15/Volumul 13

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

223


32005D0341


L 115/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 11 aprilie 2005

de stabilire a criteriilor ecologice, precum și a cerințelor de evaluare și verificare pentru acordarea etichetei ecologice comunitare pentru calculatoare personale

[notificată cu numărul C(2005) 1024]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2005/341/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs care posedă caracteristici care îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte cheie de mediu.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice de etichetare ecologică pe categorii de produse, elaborate pe baza criteriilor prevăzute de Comitetul pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene.

(3)

De asemenea, regulamentul prevede că revizuirea criteriilor de etichetare ecologică, precum și a cerințelor de evaluare și verificare aferente criteriilor în cauză, se face în timp util, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a criteriilor specificate pentru categoria de produse respectivă.

(4)

Pentru a reflecta evoluțiile de pe piață, se impune revizuirea criteriilor ecologice prevăzute de Decizia 2001/686/CE a Comisiei din 22 august 2001 de stabilire a criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare pentru calculatoare personale (2).

(5)

De asemenea, pentru a preciza faptul că serverele sunt excluse, este necesară modificarea definiției categoriei de produse menționate de decizia în cauză.

(6)

Din motive de claritate, Decizia 2001/686/CE ar trebui înlocuită în consecință.

(7)

Criteriile de acordare a etichetei ecologice revizuite și cerințele de evaluare și verificare aferente ar trebui să fie valabile pentru o perioadă de patru ani.

(8)

Se impune o perioadă de tranziție de cel mult 12 luni pentru producătorii pentru ale căror produse s-a acordat eticheta ecologică înainte de data notificării prezentei decizii sau care au solicitat acordarea ei înainte de data în cauză, astfel încât aceștia să aibă suficient timp pentru a respecta criteriile și cerințele revizuite.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt în conformitate cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Categoria de produse „calculatoare personale” cuprinde calculatoarele destinate utilizării într-o locație fixă, precum un birou, cuprinzând o unitate centrală și un dispozitiv de afișaj, reunite sau nu într-o singură carcasă, precum și o tastatură.

Categoria de produse în cauză cuprinde, de asemenea, unități centrale, tastaturi și dispozitive de afișaj concepute pentru a fi folosite împreună cu calculatoarele personale.

Categoria de produse nu cuprinde servere.

Articolul 2

Pentru a-i fi acordată eticheta ecologică comunitară pentru calculatoare personale în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, un dispozitiv trebuie să facă parte din categoria de produse „calculatoare personale” și să respecte criteriile ecologice stabilite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Criteriile ecologice pentru categoria de produse „calculatoare personale”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile până la 30 aprilie 2009.

Articolul 4

În scopuri administrative, numărul de cod acordat categoriei de produse „calculatoare personale” este „013”.

Articolul 5

Decizia 2001/686/CE se abrogă.

Articolul 6

Etichetele ecologice acordate înainte de data notificării prezentei decizii pentru produsele care fac parte din categoria „calculatoare personale” pot continua să fie folosite până la 31 martie 2006.

În cazul în care înainte de data notificării prezentei decizii au fost depuse cereri pentru acordarea etichetei ecologice în cazul produselor din categoria de produse „calculatoare personale”, acestea pot primi eticheta ecologică în condițiile prevăzute de Decizia 2001/686/CE. În aceste cazuri, eticheta ecologică poate fi folosită până la 31 martie 2006.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 11 aprilie 2005.

Pentru Comisie

Stavros DIMAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

(2)  JO L 242, 12.9.2001, p. 4.


ANEXĂ

PRINCIPII

Pentru a se califica în vederea obținerii etichetei ecologice, un calculator personal, o unitate centrală, un dispozitiv de afișaj sau o tastatură (denumite în continuare „produs”) trebuie să facă parte din categoria de produse definită la articolul 1 și să respecte următoarele criterii din anexă (eticheta ecologică poate fi solicitată pentru orice componentă, în afară de mouse):

 

Unitate centrală

Unitate de afișaj

Tastatură

Calculator personal

Economie de energie: unitate centrală

X

 

 

X

Economie de energie: monitor

 

X

 

X

Prelungirea duratei de viață: unitate centrală

X

 

 

X

Prelungirea duratei de viață: monitor

 

X

 

X

Conținut de mercur al monitoarelor cu cristale lichide (LCD)

 

X

(după caz)

 

X

(după caz)

Zgomot

X

 

 

X

Emisii electromagnetice

 

X

 

X

Preluare de către producător și reciclare

X

X

(după caz)

X

(după caz)

X

(după caz)

Instrucțiuni pentru utilizator

X

X

X

(după caz)

X

(după caz)

La cerere, se efectuează încercări, în conformitate cu indicațiile specificate în cadrul criteriilor, iar încercările sunt efectuate de laboratoarele care îndeplinesc cerințele generale prevăzute în standardul EN ISO 17025. După caz, pot fi folosite și alte metode de încercare, în cazul în care echivalența lor este acceptată de organul competent care evaluează cererea. În cazul în care nu sunt prevăzute încercări sau acestea sunt menționate ca fiind folosite la verificare sau monitorizare, organele competente ar trebui să se bazeze pe declarații și pe documentația furnizată de solicitant și/sau pe verificări independente.

Se recomandă organelor competente să ia în considerare, la evaluarea cererilor și monitorizarea respectării criteriilor din anexă, punerea în aplicare a sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau ISO 14001. (Notă: punerea în aplicare a unor astfel de sisteme de management nu este obligatorie).

CRITERII ECOLOGICE

1.   Economia de energie

Unitatea centrală

(a)

Unitatea centrală a calculatorului trebuie să aibă un buton de pornire-oprire ușor accesibil.

(b)

Unitatea centrală a calculatorului trebuie să respecte cerințele de configurare Energy Star (1) care permit moduri de funcționare eficiente energetic.

Solicitantul pune la dispoziția organului competent o declarație care atestă că unitatea centrală a calculatorului personal respectă cerințele de configurare (liniile directoare) menționate în Energy Star.

(c)

Calculatorul poate intra în stare de inactivitate ACPI (2) S3 (suspendare în RAM), pentru a permite un consum minim de energie care să nu depășească 4 wați. Calculatorul poate ieși din acest mod pe baza unei comenzi din partea:

modemului;

conexiunii la rețea;

folosirii tastaturii sau deplasării mouse-ului.

Timpul implicit de trecere de la modul operațional la modul de inactivitate ACPI S3 este de cel mult 30 de minute de inactivitate. Producătorul activează această stare, dar utilizatorul o poate dezactiva.

Solicitantul furnizează organului competent un raport care atestă că nivelul consumului de energie electrică în modul ACPI S3 a fost măsurat folosind procedura din memorandumul de înțelegere Energy Star privind calculatoarele. Raportul precizează consumul de energie electrică măsurat în acest mod.

(d)

Consumul de energie electrică în modul „oprit” nu trebuie să depășească 2 wați. În acest context, modul „oprit” este starea inițiată prin comanda de închidere a calculatorului.

Solicitantul furnizează organului competent un raport care atestă că nivelul consumului de energie electrică în modul „oprit” a fost măsurat folosind procedura din memorandumul de înțelegere Energy Star privind calculatoarele. Raportul precizează consumul de energie electrică măsurat în acest mod.

Monitorul

(a)

Monitorul trebuie să aibă un buton de pornire-oprire ușor accesibil.

(b)

Consumul de energie electrică al monitorului în starea de inactivitate (3) nu trebuie să depășească 2 wați. Timpul implicit de trecere de la modul operațional la modul de inactivitate ACPI S3 este de cel mult 30 de minute de inactivitate. Producătorul trebuie să activeze această stare, dar utilizatorul o poate dezactiva.

(c)

Consumul de energie electrică al monitorului în modul „oprit” (4) nu trebuie să depășească 1 watt. În acest context, modul „oprit” este starea inițiată prin comanda de închidere a monitorului.

(d)

Monitoarele nu trebuie să depășească cerințele pentru categoria a doua din versiunea 4 Energy Star. Monitoarele trebuie să respecte formula corespunzătoare enunțată în continuare:

(i)

în cazul în care X < 1, atunci Y = 23

(ii)

în cazul în care X ≥ 1, atunci Y = 28X

(unde X este numărul de megapixeli, iar Y consumul de energie în wați)

Solicitantul pune la dispoziția organului competent un raport care atestă că nivelurile de consum de energie electrică în modurile „oprit”, „inactivitate” și „pornit” au fost măsurate folosind procedura menționată în Cerințele programului Energy Star pentru monitoare de calculator (versiunea 4.0). Raportul precizează consumurile de energie electrică în toate cele trei moduri.

2.   Prelungirea duratei de viață

(a)

Calculatorul este proiectat astfel încât memoria să fie ușor accesibilă și să poată fi schimbată.

(b)

Calculatorul este proiectat astfel încât hard-disc-ul și driver-ul de CD și/sau DVD, în cazul în care există, să poată fi schimbate.

(c)

Calculatorul este proiectat astfel încât cartela de grafică să fie ușor accesibilă și să poată fi schimbată.

Solicitantul declară organului competent faptul că produsul respectă aceste cerințe.

3.   Conținutul de mercur al unui monitor cu cristale lichide (LCD)

Iluminatul de fundal al monitorului LCD nu trebuie să conțină peste 3 mg de mercur în medie pe lampă.

Solicitantul declară organului competent faptul că produsul respectă aceste cerințe.

4.   Zgomotul

„Nivelul ponderat A declarat al sunetului” (re 1 pW) pentru unitatea centrală a calculatorului personal, în conformitate cu punctul 3.2.5 din ISO 9296, nu trebuie să depășească:

4,0 B(A) în modul în așteptare [echivalentul a 40 dB(A)]

4,5 B(A) atunci când este accesată o unitate de hard-disc [echivalentul a 45 dB(A)].

Solicitantul furnizează organului competent un raport, elaborat de un laborator de încercări independent acreditat în conformitate cu ISO 17025, prin care se certifică faptul că nivelurile emisiilor de zgomot au fost măsurate în conformitate cu ISO 7779 și declarate în conformitate cu ISO 9296. Raportul specifică nivelurile emisiilor de zgomot, atât în modul în așteptare, cât și în momentul accesării unei unități de disc, declarate în conformitate cu punctul 3.2.5 din ISO 9296.

5.   Emisiile electromagnetice

Monitorul calculatorului personal respectă cerințele enunțate în cadrul EN50279, categoria A.

Solicitantul furnizează organului competent un raport care arată că emisiile monitorului respectă cerința în cauză.

6.   Preluarea, reciclarea și substanțele periculoase

Producătorul oferă gratuit posibilitatea de a prelua produsul în vederea modernizării sau reciclării, precum și a înlocuirii oricărei componente, cu excepția celor contaminate de către utilizatori (de exemplu, în aplicațiile medicale sau nucleare). În plus, produsul trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii:

(a)

să poată fi demontat de o singură persoană calificată;

(b)

producătorul verifică demontarea produsului și furnizează un raport care, la cerere, este pus la dispoziția părților terțe. Printre altele, raportul confirmă următoarele:

conexiunile sunt ușor de găsit și accesibile;

conexiunile sunt standardizate în măsura posibilului;

conexiunile pot fi accesate folosind unelte obișnuite;

lămpile care asigură iluminatul de fundal al monitoarelor LCD sunt ușor separabile;

(c)

materialele periculoase sunt separabile;

(d)

90 % din greutatea materialelor plastice și a componentelor metalice din carcasă și șasiu sunt reciclabile din punct de vedere tehnic;

(e)

în cazul în care sunt necesare etichete, acestea sunt ușor separabile sau intrinseci;

(f)

componentele din plastic îndeplinesc următoarele cerințe:

nu li s-a adăugat în mod intenționat plumb sau cadmiu;

sunt realizate dintr-un polimer sau din polimeri compatibili, cu excepția carcasei, care cuprinde maximum două tipuri de polimeri separabili și neacoperiți, de exemplu, cu vopsea;

nu conțin elemente din metal care să nu poată fi separate de o singură persoană, folosind unelte simple;

(g)

componentele din plastic nu conțin substanțele ignifuge difenil polibromurat (PBB) sau difenil eter polibromurat (PBDE), în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2002/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5). Această cerință ține seama de adaptările și modificările ulterioare la directiva în cauză privind folosirea Deca-BDE.

Componentele din plastic nu conțin substanțele ignifuge bazate pe cloroparafină cu o lungime a catenei de 10-17 atomi de carbon și un conținut de clorură care depășește 50 % din greutate (CAS nr. 85535-84-8 și CAS nr. 85535-85-9).

Solicitantul declară organului competent respectarea cerinței în cauză;

(h)

componentele din plastic cu o greutate care depășește 25 grame nu conțin substanțe sau preparate ignifuge cărora, în momentul solicitării etichetei ecologice, li se asociază următoarele fraze de risc:

Periculos pentru sănătate:

 

R45 (poate cauza cancer)

 

R46 (poate cauza afectare genetică ereditară)

 

R60 (poate afecta fertilitatea)

 

R61 (poate afecta fătul)

Periculos pentru mediu:

 

R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice)

 

R50/R53 (foarte toxic pentru organismele acvatice, poate cauza efecte secundare pe termen lung în mediul acvatic)

 

R51/R53 (toxic pentru organismele acvatice, poate cauza efecte secundare pe termen lung în mediul acvatic),

în conformitate cu Directiva 67/548/CEE (6) a Consiliului;

(i)

componentele din plastic au un marcaj permanent care identifică materialul, în conformitate cu ISO 11469: 2000. Sunt excluse din cadrul acestui criteriu materialele din plastic extrudat și conductorii optici ai dispozitivelor de afișare plate;

(j)

bateriile nu conțin mai mult de 0,0001 % mercur, 0,001 % cadmiu sau 0,01 % plumb din greutatea bateriei.

Solicitantul declară organului competent faptul că produsul respectă aceste cerințe și furnizează organului competent care evaluează cererea o copie a raportului de demontare.

În ceea ce privește criteriul 6 litera (h), în cazul în care se folosesc substanțe ignifuge, acestora nu trebuie să le fie asociată nici una din frazele de risc anterioare și nu trebuie să fie menționate în anexa I la Directiva 67/548/CEE sau modificările sale ulterioare privind clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase. Această cerință nu este valabilă în cazul substanțelor ignifuge care, în momentul aplicării, își modifică structura chimică și nu mai corespund nici uneia dintre frazele R menționate anterior, nici în cazurile în care mai puțin de 0,1 % din substanța ignifugă din componenta tratată rămâne în forma dinaintea aplicării. Orice substanțe ignifuge folosite în componentele din plastic > 25 g trebuie specificate în documentația care însoțește cererea, menționându-se numele lor și numărul CAS.

7.   Instrucțiuni pentru utilizatori

Produsul este vândut însoțit de informații relevante pentru utilizatori, cuprinzând sfaturi de folosire adecvată pentru mediu, în special:

(a)

recomandări de folosire a caracteristicilor de gestionare a consumului de energie electrică, inclusiv informații prin care se precizează că dezactivarea acestor caracteristici poate duce la un consum sporit de energie și, în consecință, poate crește costurile de exploatare;

(b)

informații prin care se precizează că energia care circulă în rețea poate fi redusă la zero, în cazul în care calculatorul este scos din priză sau în cazul în care priza din perete este dezactivată;

(c)

informații privind disponibilitatea componentelor de schimb. În cazul în care consumatorul dorește să modernizeze sau să schimbe componentele, se dau informații privind procedurile adecvate de urmat;

(d)

informații prin care se precizează că produsul a fost astfel conceput încât să permită refolosirea și reciclarea corespunzătoare a componentelor și că nu trebuie aruncat;

(e)

sfaturi privind modul în care consumatorul poate profita de oferta producătorului de a prelua produsul uzat;

(f)

informații privind folosirea adecvată a cartelelor WLAN, reducând astfel la minim riscurile de securitate;

(g)

informații privind faptul că produsului i-a fost acordată eticheta ecologică comunitară, cu o scurtă explicație asupra a ceea ce semnifică acest lucru, împreună cu indicații privind faptul că informații suplimentare privind eticheta ecologică se pot găsi pe site-ul (http://europa.eu.int/ecolabel).

Solicitantul declară faptul că produsul respectă aceste cerințe și furnizează organului competent care evaluează cererea o copie a manualului de utilizare.

8.   Ambalarea

Ambalarea respectă următoarele cerințe:

(a)

toate componentele ambalajelor sunt ușor separabile cu mâna în materiale individuale, pentru a facilita reciclarea;

(b)

în cazul în care se folosesc ambalaje de carton, acestea trebuie să conțină în proporție de 80 % material reciclat.

Evaluare și verificare: Solicitantul declară respectarea cerinței în cauză și furnizează o mostră/mostre de ambalaj organului competent de acordare a etichetei ecologice, ca parte a cererii.

9.   Informații prevăzute în eticheta ecologică

Rubrica 2 a etichetei ecologice cuprinde următorul text:

consum redus de energie;

conceput astfel încât să faciliteze reciclarea;

nivel redus de zgomot.

Solicitantul declară faptul că produsul respectă această cerință și furnizează organului competent o copie a etichetei ecologice în forma în care apare pe ambalaj și/sau a produsului și a documentelor însoțitoare.


(1)  Definite de Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite și aflate în vigoare din septembrie 2004. A se vedea site-ul web: http://www.energystar.gov/index.cfm?c = computers.pr_crit_computers.

(2)  Configurație avansată și interfață pentru consumul de energie electrică.

(3)  În conformitate cu definiția pentru monitoare în versiunea 4 Energy Star. Vezi site-ul web: http://www.energystar.gov/index.cfm?c = computers.pr_crit_computers.

(4)  Ibidem.

(5)  JO L 37, 13.2.2003, p. 19.

(6)  JO L 196, 16.8.1967, p. 1.