07/Volumul 18

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

266


32006R1962


L 408/8

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1962/2006 AL COMISIEI

din 21 decembrie 2006

de aplicare a articolului 37 din Actul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeană

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Tratatul de aderare a Bulgariei și României la Uniunea Europeană, în special articolul 4 alineatul (3),

având în vedere Actul de aderare a Bulgariei și României la Uniunea Europeană, în special articolul 37,

întrucât:

(1)

Articolul 37 din Actul de Aderare a Bulgariei și României permite Comisiei să ia măsurile de salvgardare corespunzătoare în cazul unei perturbări grave a bunei funcționări a pieței interne, sau în cazul unui pericol iminent de producere a unei astfel de perturbări, ca urmare a neîndeplinirii angajamentelor asumate de Bulgaria în cadrul negocierilor de aderare privind orice politică sectorială comunitară care privesc activități economice cu efecte transfrontaliere. Există un pericol iminent ca neîndeplinirea angajamentelor asumate de Bulgaria în ceea ce privește respectarea regulamentelor (1)  (2) să producă o perturbare gravă a pieței interne a transporturilor aeriene.

(2)

Comunitatea adoptă, în baza articolului 80 din Tratatul CE, o politică comună privind transportul aerian, care include normele de stabilire a unei piețe interne pentru asigurarea serviciilor de transport aerian (3), precum și normele comune care au drept scop stabilirea și menținerea unui nivel uniform ridicat de securitate al aviației civile în Europa (4). Ambele seturi de norme au un impact direct asupra asigurării serviciilor de transport aerian între statele membre.

(3)

În cadrul negocierilor de aderare, Bulgaria s-a angajat să aplice pe deplin normele comunitare în domeniul transportului aerian de la data aderării sale la Uniunea Europeană.

(4)

În urma semnării Tratatului de aderare la data de 25 aprilie 2005, autoritatea competentă pentru aviație civilă (CAA) din Bulgaria a primit vizita Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) între 16 și 20 mai 2005, pentru a fi verificată capacitatea acestei autorități de a pune în aplicare cerințele legislației comunitare, precum și standardele Autorităților Aviatice Reunite (JAA) în domeniul siguranței aviatice. Vizita a arătat deficiențele importante și persistente ale capacității administrative a CAA bulgare de a asigura supravegherea necesară în domeniul siguranței în vederea punerii în aplicare a cerințelor comunitare privind certificarea navigabilității și întreținerea aeronavelor.

(5)

Având în vedere deficiențele grave identificate de AESA și de JAA, Bulgariei i-a fost refuzată în octombrie 2005 recunoașterea reciprocă în sistemul JAA în domeniul siguranței.

(6)

Măsurile corective transmise de CAA bulgară în octombrie și noiembrie 2005, precum și în mai 2006 nu au fost considerate de AESA ca fiind satisfăcătoare, fapt de care Comisia a luat act.

(7)

În Comunicarea adoptată la 26 septembrie 2006 privind nivelul de pregătire pentru aderare la Uniunea Europeană al Bulgariei și României (5), Comisia a confirmat faptul că Bulgaria a realizat progrese în ceea ce privește pregătirile pentru aderare, și de asemenea a identificat un număr de domenii care continuă să preocupe, dintre care și siguranța aviației, în care Comisia ar trebui să ia măsurile necesare pentru a asigura buna funcționare a pieței interne, în cazul în care Bulgaria nu adoptă măsuri corective necesare.

(8)

Pentru a se conforma normelor comunitare privind siguranța aeriană, comunicarea Comisiei a recomandat Bulgariei să transmită un plan de acțiuni corective pe care să-l pună în aplicare în baza unui calendar precis, în strânsă colaborare cu AESA și sub îndrumarea acesteia, pentru a remedia toate deficiențele în ceea ce privește siguranța. Raportul a indicat faptul că AESA urmează să verifice modul de punere în aplicare a acestui plan prin realizarea unei noi inspecții înainte de aderarea Bulgariei. Comunicarea Comisiei a stabilit faptul că, în cazul în care Bulgaria nu întreprinde toate acțiunile corective necesare, există riscul ca, din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru, Comisia să restricționeze accesul la piața internă a aviației; de asemenea, faptul că Bulgaria a înregistrat aeronave care nu se conformează normelor Uniunii Europene privind siguranța aviației civile ar putea face obiectul unor măsuri de salvgardare corespunzătoare.

(9)

Având în vedere comunicarea Comisiei, Agenției Europene pentru Siguranța Aviației i s-a solicitat să efectueze o inspecție a CAA bulgare. Inspecția s-a desfășurat în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2006, scopul acesteia fiind de a evalua dacă autoritatea competentă pentru aviația civilă bulgară este pregătită pentru punerea în aplicare a normelor comune în domeniul siguranței aviației care vor intra în vigoare în Bulgaria de la 1 ianuarie 2007, și de a evalua progresele realizate în punerea în aplicare a acțiunilor corective transmise de autoritatea în cauză după prima inspecție AESA pentru remedierea deficiențelor privind siguranța constatate în perioada inspecției.

(10)

Raportul inspecției elaborat de AESA confirmă deficiențele constatate anterior ale capacității administrative a CAA bulgare de a asigura supravegherea siguranței necesară în vederea aplicării cerințelor comunitare privind certificarea, navigabilitatea și întreținerea aeronavelor și consideră că CAA bulgară nu este în măsură să asigure respectarea Regulamentului nr. 1592/2002 și punerea în aplicare a normelor acestuia, Regulamentele nr. 1702/2003 (6) și nr. 2042/2003 ale Comisiei (7), începând cu data intrării în vigoare a actului de aderare.

(11)

Având în vedere faptul că Bulgaria nu și-a îndeplinit angajamentele în ceea ce privește respectarea Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 și normelor de punere în aplicare a acestuia de la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare, este necesar să se specifice că licențele eliberate de CAA bulgară nu beneficiază de recunoașterea reciprocă prevăzută de articolele 8 și 57 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

(12)

Faptul că Bulgaria nu și-a îndeplinit angajamentele în ceea ce privește respectarea Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 și a normelor de punere în aplicare a acestuia la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare poate produce denaturarea concurenței dintre transportatorii autorizați ai altor state membre și transportatorii autorizați în Bulgaria în cazul în care acestora din urmă li s-ar oferi acces nerestricționat pe piața internă comunitară. Denaturarea concurenței ar putea rezulta în special din faptul că transportatorii aerieni titulari ai unei licențe eliberate de CAA bulgară ar primi acces nerestricționat pe rutele comunitare fără a îndeplini toate cerințele normelor de stabilire a unei piețe interne în ceea ce privește serviciile de transport aerian, în special cele referitoare la siguranța aeriană, în timp ce concurenții acestora ar continua să respecte aceste cerințe. În plus, acordarea unui astfel de acces transportatorilor aerieni titulari ai licențelor eliberate de CAA bulgară ar putea duce la o creștere a numărului de servicii oferite în prezent de acești transportatori având ca destinație sau origine alte state membre, sau pe teritoriul altor state membre, ceea ce ar produce riscuri suplimentare legate de siguranța aeriană.

(13)

În consecință, pentru a preveni creșterea unui nivel al acestor riscuri, este necesar să se prevadă faptul că transportatorii titulari ai licențelor eliberate de autoritățile bulgare nu vor fi considerați „transportatori comunitari” în sensul Regulamentului (CEE) nr. 2408/92.

(14)

Această măsură se aplică fără a aduce atingere măsurilor ulterioare pe care Comisia le-ar putea impune în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 (8),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolele 8 și 57 din Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 nu se aplică licențelor eliberate de autoritatea competentă din Bulgaria.

Articolul 2

Fără a aduce atingere articolului 2 litera (b) din Regulamentul (CEE) nr. 2408/92, transportatorii aerieni titulari ai unei licențe de operare eliberate de autoritatea competentă din Bulgaria nu vor fi considerați „transportatori aerieni comunitari” în sensul regulamentului menționat.

Articolul 3

Comisia reexaminează necesitatea aplicării în continuare a prezentului regulament, la solicitarea motivată corespunzător din partea Bulgariei, sau din proprie inițiativă, cel puțin o dată la fiecare douăsprezece luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Prezentul regulament intră în vigoare sub rezerva și la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Bulgariei și a României.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 decembrie 2006.

Pentru Comisie

Jacques BARROT

Vicepreședintele


(1)  Regulamentul (CEE) nr. 2407/92 al Consiliului din 23 iulie 1992 privind licențele transportatorilor aerieni (JO L 240, 24.8.1992, p. 1), Regulamentul (CEE) nr. 2408/92 al Consiliului din 23 iulie 1992 privind accesul transportatorilor aerieni din Comunitate la rutele aeriene intracomunitare (JO L 240, 24.8.1992, p. 8) și Regulamentul (CEE) nr. 2409/92 al Consiliului din 23 iulie 1992 privind tarifele serviciilor aeriene pentru transportul de pasageri și de marfă (JO L 240, 24.8.1992, p. 15).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1592/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2002 privind normele comune în domeniul aviației civile și instituirea unei Agenții europene de siguranță a aviației (JO L 240, 7.9.2002, p. 1), astfel cum a fost modificat utima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1701/2003 (JO L 243, 27.9.2003, p. 5).

(3)  Regulamentul (CEE) nr. 2407/92, Regulamentul (CEE) nr. 2408/92 și Regulamentul (CEE) nr. 2409/92.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1592/2002.

(5)  Comunicarea COM(2006) 549 a Comisiei din 26 septembrie 2006.

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1702/2003 al Comisiei din 24 septembrie 2003 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor, precum și certificarea întreprinderilor de proiectare și producție (JO L 243, 27.9.2003, p. 6), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul nr. 706/2006 (JO L 122, 9.5.2006, p. 16).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 al Comisiei din 20 noiembrie 2003 privind menținerea navigabilității aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor aeronautice și autorizarea întreprinderilor și a personalului cu atribuții în domeniu (JO L 315, 28.11.2003, p. 1), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 707/2006 (JO L 122, 9.5.2006, p. 17).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de operare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (JO L 344, 27.12.2005, p. 15).