01/Volumul 06

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

95


32006Q0025


L 019/20

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 23 decembrie 2005

de modificare a regulamentului său de procedură

(2006/25/CE, Euratom)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 218 alineatul (2),

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 131,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolele 28 alineatul (1) și 41 alineatul (1),

DECIDE:

Articolul 1

Dispozițiile Comisiei de stabilire a sistemului general de alertă rapidă „ARGUS”, al căror text se anexează la prezenta decizie, se adaugă la regulamentul de procedură al Comisiei (1) sub formă de anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 ianuarie 2006.

Adoptată la Bruxelles, 23 decembrie 2005.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 308, 8.12.2000, p. 26. Regulament de procedură astfel cum a fost modificat ultima dată prin Decizia 2005/960/CE, Euratom a Comisiei (JO L 347, 30.12.2005, p. 83).


ANEXĂ

DISPOZIȚIILE COMISIEI DE STABILIRE A SISTEMULUI GENERAL DE ALERTĂ RAPIDĂ „ARGUS”


Întrucât:

(1)

Comisia trebuie să stabilească un sistem general de alertă rapidă numit ARGUS, cu scopul de a consolida capacitatea Comisiei de a interveni rapid, eficient și în mod coordonat, în domeniile sale de competență, la crize de natură multisectorială ce afectează mai multe arii de intervenție politică și care necesită o acțiune la nivelul Comunității, indiferent de cauza acestora.

(2)

Sistemul trebuie să se bazeze inițial pe o rețea de comunicare internă care să permită direcțiilor generale și serviciilor Comisiei să dispună de informații cheie în caz de criză.

(3)

Sistemul trebuie reexaminat prin prisma experienței dobândite și a progresului tehnologic, pentru a asigura interconexiunea și coordonarea rețelelor specializate existente.

(4)

Este necesară definirea unui proces de coordonare corespunzător pentru luarea deciziilor și gestionarea unei intervenții rapide, coordonate și coerente a Comisiei în caz de criză multisectorială majoră, menținându-l în același timp suficient de flexibil și adaptabil la nevoile și circumstanțele specifice ale fiecărei crize și respectând instrumentele de politică existente pentru rezolvarea anumitor crize.

(5)

Sistemul trebuie să respecte caracteristicile, expertiza, dispozitivele și domeniul de competență specifică ale fiecărui sistem existent de alertă sectorială rapidă al Comisiei, care să permită serviciilor Comisiei să intervină în caz de crize specifice din diferite domenii ale activității comunitare, precum și principiul general al subsidiarității.

(6)

Deoarece comunicarea este un element cheie în gestionarea crizelor, trebuie acordată o atenție specială informării publicului și comunicării efective cu cetățenii, prin intermediul presei și al diferitelor instrumente de comunicare și puncte de contact ale Comisiei, din Bruxelles și/sau din cea mai apropiată localitate.

Articolul 1

Sistemul ARGUS

(1)   Se stabilește un sistem general de alertă și reacție rapidă numit ARGUS, cu scopul de a consolida capacitatea Comisiei de a interveni rapid, eficient și coerent în caz de criză majoră de natură multisectorială, ce afectează mai multe arii de intervenție politică și care necesită o acțiune la nivelul Comunității, indiferent de cauza crizei.

(2)   Sistemul ARGUS constă în:

(a)

o rețea de comunicare internă;

(b)

un proces de coordonare special, care trebuie activat în caz de criză majoră multisectorială.

(3)   Prezentele dispoziții nu aduc atingere Deciziei 2003/246/CE, Euratom a Comisiei privind procedurile operaționale de gestionare a crizelor.

Articolul 2

Rețeaua de informații ARGUS

(1)   Rețeaua de comunicare internă va fi o platformă permanentă ce va permite direcțiilor generale și serviciilor Comisiei să dispună în timp real de informațiile relevante privind apariția unor crize multisectoriale sau o amenințare previzibilă sau iminentă a unor astfel de crize și coordonarea unei reacții corespunzătoare în cadrul domeniilor de competență ale Comisiei.

(2)   Principalii membri ai rețelei sunt: Secretariatul General; Direcția Generală Presă și Comunicare, inclusiv serviciul purtătorului de cuvânt; Direcția Generală Mediu; Direcția Generală Sănătate și Protecția Consumatorilor; Direcția Generală Justiție, Libertate și Securitate; Direcția Generală Relații Externe; Direcția Generală Ajutor Umanitar; Direcția Generală Administrație și Personal; Direcția Generală Comerț; Direcția Generală pentru Informatică; Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală; Centrul Comun de Cercetare și Serviciul Juridic.

(3)   La cerere, în rețea poate fi inclusă orice altă direcție generală și orice alt serviciu, cu condiția ca acestea să pună în aplicare cerințele minime menționate la alineatul (4).

(4)   Direcțiile generale și serviciile care sunt membri ai rețelei numesc un corespondent ARGUS și pun în aplicare măsurile corespunzătoare pentru ca serviciul să poată fi contactat și să acționeze expeditiv în caz de criză ce justifică intervenția acestora.

Articolul 3

Procesul de coordonare în caz de criză majoră

(1)   În caz de criză multisectorială majoră sau de amenințare de criză previzibilă sau iminentă, președintele, din proprie inițiativă, în urma unei alerte sau la cererea unui membru al Comisiei, poate decide să activeze un proces special de coordonare. De asemenea, președintele decide cu privire la repartizarea responsabilității politice pentru reacția Comisiei la criză. Președintele fie păstrează această responsabilitate pentru sine, fie o atribuie unui membru al Comisiei.

(2)   Această responsabilitate cuprinde conducerea și coordonarea intervenției la criză, reprezentarea Comisiei față de alte instituții și responsabilitatea de comunicarea cu publicul. Această responsabilitate nu afectează competențele și mandatele existente în cadrul colegiului.

(3)   Secretariatul General, sub autoritatea președintelui sau a membrului Comisiei căruia i-a fost atribuită responsabilitatea, activează structura operațională specială de gestionare a crizelor, denumită Comitetul de Coordonare a Crizelor, descrisă la articolul 4.

Articolul 4

Comitetul de Coordonare a Crizelor

(1)   Comitetul de Coordonare a Crizelor este o structură operațională specială de gestionare a crizelor constituită în scopul de a conduce și a coordona reacția la criză, reunind reprezentanți ai tuturor direcțiilor generale și serviciilor relevante ale Comisiei. În regulă generală, în Comitetul de Coordonare a Crizelor sunt reprezentate direcțiile generale și serviciile menționate la articolul 2 alineatul (2), plus alte direcții generale și servicii vizate de criza respectivă. Comitetul de Coordonare a Crizelor recurge la resursele și mijloacele existente ale serviciilor.

(2)   Comitetul de Coordonare a Crizelor este prezidat de secretarul general adjunct care se ocupă în special, de coordonarea politicilor.

(3)   Comitetul de Coordonare a Crizelor evaluează și monitorizează, în special, evoluția situației, identifică problemele și opțiunile de decizie și acțiune, asigură punerea în aplicare a deciziilor și acțiunilor, cât și coerența și consecvența intervenției.

(4)   Deciziile aprobate în cadrul Comitetului de Coordonare a Crizelor se adoptă prin procedurile decizionale normale ale Comisiei și sunt executate de direcțiile generale și de sistemele de alertă rapidă.

(5)   Serviciile Comisiei asigură în mod diligent gestionarea sarcinilor în legătură cu intervenția din domeniul lor de competență.

Articolul 5

Manualul procedurilor de operare

Normele de punere în aplicare a prezentei decizii sunt definite într-un Manual al procedurilor de operare.

Articolul 6

Comisia reexaminează prezenta decizie din perspectiva experienței dobândite și a progresului tehnologic, la cel mult un an de la intrarea ei în vigoare și, după caz, adoptă măsuri suplimentare privind funcționarea sistemului ARGUS.