piețelor.

(5)

Prin urmare, noțiunea de segmente de consum în funcție de destinație este esențială în ceea ce privește eșantionarea și semnificația conceptelor de modificare a calității și ajustare a calității. Cu toate acestea, există o ambiguitate a acestui concept în ceea ce privește nivelul de agregare la care acesta este definit și utilizat.

(6)

Gama ofertelor de produse variază în timp, produsele fiind modificate sau înlocuite de către detailiști și producători. IAPC trebuie să asigure reprezentarea tuturor ofertelor de produse disponibile în cadrul segmentelor de consum în funcție de destinație care au fost selectate în cursul perioadei de referință, pentru a măsura impactul acestora asupra inflației. Acest principiu se aplică în special noilor modele sau sortimente ale produselor existente.

(7)

Prin urmare, schimbarea calității se referă la măsura în care produsele disponibile sunt potrivite pentru destinația segmentului de consum căruia îi aparțin. O schimbare a calității trebuie apreciată prin referire la specificațiile unor produse concrete în cadrul unui segment de consum.

(8)

Pentru a aborda aceste probleme, sunt necesare anumite clarificări și modificări la Regulamentul (CE) nr. 1749/96 al Comisiei din 9 septembrie 1996 privind măsurile inițiale de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (3), pentru a se asigura comparabilitatea IAPC și pentru a se menține fiabilitatea și relevanța lor, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.

(9)

Prin urmare, este necesară precizarea suplimentară a definiției și a obiectivelor IAPC, pentru a se clarifica dacă aceștia determină practicile actuale de eșantionare, de înlocuire și de ajustare a calității, pentru a se stabili reprezentarea cerută a IAPC și forma acesteia, precum și pentru a se defini noi standarde minime în ceea ce privește procedurile de eșantionare, de înlocuire, de ajustare a calității și de agregare.

(10)

Este necesar, în special, să se fixeze un obiectiv statistic clar în ceea ce privește eșantionarea, înlocuirea și modificarea calității și să se garanteze că IAPC dă un rezultat apropiat de valoarea căutată, cu o marjă de incertitudine sau de eroare relativ redusă, în termeni de erori sistematice sau de varianță. Trebuie găsit un compromis între absența erorilor sistematice și precizie.

(11)

În scopul de a preciza mai mult universul-țintă al IAPC și de a rezolva problema „fixității” coșului IAPC, conceptul de „segmente de consum în funcție de destinație” oferă o soluție viabilă, deoarece permite introducerea fixității cerute în cadrul indicelui de tip Laspeyres și este un concept semnificativ într-o lume a piețelor în continuă evoluție.

(12)

Este necesar să se garanteze că segmentele de consum selectate pentru perioada de referință reprezintă întreaga partiție a universului tranzacțiilor și că, în caz de înlocuire, reprezentarea ofertelor de produse curente din cadrul segmentelor de consum deja reprezentate în IAPC este menținută. Reprezentarea cheltuielilor monetare pentru consumul final al gospodăriilor în funcție de destinația consumului trebuie să reflecte natura dinamică a piețelor în continuă evoluție.

(13)

Trebuie să se garanteze că hotărârile statelor membre cu privire la modificarea calității sunt bazate pe dovada unor diferențe în ceea ce privește factorii determinanți ai prețului care sunt relevanți pentru destinațiile de consum în cauză. În acest scop, Comisia (Eurostat) trebuie să elaboreze standarde specifice pentru ajustarea calității pentru fiecare caz în parte.

(14)

De asemenea, este necesar să se extindă definiția agregatelor elementare și să se aprofundeze armonizarea practicilor de agregare și de înlocuire în cadrul agregatelor elementare.

(15)

Principiul rentabilității a fost luat în considerare, în conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.

(16)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1749/96 trebuie modificat în consecință.

(17)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru programul statistic, instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului (4),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1749/96 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

«Cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor», așa cum sunt descrise în anexa Ib, reprezintă acea parte din cheltuielile pentru consumul final care este efectuată de către gospodării, indiferent de naționalitatea sau de statutul de rezidență al acestora, în cadrul tranzacțiilor monetare, pe teritoriul economic al statului membru, pentru cumpărarea de bunuri și servicii destinate satisfacerii directe a nevoilor sau dorințelor personale, într-una sau în ambele perioade de timp care fac obiectul comparației.

2.

«Ofertă de produs» înseamnă un bun sau serviciu determinat care este oferit pentru cumpărare la un preț stabilit, într-un punct de vânzare determinat sau de către un furnizor determinat, în condiții de livrare determinate; prin urmare, aceasta reprezintă o entitate unică la un moment precis.

3.

«Aria de cuprindere» a IAPC, și anume «universul-țintă» statistic pe care IAPC trebuie să îl reprezinte, este constituită din ansamblul tuturor tranzacțiilor care sunt cuprinse în cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor.

4.

Un «segment de consum în funcție de destinație» sau «segment de consum» reprezintă o serie de tranzacții referitoare la ofertele de produse care, pe baza unor proprietăți comune, sunt considerate a servi un obiectiv comun, în sensul că acestea:

sunt comercializate pentru a fi utilizate predominant în situații similare;

pot fi descrise în general printr-o specificație comună; și

pot fi considerate de către consumatori ca fiind echivalente.

5.

«Bunuri și servicii devenite recent semnificative» înseamnă acele bunuri și servicii ale căror modificări de preț nu sunt explicit incluse în IAPC al unui stat membru și pentru care se estimează că cheltuielile de consum reprezintă cel puțin a mia parte din cheltuielile acoperite de IAPC respectiv.

6.

«Eșantionare» înseamnă orice procedură de construire a IAPC, în care un subansamblu al universului de oferte de produse este selectat pentru a estima schimbările de preț pentru segmentele de consum acoperite de IAPC.

7.

«Eșantion-țintă» înseamnă seria de oferte de produse, din cadrul segmentelor de consum, pentru care statele membre planifică să observe prețurile, pentru a obține o reprezentare fiabilă și comparabilă a universului-țintă al IAPC.

8.

«Ponderile» utilizate în agregările IAPC reprezintă estimările adecvate ale cheltuielilor relative pentru orice subdiviziune a universului-țintă, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2454/97 al Comisiei (5).

9.

«Preț observat» înseamnă un preț efectiv confirmat de către statele membre.

10.

«Ofertă de produs de înlocuire» reprezintă o ofertă de produs cu un preț observat care înlocuiește o ofertă de produs în cadrul eșantionului-țintă.

11.

«Preț de înlocuire» înseamnă prețul observat pentru o ofertă de produs de înlocuire.

12.

«Preț estimat» înseamnă acel preț care înlocuiește un preț observat și care este bazat pe o procedură adecvată de estimare. Prețurile observate anterior nu vor fi considerate prețuri estimate decât în situația în care se poate demonstra că acestea sunt estimări adecvate.

13.

Un «grup de produse elementare» înseamnă o serie de oferte de produse care sunt eșantionate, pentru a reprezenta unul sau mai multe segmente de consum în cadrul IAPC.

14.

Un «agregat elementar» înseamnă un grup de produse elementare stratificat, de exemplu, pe regiuni, pe orașe și pe tipuri de puncte de vânzare și se referă la nivelul la care prețurile observate sunt incluse în IAPC. În cazul în care grupurile de produse elementare nu sunt stratificate, termenii «grup de produse elementare» și «agregat elementar» au aceeași semnificație.

15.

Un «indice de agregat elementar» înseamnă un indice de preț pentru un agregat elementar.

16.

«Modificarea calității» înseamnă că, în opinia unui stat membru, o înlocuire a avut ca efect o diferență semnificativă în ceea ce privește măsura în care oferta de produs de înlocuire servește obiectivul de consum al segmentului de consum căruia îi aparține.

17.

«Ajustarea calității» reprezintă procedeul prin care se ține seama de o modificare observată a calității prin creșterea sau diminuarea prețurilor curente observate sau a prețului de referință cu un factor sau o sumă echivalentă cu valoarea acelei modificări a calității.

2.

Se introduce următorul articol 2a:

„Articolul 2a

Principii

(1)   IAPC este o valoare statistică calculată pe baza unui eșantion care reprezintă variația medie a prețurilor în cadrul universului-țintă, între luna calendaristică a indicelui curent și perioada cu care acesta este comparat.

(2)   Ansamblul tuturor tranzacțiilor efectuate în cadrul universului statistic poate fi împărțit în întregime în subansambluri corespunzătoare ofertelor de produse la care se referă aceste tranzacții. Acestea sunt clasificate în conformitate cu categoriile și subcategoriile de patru cifre prezentate în anexa Ia, care derivă din clasificarea internațională COICOP și este cunoscută sub numele de COICOP/IAPC (clasificarea consumului individual după destinație adaptată nevoilor IAPC).

(3)   IAPC se calculează pe baza unei formule de tip Laspeyres.

(4)   Segmentele de consum constituie elemente fixe în cadrul coșului de indici la care se referă IAPC.

(5)   Prețurile folosite în IAPC sunt prețuri de achiziție, adică prețurile plătite de către gospodării pentru a achiziționa bunuri și servicii individuale, în cadrul tranzacțiilor monetare.

(6)   În cazul în care bunurile și serviciile au fost puse la dispoziția consumatorilor gratuit și ulterior li se aplică un preț real, diferența dintre prețul egal cu zero și prețul real, și invers, este luată în calcul în IAPC.

(7)   IAPC permite măsurarea variației pure a prețurilor, neafectată de modificarea calității. IAPC:

(a)

reflectă modificarea prețului pe baza cheltuielilor modificate pentru menținerea modelului de consum al gospodăriilor și compoziția populației de consumatori în perioada de bază sau de referință; și

(b)

este calculat prin realizarea unor ajustări adecvate, pentru a ține cont de modificarea observată a calității. Ajustările calității contribuie la garantarea fiabilității și, în special, a reprezentativității IAPC, ca măsură a variației pure a prețurilor.

(8)   Hotărârea cu privire la schimbarea calității este bazată pe existența dovedită a unei diferențe între specificația unei oferte de produs de înlocuire și oferta de produs pe care o înlocuiește în cadrul eșantionului, adică o diferență între principalii factori determinanți ai prețului ofertei de produs, precum marca, materialul sau fabricația, care sunt relevanți pentru destinația de consum în cauză.

Nu intervine o schimbare a calității atunci când are loc o revizuire cuprinzătoare, anuală sau cu o frecvență mai redusă, a eșantionului IAPC. Introducerea acesteia va fi realizată prin intermediul legăturilor în lanț adecvate. Revizuirile eșantionului IAPC nu înlătură necesitatea de a introduce fără întârziere oferte de produse de înlocuire între două revizuiri.

(9)   Reprezentarea unui grup de produse elementare sau a unui agregat elementar este definită prin ponderea cheltuielii care îi este asociată. Alte ponderări pot fi utilizate în cadrul agregatelor elementare, cu condiția garantării reprezentativității indicelui.

(10)   «Fiabilitatea» este evaluată în funcție de «precizie», termen care se referă la scala erorilor de eșantionare, și de «reprezentativitate», termen care se referă la absența erorilor sistematice.”

3.

La articolul 4 al doilea paragraf, cuvintele „articolul 2 litera (b)” se înlocuiesc cu cuvintele „articolul 2 alineatul (5)”.

4.

Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 5

Standardele minime pentru înlocuiri și ajustări ale calității

(1)   Metodele de ajustare a calității sunt clasificate după cum urmează:

(a)

metodele A: metode considerate ca producând rezultatele cele mai fiabile în termeni de precizie și de erori sistematice;

(b)

metodele B: metode care pot produce rezultate mai puțin precise sau mai puțin reprezentative decât metodele A, dar care sunt, cu toate acestea, considerate și ele ca fiind acceptabile. Metodele B sunt utilizate în cazul în care nu se aplică metodele A; și

(c)

metodele C: toate celelalte metode care, în consecință, nu se folosesc.

(2)   După consultarea CPS, Comisia (Eurostat) elaborează și publică standarde cu privire la clasificarea metodelor de ajustare a calității, procedând la o analiză de la caz la caz și ținând cont, în mod adecvat, de aspectele legate de eficacitatea costurilor și de contextul în care aceste metode sunt folosite.

Clasificarea metodelor de ajustare a calității nu exclude adoptarea unor dispoziții de aplicare în acest domeniu, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2494/95.

(3)   Metodele A și B sunt considerate ca fiind metode adecvate de ajustare a calității. IAPC pentru care sunt făcute ajustări de calitate adecvate sunt considerați a fi comparabili. Într-un context în care ceilalți factori sunt invariabili, metodele A sunt preferate metodelor B.

(4)   În absența unor estimări naționale adecvate, statele membre utilizează estimările bazate pe informațiile furnizate de către Comisie (Eurostat), în cazul în care acestea sunt disponibile și relevante.

(5)   Modificarea calității nu este niciodată estimată ca fiind diferența totală de preț dintre cele două oferte de produse, cu excepția cazului în care aceasta poate fi justificată ca fiind o estimare adecvată.

(6)   În cazul în care nu sunt disponibile estimări adecvate, schimbările de preț sunt estimate ca fiind diferența între prețul de înlocuire și cel al ofertei de produs care a fost înlocuită.

(7)   Ofertele de produse de înlocuire:

(a)

sunt fie «în mod esențial echivalente», în cazul în care nicio modificare a calității nu este observată între oferta de produs de înlocuire și oferta de produs pe care o înlocuiește în cadrul eșantionului, fie «echivalente după ajustarea calității», în cazul în care este necesară o ajustare a calității datorită unei modificări observate a calității între oferta de produs de înlocuire și oferta de produs pe care aceasta o înlocuiește în cadrul eșantionului;

(b)

sunt selectate din aceleași segmente de consum ca și ofertele de produse înlocuite, pentru a menține reprezentarea segmentelor de consum;

(c)

nu sunt selectate pe baza similarității de preț. Aceasta se aplică în special în cazul în care înlocuirile trebuie introduse deoarece bunurile și serviciile au fost propuse la prețuri reduse.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 noiembrie 2007.

Pentru Comisie

Joaquín ALMUNIA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 257, 27.10.1995, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

(2)  Aviz emis la 5 octombrie 2007 (JO C 248, 23.10.2007, p. 1).

(3)  JO L 229, 10.9.1996, p. 3. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1708/2005 (JO L 274, 20.10.2005, p. 9).

(4)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

(5)  JO L 340, 11.12.1997, p. 24.”