14.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 329/33


DIRECTIVA 2007/71/CE A COMISIEI

din 13 decembrie 2007

de modificare a anexei II la Directiva 2000/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite din exploatarea navelor și a reziduurilor de încărcătură

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2000/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 noiembrie 2000 privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite din exploatarea navelor și a reziduurilor de încărcătură (1), în special articolul 15,

întrucât:

(1)

Anexa IV la Convenția Marpol 73/78 privind prevenirea poluării cu ape uzate de către nave a intrat în vigoare la 27 septembrie 2003, iar versiunea revizuită a acesteia a intrat în vigoare la 1 august 2005.

(2)

Articolul 16 din Directiva 2000/59/CE prevede că punerea în aplicare a directivei în ceea ce privește apele uzate va fi suspendată pentru 12 luni după intrarea în vigoare a anexei IV la Convenția Marpol.

(3)

Căpitanul unei nave care se îndreaptă spre un port situat în Comunitate este obligat, în conformitate cu articolul 6 din Directiva 2000/59/CE, să completeze formularul din anexa II la directivă și să comunice informațiile autorității sau organismului desemnat în acest sens de către statul membru în care este situat portul.

(4)

Având în vedere că anexa II nu se referă la apele uzate, aceasta trebuie modificată pentru a introduce apele uzate în categoria suplimentară a deșeurilor a căror existență trebuie notificată înainte de intrarea în port. Dispozițiile din directivă referitoare la apele uzate trebuie analizate în legătură cu normele din anexa IV la convenția Marpol care prevăd, în condiții specifice, posibilitatea deversării apelor uzate în mare. Aceasta se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor mai stricte privind descărcarea deșeurilor navelor adoptate în conformitate cu dreptul internațional.

(5)

Măsurile prevăzute de această directivă sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave înființat prin Regulamentul (CE) nr. 2099/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa II la Directiva 2000/59/CE se înlocuiește cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Transpunere

(1)   Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la data de 15 iunie 2009 cel târziu. Acestea comunică fără întârziere Comisiei textul dispozițiilor respective și un tabel de concordanță între dispozițiile respective și prezenta directivă.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, acestea cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții ale legislației naționale pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 13 decembrie 2007.

Pentru Comisie

Jacques BARROT

Vicepreședinte


(1)  JO L 332, 28.12.2000, p. 81. Directivă modificată prin Directiva 2002/84/CE (JO L 324, 29.11.2002, p. 53).

(2)  JO L 324, 29.11.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 93/2007 (JO L 22, 31.1.2007, p. 12).


ANEXĂ

INFORMAȚII DE COMUNICAT ÎNAINTE DE INTRAREA ÎN PORT A

(Portul de destinație în conformitate cu articolul 6 din Directiva 2000/59/CE)

1.   Numele navei, indicativul de apel, după caz, număr de identificare OMI al navei:

2.   Pavilionul:

3.   Ora de sosire estimată (ETA):

4.   Ora de plecare estimată (ETD):

5.   Precedentul port de escală:

6.   Următorul port de escală:

7.   Ultimul port și ultima dată de descărcare a deșeurilor provenite din exploatarea navei:

8.   Nava dumneavoastră descarcă (a se bifa căsuța corespunzătoare):

toate deșeurile 

o parte din deșeuri 

nimic 

într-un port dotat cu instalații portuare de preluare a deșeurilor?

9.   Tipul și cantitatea de deșeuri și reziduuri care urmează a fi descărcate și/sau reținute la bordul navei, precum și procentul pe care îl reprezintă aceste deșeuri și reziduuri din capacitatea maximă de depozitare:

În cazul în care se descarcă toate deșeurile, vă rugăm completați a doua coloană, după caz.

În cazul în care nu se descarcă deșeuri sau doar o parte din acestea, vă rugăm completați toate coloanele.


Tip

Cantități care trebuie descărcate

m3

Capacitatea maximă de depozitare

m3

Cantitatea deșeurilor reținute la bord

m3

Portul în care se va descărca restul deșeurilor

Cantitatea probabilă de deșeuri care urmează a fi generată între momentul comunicării și cel al intrării în următorul port de escală

m3

Uleiuri uzate

Nămol

 

 

 

 

 

Apă de santină

 

 

 

 

 

Altele (a se specifica)

 

 

 

 

 

Gunoi

Deșeuri alimentare

 

 

 

 

 

Material plastic

 

 

 

 

 

Altele

 

 

 

 

 

Ape uzate  (1)

 

 

 

 

 

Deșeuri de încărcătură  (2) (a se specifica)

 

 

 

 

 

Reziduuri de încărcătură  (2) (a se specifica)

 

 

 

 

 

Note:

1.

Aceste informații pot fi folosite în vederea unor controale de către statul de port, precum și pentru alte activități de inspecție.

2.

Statele membre determină organismele abilitate a primi copii ale prezentei notificări.

3.

Completarea prezentului formular este obligatorie pentru toate navele, cu excepția celor care beneficiază de o derogare în temeiul articolului 9 din Directiva 2000/59/CE.

Subsemnatul, confirm că:

informațiile menționate sunt exacte și corecte; și

nava dispune la bordul său de o capacitate suficientă de depozitare pentru deșeurile care urmează a fi generate între momentul comunicării și cel al intrării în următorul port de escală în care acestea vor fi descărcate.

Data …

Ora …

Semnătura …


(1)  Apele uzate pot fi devărsate în mare în conformitate cu Regulamentul 11 din anexa IV la Convenția Marpol 73/78. Căsuțele corespunzătoare nu se completează în cazul în care se intenționează efectuarea unei deversări autorizate în mare.

(2)  Pot fi estimate.