11/Volumul 51

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

58


32006D0929


L 354/58

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 13 decembrie 2006

de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare a progreselor realizate de Bulgaria în vederea atingerii unor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate

[notificată cu numărul C(2006) 6570]

(2006/929/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Tratatul de aderare a Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană, în special articolul 4 alineatul (3),

având în vedere Actul privind condițiile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Bulgaria și a României, în special articolele 37 și 38,

având în vedere avizele exprimate de statele membre,

întrucât:

(1)

Uniunea Europeană se întemeiază pe statul de drept, un principiu comun tuturor statelor membre.

(2)

Spațiul de libertate, securitate și justiție și piața internă, instituite prin Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul de instituire a Comunității Europene, au la bază convingerea reciprocă asupra faptului că deciziile și practicile administrative și judiciare ale tuturor statelor membre respectă pe deplin statul de drept.

(3)

Această condiție implică existența, în toate statele membre, a unui sistem judiciar și administrativ imparțial, independent și eficient, dotat cu mijloace suficiente, între altele, de combatere a corupției și a criminalității organizate.

(4)

La 1 ianuarie 2007, Bulgaria va deveni membră a Uniunii Europene. Salutând eforturile considerabile depuse de Bulgaria pentru finalizarea pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, Comisia a identificat în raportul său din 26 septembrie 2006 chestiuni rămase nerezolvate, în special în ceea ce privește responsabilizarea și eficiența sistemului judiciar și ale organelor de aplicare a legii, domenii în care este necesar să se facă în continuare progrese pentru asigurarea capacității acestor organe de a pune în practică și de a aplica măsurile adoptate pentru stabilirea pieței interne și a spațiului de libertate, securitate și justiție.

(5)

Articolul 37 din actul de aderare autorizează Comisia să adopte măsuri corespunzătoare în cazul unui risc iminent de perturbare a funcționării pieței interne ca urmare a nerespectării de către Bulgaria a angajamentelor pe care și le-a asumat. Articolul 38 din actul de aderare împuternicește Comisia să ia măsuri corespunzătoare în cazul unui risc iminent privind apariția unor deficiențe grave în Bulgaria în ceea ce privește transpunerea, stadiul aplicării sau al asigurării respectării actelor adoptate în temeiul titlului VI din Tratatul UE sau a actelor adoptate în temeiul titlului IV din Tratatul CE.

(6)

Chestiunile rămase nerezolvate, referitoare la responsabilizarea și eficiența sistemului judiciar și ale organelor de aplicare a legii, justifică instituirea unui mecanism de cooperare și de verificare a progreselor realizate de Bulgaria în vederea atingerii unor obiective de referință specifice în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției și a criminalității organizate.

(7)

În cazul în care Bulgaria nu ar reuși să atingă obiectivele de referință în mod corespunzător, Comisia ar putea aplica măsuri de salvgardare în temeiul articolelor 37 și 38 din Actul de aderare, în special de a suspenda obligația statelor membre de a recunoaște și de a executa, în condițiile stabilite de legislația comunitară, hotărârile judecătorești și deciziile judiciare ale Bulgariei, precum mandatele europene de arestare.

(8)

Prezenta decizie nu împiedică adoptarea, în orice moment, a unor măsuri de salvgardare în temeiul articolelor 36 și 38 din Actul de aderare, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile pentru adoptarea respectivelor măsuri.

(9)

Prezenta decizie ar trebui modificată în cazul în care evaluarea Comisiei indică necesitatea ajustării obiectivelor de referință. Prezenta decizie va fi abrogată atunci când toate obiectivele de referință au fost atinse,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Până la 31 martie a fiecărui an și pentru prima dată la 31 martie 2007, Bulgaria raportează Comisiei cu privire la progresele pe care le-a realizat în vederea atingerii fiecăruia dintre obiectivele de referință prezentate în anexă.

Comisia poate în orice moment să acorde asistență tehnică prin diferite mijloace sau să colecteze și să facă schimb de informații cu privire la obiectivele de referință. De asemenea, Comisia poate în orice moment să organizeze în acest scop misiuni de experți în Bulgaria. Autoritățile bulgare îi acordă sprijinul necesar în acest sens.

Articolul 2

Comisia va comunica, pentru prima dată în iunie 2007, Parlamentului European și Consiliului comentariile și concluziile proprii asupra raportului prezentat de Bulgaria.

Comisia va raporta din nou, ulterior, în funcție de evoluția situației și cel puțin o dată la fiecare șase luni.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare numai sub rezerva și la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 13 decembrie 2006.

Pentru Comisie

Olli REHN

Membru al Comisiei


ANEXĂ

Obiective de referință pe care trebuie să le atingă Bulgaria, prevăzute la articolul 1:

1.

Adoptarea unor modificări ale constituției care să înlăture orice ambiguitate cu privire la independența și responsabilizarea sistemului judiciar.

2.

Garantarea unui proces judiciar mai transparent și mai eficient prin adoptarea și punerea în aplicare a unei legi noi privind sistemul judiciar și noul cod de procedură civilă. Raportarea cu privire la impactul acestor două noi legi, precum și al codurilor de procedură penală și administrativă, în special în cursul fazei premergătoare judecății.

3.

Continuarea reformei sistemului judiciar, în scopul creșterii profesionalismului, a responsabilizării și a eficienței. Evaluarea efectelor acestei reforme și publicarea rezultatelor în fiecare an.

4.

Desfășurarea unor cercetări profesioniste și imparțiale cu privire la acuzațiile de corupție la nivel înalt și raportarea acestora. Raportarea cu privire la inspecțiile interne ale instituțiilor publice și la publicarea bunurilor personale deținute de înalții funcționari.

5.

Adoptarea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea corupției, în special la frontiere și în cadrul administrației locale.

6.

Punerea în aplicare a unei strategii de combatere a criminalității organizate, axată în special pe infracțiunile grave, spălarea de bani și confiscarea sistematică a bunurilor delincvenților. Raportarea cu privire la anchetele, punerile sub urmărire sau condamnările, noi sau aflate în curs de desfășurare, din acest domeniu.