03/Volumul 73

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

234


32006R1022


L 184/3

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1022/2006 AL COMISIEI

din 5 iulie 2006

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1071/2005 privind normele de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2826/2000 al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2826/2000 al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă (1), în special articolul 4, articolul 5 alineatul (1), precum și articolul 12,

întrucât:

(1)

Articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2826/2000 definește criteriile care trebuie să fie utilizate pentru determinarea temelor și a produselor pentru care acțiuni de informare și/sau promovare pot fi puse în aplicare pe piața internă. Aceste teme și produse sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1071/2005 al Comisiei (2).

(2)

În conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2826/2000, pentru fiecare din sectoarele sau produsele selectate trebuie stabilite linii directoare care să definească orientările generale ale campaniilor ce urmează să fie realizate în aceste sectoare. Liniile directoare pentru sectoarele și produsele selectate sunt prevăzute în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1071/2005.

(3)

Recenta criză provocată de influența aviară a destabilizat sectorul cărnii de pasăre provocând o scădere semnificativă a consumului determinată de o criză de încredere din partea consumatorilor. Prin urmare, este necesar să se prevadă posibilitatea organizării unor acțiuni de informare și/sau promovare în acest sector pentru a-i reda încrederea consumatorului în mod durabil, în special printr-o informare corespunzătoare.

(4)

Prin urmare, este necesar să se includă carnea de pasăre în lista produselor de promovat și să se stabilească liniile directoare care definesc orientările generale ale campaniilor de realizat în acest sector.

(5)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1071/2005 ar trebui modificat în consecință.

(6)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare comun „Promovarea produselor agricole”,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1071/2005 se modifică după cum urmează:

1.

La anexa I, se adaugă următoarea liniuță:

„—

carne de pasăre”.

2.

La anexa II, se adaugă textul din anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 iulie 2006.

Pentru Comisie

Mariann FISCHER BOEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 328, 23.12.2000, p. 2. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2060/2004 (JO L 357, 2.12.2004, p. 3).

(2)  JO L 179, 11.7.2005, p. 1.


ANEXĂ

În anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1071/2005, se inserează liniile directoare de mai jos, referitoare la carnea de pasăre:

„CARNE DE PASĂRE

1.   Analiza globală a situației

Criza de încredere a consumatorilor față de carnea de pasăre legată de mediatizarea influenței aviare s-a manifestat printr-o scădere substanțială a consumului. Prin urmare, este necesar să se consolideze încrederea consumatorilor în carnea de pasăre care provine din Comunitate.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, trebuie să se furnizeze informații obiective cu privire la sistemele de producție comunitare (standarde de comercializare) și controalele care sunt impuse în plus față de legislația generală privind controalele și siguranța alimentelor.

2.   Obiective

Campaniile de informare și promovare se limitează la produsele elaborate în UE.

Obiectivul acestora constă în:

garantarea unor informații obiective și complete cu privire la reglementarea sistemelor de producție comunitare și naționale pentru siguranța produselor pe bază de carne de pasăre; în special, consumatorul trebuie să beneficieze de o informare completă și precisă cu privire la standardele de comercializare;

informarea consumatorului cu privire la diversitatea și calitățile organoleptice și nutriționale ale cărnii de pasăre;

atragerea atenției consumatorului cu privire la trasabilitate.

3.   Grupuri țintă

Consumatori și asociații de consumatori.

Persoanele care se ocupă de cumpărături în cadrul familiilor.

Instituții (restaurante, spitale, școli etc.).

Distribuitori și asociații de distribuitori.

Ziariști și lideri de opinie.

4.   Mesaje principale

Carnea de pasăre comercializată pe teritoriul UE face obiectul unei reglementări comunitare care cuprinde în totalitate lanțul de producție, abatorizarea și consumul.

Sunt instituite măsuri de siguranță, inclusiv controale.

Sfaturi generale privind igiena referitoare la manipularea produselor alimentare de origine animală.

5.   Instrumente principale

Internet.

Acțiuni de relații publice cu mijloacele de informare în masă și publicitare (presa științifică și de specialitate, presa pentru femei, ziare, reviste culinare).

Contacte cu asociațiile de consumatori.

Mijloace de comunicare audiovizuale.

Documentație scrisă (pliante, broșuri etc.).

Informarea în punctele de vânzare.

6.   Durata și amploarea programelor

Programele trebuie să aibă cel puțin acoperire națională sau să implice mai multe state membre.

Între douăsprezece și douăzeci și patru de luni, cu o preferință pentru programele multianuale care stabilesc obiective justificate pentru fiecare etapă.”