15/Volumul 13

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

194


32005D0317


L 101/14

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 18 aprilie 2005

privind măsurile de urgență în ceea ce privește prezența organismului modificat genetic neautorizat Bt10 în produsele pe bază de porumb

[notificată cu numărul C(2005) 1257]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2005/317/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației în sectorul alimentar, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (1), în special articolul 53 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Articolul 4 alineatul (2) și articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind produsele alimentare și furajele modificate genetic (2) prevăd că orice produs alimentar sau furaj modificat genetic poate fi introdus pe piața comunitară numai în cazul în care este reglementat printr-o autorizație acordată în conformitate cu regulamentul respectiv. Articolul 4 alineatul (3) și articolul 16 alineatul (3) din regulamentul menționat anterior prevăd că orice produs alimentar sau furaj modificat genetic poate fi autorizat numai în cazul în care s-a demonstrat în mod corespunzător și suficient că acest produs alimentar sau acest furaj nu are efecte negative asupra sănătății umane, sănătății animale sau mediului, că nu induce consumatorul sau utilizatorul în eroare și că nu diferă de produsul alimentar sau de furajul pe care este destinat să-l înlocuiască în asemenea măsură încât consumul său obișnuit să fie, din punct de vedere nutrițional, dezavantajos pentru oameni sau pentru animale.

(2)

La 22 martie 2005, autoritățile din Statele Unite ale Americii (denumite în continuare „autoritățile americane”) au informat Comisia cu privire la faptul că produse pe bază de porumb contaminate cu porumb modificat genetic Bt10 (denumite în continuare „produsele contaminate”), care nu au primit autorizația de introducere pe piața comunitară, au fost probabil exportate în Comunitate începând cu 2001 și continuă să fie exportate în Comunitate în 2005. De asemenea, autoritățile americane au informat Comisia cu privire la faptul că aceste produse nu mai sunt autorizate nici pe piața Statelor Unite ale Americii.

(3)

Fără a aduce atingere obligațiilor de control care le revin statelor membre, măsurile care trebuie adoptate ca urmare a importurilor probabile de produse contaminate ar trebui să facă obiectul unei abordări comune globale care să permită intervenția rapidă și eficientă și evitarea apariției unor neconcordanțe între statele membre cu privire la rezolvarea situației.

(4)

Articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 prevede posibilitatea adoptării unor măsuri de urgență la nivel comunitar în ceea ce privește produsele alimentare și hrana pentru animale importate dintr-o țară terță pentru a proteja sănătatea umană, sănătatea animală sau mediul în cazul în care riscul nu poate fi controlat în mod satisfăcător prin intermediul măsurilor luate de statele membre afectate.

(5)

Deși contaminarea produselor a fost semnalată de Syngenta, și anume întreprinderea producătoare a porumbului modificat genetic Bt10, autorităților americane în decembrie 2004, nici întreprinderea respectivă, nici autoritățile americane nu au furnizat informații care să permită Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „Autoritatea”) să recurgă la o evaluare a siguranței porumbului modificat genetic Bt10 în conformitate cu standardele definite de Regulamentul (CE) nr. 1829/2003. Potrivit Autorității (3), în lipsa acestor informații, siguranța porumbului Bt10 nu a fost confirmată încă.

(6)

Ținând seama de lipsa unor date suficiente pentru a realiza o evaluare a siguranței porumbului modificat genetic Bt10 care să permită asigurarea nivelului ridicat de protecție a sănătății ales de Comunitate, precum și de riscul potențial pe care îl prezintă produsele neautorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 care ia în considerare principiul precauției definit la articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, este necesar să se ia măsuri de urgență pentru a se împiedica introducerea pe piața comunitară a produselor contaminate.

(7)

În conformitate cu cerințele generale stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 178/2002, operatorii din sectorul alimentar și din industria furajelor au responsabilitatea juridică primară de a se asigura că produsele alimentare și hrana pentru animale produse în întreprinderile pe care le controlează îndeplinesc cerințele legislației alimentare și că aceste cerințe sunt respectate. Este datoria operatorului responsabil pentru prima introducere pe piață să demonstreze absența comercializării produselor contaminate. În acest scop, măsurile de urgență trebuie să prevadă că loturile de produse specifice care provin din Statele Unite ale Americii pot fi introduse pe piața comunitară numai în cazul în care sunt însoțite de un raport de analiză care să demonstreze că produsele nu sunt contaminate cu porumbul modificat genetic Bt10. Acest raport de analiză trebuie emis de un laborator acreditat în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional.

(8)

Pentru a se facilita controalele, toate produsele alimentare și toată hrana pentru animale modificate genetic introduse pe piață trebuie supuse unei metode de detecție validate. I s-a cerut întreprinderii Syngenta să furnizeze o metodă pentru detectarea specifică a porumbului modificat genetic Bt10, precum și probe de control. Prin urmare, i s-a cerut laboratorului comunitar de referință (LCR) prevăzut la articolul 32 din Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 să valideze metoda de detecție a acestui produs pe baza datelor furnizate de Syngenta. Metoda de detecție este comunicată de Syngenta și se poate consulta la următoarea adresă: http://gmo-crl.jrc.it.

(9)

Ținând seama de faptul că măsurile prevăzute de prezenta decizie trebuie să fie proporționale și să nu impună mai multe restricții comerciale decât este necesar, sunt reglementate numai produsele a căror contaminare cu porumbul modificat genetic Bt10 este considerată probabilă. În conformitate cu informațiile comunicate de autoritățile americane, exporturile din Statele Unite ale Americii în Comunitate nu conțin nici boabe de porumb modificat genetic, nici produse derivate din acestea, cu excepția hranei pentru animale, cu gluten de porumb și a borhotului de bere destinat hranei animalelor. Prin urmare, aceste produse trebuie să facă obiectul măsurilor menționate anterior.

(10)

Deși Comisia a formulat cereri în acest sens, autoritățile americane nu au fost în măsură să furnizeze garanții cu privire la absența porumbului Bt10 din hrana pentru animale, cu gluten de porumb și din borhotul de bere, importate în Comunitate, care conțin organisme modificate genetic sau care sunt obținute din aceste organisme, din cauza absenței măsurilor de segregare sau de trasabilitate cu privire la aceste produse în Statele Unite ale Americii.

(11)

În ceea ce privește produsele alimentare, în conformitate cu informațiile comunicate Comisiei, porumbul modificat genetic importat din Statele Unite ale Americii nu este utilizat în producția produselor alimentare în cadrul Comunității. Statele membre trebuie, cu toate acestea, să controleze prezența posibilă a produselor alimentare pe bază de porumb modificat genetic pe piață și posibila lor contaminare cu porumb Bt10. Comisia va lua în considerare orice măsură corespunzătoare pe baza informațiilor furnizate de statele membre.

(12)

Aceste măsuri trebuie să facă obiectul unei evaluări după șase luni pentru a se determina dacă sunt în continuare necesare.

(13)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Domeniul de aplicare

Prezenta decizie se aplică următoarelor produse provenite din Statele Unite ale Americii:

hrana pentru animale, cu gluten de porumb care conține porumb modificat genetic sau care este obținută din porumb modificat genetic și care intră sub incidența codului NC 2309 90 20;

borhot de bere care conține porumb modificat genetic sau care este obținut din porumb modificat genetic și care intră sub incidența codului NC 2303 30 00.

Articolul 2

Condițiile primei introduceri pe piață

(1)   Statele membre interzic prima introducere pe piață a produselor menționate la articolul 1, cu excepția cazului în care lotul este însoțit de un raport de analiză fondat pe o metodă de analiză corespunzătoare și validată care să permită detectarea specifică a porumbului modificat genetic Bt10 și emis de un laborator acreditat, care să ateste că produsul nu conține porumb Bt10 sau hrană pentru animale produsă pe bază de porumb Bt10.

În cazul în care un lot de produse menționate la articolul 1 se împarte, o copie certificată a raportului de analiză prevăzut la alineatul (1) însoțește fiecare parte a lotului împărțit.

(2)   În lipsa raportului de analiză menționat anterior, operatorul stabilit în Comunitate care este responsabil pentru prima introducere pe piață a produsului analizează produsele menționate la articolul 1 pentru a demonstra că acestea nu conțin porumb Bt10 sau hrană pentru animale produsă pe bază de porumb Bt10. Se interzice introducerea lotului pe piața comunitară înainte ca acest raport să fie disponibil.

(3)   Statele membre informează Comisia cu privire la rezultatele pozitive (defavorabile) prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru produse alimentare și furaje.

Articolul 3

Alte măsuri de control

Statele membre iau măsurile corespunzătoare, inclusiv prelevarea aleatorie de probe și analiza, în ceea ce privește produsele menționate la articolul 1 care sunt deja prezente pe piață pentru a verifica absența porumbului Bt10 sau hrana pentru animale produsă pe bază de porumb Bt10. Statele membre informează Comisia cu privire la rezultatele pozitive (defavorabile) prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru produsele alimentare și furaje.

Articolul 4

Loturi contaminate

Statele membre iau măsurile corespunzătoare pentru a garanta că produsele menționate la articolul 1 care conțin porumb Bt10 sau hrana pentru animale pe bază de porumb Bt10 nu sunt introduse pe piață.

Articolul 5

Recuperarea costurilor

Statele membre se asigură că toate costurile rezultate din punerea în aplicare a articolelor 2 și 4 sunt suportate de comercianții responsabili pentru prima introducere pe piață.

Articolul 6

Revizuirea măsurilor

Prezenta decizie face obiectul unei revizuiri până la 31 octombrie 2005.

Articolul 7

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 aprilie 2005.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1642/2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 4).

(2)  JO L 268, 18.10.2003, p. 1.

(3)  Declarație a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară publicată la 12 aprilie 2005.