03/Volumul 81

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

105


32006D0965


L 397/22

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 19 decembrie 2006

de modificare a Deciziei 90/424/CEE privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar

(2006/965/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

întrucât:

(1)

Comunitatea cofinanțează acțiuni de combatere, de eradicare și de monitorizare privind bolile animalelor și zoonozele, acțiuni întreprinse de statele membre pe baza programelor anuale aprobate în conformitate cu cerințele și cu procedura prevăzute la articolul 24 din Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (3).

(2)

Luându-se în considerare, în special, experiența acumulată prin intermediul activităților grupului de lucru însărcinat cu monitorizarea eradicării bolilor în statele membre, grup constituit în conformitate cu acțiunea 29 din Cartea albă privind siguranța alimentară, s-a efectuat o examinare a procedurilor de cofinanțare comunitară a programelor de combatere, de eradicare și de monitorizare privind bolile animalelor și zoonozele. Examinarea arată că ar exista posibilitatea de obținere a unor rezultate mai bune prin adoptarea unei politici de programe multianuale și a unei noi liste a bolilor și a zoonozelor în cauză. Această politică de programe multianuale de combatere, de eradicare și de monitorizare privind bolile animalelor și zoonozele ar permite atingerea obiectivelor programelor în mod mai eficient. Politica respectivă ar permite, de asemenea, o mai bună administrare a programelor, transparență sporită și un control financiar sporit, utilizarea fondurilor comunitare devenind astfel mai eficace. Prin urmare, este necesar să se modifice dispozițiile privind programele în cauză în vederea introducerii posibilității de finanțare a programelor multianuale.

(3)

Examinarea menționată anterior a arătat, de asemenea, că alcătuirea unei liste care să cuprindă un număr limitat de boli ale animalelor și de zoonoze eligibile în vederea unei cofinanțări ar consolida eficacitatea programelor de combatere, de eradicare și de monitorizare. Este necesar ca lista bolilor și a zoonozelor a căror eradicare beneficiază de o contribuție financiară din partea Comunității să reflecte prioritățile acesteia și să fie alcătuită luându-se în considerare efectul potențial al bolilor și al zoonozelor respective asupra sănătății publice, precum și asupra schimburilor internaționale și intracomunitare de animale sau de produse de origine animală. Este necesar deci să se elimine dispozițiile specifice privind combaterea zoonozelor. Ar trebui să existe posibilitatea de modificare a listei în cadrul unei proceduri de comitologie, astfel încât să se poată lua în considerare bolile emergente ale animalelor sau noile date epidemiologice și științifice.

(4)

În vederea simplificării procedurii de aprobare a programelor de combatere, de eradicare și de monitorizare prezentate Comisiei de statele membre, este necesar să se înlocuiască cu o decizie unică privind aprobarea programelor eligibile pentru a beneficia de o contribuție financiară din partea Comunității cele două decizii necesare în prezent, dintre care una precizează lista programelor eligibile pentru a beneficia de o contribuție financiară din partea Comunității, iar cea de-a doua aprobă programele respective.

(5)

Statele membre trebuie să informeze Comisia în mod regulat în legătură cu acțiunile întreprinse, cu rezultatele obținute și cu cheltuielile angajate, astfel încât să permită acesteia să asigure monitorizarea punerii în aplicare a programelor.

(6)

Programelor de combatere, de eradicare și de monitorizare care fac obiectul unei cereri de finanțare comunitară li se aplică criteriile tehnice și cerințele privind informarea prevăzute de Decizia 90/638/CEE a Consiliului din 27 noiembrie 1990 de stabilire a criteriilor comunitare pentru eradicarea și controlul anumitor boli ale animalelor (4). Este necesar ca aceste criterii tehnice și elemente de informare să fie actualizate și adaptate în mod regulat și în timp util, atât în funcție de progresele tehnice și științifice, cât și în funcție de informațiile obținute în urma experienței acumulate în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor. În consecință, este necesar să se permită Comisiei adoptarea criteriilor tehnice respective și actualizarea acestora în funcție de necesități. Decizia 90/638/CEE a Consiliului ar trebui abrogată în consecință.

(7)

Decizia 2004/292/CE a Comisiei din 30 martie 2004 privind punerea în aplicare a sistemului Traces (5) prevede înglobarea în noul sistem a sistemelor informatice preexistente (Animo și Shift). Este necesar, așadar, să se ia în considerare evoluțiile tehnice care au avut loc în domeniul informatizării procedurilor veterinare și să se furnizeze resursele necesare găzduirii, administrării și întreținerii sistemelor informatice veterinare integrate, luând în considerare, după caz, existența bazelor de date naționale.

(8)

Sunt necesare acțiuni de colectare a informațiilor în vederea elaborării și punerii în aplicare, în cele mai bune condiții, a legislației privind domeniile sănătății animalelor și siguranței alimentare. Se prezintă, de asemenea, necesitatea urgentă de a difuza pe scară cât mai largă în Comunitate informațiile privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor. În consecință, se dorește extinderea domeniului de aplicare al Deciziei 90/424/CEE, astfel încât să se includă sănătatea animalelor și siguranța alimentară privind produsele de origine animală în finanțarea politicii de informare din domeniul protecției animalelor.

(9)

Decizia 2006/53/CE a Consiliului de modificare a Deciziei 90/424/CEE prevede că participarea financiară a Comunității poate fi acordată pentru măsurile de eradicare puse în aplicare de statele membre în vederea combaterii influenței aviare. Este necesar ca această participare să acopere, de asemenea, cheltuielile angajate de statele membre în vederea despăgubirii crescătorilor pentru pierderile generate de distrugerea ouălor.

(10)

De asemenea, Decizia 90/424/CEE prevede ca statelor membre să le fie acordată asistență tehnică și științifică atât pentru dezvoltarea legislației comunitare, cât și pentru formarea în domeniul veterinar. Experiențele acumulate arată că este necesară extinderea posibilității acordării acestei asistențe la organizații internaționale precum Oficiul Internațional de Epizootii (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

(11)

Din motive de claritate, este necesar ca Decizia 90/424/CEE să se modifice în sensul de a permite unui stat membru să informeze Comisia asupra faptului că este amenințat în mod direct de apariția unei boli a animalelor pe teritoriul unei țări terțe sau al unui alt stat membru; este necesar, de asemenea, să se adauge la lista bolilor din anexă bolile animalelor care figurează la articolul 6 din decizia menționată anterior.

(12)

Prin urmare, Decizia 90/424/CEE ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 90/424/CEE se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, a treia liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

programe de combatere, de eradicare și de monitorizare privind bolile animalelor și zoonozele.”

2.

La articolul 3a alineatul (3), prima liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

50 % din costurile angajate de statul membru în vederea despăgubirii crescătorilor pentru sacrificarea păsărilor de curte sau a altor păsări în captivitate și valoarea ouălor distruse.”

3.

La articolul 6, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În cazul în care un stat membru este amenințat în mod direct de apariția sau dezvoltarea, pe teritoriul unei țări terțe sau al unui stat membru, a unei boli prevăzute la articolul 3 alineatul (1), articolul 3a alineatul (1), articolul 4 alineatele (1) și (2) și articolul 11 alineatul (1) sau în anexă, acesta informează Comisia și celelalte state membre cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte pentru a se proteja.”

4.

La titlul I, denumirea capitolului 3 se înlocuiește cu următoarea denumire:

„Politică de informare în domeniul sănătății și bunăstării animalelor și al siguranței alimentare”.

5.

Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 16

Comunitatea participă la realizarea unei politici de informare în domeniul sănătății și bunăstării animalelor și al siguranței alimentelor pentru produsele de origine animală acordând o contribuție financiară pentru:

(a)

instalarea și dezvoltarea unor instrumente informatice care cuprind o bază de date adecvată destinată:

(i)

colectării și stocării tuturor informațiilor cu privire la legislația comunitară privind sănătatea și bunăstarea animală și siguranța alimentelor pentru produsele de origine animală;

(ii)

difuzării informațiilor prevăzute la punctul (i) către autoritățile competente, producători și consumatori, luându-se în considerare, după caz, interfețele cu bazele de date naționale;

(b)

realizarea de studii necesare pentru pregătirea și dezvoltarea legislației în domeniul bunăstării animalelor.”

6.

Articolul 19 se înlocuiește cu următorul text:

„Comunitatea poate desfășura sau poate asista statele membre sau organizațiile internaționale în desfășurarea de activități tehnice și științifice necesare dezvoltării atât a legislației comunitare în domeniul veterinar, cât și a învățământului sau formării în acest domeniu.”

7.

Denumirea titlului II se înlocuiește cu următorul text:

„Programe de combatere, de eradicare și de monitorizare în domeniul bolilor animalelor și zoonozelor”.

8.

Articolul 24 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 24

(1)   Se introduce o măsură financiară comunitară destinată rambursării cheltuielilor angajate de statele membre în vederea finanțării programelor naționale de combatere, de eradicare și de monitorizare privind bolile animalelor și zoonozele care figurează în lista din anexă («programe»).

Lista din anexă poate fi modificată în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 41, în special în cazul bolilor emergente ale animalelor care reprezintă un risc pentru sănătatea animalelor și, în mod indirect, pentru sănătatea publică, sau în funcție de noile date epidemiologice sau științifice.

(2)   În fiecare an, până la 30 aprilie, statele membre prezintă Comisiei programele anuale sau multianuale a căror lansare este prevăzută pentru anul următor și pentru care doresc să primească o contribuție financiară din partea Comunității.

Programele prezentate după data de 30 aprilie nu sunt eligibile pentru a beneficia de o finanțare în anul următor.

Programele prezentate de statele membre trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:

(a)

o descriere a situației epidemiologice a bolii înainte de data la care începe programul;

(b)

descrierea și delimitarea zonei geografice și administrative în care trebuie să se aplice programul;

(c)

durata preconizată a programului, măsurile care trebuie aplicate, precum și obiectivul care trebuie atins la finalul programului;

(d)

analiza costurilor estimative, precum și o estimare a beneficiilor preconizate ale programului.

Criteriile detaliate, inclusiv în cazul în care sunt vizate mai multe state membre, se adoptă în conformitate cu procedura stabilită la articolul 41.

În cadrul fiecărui program multianual prezentat de statul membru, se furnizează informațiile cerute în conformitate cu criteriile prevăzute la prezentul alineat pentru fiecare an cuprins în program.

(3)   Comisia poate invita un stat membru să prezinte un program multianual sau, după caz, să prelungească durata unui program anual prezentat, atunci când aceasta consideră că este necesară o programare multianuală pentru a asigura în mod mai eficace și mai eficient combaterea unei boli date, eradicarea și monitorizarea acesteia, în special atunci când există riscuri pentru sănătatea animalelor și, în mod indirect, pentru sănătatea publică.

Comisia poate coordona programele regionale la care participă mai multe state membre în cooperare cu statele membre în cauză.

(4)   Comisia evaluează programele prezentate de statele membre, atât din punct de vedere veterinar, cât și din punct de vedere financiar.

Statele membre transmit Comisiei informațiile suplimentare necesare pe care aceasta le solicită în vederea evaluării corespunzătoare a programului.

Etapa de colectare a tuturor informațiilor privind programele se încheie la data de 15 septembrie a fiecărui an.

(5)   Până la data de 30 noiembrie a fiecărui an, se aprobă, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 42:

(a)

programele, cu modificările eventuale, pentru a lua în considerare rezultatele evaluării prevăzute la alineatul (4);

(b)

nivelul contribuției financiare a Comunității;

(c)

plafonul contribuției financiare a Comunității;

(d)

eventualele condiții care ar trebui îndeplinite pentru a obține contribuția financiară a Comunității.

Nici un program nu se aprobă pentru o perioadă mai lungă de șase ani.

(6)   Aprobarea modificărilor aduse programelor se efectuează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 42.

(7)   Pentru fiecare program aprobat, statul membru furnizează Comisiei următoarele rapoarte:

(a)

rapoarte intermediare tehnice și financiare;

(b)

până la data de 30 aprilie a fiecărui an, un raport tehnic detaliat care să prezinte o evaluare a rezultatelor obținute, precum și o evidență detaliată a cheltuielilor efectuate pentru exercițiul financiar precedent.

(8)   Cererile de plată referitoare la cheltuielile efectuate de un stat membru pentru un program dat în anul precedent se prezintă Comisiei până la data de 30 aprilie.

În cazul prezentării cu întârziere a cererii de plată, contribuția financiară a Comunității se reduce cu 25 % la 1 iunie, cu 50 % la 1 august, cu 75 % la 1 septembrie și cu 100 % la 1 octombrie în același an.

Comisia adoptă decizia privind plata comunitară până la data de 30 octombrie a fiecărui an, luând în considerare rapoartele tehnice și financiare prezentate de statul membru în conformitate cu alineatul (7).

(9)   Experții Comisiei pot efectua controale la fața locului, în colaborare cu autoritatea competentă, în măsura în care este necesar să se asigure punerea în aplicare uniformă a prezentei decizii, în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (6).

Experții Comisiei pot fi asistați la efectuarea controalelor respective de un grup de experți constituit în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 41.

(10)   Normele de aplicare a prezentului articol se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 41.

(11)   Statele membre pot aloca fonduri destinate eradicării bolilor, în cazul animalelor de acvacultură menționate în anexă, în cadrul programelor operaționale stabilite în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 (7).

Fondurile se alocă în conformitate cu procedurile prevăzute la prezentul articol, cu următoarele adaptări:

(a)

rata ajutorului este conformă ratei prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1198/2006;

(b)

alineatul (8) din prezentul articol nu se aplică.

Eradicarea se efectuează în conformitate cu articolul 38 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind condițiile de sănătate animală aplicabile animalelor și produselor de acvacultură și referitoare la prevenirea anumitor boli la animalele acvatice și la măsurile de combatere a acestor boli (8) sau în cadrul unui program de eradicare.

9.

Articolul 26 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 26

Angajamentele bugetare ale Comunității în vederea cofinanțării programelor se efectuează anual. Angajamentele privind cheltuielile destinate programelor multianuale se adoptă în conformitate cu articolul 76 alineatul (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (9). În cazul programelor multianuale, primul angajament bugetar se efectuează în momentul aprobării. Fiecare dintre următoarele angajamente se efectuează de către Comisie pe baza unei decizii de acordare a unei contribuții, astfel cum este prevăzută la articolul 24 alineatul (5).

10.

Articolele 29, 29a, 32 și 33 se elimină.

11.

La articolul 37a, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Se poate acorda o contribuție financiară din partea Comunității pentru informatizarea procedurilor veterinare privind:

(a)

comerțul intracomunitar și importurile de animale vii și de produse de origine animală;

(b)

găzduirea, administrarea și întreținerea sistemelor informatice veterinare integrate, inclusiv, după caz, a interfețelor cu bazele de date naționale.”

12.

Articolul 43a se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 43a

Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, la fiecare patru ani, un raport cu privire la situația sanitar-veterinară și la raportul cost/eficiență al punerii în aplicare a programelor în diverse state membre, cu explicarea, în special, a criteriilor adoptate.”

13.

Anexa se înlocuiește cu textul prevăzut în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Decizia 90/638/CEE a Consiliului se abrogă la data intrării în vigoare a deciziei de stabilire a criteriilor prevăzute la articolul 24 alineatul (2) al patrulea paragraf din Decizia 90/424/CEE și a normelor prevăzute la articolul 24 alineatul (10) din aceeași decizie.

Articolul 3

În cazul programelor aprobate înainte de intrarea în vigoare a prezentei decizii, se aplică în continuare dispozițiile Deciziei 90/424/CEE, înainte de modificarea acesteia prin prezenta decizie. Prin derogare de la dispozițiile articolului 24 alineatul (1), programele privind leucoza enzootică bovină și boala Aujeszky pot fi finanțate până la 31 decembrie 2010.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 19 decembrie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

J. KORKEAOJA


(1)  Aviz emis la 12 decembrie 2006 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Aviz emis la 26 octombrie 2006 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/782/CE (JO L 328, 24.11.2006, p. 57).

(4)  JO L 347, 12.12.1990, p. 27. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Directiva 92/65/CEE (JO L 268, 14.9.1992, p. 54).

(5)  JO L 94, 31.3.2004, p. 63. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2005/123/CE (JO L 39, 11.2.2005, p. 53).

(6)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1; versiunea rectificată în JO L 191, 28.5.2004, p. 1.

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit (JO L 223, 15.8.2006, p. 1).

(8)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.”

(9)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.”


ANEXĂ

Bolile animalelor și zoonozele

Tuberculoza bovină

Bruceloza bovină

Bruceloza ovină și caprină (B. melitensis)

Febra catarală în regiunile endemice sau cu risc ridicat

Pesta porcină africană

Boala veziculoasă a porcului

Pesta porcină clasică

Necroza hematopoietică infecțioasă

Anemia infecțioasă a somonului

Antrax

Pleuropneumonia contagioasă bovină

Influența aviară

Rabie

Echinococoză

Encefalopatii spongiforme transmisibile (EST)

Campilobacterioză

Listerioză

Salmoneloză (Salmonele zoonotice)

Trichineloză

E. coli verotoxigen (VTEC)

Viremia de primăvară a crapului (VPC)

Septicemie hemoragică virală (SHV)

Virusul herpetic al crapului koi (VHC)

Infecție cu Bonamia ostreae

Infecție cu Marteilia refringens

Boala punctelor albe la crustacee.