15/Volumul 13

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

257


32005D0343


L 115/35

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 11 aprilie 2005

de stabilire a criteriilor ecologice și a cerințelor asociate de evaluare și verificare pentru acordarea etichetei ecologice comunitare pentru calculatoare portabile

[notificată cu numărul C(2005) 1027]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2005/343/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1980/2000, eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs ale cărui caracteristici îi permit să contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea aspectelor de mediu esențiale.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede necesitatea stabilirii anumitor criterii specifice de etichetare ecologică, elaborate pe baza criteriilor definite de Comitetul pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene, pentru fiecare categorie de produse.

(3)

Regulamentul prevede, de asemenea, că revizuirea criteriilor de etichetare ecologică și a cerințelor asociate de evaluare și verificare trebuie să aibă loc în timp util, înainte de expirarea perioadei de validitate a criteriilor stabilite pentru categoria de produse în cauză.

(4)

Pentru a reflecta evoluția pieței, se recomandă revizuirea criteriilor ecologice stabilite prin Decizia 2001/687/CE a Comisiei din 28 august 2001 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru calculatoare portabile (2).

(5)

De asemenea, este necesar să se modifice definiția categoriei de produse prevăzute de decizia menționată anterior, pentru a se preciza că dispozitivele echipate cu un ecran tactil pe care este afișată tastatura trebuie incluse în categoria respectivă de produse și că produsele care nu sunt destinate în principal utilizării informatice sunt excluse.

(6)

Din motive de claritate, Decizia 2001/687/CE trebuie, prin urmare, înlocuită.

(7)

Criteriile ecologice revizuite și cerințele asociate de evaluare și verificare trebuie să fie valabile pe o perioadă de patru ani.

(8)

Se recomandă admiterea unei perioade de tranziție de cel mult douăsprezece luni pentru producătorii ale căror produse au primit eticheta ecologică înainte de data notificării prezentei decizii sau care au solicitat acordarea etichetei înainte de această dată, astfel încât să aibă destul timp pentru a-și adapta produsele criteriilor și cerințelor revizuite.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Categoria de produse „calculatoare portabile” desemnează toate calculatoarele care pot fi utilizate în mai multe locuri, sunt compuse dintr-o unitate centrală, un ecran și o tastatură integrate într-o singură carcasă, concepută pentru a fi ușor de transportat dintr-un loc în altul și care pot fi utilizate cu o baterie internă.

Această categorie de produse include, de asemenea, dispozitivele echipate cu un ecran tactil pe care este afișată tastatura.

Categoria de produse nu include produsele care nu sunt destinate în principal utilizării informatice.

Articolul 2

Pentru a putea obține eticheta ecologică comunitară pentru calculatoarele portabile în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1980/2000, aparatul trebuie să aparțină categoriei de produse „calculatoare portabile” și să corespundă criteriilor ecologice definite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Criteriile ecologice aplicabile categoriei de produse „calculatoare portabile”, precum și cerințele asociate de evaluare și verificare sunt valabile până la 30 aprilie 2009.

Articolul 4

Pentru scopuri administrative, numărul de cod alocat categoriei de produse „calculatoare portabile” este „018”.

Articolul 5

Decizia 2001/687/CE se abrogă.

Articolul 6

Etichetele ecologice acordate înainte de data notificării prezentei decizii produselor care aparțin categoriei de produse „calculatoare portabile” pot continua să fie utilizate până la 31 martie 2006.

În cazul în care s-au înaintat cereri de acordare a etichetei ecologice înainte de data notificării prezentei decizii pentru produse care aparțin categoriei de produse „calculatoare portabile”, acestor produse li se poate acorda eticheta ecologică în condițiile prevăzute de Decizia 2001/687/CE. În acest caz, eticheta ecologică poate fi utilizată până la 31 martie 2006.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 11 aprilie 2005.

Pentru Comisie

Stavros DIMAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

(2)  JO L 242, 12.9.2001, p. 11.


ANEXĂ

CADRU

Pentru a obține eticheta ecologică, un calculator portabil (denumit în continuare „produsul”) trebuie să fie inclus în categoria de produse definită la articolul 1 și să îndeplinească criteriile din prezenta anexă, testele realizate în sprijinul cererilor efectuându-se în conformitate cu indicațiile din aceste criterii. Testele se efectuează de către laboratoare care îndeplinesc cerințele generale din standardul EN ISO 17025. După caz, pot fi folosite alte metode de testare, în cazul în care echivalența lor este acceptată de organismul competent care evaluează solicitarea. În cazul în care nu sunt prevăzute teste sau testele sunt prevăzute doar pentru verificare sau monitorizare, organismele competente trebuie să se bazeze, după caz, pe declarațiile și documentația oferite de solicitant și/sau pe verificări independente.

Organismelor competente li se recomandă să ia în considerare punerea în aplicare a sistemelor recunoscute de management ecologic, precum EMAS sau ISO 14001, la evaluarea solicitărilor și la monitorizarea respectării criteriilor din prezenta anexă. (Notă: punerea în aplicare a acestor sisteme nu este obligatorie.)

CRITERII ECOLOGICE

1.   Economia de energie

Calculatorul portabil trebuie să fie echipat cu un întrerupător de pornire/oprire ușor de folosit.

Calculatorul portabil trebuie să suporte starea de veghe ACPI (1) S3 (suspendare la RAM), pentru a permite consumul minim de energie de sub 3 W. Calculatorul poate redeveni activ din acest mod ca răspuns la o comandă primită de la una dintre următoarele componente:

modem;

rețea;

tastatură sau mouse.

Timpul implicit de trecere de la modul de funcționare la starea de veghe ACPI S3 trebuie să fie de cel mult 15 minute de inactivitate. Producătorul trebuie să activeze această setare.

Calculatorul portabil trebuie să aibă un consum maxim de energie în modul oprit mai mic de 2W, atunci când bateria este complet încărcată, iar sistemul de alimentare este conectat la o sursă de energie. În acest context modul oprit este starea inițiată prin comanda de oprire a calculatorului.

Sistemul de alimentare a calculatorului portabil trebuie să aibă un consum maxim mai mic de 0,75 W, atunci când este conectat la o sursă de electricitate, dar nu este conectat la calculator.

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un raport care să certifice că nivelul consumului de energie în modul ACPI S3 și în modul oprit a fost măsurat în conformitate cu procedura din actualul memorandum de înțelegere privind calculatoarele Energy Star  (2) . Raportul trebuie să menționeze consumurile de energie măsurate în ambele moduri. Solicitantul trebuie să declare că produsul este în conformitate cu cerința privind alimentarea cu energie electrică.

2.   Extinderea duratei de viață

Disponibilitatea bateriilor și a surselor de alimentare compatibile, precum și a tastaturii și a componentelor sale trebuie garantată pentru o perioadă de trei ani de la încetarea producției. Calculatorul portabil trebuie, de asemenea, să îndeplinească următoarele criterii:

să fie astfel conceput încât memoria să fie ușor accesibilă și să poată fi înlocuită;

să fie astfel conceput încât să permită înlocuirea discului dur și, după caz, înlocuirea unităților CD-ROM sau DVD.

Solicitantul trebuie să declare organismului competent că produsul este în conformitate cu aceste cerințe.

3.   Conținutul de mercur al ecranului

Iluminarea de fond a ecranului plat nu trebuie să conțină mai mult de 3 mg de mercur pe lampă (în medie). Ecranul unui asistent digital personal (PDA) nu trebuie să conțină mercur.

Solicitantul trebuie să declare organismului competent că produsul este în conformitate cu aceste cerințe.

4.   Zgomotul

În conformitate cu punctul 3.2.5 din standardul ISO 9296, „nivelul sonor ponderat A declarat” (re lpW) al calculatorului portabil nu trebuie să depășească:

3,5 B(A) în modul de așteptare [echivalent cu 35 dB(A)];

4,0 B(A) la accesarea unei unități de disc dur [echivalent cu 40 dB(A)].

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un raport întocmit de un laborator de testare independent acreditat în conformitate cu standardul ISO 17025, care să certifice că nivelurile emisiilor sonore au fost măsurate în conformitate cu standardul ISO 7779 și declarate în conformitate cu standardul ISO 9296. Raportul trebuie să menționeze nivelurile măsurate ale emisiilor sonore atât pentru modul de așteptare, cât și la accesarea unei unități de disc magnetic, iar nivelurile trebuie declarate în conformitate cu punctul 3.2.5 din standardul ISO 9296.

5.   Emisii electromagnetice

Calculatorul portabil trebuie să îndeplinească cerințele menționate de standardul EN50279, categoria A.

Solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un raport care să arate că emisiile produsului sunt în conformitate cu cerințele.

6.   Returnarea, reciclarea și substanțele periculoase

Producătorul trebuie să accepte, gratis, preluarea, în vederea reparării sau reciclării, a produsului și a componentelor înlocuite, cu excepția celor contaminate de utilizatori (de exemplu în aplicații medicale sau nucleare). De asemenea, produsul trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

(a)

o singură persoană calificată este abilitată să efectueze dezasamblarea;

(b)

producătorul trebuie să verifice dezasamblarea unității și să întocmească un raport de dezasamblare care poate fi pus la dispoziție terților la cerere. Printre altele, acest raport confirmă următoarele:

conexiunile sunt ușor de găsit și accesibile;

conexiunile sunt pe cât posibil standardizate;

conexiunile sunt accesibile cu ajutorul uneltelor obișnuite;

lămpile de iluminare de fond a monitoarelor LCD sunt ușor de separat;

(c)

materialele periculoase sunt izolabile;

(d)

90 % (în volum) din materialele din plastic și metal conținute în carcasă și suport trebuie să fie în principiu reciclabile;

(e)

în măsura în care se impune utilizarea etichetelor, acestea trebuie să fie ușor de dezlipit sau să facă parte integrantă din calculator;

(f)

piesele din plastic:

nu trebuie să conțină plumb sau cadmiu adăugat intenționat;

trebuie să fie fabricate dintr-un singur polimer sau din polimeri compatibili, cu excepția capacului, care trebuie să conțină cel mult două tipuri de polimeri separabili;

nu trebuie să conțină incluziuni metalice care să nu poată fi separate de o singură persoană care utilizează unelte simple;

(g)

piesele din plastic nu trebuie să conțină substanțe de încetinire a flăcării pe bază de bifenili polibromurați (BPB) sau de eteri de difenil polibromurați (DEPB), menționați la articolul 4 din Directiva 2002/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3). Această cerință ia în considerare adaptările și modificările ulterioare ale directivei respective în ceea ce privește utilizarea deca BDE.

Piesele din plastic nu trebuie să conțină substanțe de încetinire a flăcării pe bază de clor parafină cu o lungime a lanțului de carbon de 10 până la 17 atomi și conținut de clor mai mare de 50 % în greutate (nr. CAS 85535-84-8 și nr. CAS 85535-85-9).

Solicitantul trebuie să declare organismului competent conformitatea cu această cerință;

(h)

piesele din plastic cu greutatea mai mare de 25 g nu trebuie să conțină substanțe de încetinire a flăcării sau preparate cărora li se atribuie, la momentul solicitării etichetei ecologice, una dintre următoarele fraze de risc:

Periculos pentru sănătate:

R45 (poate cauza cancer)

R46 (poate determina modificări genetice ereditare)

R60 (poate afecta fertilitatea)

R61 (poate produce efecte adverse asupra fătului în timpul sarcinii)

Periculos pentru mediu:

R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice)

R50/R53 (foarte toxic pentru organismele acvatice, poate cauza efecte dăunătoare pe termen lung asupra mediului acvatic)

R51/R53 (toxic pentru organismele acvatice, poate cauza efecte dăunătoare pe termen lung asupra mediului acvatic),

astfel cum au fost definite de Directiva 67/548/CEE a Consiliului (4);

(i)

piesele din plastic trebuie să conțină un marcaj permanent de identificare a materialului, în conformitate cu standardul ISO 11469:2000. Sunt scutite de îndeplinirea acestui criteriu materialele din plastic extrudat și circuitele de iluminare a ecranelor plate;

(j)

bateriile nu trebuie să conțină mai mult de 0,0001 % mercur, 0,001 % cadmiu sau 0,01 % plumb din greutatea totală.

Solicitantul trebuie să declare organismului competent care evaluează cererea că produsul este în conformitate cu aceste cerințe și să pună la dispoziția acestuia o copie a raportului de dezasamblare.

În ceea ce privește criteriul 6 litera (h), substanțelor de încetinire a flăcării utilizate, după caz, nu trebuie să li se atribuie nici una dintre frazele de risc menționate anterior și nici nu trebuie să apară în anexa 1 la Directiva 67/548/CEE privind clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase cu modificările sale ulterioare. Această cerință nu se aplică substanțelor de încetinire a flăcării a căror natură chimică se modifică la aplicare, astfel încât nici una dintre frazele de risc menționate anterior nu se mai justifică și atunci când mai puțin de 0,1 %, din substanța de încetinire a flăcării din elementul tratat păstrează forma anterioară aplicării. Substanțele de încetinire a flăcării utilizate, după caz, în piesele din plastic cu greutatea >25 g trebuie specificate, cu numele și numărul CAS, în documentația care însoțește cererea.

7.   Instrucțiuni de utilizare

Produsul trebuie vândut împreună cu instrucțiuni de utilizare relevante, care să ofere informații referitoare la o utilizare corectă a mediului, în special:

(a)

recomandări pentru utilizarea funcțiilor care permit economisirea de energie, precizând faptul că dezactivarea acestor funcții poate duce la creșterea consumului de energie și, în consecință, a costurilor de utilizare;

(b)

informații privind posibilitatea de a reduce la zero consumul de energie prin debranșarea calculatorului sau prin închiderea prizei de perete;

(c)

informații privind garanția și disponibilitatea pieselor de schimb. În cazul în care consumatorul consideră necesară actualizarea sau înlocuirea de componente, el trebuie informat cu privire la procedura respectivă;

(d)

informații referitoare la faptul că produsul a fost conceput pentru a permite refolosirea adecvată a unor componente și reciclarea acestora și că nu trebuie aruncat;

(e)

recomandări pentru utilizarea garanției de returnare către producător;

(f)

informații privind utilizarea adecvată a cartelelor de rețea locală fără fir (WLAN) pentru a reduce astfel problemele de securitate;

(g)

informația că produsului i s-a a acordat eticheta ecologică comunitară, cu o scurtă explicație asupra semnificației acestei etichete, cu indicația că mai multe informații privind eticheta ecologică pot fi găsite la adresa de Internet (http://europa.eu.int/ecolabel).

Solicitantul trebuie să declare că produsul este în conformitate cu aceste cerințe și să pună la dispoziția organismului competent care evaluează solicitarea un exemplar din manualul de utilizare.

8.   Ambalajul

Ambalajul trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

(a)

Toate componentele ambalajului trebuie să fie ușor de separat cu mâna, în materiale individuale, pentru facilitarea reciclării.

(b)

După caz, ambalajele din carton trebuie să fie compuse din cel puțin 80 % material reciclat.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să declare că produsul este în conformitate cu această cerință și să pună la dispoziția organismului competent o mostră(mostre) de ambalaj, ca parte integrantă a cererii.

9.   Informațiile care apar pe eticheta ecologică

Rubrica 2 a etichetei ecologice trebuie să includă următorul text:

consum redus de energie;

conceput pentru a facilita reciclarea;

nivel sonor redus.

Solicitantul trebuie să declare că produsul este în conformitate cu această cerință și să pună la dispoziția organismului competent o copie a etichetei ecologice, astfel cum apare aceasta pe ambalaj și/sau pe produs și/sau în documentația care îl însoțește pe acesta.


(1)  Advanced configuration and power interface (ACPI).

(2)  În conformitate cu definiția Agenției de Protecție a Mediului a Statelor Unite ale Americii pe website-ul: http://www.energystar.gov/index.cfm?c = computers.pr_crit_computers.

(3)  JO L 37, 13.2.2003, p. 19.

(4)  JO L 196, 16.8.1967, p. 1.