01/Volumul 08

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

388


32006D0006


L 005/15

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 12 decembrie 2005

de adoptare a reglementării de stabilire a modalităților de acordare a unui ajutor financiar în vederea suplimentării pensiei soțului supraviețuitor care suferă de o boală gravă sau de durată sau care are un handicap

(2006/6/CE, Euratom)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Statutul funcționarilor Comunităților Europene, stabilit prin Regulamentul (CECO, CEE, Euratom) nr. 259/68 (1) și, în special, articolul 76a din Statutul funcționarilor,

având în vedere avizul Comitetului pentru Statutul funcționarilor,

întrucât Comunităților Europene le revine misiunea de a stabili de comun acord condițiile de acordare a unui ajutor financiar pentru suplimentarea pensiei soțului supraviețuitor care suferă de o boală gravă sau de durată sau care are un handicap,

ADOPTĂ PREZENTA REGLEMENTARE:

Articolul 1

În cadrul măsurilor cu caracter social prevăzute de Statutul funcționarilor, pensia unui soț supraviețuitor care suferă de o boală gravă sau de durată sau care are un handicap poate fi suplimentată cu un ajutor financiar plătit de instituție pe perioada bolii grave sau de durată sau a handicapului, pe baza unei examinări a situației sociale și medicale a persoanei în cauză.

Articolul 2

Decizia de acordare a unui ajutor în temeiul articolului 76a din statut este luată de autoritatea cu putere de numire din cadrul Comisiei.

Gestionarea creditelor destinate punerii în aplicare a articolului 76a din statut îi revine Comisiei.

Articolul 3

Soțul supraviețuitor în cauză sau reprezentantul legal al acestuia (denumit în continuare „solicitantul”) depune o cerere la serviciul social al instituției responsabile cu stabilirea drepturilor de pensie ale soțului supraviețuitor în cauză. Cererea trebuie însoțită de un raport medical detaliat și, după caz, de documente justificative, întocmit de medicul curant al soțului supraviețuitor, în care se precizează boala gravă sau de durată sau invaliditatea și se propun măsurile necesare pentru atenuarea efectelor handicapului sau ale bolii grave sau de durată.

Articolul 4

Decizia autorității cu putere de numire din cadrul Comisiei se ia pe baza avizului medical și a unui aviz privind situația socială a persoanei în cauză, ținând seama de obiectivele menționate la articolul 1.

Articolul 5

Ținând seama de avizul medicului curant, medicul-consilier al instituției responsabile în sensul articolului 3 se pronunță asupra recunoașterii bolii sau a handicapului, precum și asupra gravității și duratei preconizate ale acesteia. Acesta se pronunță, de asemenea, asupra măsurilor care urmează să fie luate pentru a atenua efectele bolii sau ale handicapului. În cazul în care medicul-consilier al instituției emite un aviz negativ, cazul este prezentat spre aviz unei comisii formate din medicul-consilier al instituției, medicul curant al solicitantului și dintr-un al treilea medic desemnat de comun acord de către cei doi medici menționați anterior.

Articolul 6

Avizul cu privire la situația socială a solicitantului este prezentat de un asistent social din cadrul instituției responsabile în sensul articolului 3. Acest aviz social ține seama de avizul medical și cuprinde o analiză a situației sociale și a nevoilor reale legate de boala sau handicapul respectiv, în special a situației financiare și a veniturilor și cheltuielilor solicitantului. Pe baza avizului medical și a analizei menționate anterior, asistentul social propune, în conformitate cu dispozițiile articolului 10, suma de acordat ca ajutor financiar, perioada de acordare a ajutorului menționat anterior și, în cazul în care consideră că este necesar, reexaminarea situației sociale și a stării de sănătate a persoanei în cauză. În caz de litigiu între solicitant și asistentul social privind analiza socioeconomică, cazul este prezentat spre aviz unui comitet mixt înființat la inițiativa Comisiei.

Articolul 7

Autoritatea cu putere de numire ia o decizie în termen de două luni de la data depunerii cererii, pe baza avizelor emise în aplicarea articolelor 5 și 6. În cazul în care se acordă un ajutor financiar, acesta intră în vigoare în prima zi a lunii următoare celei în care s-a depus cererea și este acordat pe o perioadă de cel mult 12 luni.

Articolul 8

Există posibilitatea prelungirii duratei de acordare a ajutorului financiar în cazul în care, la expirarea perioadei de acordare a ajutorului financiar, în conformitate cu decizia autorității cu putere de numire, persoana în cauză continuă să aibă un handicap sau să sufere de o boală gravă sau de durată. Autoritatea cu putere de numire decide prelungirea perioadei de acordare a ajutorului financiar pe baza unui nou aviz medical, după caz, și a unui aviz cu privire la situația socială a persoanei în cauză, în conformitate cu articolele 5 și 6. În cazul în care se decide prelungirea perioadei de acordare a ajutorului financiar, acesta intră în vigoare în prima zi a lunii următoare ultimei luni în care s-a aplicat decizia anterioară.

Articolul 9

Solicitantul trebuie să prezinte situația sa financiară (în special bunurile sale, bunurile imobiliare și valorile mobiliare) și să dea o declarație pe propria răspundere, pe baza celei mai recente declarații de impozit ale sale, cu privire la veniturile sale (pensia plătită de instituție, orice altă pensie primită din altă sursă, alocațiile aferente handicapului sau bolii grave sau de durată, precum și orice altă sursă de venit).

Articolul 10

Cu condiția confirmării faptului că soțul supraviețuitor suferă de o boală gravă sau de durată sau are un handicap și în temeiul articolelor 4, 5, 6 și 7, acesta beneficiază de un ajutor financiar, calculat după cum urmează:

suma aferentă cheltuielilor legate de boala gravă sau de durată sau de handicap care nu sunt rambursate din alte surse plus suma minimă de subzistență din care se scad veniturile persoanei în cauză în sensul articolului 9. Valoarea ajutorului respectiv nu poate depăși, cu toate acestea, valoarea cheltuielilor menționate anterior.

Articolul 11

În cazul în care, în conformitate cu avizul medical, perioada în care persoana în cauză suferă de o boală gravă sau de durată sau are un handicap depășește o lună, intervenția financiară a instituției are loc lunar, iar în caz contrar are loc o singură dată.

Articolul 12

Solicitantul are obligația de a informa de îndată serviciul social din cadrul instituției responsabile în sensul articolului 3 cu privire la orice modificare intervenită în situația sa.

Articolul 13

Comisia prezintă, la trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei reglementări și, ulterior, la fiecare trei ani, un raport detaliat cu privire la aplicarea acesteia, care include în special valoarea medie anuală a ajutorului financiar, precum și incidența sa financiară globală.

Articolul 14

Prezenta reglementare intră în vigoare în prima zi a lunii următoare celei în cursul căreia se constată de către președintele Curții de Justiție a Comunităților Europene acordul comun dintre instituții prevăzut la articolul 76a din Statutul funcționarilor.

Prezenta reglementare se aplică de la 1 mai 2004

Adoptată la Bruxelles, 12 decembrie 2005.

Pentru Consiliu

Președintele

J. STRAW


(1)  JO L 56, 4.3.1968, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 31/2005 (JO L 8, 12.1.2005, p. 1).