03/Volumul 37

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

169


32001R0912


L 129/4

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 912/2001 AL COMISIEI

din 10 mai 2001

de stabilire a standardului de comercializare pentru fasole

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a pieței în sectorul fructelor și legumelor (1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 911/2001 (2) al Comisiei, în special articolul 2 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Fasolea este enumerată de anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 ca produs pentru care trebuie adoptate standarde. Regulamentul nr. 58 al Comisiei de stabilire a standardelor comune de calitate pentru anumite produse enumerate de anexa I B la Regulamentul nr. 23 privind instituirea treptată a unei organizări comune a pieței în sectorul fructelor și legumelor (3), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2561/1999 (4), a fost supus unor multiple modificări și nu mai asigură claritatea juridică.

(2)

În consecință, reglementările în cauză ar trebui refăcute și Regulamentul nr. 58 ar trebui abrogat. În acest sens, din motive de transparență pe piața internațională, trebuie să se țină seama de standardul pentru fasole recomandat de Grupul de lucru privind standardizarea produselor perisabile și dezvoltarea calității al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE/ONU).

(3)

Aplicarea acestor standarde trebuie să ducă la îndepărtarea de pe piață a produselor de calitate nesatisfăcătoare, aducând producția la nivelul cerințelor consumatorilor și facilitând relațiile de schimb bazate pe o concurență loială, ajutând astfel la îmbunătățirea profitabilității producției.

(4)

Standardele sunt aplicabile în toate etapele de comercializare. Transportul pe distanțe mari, depozitarea pe o anumită perioadă de timp sau operațiunile de manipulare pot duce la deteriorare, din cauza dezvoltării biologice a produselor sau a caracterului lor perisabil. Trebuie să se țină seama de această deteriorare la aplicarea standardelor în etapele de comercializare care urmează expedierii. Dat fiind faptul că produsele din categoria „Extra” trebuie sortate și ambalate cu grijă deosebită, în cazul lor se ia în considerare numai pierderea prospețimii și turgescenței.

(5)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a fructelor și legumelor proaspete,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Standardele de comercializare pentru fasolea de la codul NC 0708 20 sunt cele stabilite de anexă.

Standardul se aplică în toate etapele de comercializare în condițiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 2200/96.

Cu toate acestea, în etapele ulterioare expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu dispozițiile standardului:

o ușoară pierdere a prospețimii și turgescenței și

pentru produsele clasate în alte categorii decât „Extra”, o ușoară deteriorare datorită dezvoltării lor și caracterului perisabil.

Articolul 2

Regulamentul nr. 58 se abrogă.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament se aplică din prima zi a celei de-a treia luni care urmează intrării în vigoare.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 mai 2001.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 297, 21.11.1996, p. 1.

(2)  JO L 129, 11.5.2001, p. 3.

(3)  JO 56, 7.7.1962, p. 1606/62.

(4)  JO L 310, 4.12.1999, p. 7.


ANEXĂ

STANDARD PENTRU FASOLE

I.   DEFINIREA PRODUSULUI

Prezentul standard se aplică pentru fasolea din soiurile (cultivarii) cultivate din Phaseolus vulgaris L. și Phaseolus coccineus L. furnizată proaspătă consumatorilor, fiind exclusă fasolea pentru decorticare sau prelucrare industrială.

II.   DISPOZIȚIILE PRIVIND CALITATEA

Scopul standardului este de a defini cerințele de calitate pentru fasole după preparare și ambalare.

A.   Cerințe minime

În toate categoriile, sub rezerva dispozițiilor speciale pentru fiecare categorie și a toleranțelor permise, fasolea trebuie să fie:

intactă (1);

sănătoasă; produsul afectat de putrefacție sau o deteriorare care îl face inadecvat pentru consum este exclus;

curată, practic fără materii străine vizibile;

cu aspect proaspăt;

fără pergament (endoderm dur);

practic fără paraziți;

practic fără daune produse de paraziți;

fără umiditate externă anormală;

fără miros și/sau gust străin.

Dezvoltarea și condiția fasolei trebuie să fie de așa natură încât:

să reziste transportului și manipulării și

să sosească într-o stare satisfăcătoare la locul de destinație.

B.   Clasificare

Fasolea este clasificată în trei categorii definite mai jos.

(i)

Categoria „Extra”

Fasolea din această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Forma, dezvoltarea și coloritul trebuie să fie caracteristice soiului și/sau tipului comercial.

Trebuie să fie:

turgescentă, plesnind ușor;

foarte fragedă;

practic dreaptă;

fără ațe.

Semințele, dacă sunt prezente, trebuie să fie mici și moi. Totuși, fasolea aciculară trebuie să fie fără semințe.

Nu trebuie să prezinte defecte, cu excepția unor foarte mici defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, calitatea de conservare și prezentarea în ambalaj.

(ii)

Categoria I

Fasolea din această categorie trebuie să fie de calitate bună. Forma, dezvoltarea și coloritul trebuie să fie caracteristice soiului și/sau tipului comercial.

Trebuie să fie:

turgescentă;

tânără și fragedă;

practic fără ațe, cu excepția fasolei pentru tăiere.

Semințele, dacă sunt prezente, trebuie să fie mici și moi.

Următoarele mici defecte pot fi permise, totuși, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, calitatea de conservare și prezentarea în ambalaj:

mici defecte de formă;

mici defecte de colorit;

mici defecte ale epidermei.

(iii)

Categoria II

Această categorie include fasolea care nu se califică pentru includerea în categoriile superioare, dar satisface cerințele minime specificare anterior.

Trebuie să fie:

rezonabil de fragedă;

fără pete de rugină în cazul fasolei aciculare.

Semințele, dacă sunt prezente, trebuie să fie nu prea mari și rezonabil de moi.

Următoarele defecte pot fi permise, cu condiția ca fasolea să își păstreze caracteristicile esențiale în privința calității, calității de conservare și a prezentării:

defecte de formă;

defecte de colorit;

defecte de epidermă;

ațe;

mici pete de rugină, cu excepția fasolei aciculare.

III.   DISPOZIȚIILE PRIVIND CALIBRAREA

Calibrul este determinat de lățimea maximă a păstăii măsurată în unghi drept față de fantă.

Calibrarea este obligatorie numai pentru fasolea aciculară, în conformitate cu următoarea clasificare:

- foarte fină:

lățimea păstăii de cel mult 6 mm;

- fină:

lățimea păstăii de cel mult 9 mm;

- medie:

lățimea păstăii de cel mult 12 mm.

Fasolea aciculară medie nu poate fi clasată în categoria „Extra”.

IV.   DISPOZIȚIILE PRIVIND TOLERANȚELE

Ar trebui permise toleranțe pentru calitate și calibru (în cazul în care este calibrată) în fiecare ambalaj pentru produsele care nu satisfac cerințele categoriei indicate.

A.   Toleranțe de calitate

(i)   Categoria extra

5 % din numărul sau greutatea fasolei care nu satisface cerințele categoriei, dar le satisface pe cele ale categoriei I sau, excepțional, admisă în toleranțele acestei categorii.

(ii)   Categoria I

10 % din numărul sau greutatea fasolei care nu satisface cerințele categoriei, dar le satisface pe cele ale categoriei II sau, excepțional, admisă în toleranțele acestei categorii. În această toleranță, un număr maxim de 5 % din număr sau greutate poate avea ațe în cazul unui soi și/sau tip comercial care trebuie să fie fără ațe.

De asemenea, cel mult 15 % din numărul sau greutatea fasolei (excluzând fasolea aciculară) poate avea tija și un mic fragment din extremitatea pedunculară lipsă, cu condiția ca aceste păstăi să rămână închise, uscate și nedecolorate.

(iii)   Categoria II

10 % din numărul sau greutatea fasolei care nu satisface nici cerințele categoriei, nici cerințele minime, cu excepția produselor afectate de Colletotrichum lindemuthianum (antracnoză), putrefacție sau orice deteriorare care le fac inadecvate pentru consum.

De asemenea, cel mult 30 % din numărul sau greutatea fasolei (excluzând fasolea aciculară) poate avea tija și un mic fragment din extremitatea pedunculară lipsă, cu condiția ca aceste păstăi să rămână închise, uscate și nedecolorate.

B.   Toleranțe de calibru

Pentru toate categoriile (dacă este calibrată): 10 % din numărul sau greutatea fasolei care nu satisface cerințele privind calibrarea.

V.   DISPOZIȚIILE PRIVIND PREZENTAREA

A.   Uniformitate

Conținutul fiecărui ambalaj trebuie să fie uniform și să conțină numai fasole de aceeași origine, soi, sau tip comercial, calitate și calibru (dacă este calibrată).

Partea vizibilă a conținutului pachetului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

B.   Ambalare

Fasolea trebuie ambalată astfel încât să se protejeze corespunzător produsul.

Materialele utilizate în interiorul ambalajului trebuie să fie noi, curate și de o calitate care să evite producerea vreunei daune externe sau interne produsului. Utilizarea materialelor, în special a hârtiei sau timbrelor ce poartă specificații comerciale, este permisă cu condiția ca imprimarea sau etichetarea să fi fost făcută cu cerneală sau adeziv netoxic.

Ambalajele nu trebuie să conțină materii străine.

VI.   DISPOZIȚIILE PRIVIND MARCAREA

Fiecare pachet trebuie să poarte următoarele detalii, în litere grupate pe aceeași parte, lizibile și de neșters, precum și vizibile din exterior:

A.

Identificare

Ambalator și/sau expeditor: numele și adresa sau identificarea simbolică emisă sau acceptată oficial. Cu toate acestea, când este utilizată o identificare simbolică, referința „ambalator și/sau expeditor” (sau abrevierile echivalente) trebuie indicată în imediata apropiere a identificării simbolice.

B.

Natura produsului

„Fasole” și/sau tipul comercial dacă conținutul nu este vizibil din exterior.

Numele soiului (opțional).

C.

Originea produsului

Țara de origine și, opțional, districtul în care a fost cultivată sau numele național, regional sau local al locului.

D.

Specificații comerciale

Categorie;

Calibru:

pentru fasolea aciculară indicată de cuvintele „foarte fină”, „fină” sau „medie”;

pentru celelalte tipuri de fasole (dacă este calibrată) indicată prin lățimea minimă și maximă a fasolei.

E.

Marcă oficială de control (opțională)


(1)  Datorită recoltării fasolei (cu excepția fasolei aciculare), este permis un anumit grad de deteriorare la extremitatea tijei, numai în conformitate cu toleranțele stabilite.