2.6.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 141/46


REGULAMENTUL (CE) NR. 610/2007 AL COMISIEI

din 1 iunie 2007

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1725/2003 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Interpretarea nr. 10 a Comitetului pentru Interpretarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRIC)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (1), în special articolul 3 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1725/2003 al Comisiei (2) au fost adoptate anumite standarde și interpretări internaționale, existente la 14 septembrie 2002.

(2)

La 20 iulie 2006, Comitetul pentru Interpretarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRIC) a publicat Interpretarea nr. 10 a IFRIC – Raportarea financiară intermediară și deprecierea activelor, denumită în continuare „IFRIC 10”. IFRIC 10 clarifică faptul că pierderile legate de deprecierea activelor care afectează fondul comercial și anumite active financiare (investițiile de capitaluri proprii „scoase la vânzare” și instrumentele de capitaluri proprii necotate evaluate la cost) care sunt înregistrate în cadrul unei situații financiare intermediare nu trebuie reluate în situațiile financiare intermediare sau anuale ulterioare. Interpretarea a fost necesară în lumina unei aparente contradicții dintre cerințele standardului internațional de contabilitate (IAS) 34 – Raportarea financiară intermediară – și cele ale standardului IAS 36 – Deprecierea activelor și dispozițiile cu privire la deprecierea activelor în cazul anumitor active financiare din standardul IAS 39 – Instrumente financiare: Contabilizare și evaluare.

(3)

În urma consultării Grupului de experți tehnici (GET) din cadrul Grupului consultativ european pentru raportarea financiară (EFRAG) s-a confirmat că standardul IFRIC 10 îndeplinește criteriile tehnice necesare adoptării, stabilite la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002.

(4)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1725/2003 ar trebui modificat în consecință.

(5)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare în domeniul contabilității,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În anexa la Regulamentul (CE) nr. 1725/2003 se inserează, în conformitate cu dispozițiile anexei la prezentul regulament, Interpretarea nr. 10 a Comitetului pentru Interpretarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRIC) – Raportarea financiară intermediară și deprecierea activelor.

Articolul 2

Fiecare întreprindere pune în aplicare interpretarea IFRIC 10, prevăzută în anexa la prezentul regulament, cel târziu cu începere din prima zi a exercițiului financiar 2007, cu excepția întreprinderilor al căror exercițiu financiar începe în noiembrie sau decembrie, care aplică interpretarea IFRIC 10 cel târziu cu începere din prima zi a exercițiului financiar 2006.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 iunie 2007.

Pentru Comisie

Charlie McCREEVY

Membru al Comisiei


(1)  JO L 243, 11.9.2002, p. 1.

(2)  JO L 261, 13.10.2003, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1329/2006 (JO L 247, 9.9.2006 p. 3).


ANEXĂ

STANDARDE INTERNAȚIONALE DE RAPORTARE FINANCIARĂ

„IFRIC 10

Interpretarea 10 IFRIC – Raportarea financiară intermediară și deprecierea activelor

„Se permite reproducerea în Spațiul Economic European. Toate drepturile rezervate în afara SEE, cu excepția dreptului de reproducere în vederea utilizării în scopuri personale sau în alte scopuri legale. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul IASB la adresa www.iasb.org”

INTERPRETAREA IFRIC 10

Raportarea financiară intermediară și deprecierea

Trimiteri

IAS 34 Raportarea financiară intermediară

IAS 36 Deprecierea activelor

IAS 39 Instrumente financiare: Recunoaștere și evaluare

Context

1.

O entitate trebuie să evalueze deprecierea fondului comercial la data fiecărei raportări, să evalueze investițiile în instrumentele de capitaluri proprii și în activele financiare înregistrate la costul istoric al deprecierii la data fiecărui bilanț și, dacă i se cere, să recunoască orice pierdere rezultată ca urmare a deprecierii la data respectivă, în conformitate cu IAS 36 și IAS 39. Cu toate acestea, cu ocazia unei raportări ulterioare sau la data bilanțului, condițiile s-ar putea schimba într-o asemenea măsură încât pierderea rezultată ca urmare a deprecierii ar fi putut fi redusă sau evitată dacă evaluarea deprecierii ar fi fost realizată numai la acea dată. Prezenta interpretare oferă o orientare pentru a decide dacă astfel de pierderi rezultate ca urmare a deprecierii ar trebui eventual reluate în situațiile financiare la o dată ulterioară.

2.

Interpretarea privește interacțiunea dintre cerințele IAS 34 și recunoașterea pierderilor rezultate din deprecierea fondului comercial menționată în IAS 36 și din deprecierea anumitor active financiare menționată în IAS 39, precum și efectele acestei interacțiuni asupra situațiilor financiare intermediare și anuale.

Aspecte abordate

3.

IAS 34 alineatul 28 prevede că o entitate trebuie să aplice aceleași politici contabile în privința situațiilor sale financiare intermediare pe care le aplică în cazul situațiilor financiare anuale. Acesta prevede, de asemenea, că „frecvența raportării realizată de către entitate (anual, semestrial, trimestrial) trebuie să nu aducă atingere măsurării rezultatelor anuale ale acesteia. Pentru a îndeplini acest obiectiv, măsurările efectuate în scopul raportării intermediare se realizează pe o bază anuală actualizată”.

4.

IAS 36 alineatul 124 prevede că „O pierdere recunoscută rezultată ca urmare a deprecierii fondului comercial nu poate fi reluată într-o perioadă ulterioară”.

5.

IAS 39 alineatul 69 prevede că „pierderile rezultate ca urmare a deprecierilor recunoscute în contul de profit și pierderi pentru o investiție într-un instrument de capitaluri proprii clasificat drept disponibil pentru vânzare nu pot fi corectate prin profit sau pierderi”.

6.

IAS 39 alineatul 66 prevede că pierderile rezultate ca urmare a deprecierilor pentru activele financiare înregistrate la costul istoric (cum ar fi o pierdere rezultată ca urmare a deprecierii unui instrument de capitaluri proprii netranzacționat la bursă care nu este stabilită la valoarea justă, întrucât valoarea sa justă nu poate fi măsurată în mod fiabil) nu ar trebui recuperate.

7.

Interpretarea vizează următoarea chestiune:

În condițiile în care pierderea nu ar fi fost recunoscută sau pierderea recunoscută ar fi fost mai redusă, iar evaluarea deprecierii ar fi fost realizată numai la o dată ulterioară a bilanțului, ar mai trebui entitatea respectivă să reia în situații financiare ulterioare pierderile survenite ca urmare a deprecierii recunoscute într-o perioadă intermediară cu privire la fondul comercial și la investițiile în instrumente de capitaluri proprii și în active financiare înregistrate la costul istoric?

Consens

8.

O entitate nu reia în situațiile sale financiare nicio pierdere rezultată ca urmare a deprecierii, recunoscută într-o perioadă intermediară cu privire la fondul comercial sau la o investiție realizată fie într-un instrument de capitaluri proprii, fie într-un activ financiar, ambele înregistrate la costul istoric.

9.

Entitatea nu poate extinde acest consens, prin analogie, asupra altor domenii sau conflicte potențiale între IAS 34 și alte standarde.

Data efectivă a intrării în vigoare și dispoziții tranzitorii

10.

Entitățile vizate aplică interpretarea pentru perioade anuale începând cu sau după data de 1 noiembrie 2006. Se recomandă ca interpretarea să fie pusă în aplicare înainte de această dată. În cazul în care o entitate aplică interpretarea pentru o perioadă anterioară datei de 1 noiembrie 2006, trebuie să notifice acest lucru. O entitate aplică interpretarea în privința fondului comercial într-o manieră prospectivă de la data la care a aplicat pentru prima dată IAS 36; în ceea ce privește investițiile în instrumente de capitaluri proprii sau active financiare înregistrate la costul istoric, entitatea aplică interpretarea în mod prospectiv de la data la care entitatea a aplicat pentru prima dată criteriile de măsurare IAS 39.