11/Volumul 45

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

109


32006D0145


L 055/30

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 20 februarie 2006

privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Croației și de abrogare a Deciziei 2004/648/CE

(2006/145/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și asociere (1), în special articolul 1a și articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 și 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor ca mijloc de materializare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, prioritățile și condițiile care trebuie să fie incluse în parteneriate, precum și orice modificări ulterioare.

(3)

Consiliul adoptă la 13 septembrie 2004 un parteneriat european cu Croația (2).

(4)

La 3 octombrie 2005, statele membre au demarat negocieri cu Croația privind aderarea acesteia la Uniunea Europeană. Cursul acestor negocieri va fi determinat de progresele înregistrate de Croația în pregătirea pentru aderare, progrese evaluate, inter alia, ținând seama de aplicarea parteneriatului, care va fi revizuit periodic.

(5)

Prin urmare, ar trebui adoptat un parteneriat pentru aderare care să actualizeze parteneriatul actual, pentru a identifica noile priorități pentru activitățile viitoare, pe baza constatărilor raportului intermediar de activitate din 2005 privind pregătirile Croației pentru integrarea viitoare în Uniunea Europeană.

(6)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că se asigură continuarea parteneriatelor europene prin mecanismele stabilite în cadrul procesului de stabilizare și asociere.

(7)

În scopul pregătirii unei mai bune integrări în Uniunea Europeană, Croația trebuie să elaboreze un plan cuprinzând un calendar și măsuri concrete care să abordeze prioritățile prezentului parteneriat pentru aderare.

(8)

Prin urmare, Decizia 2004/648/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

În conformitate cu articolul 1a din Regulamentul (CE) nr. 533/2004, principiile, prioritățile și condițiile prevăzute în Parteneriatul pentru aderarea Croației sunt enunțate în anexa la prezenta decizie, care face parte integrantă din aceasta.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului pentru aderare se analizează prin mecanismele stabilite în temeiul procesului de stabilizare și asociere, în special rapoartele intermediare de activitate anuale prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Decizia 2004/648/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 20 februarie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

J. PRÖLL


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 269/2006 (JO L 47, 17.2.2006, p. 7).

(2)  Decizia 2004/648/CE a Consiliului din 13 septembrie 2004 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Croația (JO L 297, 22.9.2004, p. 19).


ANEXĂ

CROAȚIA: PARTENERIATUL PENTRU ADERARE DIN 2005

1.   INTRODUCERE

Consiliul European de la Salonic a aprobat introducerea parteneriatelor ca mijloc de materializare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere.

Parteneriatul european cu Croația a fost adoptat de către Consiliu la 13 septembrie 2004. La 3 octombrie 2005, statele membre au demarat negocierile cu Croația privind aderarea acesteia la Uniunea Europeană. Este necesar să se adopte un parteneriat pentru aderare care să actualizeze parteneriatul european anterior, pe baza constatărilor din raportul Comisiei din 2005 privind progresele realizate de Croația. Acest nou parteneriat pentru aderare identifică noile priorități de acțiune. Prioritățile noi sunt adaptate la nevoile specifice și la stadiul de pregătire a țării și vor fi actualizate corespunzător. Parteneriatul pentru aderare prevede, de asemenea, orientări privind asistența financiară acordată țării.

Croația trebuie să elaboreze un plan care să conțină un calendar și măsuri concrete pentru realizarea priorităților parteneriatului pentru aderare.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare și asociere rămâne cadrul pentru parcursul european al țărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora.

Principalele priorități identificate pentru Croația se referă la capacitatea acestei țări de a progresa în cadrul pregătirilor pentru aderare, mai ales la capacitatea sa de a îndeplini criteriile stabilite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 și condițiile stabilite pentru procesul de stabilizare și asociere, în special condițiile definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și 21 și 22 iunie 1999, conținutul declarației finale a reuniunii la nivel înalt de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 și al Agendei de la Salonic, precum și cerințele cadrului de negociere adoptat de Consiliu la 3 octombrie 2005.

3.   PRIORITĂȚI

Prioritățile enumerate în prezentul parteneriat pentru aderare au fost selectate pe baza estimării că acestea vor putea fi realizate de către Croația sau că această țară va putea face progrese semnificative în acest sens în următorii câțiva ani. Se face o distincție între prioritățile pe termen scurt, care ar trebui să fie aduse la îndeplinire în decursul unui an sau doi, și prioritățile pe termen mediu, care ar trebui să fie aduse la îndeplinire în decursul a trei-patru ani. Prioritățile privesc atât legislația, cât și punerea în aplicare a acesteia. Ținând seama de costurile substanțiale pe care le implică aplicarea acquis-ului și de complexitatea cerințelor UE în anumite domenii, prezentul parteneriat nu include în acest stadiu toate sarcinile importante. Parteneriatele viitoare vor include alte priorități, în funcție de progresul înregistrat de țară.

La începutul secțiunii 3.1 au fost identificate și grupate prioritățile principale dintre cele pe termen scurt. Ordinea prezentării acestor priorități principale nu constituie o clasificare în funcție de importanță.

3.1.   PRIORITĂȚI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Punerea în aplicare a strategiei și a planului de acțiune pentru reforma sistemului judiciar în consultare cu organismele interesate, inclusiv adoptarea legislației noi necesare.

Adoptarea și demararea punerii în aplicare a unei strategii naționale pentru prevenirea și combaterea corupției și asigurarea coordonării necesare între serviciile și organismele administrative competente implicate în aplicarea acestei strategii, inclusiv asigurarea funcționalității depline a Oficiului pentru Combaterea Corupției și a Criminalității Organizate.

Accelerarea aplicării Legii constituționale privind minoritățile naționale. În special, întreprinderea urgentă a unor demersuri pentru a asigura reprezentarea proporțională a minorităților în entitățile autonome la nivel local și regional, în cadrul administrației publice și a organelor judiciare.

Finalizarea procesului de returnare a refugiaților, inclusiv a tuturor cazurilor de restituire, reconstrucție și asigurare de locuințe pentru foștii deținători de drepturi de ocupațiune/închiriere și consolidarea în continuare a cooperării regionale în vederea accelerării procesului de returnare a refugiaților și de integrare locală, contribuind mai ales la punerea în aplicare a Declarației de la Sarajevo.

Continuarea eforturilor pentru reconcilierea cetățenilor din regiune.

Menținerea cooperării depline cu Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

Depunerea de eforturi pentru a găsi soluții definitive la problemele bilaterale nerezolvate, în special a celor privind frontierele cu Slovenia, Serbia și Muntenegru și Bosnia și Herțegovina.

Asigurarea îndeplinirii corespunzătoare a tuturor angajamentelor asumate prin Acordul de stabilizare și asociere (ASA) în domenii precum politica în domeniul concurenței, în special nevoia de a adopta și aplica un plan de restructurare a sectorului siderurgic, precum și dobândirea de bunuri imobiliare. Finalizarea negocierilor în curs și ulterioare privind aspectele comerciale legate de ASA (cum ar fi protocolul care introduce contingentul tarifar pentru zahăr, protocolul de extindere și acordare de noi concesii comerciale pentru produsele agricole și piscicole) și asigurarea aplicării corespunzătoare a rezultatelor acestor negocieri.

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Întreprinderea demersurilor necesare pentru adoptarea unei legislații electorale consecvente și permanente care să reglementeze, în mod transparent, aspecte precum listele de alegători, votarea în străinătate și finanțarea campaniilor electorale.

Administrația publică

Aplicarea deplină a măsurilor de reformă a administrației publice în domeniul recrutării, al promovării și al formării, precum și îmbunătățirea gestionării resurselor umane în toate organismele administrației publice, pentru a asigura responsabilitatea, eficiența, deschiderea, transparența, depolitizarea și un nivel ridicat de profesionalism în serviciul public.

Asigurarea unei abordări eficiente a carențelor identificate în ceea ce privește controlul civil al tuturor serviciilor de securitate.

Sistemul judiciar

Intensificarea eforturilor de reducere a numărului de cazuri nesoluționate ale instanțelor.

Înregistrarea unor progrese în ceea ce privește raționalizarea organizării tribunalelor, inclusiv dezvoltarea sistemelor informatice moderne.

Instituirea unui sistem deschis, echitabil și transparent de recrutare, evaluare, promovare și creștere a profesionalismului sistemului judiciar, asigurând o finanțare corespunzătoare din partea statului pentru o bună formare a judecătorilor, a procurorilor și a personalului administrativ.

Adoptarea măsurilor pentru asigurarea unei executări depline și corespunzătoare a hotărârilor judecătorești.

Asigurarea accesului la justiție și asistență juridică și furnizarea resurselor bugetare corespunzătoare; intensificarea formării în domeniul legislației europene.

Politica anticorupție

Continuarea elaborării codurilor de conduită/deontologice pentru funcționari și reprezentanții aleși, precum și a planurilor de acțiune pentru prevenirea corupției în cadrul instituțiilor relevante de aplicare a legii (poliția de frontieră, poliția, vama, justiția).

Întreprinderea unor demersuri pentru asigurarea alinierii și aplicării uniforme a cadrului juridic de combatere a corupției și intensificarea eforturilor de prevenire activă, depistare și urmărire în justiție a cazurilor de corupție, în special a celor la nivel înalt.

Adoptarea unor acțiuni concrete pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la corupție ca infracțiune penală gravă.

Drepturile omului și protecția minorităților

Promovarea respectării și a protecției minorităților în conformitate cu Convenția europeană a drepturilor omului și principiile enunțate în Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale și în conformitate cu cele mai bune practici din statele membre ale Uniunii Europene.

Asigurarea investigării și a judecării corecte a tuturor infracțiunilor comise din motive etnice.

Continuarea aplicării strategiei și a planului de acțiune pentru protecția și integrarea romilor și asigurarea resurselor necesare.

Stabilirea și demararea aplicării unei strategii globale antidiscriminare.

Revizuirea legislației privind mijloacele audiovizuale de comunicare în conformitate cu recomandările formulate în februarie 2004 de către misiunea comună de experți a Consiliului Europei, a Comisiei și a OSCE. În special, revizuirea legii privind mediile electronice pentru a stabili un cadru de reglementare transparent, previzibil și eficient și pentru a asigura independența politică a Consiliului Mediilor Electronice; asigurarea independenței și a stabilității radioteleviziunii croate și a consiliului său de programe în perioada revizuirii legii croate privind radioteleviziunea. Întreprinderea unor demersuri suplimentare pentru decriminalizarea eficientă a calomniei.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Îmbunătățirea substanțială a judecării crimelor de război, în special punând capăt defavorizării sârbilor din motive etnice și aplicând un standard uniform de răspundere penală indiferent de originea națională.

În ceea ce privește returnarea refugiaților, finalizarea fără întârziere a prelucrării cererilor deja depuse de reconstruire a caselor; reconstruirea până la sfârșitul anului 2005 a tuturor caselor pentru care există o hotărâre pozitivă și reconstruirea până la sfârșitul anului 2006 a tuturor caselor pentru care se va emite o decizie pozitivă. Finalizarea fără întârziere a procesului de restituire a locuințelor.

Demararea urgentă și finalizarea aplicării Programului de asigurare a locuințelor pentru refugiații care și-au pierdut drepturile de închiriere/ocupațiune în afara zonelor de interes național deosebit și accelerarea aplicării acestui program pentru refugiații care se întorc în zonele de interes național deosebit. Asigurarea unei campanii corespunzătoare de publicitate/informare.

Asigurarea coordonării și a cooperării corespunzătoare între toate autoritățile competente la nivel central și local cu privire la aspecte legate de returnarea refugiaților.

Crearea unor condiții sociale și economice pentru îmbunătățirea climatului de reintegrare a refugiaților și acceptarea refugiaților de către comunitățile gazdă, inclusiv prin programe de dezvoltare regională în zonele afectate. Redeschiderea posibilității de depunere a cererilor de acordare a cetățeniei și revizuirea tuturor cererilor depuse de la expirarea termenului precedent.

Aplicarea deplină a acordurilor cu țările vecine, în special în domeniul comerțului, al luptei împotriva criminalității organizate, al gestionării frontierelor și al readmisiei, al cooperării transfrontaliere, al cooperării judiciare și polițienești, inclusiv în ceea ce privește crimele de război, și încheierea acordurilor de acest tip care nu au fost încheiate.

Criterii economice

Aplicarea unor politici macroeconomice prudente și axate pe stabilitate, inclusiv dezvoltarea instrumentelor monetare care utilizează mecanismele de piață pentru creșterea eficienței politicii monetare.

Îmbunătățirea consolidării fiscale pe baza măsurilor structurale permanente, în special în domeniul subvențiilor și al cheltuielilor sociale, precum și soluționarea problemei rambursării așa-numitei „datorii pentru pensii” astfel încât să nu fie afectată consolidarea fiscală. Demararea aplicării unor măsuri noi pentru reforma globală a sectorului sănătății în vederea îmbunătățirii situației financiare a acestui sector.

Continuarea reformelor structurale ale finanțelor publice, în special în domeniul gestionării cheltuielilor. Instituirea unei capacități transparente și eficiente de gestionare a datoriilor.

Accelerarea privatizării societăților din portofoliul fondului de privatizare. Accelerarea restructurării și a privatizării sau a lichidării întreprinderilor mari de stat, în special în sectorul agricol, siderurgic și al construcțiilor navale. Aplicarea unor noi demersuri pentru restructurarea și/sau privatizarea serviciilor de utilități publice (telecomunicații, energie, petrol etc.). Îmbunătățirea transparenței procesului de privatizare.

Îmbunătățirea în continuare a mediului de afaceri prin simplificarea normelor privind intrarea și ieșirea de pe piață. Accelerarea în special a procedurilor de înregistrare a întreprinderilor și aplicarea normelor privind falimentul, precum și îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a întreprinderilor private și a investițiilor directe străine, inclusiv prin îmbunătățirea eficienței administrative.

Accelerarea reformei agrare, în special intabularea și privatizarea terenurilor agricole prin aplicarea unui registru cadastral și a unei cărți funciare moderne și eficiente în vederea eliminării obstacolelor actuale din calea dezvoltării pieței funciare și a locuințelor.

Elaborarea statisticilor macroeconomice.

Capacitatea de asumare a obligațiilor care decurg din aderare

Libera circulație a mărfurilor

Finalizarea restructurării cadrului legislativ și instituțional existent pentru a asigura separarea necesară între funcțiile de reglementare, acreditare, standardizare și omologare a produselor și instituirea unor structuri de supraveghere a pieței în conformitate cu acquis-ul. Accelerarea adoptării standardelor europene. Continuarea activității de transpunere a directivelor „abordare veche și abordare nouă”.

Demararea examinării sistematice a legislației naționale pentru identificarea incompatibilităților cu articolele 28, 29 și 30 din Tratatul CE, planificarea eliminării acestor incompatibilități și prevenirea introducerii unor noi bariere.

Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii

Demararea alinierii la acquis cu privire la recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, inclusiv instituirea capacității administrative necesare.

Demararea examinării legislației naționale pentru identificarea restricțiilor privind dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, planificarea eliminării acestora și prevenirea introducerii unor bariere noi.

Consolidarea capacității autorității naționale de reglementare în domeniul serviciilor poștale și asigurarea independenței acesteia.

Libera circulație a capitalurilor

Îmbunătățirea legislației în domeniul combaterii spălării banilor și demararea asigurării unei aplicări eficiente. Consolidarea capacității administrative a serviciului de informații financiare și îmbunătățirea cooperării acestuia cu alte instituții implicate în combaterea spălării banilor.

Simplificarea procedurilor de autorizare pentru achiziționarea bunurilor imobiliare de către resortisanții Uniunii Europene în mod nediscriminatoriu și reducerea substanțială a volumului mare de cereri nerezolvate.

Achiziții publice

Finalizarea alinierii legislației croate privind achizițiile publice și a reglementărilor de punere în aplicare, în special în domeniul contractelor publice, al concesiunilor și al procedurilor de revizuire.

Consolidarea capacității administrative a Oficiului de Achiziții Publice pentru a-i permite îndeplinirea funcțiilor care îi sunt atribuite în temeiul Legii privind achizițiile publice.

Dreptul proprietății intelectuale

Îmbunătățirea aplicării drepturilor de proprietate intelectuală, industrială și comercială, în special prin consolidarea capacității administrative, inclusiv în cadrul sistemului judiciar și al instituțiilor de aplicare a legii.

Concurență

Continuarea alinierii legislației primare și secundare pentru a permite un control eficient al acordurilor între întreprinderi și al ajutoarelor de stat care pot genera decizii obligatorii aplicabile tuturor sectoarelor economice, iar în ceea ce privește ajutorul de stat, atât pentru regimurile de ajutoare, cât și pentru măsurile de ajutor individuale.

Consolidarea capacității administrative și a independenței Agenției pentru concurență, atât în domeniul ajutorului de stat, cât și în cel antitrust. Asigurarea specializării și formării personalului judiciar în probleme de concurență.

Îmbunătățirea bilanțului de aplicare a legislației în domeniul acordurilor între întreprinderi, în special prin punerea unui accent mai mare pe prevenirea denaturărilor grave ale concurenței și prin introducerea unor măsuri de descurajare constând în amenzi. Consolidarea bilanțului de aplicare a legislației în domeniul ajutorului de stat, în special prin asigurarea respectării obligațiilor de notificare și a unei evaluări anticipate a tuturor măsurilor de ajutor.

Asigurarea alinierii la acquis a regimurilor de ajutor existente și a întregii legislații fiscale în domeniul ajutorului de stat.

Adoptarea și demararea aplicării unor programe de restructurare viabile în sectorul siderurgic și al construcțiilor navale, în conformitate cu cerințele UE, pentru a asigura, inter alia, că toate ajutoarele sunt în conformitate cu acquis-ul.

Asigurarea transparenței ajutoarelor de stat prin instituirea unui inventar și raport cuprinzător cu privire la măsurile de ajutor în vigoare la toate nivelurile administrative și creșterea gradului de conștientizare asupra principiilor concurenței.

Servicii financiare

Consolidarea cadrului de reglementare și administrativ pentru supravegherea serviciilor financiare și în special pregătirea în vederea tranziției către autoritatea unică de supraveghere a serviciilor financiare nebancare a cărei instituire este prevăzută.

Pregătirea introducerii noului cadru privind cerințele de capital pentru instituțiile de credit și societățile de investiții.

Societatea informațională și mijloacele de informare în masă

Consolidarea în continuare a capacității autorității naționale de reglementare în domeniul telecomunicațiilor și asigurarea independenței acesteia.

Agricultură și dezvoltare rurală

Asigurarea unei agenții SAPARD/IPARD pe deplin operațională.

Accelerarea activităților în vederea înființării unui sistem corespunzător de identificare a parcelelor agricole și a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor.

Îmbunătățirea culegerii și a prelucrării statisticilor agricole în conformitate cu standardele și metodologia UE.

Stabilirea unei strategii de dezvoltare rurală și a unor instrumente de acțiune pentru elaborarea, aplicarea, gestionarea, monitorizarea, controlul și evaluarea programelor de dezvoltare rurală.

Siguranța alimentelor, politica veterinară și fitosanitară

Continuarea alinierii în sectorul veterinar și fitosanitar, modernizarea mecanismelor de inspecție, modernizarea unităților agroalimentare pentru a îndeplini normele Uniunii Europene privind igiena.

Elaborarea unei strategii globale în domeniul siguranței alimentelor și al politicii veterinare și fitosanitare. Consolidarea structurilor administrative necesare și îmbunătățirea coordonării între acestea pentru a asigura o abordare globală față de creșterea siguranței alimentelor în întregul lanț alimentar.

Pescuit

Consolidarea structurilor administrative și în special a structurilor de inspecție pentru politica în domeniul pescuitului.

Demararea instituirii unui registru informatizat al navelor de pescuit.

În ceea ce privește zona declarată unilateral de Croația ca zonă ecologică și de pescuit protejată, aplicarea în continuare a acordului trilateral încheiat în iunie 2004.

Politica în domeniul transportului

Continuarea aplicării standardelor UE în domeniul legislației sociale și tehnice în transportul rutier și a standardelor de siguranță în transportul maritim.

Consolidarea capacității administrative în sectorul feroviar.

Asigurarea înființării unui organism independent pentru anchetarea accidentelor și consolidarea autorităților naționale de reglementare în sectorul transportului aerian.

Încheierea unui acord de stabilire a Spațiului Aerian European Comun (SAEC) care să cuprindă un protocol privind măsurile tranzitorii de aplicare a legislației UE privind transportul aerian.

Energie

Continuarea aplicării acquis-ului comunitar în domeniul gazului și al electricității.

Asigurarea capacității operaționale și a funcționării independente a autorității naționale de reglementare.

Demararea aplicării angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energiei.

Consolidarea capacității administrative și îmbunătățirea alinierii la acquis în ceea ce privește eficiența energetică, sursele de energie regenerabile și în domeniul nuclear, precum și asigurarea unui nivel ridicat de securitate nucleară și de protecție împotriva radiațiilor.

Fiscalitate

Accelerarea alinierii legislației fiscale la acquis și asigurarea aplicării eficiente a acesteia, acordându-se o atenție deosebită includerii zonelor libere în domeniul de aplicare teritorială a regimului de TVA și eliminării nivelurilor de taxă zero existente.

Demararea alinierii la acquis în domeniul fiscalității directe, inclusiv în domeniul schimbului de informații cu statele membre, pentru a facilita aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii și a fraudei fiscale.

Aderarea la principiile codului de conduită în domeniul fiscalității întreprinderilor și asigurarea conformității noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Consolidarea semnificativă a capacității administrațiilor fiscale și vamale, în special în ceea ce privește funcțiile de colectare și control; continuarea activității de creare a unui serviciu funcțional și dotat cu personal corespunzător pentru accize; simplificarea procedurilor de urmărire penală a fraudei fiscale.

Continuarea elaborării sistemelor informatice necesare pentru a permite schimbul de date electronice cu Uniunea Europeană și cu statele membre ale acesteia.

Statistică

Consolidarea capacității administrative a institutului național de statistică, reformarea birourilor regionale și îmbunătățirea coordonării cu alți producători de statistici oficiale.

Elaborarea statisticilor comerciale și sociale.

Politică socială și ocuparea forței de muncă

Continuarea alinierii la acquis în domeniul dreptului muncii, al sănătății și al securității, al egalității între sexe și antidiscriminării.

Consolidarea structurilor administrative și de aplicare a legislației în domeniu și îmbunătățirea coordonării interministeriale.

Politica industrială și a întreprinderilor

Continuarea simplificării și a accelerării procedurilor de înregistrare a societăților; introducerea accesului on-line la o selecție de facilități publice pentru IMM-uri; dezvoltarea în continuare a evaluărilor impactului reglementărilor.

Continuarea aplicării Cartei europene pentru întreprinderi mici.

Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale

Elaborarea unei strategii globale și coerente în domeniul dezvoltării regionale.

Selectarea și consolidarea capacității autorităților și organismelor de gestionare necesare pentru aplicarea instrumentelor structurale.

Justiție, libertate și securitate

Consolidarea gestionării frontierelor, în special prin intensificarea supravegherii frontierelor maritime; aplicarea strategiei de gestionare integrată a frontierelor (inclusiv în ceea ce privește readmisia); creșterea investițiilor în echipamente tehnice și infrastructură; recrutarea de personal suplimentar și asigurarea unei infrastructuri adecvate de formare profesională.

Îmbunătățirea echipamentelor pentru detectarea documentelor falsificate și asigurarea unei formări a personalului din cadrul misiunilor diplomatice și al birourilor consulare.

Continuarea alinierii la acquis a legislației în materie de azil. Înființarea unui centru de primire național permanent pentru solicitanții de azil.

Îmbunătățirea coordonării între instituțiile de aplicare a legii și sistemul judiciar, în special în legătură cu criminalitatea economică, criminalitatea organizată, frauda, spălarea banilor și corupția; intensificarea luptei împotriva traficului de droguri, consolidarea prevenirii toxicomaniei și reducerea cererii de droguri; asigurarea unor măsuri eficiente de combatere a traficului de persoane și a filierelor transnaționale de imigrare clandestină, acordându-se o atenție deosebită prevenirii, protecției și reintegrării sociale a victimelor. Asigurarea formării specializate necesare instituțiilor de aplicare a legii.

Creșterea cooperării internaționale împotriva terorismului și aplicarea deplină a convențiilor internaționale relevante; îmbunătățirea cooperării și a schimbului de informații între poliție și serviciile de informații la nivel național și internațional; intensificarea acțiunilor de prevenire a finanțării și a pregătirii actelor teroriste.

Mediu

Continuarea elaborării legislației orizontale, inclusiv în ceea ce privește evaluarea impactului asupra mediului înconjurător și participarea publicului.

Definirea clară a responsabilităților și consolidarea capacității administrative și operaționale la nivel național și regional pentru a asigura planificarea, inclusiv elaborarea strategiilor financiare.

Consolidarea în continuare a capacității serviciilor de inspecție la nivel național și regional și punerea la dispoziție acestora a mijloacelor necesare pentru aplicarea eficientă a legislației privind mediul înconjurător.

Adoptarea urgentă și demararea aplicării unui plan național de gestionare a deșeurilor.

Uniune vamală

Continuarea consolidării capacității administrative și operaționale a serviciilor vamale, în special pentru controlul regulilor de origine preferențiale, și accelerarea alinierii la acquis-ul comunitar. Transformarea centrului de formare în domeniul vamal într-un centru pe deplin operațional.

Continuarea elaborării sistemelor informatice necesare pentru a permite schimbul de date electronice cu UE și statele sale membre.

Adoptarea și aplicarea unui cod deontologic al serviciilor vamale.

Relații externe

Continuarea politicii de liberalizare a comerțului cu aplicarea Acordului de stabilizare și asociere, a angajamentelor asumate în cadrul OMC și a acordurilor bilaterale de liber schimb. Depunerea eforturilor în vederea viitorului acord regional de liber schimb în Europa de Sud-Est.

Asigurarea compatibilității măsurilor de apărare comercială cu obligațiile care decurg din Acordul de stabilizare și asociere și OMC.

Încheierea negocierilor și aplicarea deplină a protocolului care introduce un contingent tarifar la zahăr în Acordul de stabilizare și asociere, pentru a pregăti sectorul zahărului din Croația pentru adaptările necesare în vederea funcționării într-un mediu realist și viabil din punct de vedere economic. Rezultatele negocierilor privind protocolul nu aduc atingere rezultatului negocierilor de aderare.

Control financiar

Adoptarea unui cadru de reglementare coerent pentru controlul intern al finanțelor publice pe baza documentului de strategie.

Continuarea instituirii și a consolidării funcțiilor de control intern din sectorul public prin asigurarea personalului, a formării profesionale și a echipamentelor corespunzătoare.

Instituirea unor proceduri eficiente pentru depistarea, tratarea, urmărirea și comunicarea către Comisie a neregulilor și a cazurilor de suspiciuni de fraudă care afectează interesele financiare ale Comunităților și crearea structurilor administrative necesare pentru protejarea eficientă și echivalentă a intereselor respective și pentru cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă.

3.2.   PRIORITĂȚI PE TERMEN MEDIU

Criterii politice

Democrația și statul de drept

Administrația publică

Continuarea procesului de consolidare a instituțiilor care au legătură directă cu acquis-ul și introducerea reformelor de îmbunătățire a eficienței administrației publice în general.

Sistemul judiciar

Continuarea aplicării reformei judiciare, inclusiv a instruirii, și adoptarea măsurilor de reducere în continuare a numărului de cazuri nesoluționate ale tuturor instanțelor.

Continuarea raționalizării organizării tribunalelor, inclusiv dezvoltarea sistemelor moderne de tehnologie a informației.

Asigurarea unei aplicări corecte și eficiente a hotărârilor judecătorești.

Politica anticorupție

Încurajarea continuării luptei împotriva corupției și aplicarea legislației corespunzătoare. Înființarea, în special, a unor unități specializate în combaterea corupției în cadrul serviciilor corespunzătoare și punerea la dispoziție acestora a formării profesionale și a resurselor corespunzătoare.

Asigurarea respectării standardelor stabilite prin instrumentele internaționale, prin aplicarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative corespunzătoare.

Drepturile omului și protecția minorităților

Asigurarea aplicării depline a legii constituționale privind minoritățile naționale, în special în ceea ce privește reprezentarea proporțională a minorităților.

Continuarea aplicării unei strategii generale antidiscriminare.

Continuarea îmbunătățirii situației romilor prin aplicarea consolidată a strategiei relevante, inclusiv asigurarea sprijinului financiar necesar la nivel național și local, a măsurilor antidiscriminatorii care au ca scop stimularea posibilităților de încadrare în muncă, favorizarea accesului la învățământ și îmbunătățirea condițiilor de locuit.

Continuarea îmbunătățirii condițiilor sociale și economice în vederea îmbunătățirii climatului pentru reintegrarea refugiaților și acceptarea refugiaților de către comunitățile gazdă.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Asigurarea aplicării corecte a acordurilor definitive privind problemele bilaterale nerezolvate, în special problemele privind frontierele.

Continuarea aplicării acordurilor bilaterale existente.

Criterii economice

Aplicarea unei strategii bugetare durabile pe termen mediu prin reducerea continuă a cotei din PIB reprezentate de cheltuielile publice globale și de deficitele și datoriile publice. Stabilirea priorităților privind cheltuielile publice pentru eliberarea resurselor care ar putea fi alocate unor cheltuieli legate de acquis. Aplicarea unei reforme globale a sistemelor de sănătate și de pensie. Continuarea reducerii subvențiilor pentru întreprinderile mari care înregistrează pierderi.

Finalizarea vânzării participațiilor minoritare și majoritare ale statului în societățile deținute prin fondul de privatizare.

Îmbunătățirea în continuare a condițiilor favorabile înființării și dezvoltării întreprinderilor private și investițiilor străine directe.

Înregistrarea unor progrese substanțiale în consolidarea disciplinei financiare în întreprinderile mari, în special în sectorul siderurgic, al construcțiilor navale și cel feroviar.

Finalizarea reformei agrare, punându-se în mod deosebit accentul asupra intabulării și a privatizării terenurilor agricole.

Continuarea reformei pieței muncii și a reformei învățământului în vederea creșterii ratei de participare la forța de muncă și de ocupare a forței de muncă.

Capacitatea de asumare a obligațiilor care decurg din aderare

Libera circulație a mărfurilor

Înregistrarea unor progrese substanțiale în transpunerea directivelor „vechea abordare” (cum ar fi în domeniul produselor farmaceutice și al substanțelor chimice) și a directivelor „noua abordare”, precum și respectarea condițiilor de aderare la organismele europene de standardizare CEN, Cenelec și ETSI.

Libera circulație a lucrătorilor

Eliminarea tuturor măsurilor discriminatorii față de lucrătorii migranți ai UE și față de cetățenii UE.

Consolidarea structurilor administrative pentru coordonarea sistemelor de securitate socială.

Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii

Eliminarea ultimelor bariere din calea instituirii și a prestării de servicii transfrontaliere cu care se confruntă persoanele fizice sau juridice din UE.

Înregistrarea unor progrese semnificative pentru alinierea la acquis-ul comunitar privind recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, inclusiv transpunerea unor dispoziții privind formarea profesională și dezvoltarea în continuare a structurilor administrative necesare.

Libera circulație a capitalurilor

Înregistrarea unor progrese semnificative în eliminarea ultimelor restricții privind circulația capitalului, în special privind achiziționarea de bunuri imobiliare, în conformitate cu obligațiile ce rezultă din Acordul de stabilizare și asociere.

Finalizarea aplicării unui sistem eficient de combatere a spălării banilor, în special prin asigurarea faptului că organismele competente sunt deplin operaționale, dispun de resurse suficiente și sunt bine coordonate cu organismele omoloage naționale și internaționale.

Achiziții publice

Aplicarea unui sistem de achiziții publice cu toate structurile administrative și instrumentele operaționale necesare și înregistrarea unui progres semnificativ în direcția alinierii complete la acquis-ul comunitar, asigurând aplicarea eficientă a regulilor privind achizițiile publice de către toate autoritățile și entitățile contractante la toate nivelurile. Promovarea utilizării mijloacelor electronice în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Dreptul proprietății intelectuale

Finalizarea alinierii în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală și industrială și consolidarea sancțiunilor în combaterea pirateriei și a contrafacerii.

Continuarea consolidării aplicării drepturilor de proprietate intelectuală și a reducerii nivelurilor de piraterie și contrafacere.

Concurență

Consolidarea în continuare a autorității competente în domeniul acordurilor între întreprinderi și al ajutoarelor de stat și realizarea unui bilanț credibil privind aplicarea legii. Îmbunătățirea substanțială a transparenței în domeniul ajutorului de stat.

Dezvoltarea formării profesionale în domeniul legislației și al politicii privind concurența la toate nivelurile administrației publice și ale sistemului judiciar.

Servicii financiare

Finalizarea alinierii la cerințele prudențiale ale UE și continuarea consolidării practicilor de supraveghere.

Finalizarea aplicării noului cadru privind cerințele de capital pentru instituțiile de credit și firmele de investiții.

Societatea informațională și mijloacele de informare în masă

Adoptarea legislației primare și secundare necesare pentru finalizarea cadrului de reglementare și introducerea concurenței în toate domeniile.

Agricultură și dezvoltare rurală

Consolidarea structurilor și a capacității administrative necesare pentru aplicarea politicilor privind piața și dezvoltarea rurală.

Înființarea unui registru al plantațiilor viticole în conformitate cu standardele UE.

Continuarea pregătirii în vederea înființării unor organisme de plată eficiente și solide din punct de vedere financiar pentru gestionarea și controlul fondurilor agricole, în conformitate cu cerințele UE și cu standardele internaționale de audit.

Siguranța alimentelor, politica veterinară și fitosanitară

Îmbunătățirea substanțială a alinierii legislației privind produsele alimentare și consolidarea structurilor necesare aplicării acesteia.

Înregistrarea unor progrese semnificative în privința alinierii sectoarelor veterinar și fitosanitar, inclusiv prin instituirea unui sistem de identificare a animalelor, tratarea deșeurilor animale, modernizarea unităților agroalimentare, programe de combatere a bolilor animalelor, protecția plantelor și calitatea semințelor și a materialului de înmulțire; îmbunătățirea semnificativă a nivelului structurilor de inspecție.

Pescuit

Îmbunătățirea semnificativă a structurilor administrative și a echipamentelor pentru a asigura aplicarea eficientă a politicii comune în domeniul pescuitului, inclusiv gestionarea resurselor, inspecția și controlul activităților de pescuit, politica în materie de piață, programele structurale și un plan de gestionare a capacității flotei în funcție de rezervele de pește disponibile.

Finalizarea creării unui registru informatizat al navelor de pescuit și a unui sistem de monitorizare a navelor prin satelit.

Politica în domeniul transportului

Continuarea eforturilor în vederea alinierii complete la acquis-ul comunitar în domeniul transportului rutier.

Adoptarea normelor de aplicare în domeniul transportului feroviar, în special în ceea ce privește interoperabilitatea și alocarea independentă a capacităților.

Depunerea de eforturi în vederea alinierii la acquis-ul comunitar în domeniul transportului pe căile navigabile interioare, în special în ceea ce privește siguranța navigației și serviciile de informații fluviale.

Continuarea alinierii în sectorul transportului maritim și asigurarea unui control eficient al pavilionului de către stat.

Realizarea alinierii depline la acquis-ul comunitar în domeniul transportului aerian.

Continuarea aplicării Memorandumului de înțelegere privind dezvoltarea Rețelei de transport regional de bază din Europa de Sud-Est.

Energie

Continuarea consolidării capacității administrative și a alinierii la acquis-ul comunitar în domeniul eficienței energetice și al surselor de energie regenerabilă, al pieței energetice interne (electricitate și gaz) și al energiei nucleare.

Asigurarea faptului că rezervele de petrol garantează o siguranță a aprovizionării corespunzătoare.

Abordarea corespunzătoare a chestiunii gestionării deșeurilor radioactive.

Fiscalitate

Înregistrarea unui progres substanțial în vederea finalizării alinierii la acquis în domeniul fiscal, în ceea ce privește TVA, accizele și fiscalitatea directă, inclusiv codul de conduită în domeniul fiscalității întreprinderilor.

Continuarea consolidării administrației fiscale – inclusiv a sectorului informatic – și asigurarea funcționării corespunzătoare a acesteia pentru a respecta normele UE și pentru a realiza interconectivitatea sistemelor informatice. Elaborarea și aplicarea unui cod deontologic.

Politică economică și monetară

Îmbunătățirea politicilor monetare în vederea extinderii utilizării și a eficienței instrumentelor monetare axate pe piață.

Statistică

Continuarea elaborării statisticilor macroeconomice, comerciale și sociale.

Politică socială și ocuparea forței de muncă

Continuarea alinierii la acquis și consolidarea structurilor administrative și de aplicare a legii, inclusiv a inspectoratelor de muncă.

Susținerea eforturilor de consolidare a capacităților partenerilor sociali, în special în cadrul dialogului social bipartit autonom.

Stabilirea și aplicarea unei strategii globale de ocupare a forței de muncă, implicând toate părțile interesate, în vederea participării la Strategia europeană privind ocuparea forței de muncă. Asigurarea unei capacități corespunzătoare de analiză, aplicare și evaluare.

Dezvoltarea și aplicarea unei strategii naționale de includere socială, inclusiv culegerea de date, în conformitate cu practicile UE în vederea participării viitoare la Strategia europeană privind includerea socială.

Identificarea necesităților de dezvoltare a resurselor umane în vederea pregătirii pentru Fondul Social European.

Politica industrială și a întreprinderilor

Actualizarea și coordonarea mai bună a strategiei în domeniul instrumentelor financiare pentru IMM-uri, pentru a permite Guvernului să treacă de la împrumuturi directe către forme de sprijin mai discrete.

Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale

Asigurarea unei distribuiri clare a responsabilităților și îmbunătățirea coordonării, atât la nivel interministerial, cât și între autoritățile naționale și regionale.

Continuarea consolidării capacității autorităților de gestiune și de plată desemnate, inclusiv a autorităților locale.

Îmbunătățirea proiectării și a aplicării planurilor regionale de dezvoltare.

Înființarea unor sisteme corespunzătoare de monitorizare și evaluare și consolidarea procedurilor de control și gestiune financiară.

Introducerea unor statistici regionale corespunzătoare.

Justiție, libertate și securitate

Asigurarea conformității între legislația națională și normele și cele mai bune practici în vigoare în Uniunea Europeană și consolidarea în continuare a controlului la frontiere; dezvoltarea bazelor de date și a registrelor naționale și asigurarea coordonării între serviciile relevante.

Dezvoltarea unei baze de date naționale pentru verificarea datelor personale ale solicitanților de azil, care să includă amprentele digitale, în vederea pregătirii participării la sistemul Eurodac.

Consolidarea eforturilor de integrare a refugiaților.

Îmbunătățirea în continuare a echipamentelor și a infrastructurii poliției, inclusiv înființarea unui sistem electronic de cercetare; consolidarea cooperării între poliție și alte servicii responsabile cu aplicarea legii; intensificarea luptei împotriva traficului de droguri, a criminalității organizate, a criminalității economice (inclusiv spălarea și falsificarea banilor), a fraudei și a corupției; îmbunătățirea alinierii legislației naționale la acquis în aceste sectoare.

Pregătirea în vederea aplicării unor instrumente juridice diverse în domeniul cooperării judiciare în materie penală și civilă asigurând formarea corespunzătoare privind relațiile dintre instanțele judecătorești și alte aspecte relevante.

Știință și cercetare

Demararea elaborării și a aplicării unei politici integrate în domeniul cercetării.

Educație și cultură

Intensificarea eforturilor pentru crearea unui sistem modern de învățământ profesional și formare profesională și asigurarea aplicării criteriilor de la Bologna la nivelul învățământului superior.

Mediu

Asigurarea integrării cerințelor de protecție a mediului în procesul de elaborare și aplicare a altor politici sectoriale. Elaborarea unei strategii de investiții pentru mediul înconjurător, pe baza estimării costurilor alinierii. Continuarea aplicării legislației orizontale.

Continuarea activității de transpunere a acquis-ului comunitar, punându-se accentul pe gestionarea deșeurilor, calitatea apei, calitatea aerului, protecția naturii, precum și prevenirea și reducerea integrată a poluării. Creșterea investițiilor în infrastructura de mediu, punându-se accentul în mod deosebit asupra colectării și a tratării apelor reziduale, a distribuirii apei potabile și a gestionării deșeurilor.

Ratificarea Protocolului de la Kyoto la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbarea climatică.

Protecția consumatorului și a sănătății

Finalizarea alinierii la acquis-ul comunitar în domeniul măsurilor legate de siguranță și consolidarea capacității administrative necesare pentru o supraveghere eficientă a pieței.

Continuarea alinierii la acquis-ul comunitar cu privire la măsurile care nu sunt legate de siguranță.

Uniune vamală

Consolidarea capacității administrative și operaționale a serviciilor vamale. Extinderea formării personalului și utilizarea sporită a tehnologiilor informaționale compatibile cu cele ale Uniunii Europene și continuarea pregătirilor pentru a asigura interconectivitatea cu sistemele UE. Consolidarea auditului și utilizarea evaluării riscurilor și a selectivității.

Înregistrarea unui progres substanțial în ceea ce privește alinierea la acquis, în special în domeniul zonelor libere, al tranzitului, al taxelor, al contingentelor tarifare și al supravegherii importului și a exportului de mărfuri.

Control financiar

Dezvoltarea capacității și continuarea alinierii sistemului de control intern al finanțelor publice, inclusiv prin descentralizarea responsabilității de gestionare și prin aplicarea unui sistem de audit intern independent, precum și prin coordonarea și armonizarea la nivel central.

Reformarea și consolidarea funcției de audit extern în conformitate cu cele mai bune practici internaționale și comunitare.

4.   PROGRAMARE

Asistența comunitară destinată țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere se acordă în cadrul instrumentelor financiare existente, în special prin Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului din 5 decembrie 2000 privind asistența acordată Albaniei, Bosniei și Herțegovinei, Croației, Republicii Federale Iugoslave și Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (Regulamentul CARDS) (1) și instrumentele de preaderare Phare (2), SAPARD (3) și ISPA (4). În consecință, prezenta decizie nu are implicații financiare. Croația poate avea acces la finanțarea acordată prin programele multinaționale și orizontale.

5.   CONDIȚIONARE

Asistența comunitară acordată țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere este condiționată de progresul înregistrat în continuare în ceea ce privește respectarea criteriilor de la Copenhaga și de îndeplinirea priorităților specifice ale prezentului parteneriat pentru aderare. Nerespectarea acestor condiții ar putea determina Consiliul să ia măsurile corespunzătoare în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. Asistența comunitară este, de asemenea, supusă condițiilor stabilite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și din 21-22 iunie 1999, în special în ceea ce privește angajamentul beneficiarilor de a derula reforme democratice, economice și instituționale.

Asistența comunitară pentru finanțarea proiectelor prin cele trei instrumente de preaderare – Phare, ISPA și SAPARD – depinde în continuare de respectarea de către Croația a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de stabilizare și asociere, de parcurgerea în continuare a etapelor necesare pentru îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga și de înregistrarea unor progrese semnificative în vederea îndeplinirii priorităților specifice ale prezentului parteneriat pentru aderare.

Nerespectarea acestor condiții generale ar putea determina Consiliul să decidă întreruperea asistenței financiare în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 622/98 al Consiliului din 16 martie 1998 privind asistența în favoarea statelor candidate în cadrul strategiei de preaderare, în special instituirea de parteneriate pentru aderare (5).

6.   MONITORIZARE

Aplicarea parteneriatului pentru aderare se analizează prin mecanismele stabilite în conformitate cu procesul de stabilizare și asociere, în special prin rapoartele anuale prezentate de către Comisie.


(1)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).

(2)  Regulamentul (CEE) nr. 3906/89 al Consiliului (JO L 375, 23.12.1989, p. 11). Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2257/2004 (JO L 389, 30.12.2004, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1268/99 al Consiliului (JO L 161, 26.6.1999, p. 87). Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1267/99 al Consiliului (JO L 161, 26.6.1999, p. 73). Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005.

(5)  JO L 85, 20.3.1998, p. 1.