13/Volumul 49

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

165


32005L0040


L 255/146

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA 2005/40/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 7 septembrie 2005

de modificare a Directivei 77/541/CEE a Consiliului de apropiere a legislațiilor statelor membre referitoare la centurile de siguranță și la sistemele de reținere ale autovehiculelor

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 95 al acestuia,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Cercetările au arătat că folosirea centurilor de siguranță și a sistemelor de reținere poate contribui la reducerea substanțială a numărului de decese și a severității rănilor în cazul unui accident, chiar al unuia produs prin rostogolire. Montarea acestor elemente la toate categoriile de vehicule va constitui cu siguranță un important pas înainte către creșterea siguranței rutiere și, implicit, către salvarea de vieți omenești.

(2)

Se poate obține un beneficiu substanțial pentru societate în cazul în care toate vehiculele sunt prevăzute cu centuri de siguranță.

(3)

În Rezoluția sa din 18 februarie 1986 privind măsurile comune de reducere a accidentelor rutiere, ca parte a programului comunitar pentru siguranța rutieră (3), Parlamentul European a accentuat necesitatea de a impune obligativitatea purtării centurii de siguranță de către toți pasagerii, inclusiv copiii, cu excepția cazului în care circulă în vehiculele de transport public. Prin urmare, trebuie să se facă distincție între autobuzele utilizate pentru transportul public și alte vehicule în ceea ce privește instalarea obligatorie a centurilor de siguranță și/sau a sistemelor de reținere.

(4)

În conformitate cu Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea de tip a autovehiculelor și a remorcilor acestora (4), sistemul comunitar de omologare a fost pus în aplicare pentru toate vehiculele noi din categoria M1 doar de la 1 ianuarie 1998. În consecință, doar aceste vehicule trebuie să fie echipate cu centuri de siguranță și/sau sisteme de reținere care îndeplinesc dispozițiile Directivei 77/541/CEE (5).

(5)

Până la extinderea sistemului comunitar de omologare la toate categoriile de vehicule, ar trebui impusă, în interesul siguranței rutiere, instalarea centurilor de siguranță și/sau a sistemelor de reținere, la vehiculele aparținând altor categorii decât M1.

(6)

Directiva 77/541/CEE prevede deja toate dispozițiile tehnice și administrative care permit omologarea vehiculelor aparținând altor categorii decât M1. Prin urmare, nu este necesar ca statele membre să introducă dispoziții suplimentare.

(7)

De la intrarea în vigoare a Directivei 96/36/CE a Comisiei din 17 iunie 1996 de adaptare la progresul tehnic a Directivei 77/541/CEE a Consiliului în ceea ce privește centurile de siguranță și sistemele de reținere ale autovehiculelor (6), mai multe state membre au impus deja obligativitatea dispozițiilor prevăzute de aceasta în privința vehiculelor care aparțin altor categorii decât M1. Constructorii și furnizorii lor au dezvoltat, astfel, tehnologia adecvată.

(8)

Directiva 2001/85/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2001 privind dispozițiile speciale aplicabile vehiculelor destinate transportului de pasageri care au mai mult de opt locuri pe scaune în plus față de locul conducătorului auto (7), prevede ca persoanele cu mobilitate redusă, cum ar fi persoanele cu handicap, să aibă acces mai ușor în vehiculele utilizate pentru transportul de pasageri prevăzute cu mai mult de opt locuri. Este necesar ca statele membre să poată autoriza instalarea de centuri de siguranță și/sau sisteme de reținere care nu sunt în conformitate cu specificațiile tehnice ale Directivei 77/541/CEE, dar care sunt proiectate în mod special în vederea siguranței persoanelor în aceste vehicule.

(9)

Este necesar ca Directiva 77/541/CEE să fie modificată în consecință.

(10)

Întrucât obiectivul prezentei directive, respectiv îmbunătățirea siguranței rutiere prin impunerea obligativității montării centurilor de siguranță la anumite categorii de vehicule nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, însă, dată fiind amploarea acestei acțiuni, poate fi mai bine realizat la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității prevăzut la articolul menționat, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru a realiza acest obiectiv,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificări aduse Directivei 77/541/CEE

Directiva 77/541/CEE se modifică după cum urmează:

1.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 2a

(1)   Statele membre pot, în temeiul legislației interne, să permită instalarea de centuri de siguranță sau sisteme de reținere, altele decât cele reglementate de prezenta directivă, cu condiția ca acestea să fie destinate persoanelor cu handicap.

(2)   De asemenea, statele membre pot excepta de la respectarea dispozițiilor prezentei directive sistemele de reținere concepute în conformitate cu dispozițiile anexei VII la Directiva 2001/85/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2001 privind dispozițiile speciale aplicabile vehiculelor destinate transportului de pasageri care au mai mult de opt locuri pe scaune în plus față de locul conducătorului auto (8).

(3)   Cerințele de la punctul 3.2.1 din anexa I la prezenta directivă nu se aplică la centurile de siguranță și sistemele de reținere reglementate de alineatele (1) și (2).

2.

La articolul 9 se adaugă următorul alineat:

„Vehiculele din categoriile M2 și M3 se împart în clase în conformitate cu definițiile de la punctul 2 din anexa I la Directiva 2001/85/CE.”

3.

Anexa I se modifică după cum urmează:

(a)

nota de subsol referitoare la punctul 3.1 se elimină;

(b)

punctul 3.1.1 se înlocuiește cu următorul text:

„3.1.1.

Cu excepția locurilor destinate exclusiv utilizării pe perioada de staționare a vehiculului, scaunele vehiculelor care aparțin categoriilor M1, M2 (din clasa III sau B), M3 (din clasa III sau B) și N sunt echipate cu centuri de siguranță și/sau sisteme de reținere în conformitate cu cerințele prezentei directive.

Vehiculele din clasa I, II sau A care aparțin categoriei M2 sau M3 pot fi echipate cu centuri de siguranță și/sau sisteme de reținere, cu condiția să fie în conformitate cu cerințele prezentei directive.”

Articolul 2

Măsurile avute în vedere pentru persoanele cu handicap

Comisia examinează, până la 20 aprilie 2008, procedurile speciale pentru armonizarea cerințele pentru centurile de siguranță destinate persoanelor cu handicap, pe baza standardelor internaționale și a normelor interne existente, pentru a asigura un nivel de siguranță echivalent celui prevăzut de prezenta directivă. Comisia prezintă, după caz, proiecte de măsuri. Modificările prezentei directive se adoptă în conformitate cu articolul 13 din Directiva 70/156/CEE.

Articolul 3

Punerea în aplicare

(1)   Începând cu 20 aprilie 2006, în ceea ce privește instalarea centurilor de siguranță și/sau a sistemelor de reținere care sunt în conformitate cu cerințele prevăzute de Directiva 77/541/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă, statele membre:

(a)

nu refuză acordarea omologării CE de tip sau a omologării naționale de tip pentru un tip de vehicul;

(b)

nu interzic înmatricularea, vânzarea sau introducerea în circulație a vehiculelor noi.

(2)   Începând cu 20 octombrie 2006, în ceea ce privește instalarea centurilor de siguranță și/sau a sistemelor de reținere care nu sunt în conformitate cu cerințele prevăzute de Directiva 77/541/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă, pentru un tip nou de vehicul, statele membre:

(a)

nu mai acordă omologarea CE de tip;

(b)

refuză acordarea omologării naționale de tip.

(3)   Începând cu 20 octombrie 2007, în ceea ce privește instalarea centurilor de siguranță și/sau a sistemelor de reținere care nu sunt în conformitate cu cerințele prevăzute de Directiva 77/541/CEE, astfel cum a fost modificată prin prezenta directivă, statele membre:

(a)

consideră certificatele de conformitate care însoțesc vehiculele noi ca nemaifiind valabile în sensul articolului 7 alineatul (1) din Directiva 70/156/CEE;

(b)

refuză înmatricularea, vânzarea sau introducerea în circulație a vehiculelor noi, cu excepția cazului în care se invocă dispozițiile articolului 8 alineatul (2) din Directiva 70/156/CEE.

Articolul 4

Transpunerea

(1)   Statele membre adoptă și publică, până la 20 aprilie 2006, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre informează de îndată Comisia în această privință.

(2)   Statele membre aplică aceste dispoziții începând cu 21 aprilie 2006.

(3)   Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(4)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 5

Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 6

Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Strasburg, 7 septembrie 2005.

Pentru Parlamentul European

Președintele

J. BORRELL FONTELLES

Pentru Consiliu

Președintele

C. CLARKE


(1)  JO C 80, 30.3.2004, p. 10.

(2)  Avizul Parlamentului European din 17 decembrie 2003 (JO C 91 E, 15.4.2004, p. 491), Poziția comună a Consiliului din 24 ianuarie 2005 (JO C 111 E, 11.5.2005, p. 28), Poziția Parlamentului European din 26 mai 2005 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO C 68, 24.3.1986, p. 35.

(4)  JO L 42, 23.2.1970, p. 1, directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/78/CE a Comisiei (JO L 153, 30.4.2004, p. 103).

(5)  JO L 220, 29.8.1977, p. 95, directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

(6)  JO L 178, 17.7.1996, p. 15.

(7)  JO L 42, 13.2.2002, p. 1.

(8)  JO L 42, 13.2.2002, p. 1.”