03/Volumul 81

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

153


32006D0968


L 401/41

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 15 decembrie 2006

de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului în ceea ce privește orientările și procedurile referitoare la identificarea electronică a animalelor din speciile ovină și caprină

[notificată cu numărul C(2006) 6522]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2006/968/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare și de înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 și a Directivelor 92/102/CEE și 64/432/CEE (1), în special articolul 9 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 21/2004 prevede că fiecare stat membru trebuie să stabilească un sistem de identificare și de înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină în conformitate cu dispozițiile regulamentului respectiv.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 21/2004 prevede, de asemenea, că toate animalele dintr-o exploatație care s-au născut după 9 iulie 2005 trebuie să fie identificate prin două mijloace de identificare. Primul mijloc de identificare constă într-o crotalie, iar cel de-al doilea mijloc de identificare poate fi unul dintre mijloacele enunțate la secțiunea A punctul 4 din anexa la regulamentul respectiv. Al doilea mijloc de identificare poate fi un emițător electronic de răspuns. Mai mult, articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 21/2004 prevede că, de la 1 ianuarie 2008 sau de la o altă dată care poate fi stabilită de Consiliu, identificarea electronică este obligatorie pentru toate animalele, ca al doilea mijloc de identificare.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 21/2004 prevede adoptarea de către Comisie a orientărilor și a procedurilor privind aplicarea sistemului de identificare electronică în scopul îmbunătățirii acesteia. Aceste orientări și proceduri trebuie să se aplice animalelor pentru care s-a utilizat deja identificarea electronică drept al doilea mijloc de identificare și pentru toate animalele, de la data stabilită la articolul 9 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

(4)

Este necesar, pentru a se garanta că dispozitivele privind identificarea animalelor din speciile ovină și caprină care trebuie să se utilizeze în sensul Regulamentului (CE) nr. 21/2004 pot fi citite în toate statele membre, ca prezenta decizie să stabilească cerințele minimale aplicabile anumitor teste de conformitate și de performanță practicate în vederea omologării dispozitivelor de identificare.

(5)

Pentru a oferi o orientare statelor membre în ceea ce privește cititoarele, este necesar ca prezenta decizie să stabilească cerințele minimale aplicabile anumitor teste de conformitate și de performanță, ținând seama de faptul că Regulamentul (CE) nr. 21/2004 nu impune ca fiecare operator să dețină un cititor.

(6)

Având în vedere diversitatea condițiilor geografice și a sistemelor de creștere a animalelor din speciile ovină și caprină în Comunitate, statele membre trebuie să poată impune realizarea de teste suplimentare de performanță, ținând seama de condițiile naționale specifice.

(7)

Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat standarde referitoare la anumite aspecte care țin de identificarea prin radio frecvență (RFID) a animalelor. Mai mult, Comitetul internațional pentru controlul performanțelor la animale (ICAR) a elaborat proceduri referitoare la verificarea conformității anumitor caracteristici ale identificării prin radio frecvență cu standardele ISO. Procedurile respective au fost publicate în versiunea International Agreement on Recording Practices, aprobată de Adunarea generală a ICAR, în iunie 2004. Prezenta decizie ar trebui să țină seama de faptul că standardele ISO sunt admise și utilizate la nivel internațional.

(8)

Centrul Comun de Cercetare (CCC) al Comisiei a elaborat orientările tehnice care descriu testele de evaluare a performanțelor și a fiabilității dispozitivelor de identificare prin radio frecvență a animalelor, care sunt publicate pe site-ul CCC sub forma standardelor tehnice ale CCC. Prezenta decizie ar trebui să țină seama de principalele elemente ale acestor orientări.

(9)

Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a publicat standarde tehnice referitoare la acreditarea laboratoarelor de încercări. Prezenta decizie ar trebui să țină seama de faptul că standardele respective (standardele EN) sunt admise și utilizate la nivel internațional.

(10)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa la prezenta decizie stabilește orientările și procedurile referitoare la identificarea electronică a animalelor:

(a)

pentru cel de-al doilea mijloc de identificare, prevăzut la articolul 4 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 21/2004 și menționat la secțiunea A punctul 4 a patra liniuță din anexa la regulamentul respective; și

(b)

prevăzută la articolul 9 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 21/2004.

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică din a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 15 decembrie 2006.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 5, 9.1.2004, p. 8.


ANEXĂ

Orientările și procedurile referitoare la omologarea dispozitivelor de identificare și a cititoarelor destinate identificării electronice a animalelor din speciile ovină și caprină, stabilite în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 21/2004

CAPITOLUL I

Definiții

În sensul prezentelor linii directoare, se înțelege prin:

(a)

„codul țării”, un cod numeric din trei cifre care desemnează o țară în conformitate cu standardul ISO 3166;

(b)

„cod de identificare națională”, un cod numeric din 12 cifre care desemnează un anumit animal la nivel național;

(c)

„cod de emițător de răspuns”, codul electronic de 64 de biți programat în emițătorul de răspuns și care conține, printre altele, codul țării și codul de identificare națională și care se utilizează pentru identificarea electronică a animalelor;

(d)

„dispozitiv de identificare”, un emițător de răspuns pasiv, doar cu funcție de citire, care aplică tehnologia HDX sau FDX-B, definit în standardele ISO 11784 și ISO 11785 și încorporat în diferite mijloace de identificare prevăzute în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 21/2004;

(e)

„cititor”, un emițător-receptor sincron sau asincron care poate, cel puțin:

(i)

să citească dispozitivele de identificare; și

(ii)

să afișeze codul țării și codul de identificare națională;

(f)

„emițător-receptor sincron”, un emițător-receptor care este în totalitate conform cu standardul ISO 11785 și poate detecta prezența altor emițătoare-receptoare;

(g)

„emițător-receptor asincron”, un emițător-receptor care nu respectă punctul 6 al standardului ISO 11785 și nu poate detecta prezența altor emițătoare-receptoare.

CAPITOLUL II

Dispozitive de identificare

1.

Autoritatea competentă aprobă numai utilizarea dispozitivelor de identificare care au fost cel puțin supuse unor teste, ale căror rezultate au fost favorabile, în conformitate cu metodele descrise în International Agreement on Recording Practices al Comitetului internațional pentru controlul performanțelor la animale (orientările ICAR), prevăzute la literele (a) și (b) ale prezentului punct, în ceea ce privește:

(a)

conformitatea acestora cu standardele ISO 11784 și ISO 11785, în conformitate cu metoda descrisă la secțiunea 10.2.6.2.1 cu titlul „Conformance Evaluation of RFID Devices. Part 1: ISO 11784/11785 — Conformance of Transponders Including Granting and Use of a Manufacturer Code”; și

(b)

realizarea performanțelor la distanțele de citire prevăzute la secțiunea A punctul 6 a treia liniuță din anexa la Regulamentul (CE) nr. 21/2004, în conformitate cu metoda descrisă la secțiunea 10 apendicele 10.5, „Performance Evaluation of RFID Devices. Part 1: ISO 11784/11785 — Performance of Transponders”, care prevede măsurarea:

(i)

intensității câmpului de activare;

(ii)

a momentului dipolar; și

(iii)

a stabilității lungimii biților pentru tehnologia FDX-B și, respectiv, a stabilității frecvenței pentru tehnologia HDX.

2.

Testele prevăzute la punctul 1 sunt realizate pe cel puțin 50 de dispozitive de identificare din fiecare model de testat.

3.

Structura codului de emițător de răspuns este conformă cu standardul ISO 11784 și cu descrierea prezentată în tabelul următor.

Nr. de biți

Nr. de cifre

Nr. de combinații

Descriere

1

1

2

Acest bit indică dacă dispozitivul de identificare este utilizat sau nu pentru identificarea unui animal. Pentru toate aplicațiile privind animalele, valoarea bitului respectiv trebuie să fie „1”.

2-4

1

8

Numărător de dispozitive de identificare de înlocuire (0-7).

5-9

2

32

Câmp de informare a utilizatorului. Acest bit conține valoarea „04” corespunzătoare codului NC pentru ovine și caprine, în conformitate cu capitolul I secțiunea I partea II din anexa la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (1).

10-15

2

64

Vide — toate zero (spațiu rezervat pentru aplicații viitoare).

16

1

2

Acest bit indică prezența sau absența unui bloc de date (pentru utilizările pe animale bitul respectiv este „0” = nu există bloc de date).

17-26

4

1 024

Codul țării în conformitate cu definiția dată la capitolul 1 litera (a).

27-64

12

274 877 906 944

Codul de identificare națională, în conformitate cu definiția dată la capitolul 1 litera (b). În cazul în care codul de identificare națională este format din mai puțin de 12 cifre, spațiul situat între codul de identificare național și codul de țară este ocupat de zerouri.

4.

Autoritatea competentă poate impune efectuarea unor teste suplimentare referitoare la robustețea și rezistența dispozitivelor de identificare, în conformitate cu procedurile descrise în partea 2 a orientărilor tehnice ale Centrului Comun de Cercetare (CCC) al Comisiei.

5.

Autoritatea competentă poate impune și alte criterii de performanță pentru a garanta buna funcționare a dispozitivelor de identificare în condițiile geografice, climaterice și administrative specifice statului membru în cauză.

CAPITOLUL III

Cititoarele

1.

Autoritatea competentă aprobă numai utilizarea cititoarelor care au fost supuse cel puțin testelor de conformitate cu standardele ISO 11784 și ISO 11785, ale căror rezultate au fost favorabile, în conformitate cu metodele descrise în orientările ICAR, prevăzute la literele (a) și (b) următoare, și anume pentru testarea conformității:

(a)

emițătoarelor-receptoare sincrone, în conformitate cu metodele descrise la secțiunea 10.3.5.2 „Conformance Evaluation of RFID Devices. Part 2: ISO 11784/11785 — Conformance of Transceivers”; sau

(b)

emițătoarelor-receptoare asincrone, în conformitate cu metodele descrise la secțiunea 10.4.5.2 „Conformance Evaluation of RFID Devices. Part 3: Conformance Test for Non-synchronising Transceivers for Reading ISO 11784/11785 Transponders”.

2.

Autoritatea competentă poate impune:

(a)

efectuarea unor teste suplimentare referitoare la robustețea și rezistența mecanică și termică a cititoarelor, în conformitate cu procedurile descrise în partea 2 a orientărilor tehnice ale CCC; și

(b)

efectuarea unor teste de performanță electromagnetică, în conformitate cu orientările ICAR, secțiunea 10 apendicele 10.6.2 „Performance Evaluation of RFID Devices, Part 2: ISO 11784/11785 — Performance of Handheld Transceivers”.

CAPITOLUL IV

Laboratoarele de încercări

1.

Autoritatea competentă desemnează laboratoarele de încercări abilitate să efectueze testele prevăzute în capitolele II și III.

Cu toate acestea, autoritatea competentă poate desemna numai laboratoare care își desfășoară activitățile și sunt evaluate și acreditate, în conformitate cu următoarele standarde europene (standardele EN) sau cu standarde echivalente:

(a)

EN ISO/IEC 17025, „Cerințe generale privind competența laboratoarelor de etalonare și de încercări”;

(b)

EN 45002, „Criterii generale privind evaluarea laboratoarelor de încercări”; și

(c)

EN 45003, „Sistem de acreditare a laboratoarelor de încercări și de etalonare — Cerințe generale pentru gestionare și recunoaștere”.

2.

Statele membre stabilesc și actualizează listele laboratoarelor de încercări desemnate de autoritățile competente și permit celorlalte state membre și populației să consulte listele pe un site web.


(1)  JO L 256, 7.9.1987, p. 1.