1.6.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 140/3


REGULAMENTUL (CE) NR. 593/2007 AL COMISIEI

din 31 mai 2007

privind onorariile și taxele percepute de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2002 privind normele comune în domeniul aviației civile și instituirea unei Agenții europene de siguranță a aviației (1), în special articolul 53 alineatul (1),

după consultarea consiliului de administrație al Agenției Europene pentru Siguranța Aviației;

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 488/2005 al Comisiei (2) a stabilit onorariile și taxele percepute de către Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”).

(2)

Veniturile agenției sunt formate dintr-o contribuție din partea Comunității și din partea oricărei țări terțe europene care a devenit parte la acordurile prevăzute la articolul 55 al Regulamentului (CE) nr. 1592/2002, din onorariile plătite de solicitanți pentru certificatele și autorizațiile emise, menținute sau modificate de către agenție, precum și din taxele pentru publicații, pentru administrarea căilor de atac, pentru formare și pentru orice ale servicii oferite de agenție.

(3)

Este necesar ca veniturile și cheltuielile agenției să fie echilibrate.

(4)

Este necesar ca onorariile și taxele prevăzute în prezentul regulament să fie solicitate și percepute doar de către agenție, în euro. Este necesar ca acestea să se stabilească într-o manieră transparentă, echitabilă și uniformă.

(5)

Este necesar ca onorariile percepute de agenție să nu pună în pericol competitivitatea întreprinderilor europene implicate. De asemenea, este necesar ca acestea să fie stabilite în așa fel încât să se țină seama în mod corespunzător de capacitatea de plată a întreprinderilor mici.

(6)

Siguranța aviației civile trebuie să fie prioritară, dar agenția trebuie să țină în întregime seama de eficiența costurilor în momentul în care se achită de sarcinile care îi revin.

(7)

Localizarea geografică a întreprinderilor pe teritoriile statelor membre nu ar trebui să constituie un factor discriminatoriu. În consecință, cheltuielile de deplasare aferente sarcinilor de certificare efectuate în numele unor astfel de întreprinderi trebuie reunite și împărțite între solicitanți.

(8)

Este necesar ca solicitantul să fie informat, în măsura în care este posibil, în legătură cu suma care se estimează că va trebui plătită pentru serviciul care urmează a fi oferit, precum și în legătură cu modul de efectuare a plății, înainte de începerea furnizării serviciului. Este necesar ca criteriile de stabilire a sumei de plată să fie clare, uniforme și publice. În cazul în care nu este posibil să se determine suma în avans, este necesar ca solicitantul să fie informat în consecință înainte de începerea furnizării serviciului. Într-un asemenea caz, este necesar să se stabilească, înainte de furnizarea serviciului, reguli clare pentru evaluarea sumei de plată în timpul furnizării serviciului.

(9)

Este necesar ca întreprinderile să se bucure de o bună vizibilitate financiară și să poată anticipa costul onorariilor pe care va trebui să le plătească. În același timp, este necesar să se asigure un echilibru între cheltuielile totale suportate de agenție pentru îndeplinirea sarcinilor de certificare și venitul global provenit din onorariile percepute. Prin urmare, este necesar să existe posibilitatea revizuirii anuale a nivelului onorariilor, pe baza rezultatelor și prognozelor financiare ale agenției.

(10)

Părțile interesate trebuie să fie consultate înainte de orice modificare a onorariilor. În plus, agenția trebuie să furnizeze regulat părților interesate informații referitoare la maniera și la baza în care sunt calculate onorariile. O asemenea informație este destinată să ofere părților interesate o imagine de ansamblu asupra costurilor suportate de către agenție și asupra productivității sale.

(11)

Este necesar ca tarifele indicate în prezentul regulament să se fondeze pe previziunile agenției în ceea ce privește volumul său de muncă și costurile aferente.

(12)

Prezentul regulament trebuie revizuit în termen de cinci ani de la data intrării sale în vigoare.

(13)

Regulamentul (CE) nr. 488/2005 trebuie, prin urmare, abrogat.

(14)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 54 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Prezentul regulament se aplică onorariilor și taxelor percepute de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, denumită în continuare „agenția”, în compensarea serviciilor oferite, inclusiv furnizarea de mărfuri.

Acesta stabilește în special serviciile pentru care sunt datorate onorariile și taxele prevăzute la articolul 48 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, valorile acestor onorarii și taxe, precum și modalitatea de plată a acestora.

Articolul 2

În sensul prezentului regulament se aplică următoarele definiții:

(a)

„onorarii” înseamnă sumele percepute de agenție și care trebuie să fie plătite de solicitanți pentru a obține, menține sau modifica certificatele prevăzute la articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, care sunt emise, menținute sau modificate de agenție;

(b)

„taxe” înseamnă sumele percepute de agenție și care trebuie să fie plătite de solicitanți pentru servicii furnizate de agenție, altele decât operațiuni de certificare;

(c)

„operațiuni de certificare” înseamnă toate activitățile efectuate de agenție, direct sau indirect, în scopul emiterii, menținerii sau modificării certificatelor prevăzute la articolul 15 al Regulamentului (CE) nr. 1592/2002;

(d)

„solicitant” înseamnă orice persoană fizică sau juridică ce solicită un serviciu furnizat de agenție, inclusiv emiterea, menținerea sau modificarea unui certificat;

(e)

„costuri de călătorie” înseamnă costurile de transport, costurile de cazare și masă, cheltuielile ocazionale și diurnele de deplasare plătite personalului în contextul operațiunilor de certificare;

(f)

„cost real” înseamnă cheltuielile suportate efectiv de agenție.

CAPITOLUL II

ONORARII

Articolul 3

(1)   Onorariile trebuie să asigure un venit total suficient pentru acoperirea tuturor costurilor, directe, indirecte și specifice, care rezultă din operațiunile de certificare, inclusiv costurile presupuse de controlul continuu aferent.

(2)   Agenția trebuie să identifice în cadrul veniturilor și cheltuielilor sale părțile care sunt atribuite operațiunilor de certificare. În acest scop:

(a)

onorariile percepute de agenție se țin într-un cont separat și fac obiectul unei proceduri contabile separate;

(b)

agenția trebuie să întocmească conturi analitice de venituri și cheltuieli.

(3)   Onorariile trebuie să facă obiectul unei estimări provizorii globale la începutul fiecărui an financiar. Această estimare are la bază rezultatele anterioare financiare ale agenției, valorile estimate pentru venituri și cheltuieli, precum și planul de lucru în perspectivă.

Dacă la sfârșitul anului financiar veniturile globale provenite din onorarii, care constituie venituri atribuite în conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002, sunt superioare costurilor globale ale operațiunilor de certificare, excedentul este folosit la finanțarea operațiunilor de certificare în conformitate cu regulamentul financiar al agenției.

Articolul 4

Onorariile ce trebuie plătite de solicitant pentru o operațiune dată de certificare constau în:

(a)

o parte fixă, a cărei valoare variază în funcție de complexitatea operațiunii efectuate pentru a reflecta cheltuielile ocazionate de îndeplinirea de către agenție a acestei operațiuni. Diferitele sume ale părții fixe sunt indicate în părțile I și II din prezenta anexă; sau

(b)

o parte variabilă proporțională cu volumul de muncă implicat, exprimat ca număr de ore multiplicat cu un tarif orar. Tariful orar reflectă toate cheltuielile care rezultă din operațiunile de certificare. Operațiunile de certificare care sunt facturate pe baza tarifului orar precum și valoarea tarifului orar sunt indicate în partea II din prezenta anexă.

Articolul 5

(1)   Sumele stabilite în anexă se publică în publicația oficială a agenției.

(2)   Aceste sume sunt indexate anual în funcție de rata inflației stabilite în partea V din prezenta anexă.

(3)   Dacă este necesar, prezenta anexă se revizuiește anual.

(4)   Agenția comunică anual Comisiei, consiliului de administrație și organului consultativ al părților interesate, instituite în conformitate cu articolul 24 al Regulamentului (CE) nr. 1592/2002, informații asupra elementelor utilizate în determinarea nivelului onorariilor. Aceste informații constau în principal în repartizarea cheltuielilor pentru anii anteriori și următori. Agenția comunică, de asemenea, de două ori pe an Comisiei, consiliului de administrație și organului consultativ al părților interesate, informații privind controlul performanțelor specificate în partea VI din prezenta anexă și indicatorii de performanță specificați în alineatul (5).

(5)   În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, agenția adoptă, după consultări cu organul consultativ al părților interesate, o serie de indicatori de performanță luând în considerare în principal informațiile menționate în partea VI a prezentei anexe.

(6)   Agenția consultă organul consultativ al părților interesate înainte de a da un aviz asupra oricăror modificări ale onorariilor. În timpul consultărilor, agenția explică motivele oricăror propuneri de modificare a nivelului onorariilor.

Articolul 6

Fără a aduce atingere articolului 4, atunci când se execută o operațiune de certificare, integral sau parțial, în afara teritoriilor statelor membre, onorariul facturat solicitantului include și costurile de transport în afara acestor teritorii, conform formulei:

d = f + v

unde:

d

=

onorariul datorat.

f

=

onorariul care depinde de tipul de operațiune executată, astfel cum este indicat în anexă.

v

=

costuri suplimentare de transport, la cost real.

Costurile de transport suplimentare facturate solicitantului includ timpul petrecut de experți în acele mijloace de transport în afara teritoriilor statelor membre. Numărul relevant de ore este facturat pe baza tarifului orar.

Articolul 7

La cererea solicitantului și cu acordul directorului executiv al agenției, o operațiune de certificare poate fi executată în mod excepțional după cum urmează:

(a)

prin repartizarea unor categorii de personal la operațiunea de certificare, categorii pe care agenția nu le-ar aloca la această operațiune în mod normal în cadrul procedurilor sale standard, și/sau

(b)

prin repartizarea la operațiune a unor resurse umane care să asigure executarea acesteia mai rapid decât prin procedurile standard ale agenției.

Într-un asemenea caz, o majorare excepțională se aplică onorariului perceput, pentru a acoperi toate costurile suportate de agenție în vederea îndeplinirii cerinței speciale.

Articolul 8

(1)   Onorariul se plătește de către solicitant. Acesta se achită în euro. Solicitantul se asigură că agenția primește integralitatea sumei datorate. Posibilele cheltuieli bancare aferente plății sunt suportate de către solicitant.

(2)   Emiterea, menținerea sau modificarea unui certificat este condiționată de plata valorii integrale a onorariului datorat, cu excepția cazului în care agenția și solicitantul au convenit altfel. În caz de neplată, agenția poate anula certificatul în cauză după avertizarea oficială a solicitantului.

(3)   Sumele mai mici sau egale cu 1 000 EUR trebuie plătite într-o singură tranșă, în timpul completării cererii.

(4)   Baremul onorariilor aplicate de agenție precum și condițiile de plată, se comunică solicitanților în momentul în care aceștia depun cererile.

(5)   Pentru toate operațiunile de certificare care implică plata unui onorariu calculat pe baza tarifului orar, agenția poate furniza la cerere solicitantului un deviz. Devizul se modifică de către agenție în cazul în care operațiunea se dovedește a fi mai simplă sau dacă poate fi executată mai repede decât s-a prevăzut inițial sau, din contră, în cazul în care este mai complexă și ia mai mult timp decât ar fi putut fi estimat de agenție în condiții rezonabile.

(6)   În cazul în care, după o primă verificare, agenția decide să nu accepte o cerere, orice onorarii care au fost deja plătite se returnează solicitantului, cu excepția unei sume care să acopere costurile administrative de tratare a cererii. Această sumă este echivalentă cu dublul tarifului orar prevăzut în partea II din prezenta anexă.

(7)   În cazul în care o operațiune de certificare trebuie să fie întreruptă de agenție deoarece solicitantul nu dispune de resurse suficiente sau nu reușește să respecte cerințele aplicabile sau deoarece solicitantul decide să retragă cererea sau să amâne proiectul, restul onorariilor datorate, calculate pe baza tarifului orar, dar care nu depășesc părțile fixe aplicabile, se plătesc integral în momentul în care agenția încetează operațiunea respectivă. Numărul relevant de ore este facturat pe baza tarifului orar prevăzut în partea II din prezenta anexă. În cazul în care, la cererea solicitantului agenția repornește o operațiune de certificare întreruptă anterior, această operațiune este facturată ca un nou proiect.

Articolul 9

Onorariile se solicită și se percep doar de către agenție.

Statele membre nu percep onorarii pentru operațiunile de certificare, chiar dacă îndeplinesc acele operațiuni în numele agenției.

Agenția rambursează statelor membre onorariile pentru operațiunile de certificare pe care le îndeplinesc în numele său.

CAPITOLUL III

TAXE

Articolul 10

(1)   Taxele se percep de către agenție pentru toate serviciile, inclusiv furnizarea de bunuri, altele decât cele menționate la articolul 3.

Sunt, totuși, furnizate gratuit următoarele servicii:

(a)

transmiterea documentelor și informațiilor, în orice formă, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (3);

(b)

documentele disponibile gratuit pe website-ul agenției.

(2)   De asemenea agenția percepe taxe în cazul în care se introduce o cale de atac împotriva unora din deciziile sale în conformitate cu articolul 35 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

Articolul 11

Suma taxelor percepute de agenție trebuie să fie egală cu costul real al serviciului furnizat, inclusiv cu costul punerii acestuia la dispoziția solicitantului. În acest scop, timpul consacrat de către agenție pentru furnizarea serviciului, este facturat pe baza tarifului orar, astfel cum este prevăzut în partea II din prezenta anexă.

Taxele percepute în urma introducerii unui recurs în conformitate cu articolul 35 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 corespund cu o sumă fixă în conformitate cu partea IV din anexă. Dacă recursul este încheiat în favoarea persoanei care a introdus recursul, suma fixă îi este restituită automat de către agenție.

Suma taxelor este comunicată solicitantului înainte de furnizarea serviciului, împreună cu modalitățile de plată.

Articolul 12

Taxele se plătesc de solicitant sau, în cazul unui recurs, de către persoana fizică sau juridică care a introdus recursul.

Acestea se achită în euro.

Solicitantul se asigură că agenția primește integralitatea sumei datorate. Posibilele cheltuieli bancare aferente plății trebuie plătite de solicitant.

În cazul în care nu s-a convenit altfel între agenție și solicitant sau persoana fizică sau juridică care a introdus recursul, taxele sunt percepute înainte de furnizarea serviciului sau, după caz, înainte de introducerea recursului.

Sumele mai mici sau egale cu 1 000 EUR trebuie plătite într-o singură tranșă, la data introducerii cererii sau la introducerea recursului.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII FINALE ȘI TRANZITORII

Articolul 13

Regulamentul (CE) nr. 488/2005 se abrogă.

Articolul 14

(1)   Prezentul regulament intră în vigoare la 1 iunie 2007. Se aplică sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

onorariile indicate în tabelele 1–5 ale părții I din anexă sunt aplicabile tuturor certificatelor emise după 1 iunie 2007;

(b)

onorariile indicate în tabelul 6 al părții I din anexă se aplică taxelor anuale percepute după 1 iunie 2007;

(c)

pentru solicitanții cărora le-a fost perceput onorariul de supraveghere menționat la punctul (vi) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 488/2005 înainte de 1 iunie 2007, onorariile indicate în tabelul 7 al părții I din anexă se aplică începând cu prima tranșă anuală percepută după încheierea perioadei de trei ani prevăzută la punctul (vi) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 488/2005;

(d)

pentru solicitanții cărora le-a fost perceput onorariul de supraveghere menționat la punctele (vii), (x), (xiii) sau (xi) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 488/2005 înainte de 1 iunie 2007, onorariile de supraveghere indicate în tabelele 8, 9 și respectiv 10 ale părții I și în alineatul (2) al părții III din anexa la prezentul regulament se aplică începând cu prima tranșă anuală percepută după încheierea perioadei de doi ani prevăzută la punctele (viii), (x) și (xiii) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 488/2005.

(2)   Fără a aduce atingere articolului 13, Regulamentul (CE) nr. 488/2005 se aplică în continuare oricăror onorarii sau taxe care sunt în afara domeniului de aplicare a prezentului regulament în conformitate cu alineatul (1).

(3)   Prezentul regulament se revizuiește în termen de cinci ani de la data intrării în vigoare.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 31 mai 2007.

Pentru Comisie

Jacques BARROT

Vicepreședinte


(1)  JO L 240, 7.9.2002, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1701/2003 al Comisiei (JO L 243, 27.9.2003, p. 5).

(2)  JO L 81, 30.3.2005, p. 7. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 779/2006 (JO L 137, 25.5.2006, p. 3).

(3)  JO L 145, 31.5.2001, p. 43.


ANEXĂ

Sumar

Partea I:

Activități pentru care este perceput un onorariu fix

Partea II:

Activități facturate pe baza tarifului orar

Partea III:

Onorarii pentru alte sarcini legate de certificare

Partea IV:

Taxe pentru recurs

Partea V:

Rata de inflație anuală

Partea VI:

Informații privind performanțele

Notă explicativă

(1)

Onorariile și taxele sunt exprimate în euro.

(2)

Onorariile privind produsele indicate în tabelele de la 1 la 4 din partea I sunt percepute pentru fiecare tip de operație și pe o perioadă de 12 luni. După prima perioadă de 12 luni, dacă este cazul, aceste onorarii sunt determinate pro rata temporis (1/365 din onorariul per zi relevant ulterior primei perioade de 12 luni). Onorariile indicate în tabelul 5 sunt percepute pentru fiecare tip de operație. Onorariile indicate în tabelul 6 sunt percepute pentru o perioadă de 12 luni.

(3)

În ceea ce privește onorariile privind organismele indicate în tabelele de la 7 la 10 din partea I, onorariile pentru aprobare sunt percepute într-o singură tranșă iar onorariile de supraveghere sunt percepute la fiecare 12 luni.

(4)

Activitățile facturate pe baza tarifului orar astfel cum este prevăzut în partea II determină aplicarea unor tarife orare, astfel cum se specifică în prezenta parte, înmulțit cu numărul actual de ore de muncă al agenției sau cu numărul de ore prevăzut de prezenta parte.

(5)

Specificațiile de certificare (CS) prevăzute în prezenta anexă sunt cele adoptate în temeiul articolului 14 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 și publicate în publicația oficială a agenției în conformitate cu Decizia 2003/8 a EASA din 30 octombrie 2003 (www.easa.europa.eu).

(6)

„Giravioane de mare capacitate” se referă la CS 29 și CS 27 cat. A; „Giravioane de mică capacitate” se referă la CS 27 cu masa maximă de decolare (MTOW) mai mică de 3 175 kg și limitate la patru locuri, inclusiv pilotul, și la CS VLR; „Giravioane de capacitate redusă” se referă la celelalte CS 27.

(7)

„Derivate” reprezintă un nou model adăugat unui certificat de tip existent.

(8)

În tabelele 1, 2 și 6 din partea I, valorile „pieselor” se referă la listele relevante de prețuri ale constructorului.

(9)

În tabelele 3 și 4 din partea I „Simplu”, „Standard” și „Complex” se referă la următoarele:

 

Simplu

Standard

Complex

Certificat de tip suplimentar emis de EASA (STC)

Modificări majore de proiectare EASA

Reparații majore EASA

STC, modificări majore de proiectare, sau reparații, care implică metode de justificare actuale și documentate, pentru care un set complet de date (descriere, listă de verificare a conformității și documente de conformitate) pot fi comunicate în momentul introducerii cererii și pentru care solicitantul a făcut proba experienței sale și care poate fi evaluat de către responsabilul de certificare a proiectului singur sau cu participarea limitată a unui singur specialist din domeniu

Toate celelalte STC, modificări majore de proiectare sau reparații

Modificări semnificative (1) sau de proiectare STC

STC validată de către Administrația Federală a Aviației Civile a SUA (FAA)

Esențial (2)

Neesențial

Semnificativ neesențial

Modificări majore de proiectare validate de către FAA

Nivelul 2 (2) modificări majore de proiectare când nu sunt acceptate automat (3)

Nivelul 1 (2)

Nivelul 1 semnificativ

Reparații majore validate de către FAA

Nu se aplică

(acceptare automată)

Reparații ale componentelor vitale (2)

Nu se aplică

(10)

În tabelul 7 din partea I, organizațiile cu rol de proiectare sunt clasate după cum urmează:

Câmp de aplicare al acordului asupra întreprinderilor cu rol de proiectare

Grupul A:

Grupul B:

Grupul C:

DOA 1

Titularii de certificate de tip

Grad mare de complexitate/mari

Complexe/mici-mijlocii

Mai puțin complex/foarte mic

DOA 2

STC/modificări/reparații

Fără restricții

Restricționat

(domenii tehnice)

Restricționat

(dimensiunile aeronavei)

DOA 3

Mici modificări/reparații

(11)

În tabelul 8 al părții I, cifra de afaceri luată în calcul este cifra de afaceri relativă la activitățile din temeiul domeniului de aplicare al acordului.

(12)

În tabelele 7, 9 și 10 ale părții I, numărul de angajați luați în calcul este numărul de angajați raportați la activitățile din temeiul domeniului de aplicare al acordului.

PARTEA I

Activități pentru care este perceput un onorariu fix

Tabelul 1:   Certificate de tip și certificate de tip restricționate [prevăzute în capitolul B și O din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003 al Comisiei (4)]

(EUR)

 

Onorariu fix

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 de tone

2 600 000

Peste 50 de tone până la 150 de tone

1 330 000

Peste 22 de tone până la 50 de tone

1 060 000

Peste 5,7 tone până la 22 de tone

410 000

Peste 2 tone până la 5,7 tone

227 000

Până la 2 tone

12 000

Aeronave foarte ușoare, planoare

6 000

Giravioane

Mari

525 000

Medii

265 000

Mici

20 000

Altele

Baloane

6 000

Propulsie

Peste 25 KN

365 000

Până la 25 KN

185 000

Motoare fără turbină

30 000

Motoare fără turbină CS 22 H

15 000

Elice peste 22 t

10 250

Elice până la 22 t

2 925

Piese

Valoare peste 20 000 EUR

2 000

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

1 000

Valoare sub 2 000 EUR

500


Tabelul 2:   Produse derivate ale certificatelor de tip și ale certificatelor de tip restricționate

(EUR)

 

Onorariu fix (5)

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 de tone

1 000 000

Peste 50 de tone până la 150 de tone

500 000

Peste 22 de tone până la 50 de tone

400 000

Peste 5,7 tone până la 22 de tone

160 000

Peste 2 tone până la 5,7 tone

80 000

Până la 2 tone

2 800

Aeronave foarte ușoare, planoare

2 400

Giravioane

Mari

200 000

Medii

100 000

Mici

6 000

Altele

Baloane

2 400

Propulsie

Peste 25 KN

100 000

Până la 25 KN

50 000

Motoare fără turbină

10 000

Motoare fără turbină CS 22 H

5 000

Elice peste 22 t

2 500

Elice până la 22 t

770

Piese

Valoare peste 20 000 EUR

1 000

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

600

Valoare sub 2 000 EUR

350


Tabelul 3:   Certificate de tip suplimentare [prevăzute în capitolul E din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003]

(EUR)

 

Onorariu fix (6)

Complex

Standard

Simplu

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 de tone

25 000

6 000

3 000

Peste 50 de tone până la 150 de tone

13 000

5 000

2 500

Peste 22 de tone până la 50 de tone

8 500

3 750

1 875

Peste 5,7 tone până la 22 de tone

5 500

2 500

1 250

Peste 2 tone până la 5,7 tone

3 800

1 750

875

Până la 2 tone

1 600

1 000

500

Aeronave foarte ușoare, planoare

250

250

250

Giravioane

Mari

11 000

4 000

2 000

Medii

5 000

2 000

1 000

Mici

900

400

250

Altele

Baloane

800

400

250

Propulsie

Peste 25 KN

12 000

5 000

2 500

Până la 25 KN

5 800

2 500

1 250

Motoare fără turbină

2 800

1 250

625

Motoare fără turbină CS 22 H

1 400

625

300

Elice peste 22 t

2 000

1 000

500

Elice până la 22 t

1 500

750

375


Tabelul 4:   Modificări importante și reparații importante [prevăzute în capitolele D și M din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003]

(EUR)

 

Onorariu fix (7)  (8)

Complex

Standard

Simplu

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 de tone

20 000

6 000

3 000

Peste 50 de tone până la 150 de tone

9 000

4 000

2 000

Peste 22 de tone până la 50 de tone

6 500

3 000

1 500

Peste 5,7 tone până la 22 de tone

4 500

2 000

1 000

Peste 2 tone până la 5,7 tone

3 000

1 400

700

Până la 2 tone

1 100

500

250

Aeronave foarte ușoare, planoare

250

250

250

Giravioane

Mari

10 000

4 000

2 000

Medii

4 500

2 000

1 000

Mici

850

400

250

Altele

Baloane

850

400

250

Propulsie

Peste 25 KN

5 000

2 000

1 000

Până la 25 KN

2 500

1 000

500

Motoare fără turbină

1 300

600

300

Motoare fără turbină CS 22 H

600

300

250

Elice peste 22 t

250

250

250

Elice până la 22 t

250

250

250


Tabelul 5:   Modificări minore și reparații minore [prevăzute în capitolele D și M din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003]

(EUR)

 

Onorariu fix (9)

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 de tone

500

Peste 50 de tone până la 150 de tone

500

Peste 22 de tone până la 50 tone

500

Peste 5,7 tone până la 22 de tone

500

Peste 2 tone până la 5,7 tone

250

Până la 2 tone

250

Aeronave foarte ușoare, planoare

250

Giravioane

Mari

500

Medii

500

Mici

250

Altele

Baloane

250

Propulsie

Peste 25 KN

500

Până la 25 KN

500

Motoare fără turbină

250

Motoare fără turbină CS 22 H

250

Elice peste 22 t

250

Elice până la 22 t

250


Tabelul 6:   Onorariile anuale pentru titularii de certificate de tip și certificate de tip restricționate emise de EASA și alte certificate de tip considerate acceptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1592/2002

(EUR)

 

Onorariu fix (10)  (11)  (12)

 

Concepție UE

Concepție non UE

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 de tone

270 000

90 000

Peste 50 de tone până la 150 de tone

150 000

50 000

Peste 22 de tone până la 50 de tone

80 000

27 000

Peste 5,7 tone până la 22 de tone

17 000

5 700

Peste 2 tone până la 5,7 tone

4 000

1 400

Până la 2 tone

2 000

670

Aeronave foarte ușoare, planoare

900

300

Giravioane

Mari

65 000

21 700

Medii

30 000

10 000

Mici

3 000

1 000

Altele

Baloane

900

300

Propulsie

Peste 25 KN

40 000

13 000

Până la 25 KN

6 000

2 000

Motoare fără turbină

1 000

350

Motoare fără turbină CS 22 H

500

250

Elice peste 22 t

750

250

Elice până la 22 t

 

 

Piese

Valoare peste 20 000 EUR

2 000

700

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

1 000

350

Valoare sub 2 000 EUR

500

250


Tabelul 7:   Autorizarea pentru organizații de proiectare [prevăzută la capitolul J din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003]

(EUR)

 

DOA 1A

DOA 1B

DOA 2A

DOA 1C

DOA 2B

DOA 3A

DOA 2C

DOA 3B

DOA 3C

Onorariu fix

Personal aferent mai mic de 10

11 250

9 000

6 750

4 500

3 600

între 10 și 49

31 500

22 500

13 500

9 000

între 50 și 399

90 000

67 500

45 000

36 000

între 400 și 999

180 000

135 000

112 500

99 000

între 1 000 și 2 499

360 000

între 2 500 și 5 000

540 000

Peste 5 000

3 000 000

 

Onorariu pentru supraveghere

Personal aferent mai mic de 10

5 625

4 500

3 375

2 250

1 800

între 10 și 49

15 750

11 250

6 750

4 500

între 50 și 399

45 000

33 750

22 500

18 000

între 400 și 999

90 000

67 500

56 250

49 500

între 1 000 și 2 499

180 000

între 2 500 și 5 000

270 000

Peste 5 000

1 500 000


Tabelul 8:   Autorizarea pentru organizații de producție [prevăzută la capitolul G din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003]

(EUR)

 

Onorariu pentru aprobare

Onorariu pentru supraveghere

Cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro

9 000

6 500

între 1 000 000 și 4 999 999

38 000

28 000

între 5 000 000 și 9 999 999

58 000

43 000

între 10 000 000 și 49 999 999

75 000

57 000

între 50 000 000 și 99 999 999

270 000

200 000

între 100 000 000 și 499 999 999

305 000

230 000

între 500 000 000 și 999 999 999

630 000

475 000

Peste 999 999 999

900 000

2 000 000

Tabelul 9:   Autorizarea pentru organizații de întreținere [prevăzută în anexa I, capitolul F și în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 al Comisiei (13)]

(EUR)

 

Onorariu pentru aprobare (14)

Onorariu pentru supraveghere (14)

Personal aferent mai mic de 5

3 000

2 300

între 5 și 9

5 000

4 000

între 10 și 49

11 000

8 000

între 50 și 99

22 000

16 000

între 100 și 499

32 000

23 000

între 500 și 999

43 000

32 000

Peste 999

53 000

43 000


(EUR)

Note tehnice

Onorariu fix bazat pe o notă tehnică (15)

A 1

11 000

A 2

2 500

A 3

5 000

A 4

500

B 1

5 000

B 2

2 500

B 3

500

C

500

Tabelul 10:   Autorizarea pentru organizații de formare în domeniul întreținerii [prevăzută în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003]

(EUR)

 

Onorariu pentru aprobare

Onorariu pentru supraveghere

Personal aferent mai mic de 5

4 000

3 000

între 5 și 9

7 000

5 000

între 10 și 49

16 000

14 000

între 50 și 99

35 000

30 000

Peste 99

42 000

40 000

PARTEA II

Activități facturate pe baza tarifului orar

1.

Tarif orar:

Tarif orar aplicabil

225 EUR

2.

Bază orară în funcție de activitățile respective:

Demonstarea capacității de proiectare prin proceduri alternative

numărul total de ore

Producție fără autorizare

numărul total de ore

Mijloace acceptabile de conformitate cu dispozițiile în materie de navigabilitate (Airworthiness Directives)

numărul total de ore

Sprijin acordat validării (acceptarea certificatelor AESA de către autoritățile străine)

numărul total de ore

Asistență tehnică cerută de către autoritățile străine

numărul total de ore

Acceptarea de către EASA a raporturilor MRB (Maintenance Review Board)

numărul total de ore

Transferul certificatelor

numărul total de ore

Aprobarea condițiilor de zbor pentru autorizația de zbor

3 ore

Reemiterea administrativă a documentelor

1 oră

PARTEA III

Onorarii pentru alte activități legate de certificare

1.

Acceptarea autorizărilor echivalente cu autorizările „Partea 145” și „Partea 147” în conformitate cu acordurile bilaterale aplicabile

Noi autorizații, pe cerere

1 500 EUR

Reînnoiri ale autorizațiilor existente, pe perioade de 12 luni

750 EUR

2.

Autorizarea organizațiilor responsabile cu administrarea menținerii navigabilității [prevăzută în partea M, capitolul G din anexa I la regulamentul (CE) nr. 2042/2003]

Noi autorizări, pe cerere

24 000 EUR

Reînnoiri ale autorizațiilor existente, pe perioade de 12 luni

18 000 EUR

3.

Revizii și/sau modificări izolate ale manualului de zbor:

A se factura ca o modificare a produsului corespondent.

PARTEA IV

Taxe pentru recurs

Se percep taxe pentru administrarea căilor de atac prevăzute la articolul 35 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

Pentru toate cererile privind căile de atac se percepe taxa fixă indicată în tabel, înmulțită cu coeficientul indicat pentru categoria de taxe corespunzătoare pentru persona sau organizația în cauză.

Taxele se rambursează în cazurile în care calea de atac are ca rezultat revocarea unei decizii a agenției.

Organizațiile trebuie să furnizeze un certificat semnat de un reprezentant autorizat al organizației în cauză, pentru ca agenția să poată determina categoria de taxe corespunzătoare.

Taxă fixă

10 000 EUR


Categorie de taxe pentru persoane fizice

Coeficient

 

0,1


Categorie de taxe pentru organizații, în funcție de cifra de afaceri a părții reclamante în euro

Coeficient

sub 100 001

0,25

între 100 001 și 1 200 000

0,5

între 1 200 001 și 2 500 000

0,75

între 2 500 001 și 5 000 000

1

între 5 000 001 și 50 000 000

2,5

între 50 000 001 și 500 000 000

5

între 500 000 001 și 1 000 000 000

7,5

Peste 1 000 000 000

10

PARTEA V

Rata de inflație anuală

Sumele stabilite în părțile I, II și III se indexează în conformitate cu rata inflației indicată în prezenta parte. Această indexare se va face în fiecare an, la data corespunzătoare intrării în vigoare a prezentului regulament.

Rata de inflație anuală care trebuie folosită:

EUROSTAT HICP (toate elementele) – UE 27 (2005 = 100)

Modificarea procentuală/medie 12 luni

Valoarea taxei care este luată în considerare:

Valoarea taxei la 31 decembrie care precedă indexarea

PARTEA VI

Informații privind performanțele

Următoarele informații se raportează la ultima perioadă de 6 luni ce precede publicarea lor de către agenție, în conformitate cu articolul 5.

 

Numărul de angajați ai agenției care execută activități de certificare

 

Numărul de ore subcontractate de autoritățile aeronautice naționale (AAN)

 

Costul global al activităților de certificare

 

Numărul de activități de certificare efectuate (integral sau începute) de către agenție

 

Numărul de activități de certificare efectuate (integral sau începute) în numele agenției

 

Numărul de ore petrecute de angajații agenției în activitățile de menținere a navigabilității

 

Costul global facturat industriei


(1)  Termenul „semnificativ” este definit în alineatul 21A.101 (b) din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003 [similar în FAA 21.101 (b)].

(2)  Termenele „esențial”, „nivelul 1”, „nivelul 2” și „componentele vitale” sunt definite în procedurile de implementare tehnică (PIT) pentru certificarea în materie de navigabilitate și mediu ale proiectului de acord bilateral UE/SUA asupra securității aeriene.

(3)  Criteriile de acceptare automată de către AESA pentru modificările majore de nivel 2 FAA sunt definite în decizia Directorului General EASA 2004/4/CF, sau în procedurile de implementare tehnică (PIT) pentru certificarea în materie de navigabilitate și mediu ale proiectului de acord bilateral UE/SUA asupra securității aeriene, după caz.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1702/2003 al Comisiei din 24 septembrie 2003 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și dispozitivelor, precum și certificarea întreprinderilor de proiectare și producție (JO L 243, 27.9.2003, p. 6), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 375/2007 (JO L 94, 4.4.2007, p. 3).

(5)  Pentru produsele derivate ce fac obiectul modificărilor importante, descrise în capitolul D din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003, și care implică modificări ale geometriei și/sau la grupul motopropulsor al aeronavei, se aplică onorariile pentru certificatul de tip, respectiv pentru certificatul de tip restricționat, astfel cum sunt definite în tabelul 1.

(6)  Pentru certificatele de tip suplimentare care implică modificări ale geometriei și/sau grupului propulsor al aeronavei, se aplică onorariile pentru certificatul de tip respectiv pentru certificatul de tip restricționat, astfel cum sunt definite în tabelul 1.

(7)  Pentru modificările importante, descrise în capitolul D din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003, și care implică modificări ale geometriei și/sau la grupul motopropulsor al aeronavei, se aplică onorariile pentru certificatele de tip sau pentru certificatele de tip restricționate, astfel cum sunt definite în tabelul 1.

(8)  Modificările și reparațiile blocului de alimentare auxiliar (APU) sunt facturate ca modificări și reparații ale motoarelor de aceeași putere omologată.

(9)  Onorariile stabilite în acest tabel nu se aplică la modificările și reparațiile minore efectuate de organizațiile de proiectare în conformitate cu alineatul (2) litera (c) punctul 21A.263 din capitolul D din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1702/2003.

(10)  Pentru versiunile cargo ale unei aeronave, se aplică un coeficient de 0,85 la onorariile pentru versiunea pentru pasageri echivalentă.

(11)  Pentru titularii de certificate de tip multiple și/sau certificate de tip restricționate multiple, se aplică o reducere la onorariul anual pentru al doilea certificat de tip și următoarele, în cadrul aceleași categorii de produse după cum se indică în tabelul următor:

Produs din categorie identică

Reducere aplicată la onorariul fix

Primul

0 %

Al 2-lea

10 %

Al 3-lea

20 %

Al 4-lea

30 %

Al 5-lea

40 %

Al 6-lea

50 %

Al 7-lea

60 %

Al 8-lea

70 %

Al 9-lea

80 %

Al 10-lea

90 %

Al 11-lea și următoarele produse

100 %

(12)  Pentru aeronavele în cazul cărora există mai puțin de 50 exemplare înmatriculate în întreaga lume, activitățile de menținere a navigabilității vor fi taxate cu tariful orar indicat în partea II din anexă, până la nivelul onorariilor pentru categoria de aeronave relevantă. Pentru produse, repere și dispozitive care nu sunt aeronave, limitarea se referă la numărul de aeronave pe care se instalează produsul, reperul sau dispozitivul.

(13)  Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 al Comisiei din 20 noiembrie 2003 privind menținerea navigabilității aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor aeronautice și autorizarea întreprinderilor și a personalului cu atribuții în domeniu (JO L 315, 28.11.2003, p. 1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 376/2007 (JO L 94, 4.4.2007, p. 18).

(14)  Onorariul perceput este compus din onorariul fix bazat pe numărul de angajați raportați și din onorariul (onorariile) fix(e) bazate pe nota tehnică.

(15)  Pentru organizațiile care dețin mai mulți coeficienți A și/sau B, numai onorariul cel mai ridicat va fi facturat. Pentru organizațiile care dețin mai mulți coeficienți C și/sau D, fiecare coeficient va fi facturat ca „coeficient C”.