03/Volumul 66

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

141


32005R1739


L 279/47

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1739/2005 AL COMISIEI

din 21 octombrie 2005

de stabilire a condițiilor de sănătate animală privind circulația animalelor de circ între statele membre

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare specifice prevăzute la secțiunea I din anexa A la Directiva 90/425/CEE (1), în special articolul 23,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Directiva 92/65/CEE, este necesar să se stabilească cerințele de sănătate animală specifice aplicabile circulației animalelor de circ, prin derogare de la normele generale privind circulația animalelor prevăzute la capitolul II din directiva menționată anterior. Măsurile prevăzute de prezentul regulament se aplică prezentărilor, târgurilor și numerelor de animale cu caracter itinerant, dar nu și instalațiilor permanente prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 92/65/CEE.

(2)

În sensul sănătății animale, este necesar ca autoritățile competente să dispună de unele informații privind circurile și târgurile care prezintă animale de circ, în special în ceea ce privește circulația între statele membre. Prin urmare, este necesar să se solicite ca aceste circuri și târguri, precum și rutele lor să fie înregistrate într-un stat membru în cauză.

(3)

Circurile și târgurile călătoresc adesea în afara statului lor membru de origine. Prin urmare, este necesar să li se permită să se înregistreze în statul lor membru de reședință stabilă sau în statul membru în care se află, chiar dacă nu este vorba de statul lor membru de origine.

(4)

Un număr cu animale presupune prestația unui singur animal sau a unui număr limitat de animale ținute în captivitate cu scopul principal de prezentare în fața publicului sau de divertisment; administratorul sau proprietarul poate exercita această activitate în mod independent. Numerele cu animale pot fi prezentate în afara statului membru de origine, în special atunci când este vorba despre un circ sau atunci când sunt prezentate izolat, în special în cadrul activităților de divertisment sau de cinema. În consecință, este absolut necesar să se includă, de asemenea, numerele cu animale în sfera de aplicare a prezentului regulament.

(5)

Riscul pentru sănătatea animală asociat unui circ sau unui târg este legat direct de speciile animale care sunt prezentate aici. Prin urmare, este necesar ca exploatanții de circuri sau de numere cu animale să fie constrânși să țină registre cu informații privind animalele pe care aceștia le dețin.

(6)

Este necesar să se prevadă controale ale stării de sănătate a animalelor de circ. Ținând seama de diferitele tipuri de transport al animalelor de circ în cadrul Comunității, este cazul să se prevadă pașapoarte pentru aceste animale, care vor cuprinde informații pertinente privind starea lor de sănătate, inclusiv date detaliate privind vaccinările și testele oficiale efectuate.

(7)

Normele de sănătate animală aplicabile animalelor de circ se pot baza pe aceleași principii ca și legislația comunitară în domeniul sănătății animale aplicabilă schimburilor intracomunitare de animale domestice deținute în exploatații, în special Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de sănătate animală care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (2) și Directiva 91/68/CEE a Consiliului din 28 ianuarie 1991 privind condițiile de sănătate animală care reglementează schimburile intracomunitare de ovine și caprine (3). Cu toate acestea, este necesar ca aceste norme să fie adaptate problemelor specifice ridicate de speciile animale în cauză prezente în circuri sau târguri, iar punerea lor în aplicare să fie legal atestată de un medic veterinar oficial, în conformitate cu articolul 2 alineatul (7) din Directiva 90/425/CEE a Consiliului (4).

(8)

Regulamentul (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (5) prevede condițiile de sănătate animală și documentele de însoțire sau pașapoarte pentru transportul intracomunitar de pisici, câini și nevăstuici, iar Decizia 93/623/CEE a Comisiei (6) pentru ecvidee. Este necesar ca animalele de circ din speciile menționate anterior să intre sub incidența acestor norme în ceea ce privește pașapoartele și sănătatea animală.

(9)

Pentru asigurarea coerenței, Irlanda, Cipru, Malta și Regatul Unit trebuie autorizate să aplice animalelor de circ sensibile la turbare normele lor naționale de carantină, în conformitate cu Directiva 92/65/CEE.

(10)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament trebuie să se aplice fără a aduce atingere dispozițiilor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul schimburilor cu acestea (7).

(11)

În vederea garantării unei trasabilități complete a animalelor de circ, este necesară înregistrarea circulației lor intracomunitare prin sistemul Traces, instituit prin Decizia 2004/292/CE a Comisiei (8), și punerea în aplicare a dispozițiilor de certificare privind schimburile intracomunitare stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 599/2004 al Comisiei din 30 martie 2004 de adoptare a unui model armonizat de certificat și de proces-verbal de inspecție, referitoare la schimburile intracomunitare cu animale și cu produse de origine animală (9).

(12)

Este necesar să se acorde un termen suficient pentru punerea în aplicare a noilor condiții prevăzute de prezentul regulament.

(13)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prin derogare de la capitolul II al Directivei 92/65/CEE, prezentul regulament stabilește condițiile de sănătate animală pe care trebuie să le îndeplinească circulația animalelor de circ între statele membre.

Normele aplicabile circurilor se aplică mutatis mutandis numerelor cu animale.

Prezentul regulament se aplică fără a aduce atingere:

(a)

măsurilor care se aplică animalelor sensibile la turbare în unele state membre, în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din Directiva 92/65/CEE și

(b)

normelor de certificare stabilite în reglementările de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se înțelege prin:

1.

„circ”, o prezentare sau un târg cu caracter itinerant, care presupune prestația unuia sau a mai multor animale;

2.

„animal”, un animal din speciile enumerate în anexa A la Directiva 92/65/CEE, deținut în vederea prezentării sale în fața publicului în scopuri de divertisment sau de educație;

3.

„exploatant de circ”, proprietarul circului, agentul său sau oricare altă persoană care are întreaga responsabilitate pentru circ;

4.

„medic veterinar oficial”, medicul veterinar prevăzut la articolul 2 alineatul (7) din Directiva 90/425/CEE.

Articolul 3

Circulația între statele membre

Un circ se poate deplasa către un alt stat membru numai dacă este înregistrat în conformitate cu articolul 4 și dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolele 8, 9 și 10.

Articolul 4

Înregistrarea circurilor

(1)   Cu cel puțin patruzeci de zile lucrătoare înaintea primei deplasări a circului către un alt stat membru, exploatantul circului prezintă în scris o cerere de înregistrare la autoritatea competentă a statului membru în care circul își are rezidența legală sau în care acesta se află.

(2)   După primirea cererii prevăzute la alineatul (1), autoritatea competentă efectuează controalele necesare pentru a se asigura de respectarea condițiilor de sănătate animală stabilite de prezentul regulament.

(3)   În cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alineatul (2), autoritatea competentă stabilește:

(a)

un număr de înregistrare unic pentru circ, începând cu codul ISO al statului membru;

(b)

un registru al animalelor existente în circ, în conformitate cu articolul 5;

(c)

un registru cu destinațiile, în conformitate cu articolul 6;

(d)

pașapoarte pentru animale, în conformitate cu articolul 7.

(4)   Autoritatea competentă păstrează o copie a tuturor documentelor pe care le eliberează, în conformitate cu alineatul (3).

Articolul 5

Registrul animalelor

Registrul animalelor existente în circ, prevăzut la articolul 4 alineatul (3) litera (b), trebuie să fie în conformitate cu modelul care figurează în anexa I și trebuie să poarte numărul de înregistrare prevăzut la articolul 4 alineatul (3) litera (a). Fiecare pagină trebuie să conțină ștampila și semnătura medicului veterinar oficial înaintea eliberării registrului.

Articolul 6

Registrul destinațiilor

Registrul destinațiilor, prevăzut la articolul 4 alineatul (3) litera (c), trebuie să fie în conformitate cu modelul care figurează în anexa II și trebuie să poarte numărul de înregistrare prevăzut la articolul 4 alineatul (3) litera (a). Fiecare înregistrare trebuie să conțină ștampila și semnătura medicului veterinar oficial înaintea fiecărei mișcări prevăzute la articolul 9.

Articolul 7

Pașapoarte pentru animale

(1)   În conformitate cu articolul 4, autoritatea competentă eliberează un pașaport în conformitate cu modelul care figurează în anexa III pentru fiecare animal existent în circ, altul decât cele prevăzute la alineatele (2), (3) și (4) ale prezentului articol.

(2)   În conformitate cu articolul 4, autoritatea competentă eliberează un pașaport colectiv, în conformitate cu modelul prezentat în anexa IV, pentru păsările și rozătoarele existente în circ.

(3)   Câinii, pisicile și nevăstuicile deținute de circ intră sub incidența dispozițiilor în materie de pașapoarte și de sănătate animală prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 998/2003.

(4)   Ecvideele deținute de fiecare circ intră, de asemenea, sub incidența dispozițiilor în materie de pașapoarte și de sănătate animală prevăzute de Decizia 93/623/CEE.

Articolul 8

Obligații ale exploatantului de circ

(1)   Înaintea deplasării circului către un alt stat membru, exploatantul său trebuie să procedeze astfel încât:

(a)

registrele prevăzute la articolul 4 alineatul (3) literele (b) și (c) să fie actualizate corespunzător;

(b)

toate animalele existente în circ să fie însoțite de pașapoarte actualizate corespunzător;

(c)

cel puțin zece zile lucrătoare înaintea plecării circului, autoritatea competentă a statului membru unde se află circul să fie informată despre intenția sa de a se deplasa către un alt stat membru.

(2)   Exploatantul se asigură că animalele circului sunt întreținute astfel încât să evite orice contact direct sau indirect cu animale neînregistrate în conformitate cu prezentul regulament.

(3)   Exploatantul se asigură că toate informațiile conținute în registrele prevăzute la articolul 4 alineatul (3) literele (b) și (c) sunt păstrate o perioadă minimă de cinci ani.

Articolul 9

Prevederi privind circulația circurilor între statele membre

(1)   Înaintea deplasării circului către un alt stat membru, medicul veterinar oficial al statului membru de plecare trebuie:

(a)

să verifice că locul de plecare nu este obiect de restricții de sănătate animală privind o boală față de care unul dintre animale are o sensibilitate;

(b)

în decursul a zece zile lucrătoare premergătoare plecării, să inspecteze toate animalele existente în circ pentru a se asigura că se află într-o stare bună de sănătate clinică;

(c)

să verifice că registrul animalelor existente în circ, prevăzut la articolul 4 alineatul (3) litera (b) este actualizat și complet în ziua inspecției;

(d)

să verifice că pașapoartele animalelor din circ sunt actualizate.

(2)   În cazul în care toate condițiile formulate la alineatul (1) sunt îndeplinite, medicul veterinar oficial arată că circul este autorizat să se deplaseze în cursul următoarelor zece zile lucrătoare, aplicându-și semnătura și ștampila pe ultima coloană din registrul cu destinații prevăzut la articolul 4 alineatul (3) litera (c).

Articolul 10

Informații privind circulația circurilor între statele membre

(1)   Cu cel puțin patruzeci și opt de ore înaintea deplasării circului către un alt stat membru, exploatantul trebuie să comunice autorității competente a statului membru de plecare informațiile necesare pentru completarea certificatului privind schimburile intracomunitare în sistemul Traces.

(2)   Autoritatea competentă a statului membru de plecare trebuie, utilizând sistemul Traces, să notifice circulația autorității competente a statului membru de destinație, precum și celor din eventualele state membre de tranzit.

(3)   În modelul de certificat privind schimburile intracomunitare stabilit de Regulamentul (CE) nr. 599/2004, speciile de animale și numărul de pașaport al animalelor de circ trebuie indicate la punctul I.31 privind identificarea animalelor/produselor, iar prezentul regulament trebuie menționat în partea II.

Articolul 11

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2007.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 octombrie 2005.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/68/CE (JO L 139, 30.4.2004, p. 320); versiune astfel cum a fost rectificată în JO L 226, 25.6.2004, p. 128.

(2)  JO 121, 29.7.1964, p. 1977/64. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1/2005 (JO L 3, 5.1.2005, p. 1).

(3)  JO L 46, 19.2.1991, p. 19. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2004/554/CE a Comisiei (JO L 248, 22.7.2004, p. 1).

(4)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/33/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 315, 19.11.2002, p. 14).

(5)  JO L 146, 13.6.2003, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1193/2005 al Comisiei (JO L 194, 26.7.2005, p. 4).

(6)  JO L 298, 3.12.1993, p. 45. Decizie astfel cum a fost modificată prin Decizia 2000/68/CE (JO L 23, 28.1.2000, p. 72).

(7)  JO L 61, 3.3.1997, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1332/2005 al Comisiei (JO L 215, 19.8.2005, p. 1).

(8)  JO L 94, 31.3.2004, p. 63. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2005/515/CE (JO L 187, 19.7.2005, p. 29).

(9)  JO L 94, 31.3.2004, p. 44.


ANEXA I

REGISTRULANIMALELOR EXISTENTE ÎNTR-UN CIRC sau UN NUMĂR CU ANIMALE [în conformitate cu regulamentul (CE) Nr. 1739/2005 al comisiei] (1)

Image


(1)  Registrul trebuie să se prezinte sub forma unui registru ale cărui pagini nu pot fi înlocuite cu altele. În acest sens, fiecare pagină trebuie să poarte semnătura și ștampila medicului veterinar oficial înaintea eliberării sale exploatantului circului. Registrul trebuie păstrat pentru o perioadă minimă de cinci ani.


ANEXA II

REGISTRUL CU DESTINAȚII PENTRU UN CIRC sau UN NUMĂR CU ANIMALE [în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1739/2005 al Comisiei]

Image


ANEXA III

PAȘAPORT INDIVIDUAL PENTRU ANIMALELE DE CIRC SAU DE NUMERE CU ANIMALE

Image

Image

Image

Image

Image

Image


ANEXA IV

PAȘAPORT PENTRU PĂSĂRILE ȘI ROZĂTOARELE EXISTENTE ÎNTR-UN CIRC sau UN NUMĂR CU ANIMALE

Image

Image

Image

Image