01/Volumul 06

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

107


32006D0210


L 076/3

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 28 februarie 2006

de constituire a unui grup de experți naționali la nivel înalt în materie de reglementare

(2006/210/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

La 16 martie 2005, Comisia a adoptat comunicarea intitulată „Îmbunătățirea reglementării în materie de creștere economică și ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană” (1), în care își anunța intenția de a înființa, în cursul anului 2005, un grup de experți naționali la nivel înalt în materie de reglementare, pentru a facilita elaborarea de măsuri destinate îmbunătățirii reglementării, atât la nivel național, cât și la nivel comunitar.

(2)

Grupul consiliază Comisia cu privire la aspecte generale legate de îmbunătățirea reglementării; el nu se pronunță cu privire la inițiative sau proiecte referitoare la elaborarea de propuneri legislative specifice.

(3)

Grupul este format din experți naționali la nivel înalt, numiți de Comisie pe baza propunerilor din partea statelor membre și este deschis observatorilor din țările aderente.

(4)

Prin urmare, ar trebui să se constituie grupul de experți naționali la nivel înalt în materie de reglementare și să se stabilească mandatul și structurile acestuia,

DECIDE:

Articolul 1

Comisia constituie, prin aceasta, un grup de experți, denumit „grupul de experți naționali la nivel înalt în materie de reglementare”, denumit în continuare „grupul”.

Articolul 2

Misiunea

Comisia poate consulta grupul cu privire la toate aspectele referitoare la politica de îmbunătățire a reglementării și la elaborarea măsurilor aferente, atât la nivel național, cât și la nivel comunitar.

Misiunea grupului este de a:

furniza o interfață eficientă între Comisie și principalele autorități publice naționale pentru a asista Comisia la îmbunătățirea cadrului de reglementare în domeniul întreprinderilor, industriei, consumatorilor, partenerilor sociali și al cetățenilor în general;

contribui la difuzarea celor mai bune practici elaborate atât la nivel comunitar, cât și la nivel național, cu privire la îmbunătățirea reglementării în cadrul Uniunii Europene;

consolida cooperarea dintre Comisie și statele membre, în vederea punerii în aplicare a îmbunătățirii reglementării la nivel național; în special, de a examina în comun modul în care statele membre transpun și pun în aplicare legislația comunitară (adică introducerea de cerințe sau proceduri suplimentare pe parcursul transpunerii acesteia);

contribui la elaborarea unui ansamblu coerent de indicatori comuni, pentru a monitoriza progresul, în ceea ce privește calitatea cadrului de reglementare, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul statelor membre, și de a pune, astfel, bazele unei evaluări comparative, în contextul programelor naționale de tip Lisabona;

consilia Comisia cu privire la aspecte legate de îmbunătățirea reglementării, în special: simplificarea; estimarea impactului economic, social și asupra mediului, inclusiv a costurilor administrative; practicile de consultare; precum și diversele tipuri posibile de reglementare.

Articolul 3

Componența - Numirea

(1)   Comisia însărcinează secretarul general să numească membrii grupului, pe baza listei de candidați propuși de statele membre.

(2)   Grupul cuprinde câte unul sau, în câteva cazuri excepționale (2), câte doi membri din fiecare stat membru. Secretarul general al Comisiei poate numi membri supleanți la propunerea statului membru și să îi înlocuiască automat pe membrii absenți sau indisponibili.

(3)   Se aplică dispozițiile următoare:

membrii sunt funcționari de rang înalt, cu experiență în domeniul în cauză, și reprezentanți ai unei autorități publice;

membrii sunt numiți pentru un an, iar mandatul acestora poate fi reînnoit. Ei rămân în funcție până când sunt înlocuiți sau până la expirarea mandatului;

membrii care nu mai pot contribui efectiv la deliberările grupului, care demisionează sau care nu respectă condițiile prevăzute la prima sau la a doua liniuță din prezentul alineat sau la articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, pot fi înlocuiți pe perioada rămasă din mandat;

numele membrilor numiți sunt publicate pe site-ul Comisiei.

Articolul 4

Funcționarea

(1)   Grupul este prezidat de Comisie.

(2)   De comun acord cu Comisia, se pot constitui subgrupuri pentru examinarea unor aspecte specifice, în baza unui mandat stabilit de grup; acestea se desființează de îndată ce își îndeplinesc mandatul.

(3)   Președintele poate invita experți care posedă cunoștințe de specialitate privind un subiect introdus pe ordinea de zi, precum și observatori, inclusiv reprezentanți din țările aderente (3), pentru a lua parte la reuniunile grupului sau subgrupurilor, atunci când acest lucru este util și/sau necesar.

(4)   Informațiile obținute în urma participării la deliberările grupului sau subgrupurilor nu pot fi divulgate în cazul în care Comisia solicită ca acestea să rămână confidențiale.

(5)   Grupul și subgrupurile sale se reunesc, de regulă, la una din locațiile unde Comisia și serviciile sale au sedii, respectând procedurile și calendarul stabilite de aceasta. Secretariatul este asigurat de Comisie.

(6)   Grupul își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură standard, adoptat de Comisie (4).

(7)   Comisia asigură secretariatul grupului și oricare subgrupuri înființate în temeiul articolului 4 alineatul (2) din prezenta decizie.

(8)   Comisia poate publica pe internet, în limba sau limbile de lucru ale grupului, orice rezumat, concluzie, concluzie parțială sau document de lucru al grupului. Documentele de lucru se publică în diferitele versiuni lingvistice disponibile.

Articolul 5

Cheltuielile reuniunilor

Comisia rambursează cheltuielile de călătorie și, după caz, de ședere ale membrilor, experților și observatorilor care privesc activitățile grupului, în conformitate cu regulile interne ale Comisiei, privind remunerarea experților externi. Comisia rambursează cheltuielile unui membru al grupului de experți naționali la nivel înalt în materie de reglementare pentru fiecare stat membru. Membrii nu sunt remunerați pentru funcțiile exercitate.

Cheltuielile reuniunilor sunt rambursate în limitele bugetului anual alocat grupului de către serviciile responsabile ale Comisiei.

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării de către Comisie. Se aplică până la 31 decembrie 2009.

Adoptată la Bruxelles, 28 februarie 2006.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  COM(2005) 97 final, 16.3.2005.

(2)  Comisia poate numi doi membri pentru fiecare stat membru, în cazul în care, în acel stat membru, competențele la nivelul administrației sunt partajate.

(3)  Experți din statele aderente care au semnat Tratatul de aderare, în conformitate cu comunicarea „Spre o Uniune extinsă – Documentul de strategie și raportul Comisiei Europene privind progresul fiecărei țări candidate în vederea aderării” din 9 octombrie 2002 [COM(2002) 700 final] și cu articolul 7 din Decizia C(2005) 874 a Comisiei din 24 martie 2005, cu scopul de a facilita integrarea progresivă a țărilor aderente în structurile comunitare.

(4)  A se vedea anexa III la documentul SEC(2005) 1004, adoptat de Comisie la 27 iulie 2005.