03/Volumul 52

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

210


32004R0085


L 013/3

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 85/2004 AL COMISIEI

din 15 ianuarie 2004

de stabilire a standardului de comercializare pentru mere

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a pieței în sectorul fructelor și legumelor (1), în special articolul 2 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Merele sunt incluse în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 printre produsele pentru care trebuie adoptate standarde. Regulamentul (CE) nr. 1619/2001 al Comisiei din 6 august 2001 de stabilire a standardului de comercializare pentru mere și pere și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 920/89 (2) stabilește un standard comun de comercializare pentru mere și pere.

(2)

Din motive de claritate, Grupul de lucru pentru standardizarea produselor perisabile și dezvoltarea calității al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (CEE/ONU) a decis să delimiteze dispozițiile privind merele de cele referitoare la pere. Pe de altă parte, a decis să actualizeze standardul CEE/ONU FFV-50 privind comercializarea și controlul calității comerciale a merelor, în ceea ce privește dispozițiile referitoare la calitate și la mărime. Din motive de transparență pe piața mondială, este necesară abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1619/2001 și adoptarea, în consecință, a două noi standarde de comercializare pentru mere, respectiv pere.

(3)

Principalul criteriu de maturitate prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 1619/2001 este definirea unei dimensiuni minime pentru mere. Având în vedere progresele tehnice din domeniul metodelor de măsurare a fermității și a conținutului de zahăr al fructelor, precum și apariția unor noi piețe de desfacere pentru merele coapte de dimensiuni mici, trebuie redusă dimensiunea minimă a merelor aplicabilă în cadrul Comunității, avându-se grijă, în același timp, prin intermediul unor noi criterii de maturitate ca, de exemplu, conținutul de zahăr și fermitatea, ca reducerea dimensiunii minime să nu aibă drept rezultat introducerea pe piață a unor fructe insuficient de coapte și/sau de dezvoltate.

(4)

Deoarece definirea precisă a noilor criterii de maturitate, care să țină seama de caracteristicile soiurilor în ceea ce privește dimensiunea merelor, necesită cercetări mai ample, este oportun să se amâne aplicarea reducerii dimensiunii minime pentru data de 1 august 2005 și să se prevadă, până la data respectivă, dispoziții tranzitorii privind mărimea.

(5)

Aplicarea noilor standarde trebuie să elimine de pe piață produsele de calitate nesatisfăcătoare, să orienteze producția în scopul satisfacerii cerințelor consumatorilor și să faciliteze relațiile comerciale pe baza unei concurențe loiale, contribuind astfel la creșterea rentabilității producției.

(6)

Standardele se aplică în toate etapele de comercializare. Transportul pe distanțe mari, depozitarea pe durată determinată sau diferitele manipulări la care sunt supuse produsele pot atrage după sine diverse alterări care se datorează evoluției biologice a produselor sau caracterului lor mai mult sau mai puțin perisabil. Este recomandabil să se țină seama de aceste alterări în aplicarea standardelor în etapele de comercializare care urmează după etapa de expediere.

(7)

Dat fiind că produsele din categoria „Extra” fac obiectul unei trieri și condiționări extrem de atente, trebuie să se ia în considerare doar diminuarea stării de prospețime și de turgescență a acestora.

(8)

Comitetul de gestionare a fructelor și legumelor proaspete nu a emis un aviz în termenul stabilit de președinte,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Standardul de comercializare aplicabil merelor care intră sub incidența codului NC ex 0808 10 este prevăzut în anexă.

Standardul se aplică în toate etapele de comercializare, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 2200/96.

Cu toate acestea, în etapele următoare etapei de expediere, produsele pot prezenta, în raport cu cerințele standardului:

o ușoară diminuare a stării de prospețime și de turgescență;

produsele încadrate în alte categorii decât categoria „Extra” pot prezenta ușoare alterări datorate evoluției lor și caracterului lor mai mult sau mai puțin perisabil.

Articolul 2

Până la 31 iulie 2005, se aplică următoarele dispoziții privind mărimea:

(a)

dacă dimensiunea este determinată cu ajutorul diametrului, se impune un diametru minim pentru toate categoriile de fructe, după cum urmează:

 

Extra

Categoria I

Categoria II

Soiuri cu fructe mari (3)

70 mm

65 mm

65 mm

Alte soiuri

60 mm

55 mm

55 mm

(b)

dacă dimensiunea este determinată cu ajutorul greutății, se impune o greutate minimă pentru toate categoriile de fructe, după cum urmează:

 

Extra

Categoria I

Categoria II

Soiuri cu fructe mari (4)

140 g

110 g

110 g

Alte soiuri

90 g

80 g

80 g

Articolul 3

Regulamentul (CE) nr. 1619/2001 se abrogă.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Paragrafele al doilea și al treilea de la punctul III din anexă se aplică doar de la 1 august 2005.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 15 ianuarie 2004.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 297, 21.11.1996, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 47/2003 al Comisiei (JO L 7, 11.1.2003, p. 64).

(2)  JO L 215, 9.8.2001, p. 3. Regulament modificat de Regulamentul (CE) nr. 46/2003 (JO L 7, 11.1.2003, p. 61).

(3)  Lista neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari este prezentată în apendicele la anexă.

(4)  Lista neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari este prezentată în apendicele la anexă.


ANEXĂ

STANDARD PENTRU MERE

I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

Prezentul standard reglementează merele din soiurile (cultivarele) provenite din Malus domestica Borkh., destinate livrării în stare proaspătă către consumatori, cu excepția merelor destinate transformării industriale.

II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

Standardul are ca obiect definirea calităților pe care trebuie să le prezinte merele după condiționare și ambalare.

A.   Caracteristici minime

La toate categoriile, ținând seama de dispozițiile speciale prevăzute pentru fiecare categorie și de toleranțele admise, merele trebuie să fie:

întregi;

sănătoase; sunt excluse produsele atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora ar deveni improprii pentru consum;

curate, practic lipsite de materii străine vizibile;

practic lipsite de paraziți;

practic lipsite de atacuri ale paraziților;

să nu prezinte umiditate exterioară anormală;

să fie lipsite de mirosuri și/sau gusturi străine.

De asemenea, fructele trebuie să fie culese cu grijă.

Dezvoltarea și starea merelor trebuie să permită:

continuarea procesului de maturație, pentru a putea atinge gradul de maturitate adecvat în funcție de caracteristicile soiului respectiv (1)  (2);

rezistența la transport și manipulare;

sosirea în condiții satisfăcătoare la locul de destinație.

B.   Clasificarea

Merele sunt clasificate în trei categorii definite în cele ce urmează:

(i)   Categoria „Extra”

Merele din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Ele trebuie să prezinte forma, mărimea și colorația caracteristice soiului respectiv (3) și să aibă atașat un peduncul intact.

Pulpa trebuie să fie lipsită de orice deteriorare.

Merele nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte mici alterări superficiale la nivelul epidermei, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, conservarea și prezentarea sa în ambalaj.

(ii)   Categoria I

Merele din această categorie trebuie să fie de bună calitate. Ele trebuie să prezinte forma, mărimea și colorația caracteristice soiului respectiv (3).

Pulpa trebuie să fie lipsită de orice deteriorare.

Cu toate acestea, merele pot prezenta mici defecte după cum urmează, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, conservarea și prezentarea sa în ambalaj:

mici defecte de formă;

mici defecte de dezvoltare;

mici defecte de colorație;

mici defecte la nivelul epidermei care nu pot depăși:

lungimea de 2 cm, în cazul defectelor de formă alungită;

1 cm2 din suprafața totală în cazul celorlalte defecte, cu excepția ruginii (Venturia inaequalis), a căror suprafață totală nu poate depăși 0,25 cm2;

1 cm2 din suprafața totală în cazul loviturilor ușoare, caz în care epiderma nu trebuie să fie decolorată.

Pedunculul poate lipsi, cu condiția ca punctul de rupere să fie curat și ca epiderma din zona respectivă să nu fie deteriorată.

(iii)   Categoria II

Această categorie cuprinde merele care nu se încadrează în categoriile superioare, dar corespund caracteristicilor minime definite în cele ce urmează (3).

Pulpa nu trebuie să prezinte defecte esențiale.

Următoarele defecte sunt admise, cu condiția ca fructele să păstreze caracteristicile esențiale în ceea ce privește calitatea, conservarea și prezentarea:

defecte de formă;

defecte de dezvoltare;

defecte de colorație;

defecte la nivelul epidermei, care nu pot depăși:

lungimea de 4 cm în cazul defectelor de formă alungită;

2,5 cm2 din suprafața totală în cazul altor defecte, cu excepția ruginii (Venturia inaequalis), a căror suprafață totală nu poate depăși 1 cm2;

ușoare lovituri care nu depășesc 1,5 cm2 din suprafața totală, epiderma putând fi ușor decolorată.

III.   DISPOZIȚII PRIVIND MĂRIMEA

Mărimea este determinată de diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale sau de greutate.

În cazul în care dimensiunea este determinată cu ajutorul diametrului, se impune un diametru minim pentru toate categoriile de fructe, după cum urmează:

 

Extra

Categoria I

Categoria II

Soiuri cu fructe mari (4)

65 mm

60 mm

60 mm

Alte soiuri

60 mm

55 mm

50 mm

În cazul în care dimensiunea este determinată cu ajutorul greutății, se impune o greutate minimă pentru toate categoriile de fructe, după cum urmează:

 

Extra

Categoria I

Categoria II

Soiuri cu fructe mari (5)

110 g

90 g

90 g

Alte soiuri

90 g

80 g

70 g

Pentru a garanta o dimensiune omogenă a fructelor dintr-un colet:

pentru fructele măsurate în funcție de diametru, diferența de diametru dintre fructele din același colet este limitată la:

5 mm, pentru fructele din categoria „Extra” și fructele din categoriile I și II prezentate în straturi suprapuse (6);

10 mm, pentru fructele din categoria I, prezentate în vrac în coletul sau ambalajul în care sunt comercializate (7).

pentru fructele măsurate în funcție de greutate, diferența de greutate dintre fructele din același colet este limitată la:

20 % din greutatea medie a fructelor din colet, pentru fructele din categoria „Extra” și fructele din categoriile I și II prezentate în straturi suprapuse;

25 % din greutatea medie a fructelor din colet, pentru fructele din categoria I prezentate în vrac în coletul sau ambalajul în care sunt comercializate.

Nu este prevăzută o mărime omogenă pentru fructele din categoria II prezentate în vrac în coletul sau ambalajul în care sunt comercializate.

IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

Sunt admise toleranțe privind calitatea și mărimea pentru fiecare colet cu produse care nu sunt în conformitate cu cerințele categoriei indicate.

A.   Toleranțe privind calitatea

(i)   Categoria „Extra”

Aproximativ 5 % din numărul sau din greutatea merelor care nu corespund caracteristicilor categoriei respective, dar sunt în conformitate cu caracteristicile categoriei I sau sunt admise, în mod excepțional, în toleranțele pentru această categorie.

(ii)   Categoria I

Aproximativ 10 % din numărul sau din greutatea merelor care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar sunt în conformitate cu caracteristicile categoriei II sau sunt admise, în mod excepțional, în toleranțele pentru această categorie.

(iii)   Categoria II

Aproximativ 10 % din numărul sau din greutatea merelor care nu corespund caracteristicilor categoriei și nici caracteristicilor minime, cu excepția fructelor atinse de putregai sau de alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum.

În cadrul acestei toleranțe, se poate admite un procent de maximum 2 % din numărul sau din greutatea fructelor care prezintă următoarele defecte:

atacuri grave ale bolilor care dau anumitor regiuni din fructe un aspect sticlos sau de plută;

mici leziuni sau fisuri necicatrizate;

urme foarte mici de putregai;

prezența unor paraziți vii în fruct și/sau alterarea pulpei din cauza paraziților.

B.   Toleranțe privind mărimea

Pentru toate categoriile:

 

10 % din numărul sau din greutatea merelor care au mărimea imediat inferioară sau superioară mărimii menționate pe colet înregistrând, în cazul fructelor cu cea mai mică mărime admisă, o variație maximă de:

5 mm sub diametrul minim, în cazul în care mărimea este determinată cu ajutorul diametrului;

10 g sub greutatea minimă, în cazul în care mărimea este determinată cu ajutorul greutății.

V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

A.   Omogenitatea

Conținutul fiecărui colet trebuie să fie omogen și să conțină numai mere de aceeași origine, din același soi, de aceeași calitate sau mărime (dacă se determină mărimea), în aceeași fază de dezvoltare.

De asemenea, pentru categoria „Extra”, se impune omogenitatea din punctul de vedere al colorației.

Ambalajele în care sunt puse merele pentru vânzare, având o greutate netă de maximum 5 kg, pot conține amestecuri de mere din diverse soiuri, cu rezerva ca acestea să fie omogene în ceea ce privește calitatea și, pentru fiecare soi prezent, originea, mărimea (în cazul în care se determină mărimea) și faza de dezvoltare.

Prin derogare de la dispozițiile anterioare de la prezentul punct, produsele reglementate de prezentul regulament pot fi amestecate, în ambalaje de comercializare cu greutatea mai mică sau egală cu trei kilograme, cu fructe și legume proaspete din specii diferite, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 48/2003 al Comisiei (8).

Partea aparentă a conținutului coletului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

B.   Condiționarea

Merele trebuie condiționate astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produsului. În special, ambalajele de comercializare având o greutate netă de peste 3 kg trebuie să fie suficient de rigide pentru a proteja produsul în mod adecvat.

Materialele utilizate în interiorul coletelor trebuie să fie noi, curate și confecționate din materiale care să nu producă alterări externe sau interne ale produsului. Este autorizată utilizarea materialelor, în special a hârtiei sau timbrelor care conțin indicații comerciale, cu condiția ca imprimarea și etichetarea să fie realizate cu cerneală sau lipici, netoxice.

În colete nu trebuie să existe corpuri străine.

C.   Prezentarea

Fructele din categoria „Extra” trebuie ambalate în straturi suprapuse.

VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL

Fiecare colet trebuie să conțină, în caractere grupate pe aceeași parte, lizibile, de neșters și vizibile din exterior, următoarele indicații:

A.   Identificarea

Ambalatorul și/sau expeditorul: numele și adresa sau identificarea simbolică eliberată sau recunoscută de un serviciu oficial. Cu toate acestea, în cazul în care se utilizează un cod (identificare simbolică), mențiunea „ambalator și/sau expeditor (sau o abreviere echivalentă)” trebuie să apară lângă acest cod (identificare simbolică).

B.   Natura produsului

„mere”, în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior;

denumirea soiului;

în cazul ambalajelor de comercializare care conțin un amestec de soiuri diferite de mere, indicarea fiecărui soi prezent în ambalaj.

C.   Originea produsului

Țara de origine și, eventual, zona de producție sau denumirea națională, regională sau locală

în cazul unui ambalaj de comercializare care conțin un amestec de soiuri diferite de mere de origini diferite, indicarea fiecăreia dintre țările de origine ale fructelor respective trebuie să apară în imediata apropiere a soiului în cauză.

D.   Caracteristici comerciale

categoria;

mărimea sau, pentru fructele prezentate în straturi suprapuse, numărul de bucăți.

În cazul în care identificarea are loc pe baza mărimii, aceasta este indicată:

(a)

pentru fructele pentru care există norme privind omogenitatea, prin diametrul minim și maxim sau prin greutatea minimă și maximă;

(b)

pentru fructele pentru care nu există norme privind omogenitatea, prin diametrul sau greutatea celui mai mic fruct din colet, urmate de expresiile „și peste” sau „și +” sau o denumire echivalentă sau, după caz, diametrul sau greutatea celui mai mare fruct din colet.

E.   Marca oficială de control (facultativă)


(1)  În ceea ce privește caracteristicile soiului Fuji și ale mutațiilor sale referitoare la maturitatea la recoltare, fructele afectate de boala miezului sticlos sunt admise, cu condiția ca manifestarea bolii respective să se limiteze la fasciculul fibro-vascular al fiecărui fruct.

(2)  În acest sens, fructele trebuie să prezinte un conținut solide solubil și un grad de fermitate corespunzătoare.

(3)  În apendicele la prezentul standard sunt prezentate criteriile privind colorația și gradul de înroșire, precum și o listă neexhaustivă a soiurilor relevante pentru fiecare criteriu.

(4)  Lista neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari este prezentată în apendicele la prezentul standard.

(5)  Lista neexhaustivă a soiurilor cu fructe mari este prezentată în apendicele la prezentul standard.

(6)  Cu toate acestea, pentru merele din soiurile Bramley's Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) și Horneburger diferența de diametru poate atinge 10 mm.

(7)  Cu toate acestea, pentru merele din soiurile Bramley's Seedling (Bramley, Triomphe de Kiel) și Horneburger diferența de diametru poate atinge 20 mm.

(8)  JO L 7, 11.1.2003, p. 65.

Apendice

1.   CRITERII DE COLORAȚIE, GRUPE DE COLORAȚIE ȘI CODURI

Grupa de colorație

A

(soiuri roșii)

B

(soiuri cu colorație mixt-roșie)

C

(soiuri cu striații, ușor colorate)

D

(alte soiuri)

Suprafața totală a colorației roșii specifice soiului

Suprafața totală a colorației mixte-roșii specifice soiului

Suprafața totală a decolorării ușor roșii, înroșite sau cu striații, specifice soiului

Categoria extra

3/4

1/2

1/3

Nici o cerință în ceea ce privește colorația roșie

Categoria I

1/2

1/3

1/10

Categoria II

1/4

1/10

2.   CRITERII DE ÎNROȘIRE

Grupa R: Soiuri pentru care înroșirea este o caracteristică a epidermei și nu constituie un defect în cazul în care este în conformitate cu aspectul tipic al soiului.

Pentru soiurile enumerate în lista următoare, a căror denumire nu este urmată de litera R, înroșirea este admisă în următoarele limite:

 

Categoria „Extra”

Categoria I

Categoria II

Toleranța pentru categoria II

(i)

Pete brune

care nu depășesc cavitatea pedunculară

care pot depăși ușor cavitatea pedunculului sau a pistilului

care pot depăși cavitatea pedunculului sau a pistilului

fructe care nu pot afecta în mod grav aspectul și starea coletului

care nu sunt rugoase

care nu sunt rugoase

ușor rugoase

 

(ii)

Înroșire

 

Maximum admis din suprafața fructului

 

reticulară fină (care nu contrastează puternic cu colorația generală a fructului)

urme ușoare și izolate de înroșire care nu afectează aspectul general al fructului sau al coletului

1/5

1/2

fructe care nu pot afecta în mod grav aspectul și starea coletului

puternică

fără

1/20

1/3

fructe care nu pot afecta în mod grav aspectul și starea coletului

cumul de defecte (cu excepția petelor brune admise în condițiile anterioare). În orice caz, înroșirea fină și cea puternică nu pot depăși împreună un maximum de:

1/5

1/2

fructe care nu pot afecta în mod grav aspectul și starea ansamblului coletului

3.   CRITERII DE MĂRIME

Grupa FM: Soiuri de mere cu fructe mari prevăzute la al doilea paragraf de la titlul III din standardul pentru mere.

4.   LISTA NEEXHAUSTIVĂ A SOIURILOR DE MERE CLASIFICATE DUPĂ CRITERIILE DE COLORAȚIE, ÎNROȘIRE ȘI MĂRIME

Fructele din soiurile care nu fac parte din listă trebuie clasificate în funcție de caracteristicile soiurilor respective.

Unele dintre soiurile enumerate în următoarea listă pot fi comercializate sub denumirile comerciale pentru care s-a solicitat sau s-a obținut protecția în una sau mai multe țări. Prima și a doua coloană din următorul tabel nu sunt destinate să includă astfel de denumiri de marcă comercială. Anumite mărci cunoscute sunt menționate în a treia coloană numai cu titlu informativ.

Soiul

Sinonime

Marca comercială

Grupa de colorație

Înroșire

Mărime

African Red

 

African Carmine™

B

 

 

Akane

Tohoku 3

Primerouge®

B

 

 

Alborz Seedling

 

 

C

 

 

Aldas

 

 

B

 

FM

Alice

 

 

B

 

 

Alkmene

Early Windsor

 

C

 

 

Alwa

 

 

B

 

 

Angold

 

 

C

 

FM

Apollo

Beauty of Blackmoor

 

C

 

FM

Arkcharm

Arkansas No 18

A 18

 

C

 

FM

Arlet

 

 

B

R

 

Aroma

 

 

C

 

 

Soiuri mutante de colorație roșie ale soiului Aroma, de exemplu Aroma Amorosa

 

 

B

 

 

Auksis

 

 

B

 

 

Belfort

Pella

 

B

 

 

Belle de Boskoop și soiurile mutante

 

 

D

R

FM

Belle fleur double

 

 

D

 

FM

Berlepsch

Freiherr von Berlepsch

 

C

 

 

Berlepsch rouge

Red Berlepsch

Roter Berlepsch

 

B

 

 

Blushed Golden

 

 

 

 

FM

Bohemia

 

 

B

 

FM

Boskoop rouge

Red Boskoop

Roter Boskoop

 

B

R

FM

Braeburn

 

 

B

 

FM

Soiuri mutante de colorație roșie ale soiului Braeburn, de exemplu:

 

 

A

 

FM

Hidala

Joburn

 

Hilwell®

Aurora™

Red Braeburn™

Southern Rose™

 

 

 

Lochbuie Red Braeburn

Mahana Red

Mariri Red

Redfield

Royal Braeburn

 

Redfield®

Eve™

Red Braeburn™

Southern Rose™

Red Braeburn™

Southern Rose™

 

 

 

Bramley's Seedling

Bramley

Triomphe de Kiel

 

D

 

FM

Brettacher Sämling

 

 

D

 

FM

Calville (grupul …)

 

 

D

 

FM

Cardinal

 

 

B

 

 

Carola

Kalco

 

C

 

FM

Caudle

 

Cameo™

B

 

 

Charden

 

 

D

 

FM

Charles Ross

 

 

D

 

FM

Civni

 

Rubens®

B

 

 

Coromandel Red

Corodel

 

A

 

 

Cortland

 

 

B

 

FM

Cox's orange pippin și soiurile mutante

Cox Orange

 

C

R

 

Soiuri mutante de colorație roșie ale soiului Cox's Orange Pippin de exemplu:

 

 

B

R

 

Cherry Cox

 

 

 

 

 

Crimson Bramley

 

 

 

 

FM

Cripps Pink

 

Pink Lady®

C

 

 

Cripps Red

 

Sundowner™

C (1)

 

 

Dalili

 

Ambassy®

C

 

FM

Dalinbel

 

 

B

 

 

Delblush

 

Tentation®

D

 

FM

Delcorf și soiurile mutante, de exemplu:

 

Delbarestivale®

C

 

FM

Dalili

 

 

 

 

 

Monidel

 

Ambassy®

 

 

 

Delgollune

 

Delbard Jubilé®

B

 

FM

Delicious ordinaire

Ordinary Delicious

 

B

 

 

Deljeni

 

Primgold®

D

 

FM

Delikates

 

 

B

 

 

Delor

 

 

C

 

FM

Discovery

 

 

C

 

 

Dunn's Seedling

 

 

D

R

 

Dykmanns Zoet

 

 

C

 

 

Egremont Russet

 

 

D

R

 

Elan

 

 

D

 

FM

Elise

Red Delight

Roblos®

A

 

FM

Ellison's orange

Ellison

 

C

 

FM

Elstar și soiurile mutante, de exemplu:

 

 

C

 

 

Daliter

Elshof

Elstar Armhold

Elstar Reinhardt

 

Elton™

 

 

 

Soiuri mutante de colorație roșie ale soiului Elstar, de exemplu:

 

 

B

 

 

Bel-El

Daliest

Goedhof

Red Elstar

Valstar

 

Red Elswout™

Elista™

Elnica™

 

 

 

Empire

 

 

A

 

 

Falstaff

 

 

C

 

 

Fiesta

Red Pippin

 

C

 

 

Florina

 

Querina®

B

 

FM

Fortune

 

 

D

R

 

Fuji și soiurile mutante

 

 

B

 

FM

Gala

 

 

C

 

 

Soiuri mutante de colorație roșie ale soiului Gala, de exemplu:

 

 

A

 

 

Annaglo

 

 

 

 

 

Baigent

 

Brookfield®

 

 

 

Galaxy

 

 

 

 

 

Mitchgala

 

Mondial Gala®

 

 

 

Obrogala

 

 

 

 

 

Regala

 

 

 

 

 

Regal Prince

 

 

 

 

 

Tenroy

 

Gala Must®

Royal Gala®

 

 

 

Garcia

 

 

D

 

FM

Ginger Gold

 

 

D

 

FM

Gloster

 

 

B

 

FM

Goldbohemia

 

 

D

 

FM

Golden Delicious și soiurile mutante

 

 

D

 

FM

Golden Russet

 

 

D

R

 

Golden Supreme

Gradigold

Golden Extreme

 

D

 

FM

Goldrush

Coop 38

 

D

 

FM

Goldstar

 

 

D

 

FM

Granny Smith

 

 

D

 

FM

Gravenstein rouge

Red Gravenstein

Roter Gravensteiner

 

B

 

FM

Gravensteiner

Gravenstein

 

D

 

FM

Greensleeves

 

 

D

 

FM

Holsteiner Cox și soiurile mutante

Holstein

 

D

R

 

Holstein rouge

Red Holstein

Roter Holsteiner Cox

 

C

R

 

Honeycrisp

 

Honeycrunch®

C

 

FM

Honeygold

 

 

D

 

FM

Horneburger

 

 

D

 

FM

Howgate Wonder

Manga

 

D

 

FM

Idared

 

 

B

 

FM

Ingrid Marie

 

 

B

R

 

Isbranica

Izbranica

 

C

 

 

Jacob Fisher

 

 

D

 

FM

Jacques Lebel

 

 

D

 

FM

Jamba

 

 

C

 

FM

James Grieve și soiurile mutante

 

 

D

 

FM

Red James Grieve

James Grieve rouge

 

B

 

FM

Jarka

 

 

C

 

FM

Jerseymac

 

 

B

 

 

Jester

 

 

D

 

FM

Jonagold (2) și soiurile mutante, de exemplu:

 

 

C

 

FM

Crowngold

 

 

 

 

 

Daligo

 

 

 

 

 

Daliguy

Jonasty

 

 

 

 

Dalijean

Jonamel

 

 

 

 

Jonagold 2000

Excel

 

 

 

 

Jonabel

 

 

 

 

 

Jonabres

 

 

 

 

 

King Jonagold

 

 

 

 

 

New Jonagold

Fukushima

 

 

 

 

Novajo

Veulemanns

 

 

 

 

Schneica

Jonica

 

 

 

 

Wilmuta

 

 

 

 

 

Jonagored și soiurile mutante, de exemplu:

 

 

A

 

FM

Decosta

 

 

 

 

 

Jomured

Van de Poel

 

 

 

 

Jonagold Boerekamp

 

Early Queen®

 

 

 

Jomar

 

Marnica®

 

 

 

Jonagored Supra

 

 

 

 

 

Jonaveld

 

First Red®

 

 

 

Primo

 

 

 

 

 

Romagold

 

 

 

 

 

Rubinstar

 

 

 

 

 

Red Jonaprince

Surkijn

Wilton's®

Red Prince®

 

 

 

Jonalord

 

 

C

 

 

Jonathan

 

 

B

 

 

Julia

 

 

B

 

 

Jupiter

 

 

D

 

FM

Karmijn de Sonnaville

 

 

C

R

FM

Katy

Katja

 

B

 

 

Kent

 

 

D

R

 

Kidd's orange red

 

 

C

R

 

Kim

 

 

B

 

 

Koit

 

 

C

 

FM

Krameri Tuvioun

 

 

B

 

 

Kukikovskoje

 

 

B

 

 

Lady Williams

 

 

B

 

FM

Lane's Prince Albert

 

 

D

 

FM

Laxton's Superb

Laxtons Superb

 

C

R

 

Ligol

 

 

B

 

FM

Lobo

 

 

B

 

 

Lodel

 

 

A

 

 

Lord Lambourne

 

 

C

 

 

Maigold

 

 

B

 

 

Mc Intosh

 

 

B

 

 

Meelis

 

 

B

 

FM

Melba

 

 

B

 

 

Melodie

 

 

B

 

FM

Melrose

 

 

C

 

FM

Meridian

 

 

C

 

 

Moonglo

 

 

C

 

 

Morgenduft

Imperatore

 

B

 

FM

Mutsu

 

Crispin®

D

 

FM

Normanda

 

 

C

 

FM

Nueva Europa

 

 

C

 

 

Nueva Orleans

 

 

B

 

FM

Odin

 

 

B

 

 

Ontario

 

 

B

 

FM

Orlovskoje Polosatoje

 

 

C

 

 

Ozark Gold

 

 

D

 

FM

Paula Red

 

 

B

 

 

Pero de Cirio

 

 

D

 

FM

Piglos

 

 

B

 

FM

Pikant

 

 

B

 

FM

Pikkolo

 

 

C

 

 

Pilot

 

 

C

 

 

Pimona

 

 

C

 

 

Pinova

 

Corail®

C

 

 

Pirella

 

Pirol®

B

 

FM

Piros

 

 

C

 

FM

Rafzubex

 

Rubinette® Rosso

A

 

 

Rafzubin

 

Rubinette®

C

 

 

Rajka

 

 

B

 

 

Rambour d'hiver

 

 

D

 

FM

Rambour Franc

 

 

B

 

 

Reanda

 

 

B

 

FM

Rebella

 

 

C

 

FM

Red Delicious și soiurile mutante, de exemplu:

 

 

A

 

FM

Erovan

Early Red One

 

 

 

 

Fortuna Delicious

 

 

 

 

 

Oregon

Oregon Spur Delicious

 

 

 

 

Otago

 

 

 

 

 

Red Chief

 

 

 

 

 

Red King

 

 

 

 

 

Red Spur

 

 

 

 

 

Red York

 

 

 

 

 

Richared

 

 

 

 

 

Royal Red

 

 

 

 

 

Shotwell Delicious

 

 

 

 

 

Stark Delicious

 

 

 

 

 

Starking

 

 

 

 

 

Starkrimson

 

 

 

 

 

Strakspur

 

 

 

 

 

Topred

 

 

 

 

 

Well Spur

 

 

 

 

 

Red Dougherty

 

 

A

 

 

Red Rome

 

 

A

 

 

Redkroft

 

 

A

 

 

Regal

 

 

A

 

 

Regina

 

 

B

 

FM

Reglindis

 

 

C

 

FM

Reine des Reinettes

Goldparmäne

Gold Parmoné

 

C

 

 

Reineta Encarnada

 

 

B

 

 

Reinette Rouge du Canada

 

 

B

 

FM

Reinette d'Orléans

 

 

D

 

FM

Reinette Blanche du Canada

Reinette du Canada

Canada Blanc

Kanadarenette

 

D

R

FM

Reinette de France

 

 

D

 

FM

Reinette de Landsberg

 

 

D

 

FM

Reinette grise du Canada

Graue Kanadarenette

 

D

R

FM

Relinda

 

 

C

 

 

Remo

 

 

B

 

 

Renora

 

 

B

 

FM

Resi

 

 

B

 

 

Resista

 

 

D

 

FM

Retina

 

 

B

 

FM

Rewena

 

 

B

 

FM

Roja de Benejama

Verruga

Roja del Valle

Clavelina

 

A

 

 

Rome Beauty

Belle de Rome

Rome

 

B

 

 

Rosana

Berner Rosenapfel

 

B

 

FM

Royal Beaut

 

 

A

 

FM

Rubin

 

 

C

 

FM

Rubinola

 

 

B

 

FM

Sciearly

 

Pacific Beauty™

A

 

 

Scifresh

 

Jazz™

B

 

 

Sciglo

 

Southern Snap™

A

 

 

Sciray

GS48

 

A

 

 

Scired

 

Pacific Queen™

A

R

 

Sciros

 

Pacific Rose™

A

 

FM

Selena

 

 

B

 

FM

Shampion

 

 

B

 

FM

Sidrunkollane Talioun

 

 

D

 

FM

Sinap Orlovskij

Orlovski Sinap

 

D

 

FM

Snygold

Earlygold

 

D

 

FM

Sommerregent

 

 

C

 

 

Spartan

 

 

A

 

 

Splendour

 

 

A

 

 

St. Edmunds Pippin

 

 

D

R

 

Stark's Earliest

 

 

C

 

 

Štaris

Staris

 

A

 

 

Sturmer Pippin

 

 

D

R

 

Sügisdessert

 

 

C

 

FM

Sügisjoonik

 

 

C

 

FM

Summerred

 

 

B

 

 

Sunrise

 

 

A

 

 

Sunset

 

 

D

R

 

Suntan

 

 

D

R

FM

Sweet Caroline

 

 

C

 

FM

Talvenauding

 

 

B

 

 

Tellisaare

 

 

B

 

 

Tiina

 

 

B

 

FM

Topaz

 

 

B

 

 

Tydeman's Early Worcester

Tydeman's Early

 

B

 

FM

Veteran

 

 

B

 

 

Vista Bella

Bellavista

 

B

 

 

Wealthy

 

 

B

 

 

Worcester Pearmain

 

 

B

 

 

York

 

 

B

 

 


(1)  Cel puțin 20 % de colorație roșie din categoriile I și II.

(2)  Cu toate acestea, pentru soiul Jonagold, se impune ca fructele clasificate în categoria II să prezinte pe cel puțin 10 % din suprafața lor o colorație roșie cu striații.